Suomalainen lukupiiri discussion

24 views
Genrehaaste 2018 > Sotakirjallisuus (5.11.–2.12.)

Comments Showing 1-21 of 21 (21 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1745 comments SOTAKIRJALLISUUS*
Sotaa käsittelevä fiktiivinen tai dokumentaarinen kirjallisuus, jota edustavat esim. sotaromaani, sotapäiväkirja ja sotamuistelmat.

Sota on kuulunut kirjallisuuden keskeisiin aiheisiin niin kauan kuin on ollut kirjallisuutta; jo homeeriset eepokset Ilias ja Odysseia punoutuvat sotatapahtumien ympärille. Nykyaikaisessa sotakirjallisuudessa sodan luonne on ratkaisevasti muuttunut totaalistuneen sodan uhatessa kokonaisten kulttuurien olemassaoloa.

Sodat ovat tuottaneet sekä realistisia että romanttisia tilityksiä, sekä taiteellisesti arvokkaita että pelkästään viihteellisiä. Sotakirjat ovat olleet milloin sotapropagandan, milloin pasifismin asialla.

*Yrjö Hosiaisluoma: Kirjallisuuden sanakirja


message 2: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1745 comments Onko täällä ketään sotakirjallisuuden ystävää? Itse olen lukenut varsinaiseksi sotakirjallisuudeksi laskettavia kirjoja erittäin vähän (siis niitä, jotka ovat kirjaston sotakirjahyllyssä), lähinnä tulee mieleen Väinö Linnan Tuntematon sotilas. Johonkin sota-aikaan sijoittuvia (enimmäkseen historiallisia) romaaneja olen kyllä lukenut melko paljonkin, mutta niissä painopiste on ollut enemmän kotirintamalla kuin etulinjassa, vaikka toki osassa on ollut jonkin verran myös taistelukuvausta.

Huumoriketjussa mainittiin pari sellaista kirjaa, jotka sijoittaisin ensisijaisesti sotakirjallisuuteen ja vasta toissijaisesti huumoripuolelle. Nämä kirjat ovat Joseph Hellerin Me sotasankarit ja Pentti Haanpään Yhdeksän miehen saappaat


message 3: by Peony (new)

Peony (peony79) | 705 comments En meinaa koskaan muistaa, että tuo Me sotasankarit on Catch 22. :D Joissakin laitoksissa on nimike Catch 22 isommalla näkyvillä.

En ole vielä Tuntematonta lukenut. Saa nähdä jos menisi sekin tähän samaan vuoteen kuin Pohjantähden allakin. :D Jos korjaisi nämä sivistyksen aukot kertarykäisyllä.


message 4: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 681 comments Mä olen joskus nuorena lukenut Länsirintamalta ei mitään uutta, joka silloin kolahti kovaa. Tekisi mieli lukea tuo uudestaan. Toisaalta taas tuo Me sotasankarit on myös lukulistalla.


message 5: by Desertorum (new)

Desertorum | 1123 comments Terhi wrote: "Mä olen joskus nuorena lukenut Länsirintamalta ei mitään uutta, joka silloin kolahti kovaa. Tekisi mieli lukea tuo uudestaan. Toisaalta taas tuo Me sotasankarit on myös lukulistalla."

Samoin olen lukenut myös tuon joskus yläasteella ja se teki kyllä suuren vaikutuksen.


message 6: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1745 comments Terhi wrote: "Mä olen joskus nuorena lukenut Länsirintamalta ei mitään uutta, joka silloin kolahti kovaa. Tekisi mieli lukea tuo uudestaan.

Remarquen teos sopisi hyvin tälle vuodelle, kun ensimmäisen maailmansodan päättymisestä tulee 100 vuotta. Kirja on minulta vielä lukematta, joten taidan sisällyttää sen omaan genrehaasteeseeni.


message 7: by Lumissa (last edited Mar 06, 2018 11:36AM) (new)

Lumissa | 787 comments Kirjasammon 10 pasifistista kirjaa sisälsi useammankin mielenkiintoisen vaihtoehdon.

Itseäni kiinnostaisi noista etenkin Sodalla ei ole naisen kasvoja. Sotilaspoika olisi myös lukulistallani oleva klassikko, mutta viimeisin suomenkielinen painos taitaa olla 80-luvun alusta ja saatavuus kirjastosta sen mukainen.


message 8: by Tytti, The Head Honcho (last edited Mar 06, 2018 12:08PM) (new)

Tytti | 2539 comments Minä en erityisemmin pidä sotaromaaneista, vaikka olenkin aina ollut kiinnostunut historiasta ja sitä myötä sodista, niiden yhteydessä kun aina tapahtuu kaikenlaista. Jostain syystä on helpompi lukea sodasta tietokirjallisuutena.

Muistan lukeneeni Länsirintamalta ei mitään uutta lukion kirjaesittelyä varten, mutta se ei ilmeisesti tehnyt minuun suurempaa vaikutusta, sillä en muista siitä paljon mitään, vaikka siis olen kirjoittanutkin siitä jotain parini kanssa. Oikeastaan muistan kirjan vain siksi, että halusin lukea mieluummin sen kuin Kellopeli appelsiinin, joka myös oli vaihtoehtona listalla ja parini ehdotti sitä. Ehkä olin vain jo lukenut eri sodista sen verran, ettei se niin erottunut joukosta. Toisaalta tekisi mieli lukea se uudelleen, mutta kun en yleensä lue kirjoja toistamiseen ja minulla olisi toinen Remarquen kirja Rakasta tänään, huomenna... omassa hyllyssä. Tuo sijoittuu toiseen maailmansotaan ja olisi varsin mielenkiintoista lukea saksalainen ja pian sodan jälkeen kirjoitettu kirja siitä.

Yhden Reino Lehväslaihon kirjan kuuntelin viime vuonna ja voisin ainakin kuunnella toisenkin, nehän kai perustuvat ihan oikeisiin tapahtumiin. Haluaisin suositella myös Mikko Porvarin Hyökkäyksen edellä – Kaukopartio Kannaksella kesällä 1941 ja Operaatio Hokki – Päämajan vaiettu kaukopartio, jotka olen maininnut täällä aiemminkin. Ne tosin ovat kai virallisesti tietokirjallisuutta, vaikka niitä voi lukeakin kuin romaania. Noita kaukopartioretkien kuvauksiahan löytyy kyllä sitten myös kaunokirjallisuuden puolelta, vaikka kirjoittaja on ehkä vain kirjoittanut omista kokemuksistaan joitakin nimiä vaihdellen.

Veijo Meren Manillaköysi olisi tietenkin yksi vaihtoehto ja sehän on yksi neljästä suomalaisesta kirjasta, joka on valittu Boxallin 1001 kirjan listalle, syy ei ole vielä minulle oikein selvinnyt...

Nyt lisäksi olen lukenut Mike Pohjolan uutta Sinä vuonna 1918, joka on vähän (tai paljonkin) yksinkertaistettu versio sisällissodasta, mutta tärkeintä siinä onkin se rakenne.

Tuolla pasifististen kirjojen listalta löytyvä Kylmien kyytimies olisi minulla listalla tälle vuodelle, ehkä jo huhtikuulle...


message 9: by Peony (new)

Peony (peony79) | 705 comments Sota voi muodostaa ihan mielenkiintoiset raamit tarinalle, mutta en mäkään oikein tykkää varsinaisesta sotakirjallisuudesta. Siis en osaa kuvitella ahmivani jotain rintama-tarinaa. Mutta se Tuntematon sotilas olisi nyt kuitenkin luettava jossain vaiheessa. Sota ja Rauha kuvasi ainakin osittain ihan sotatanner-juttuja, mutta siinä kiinnostus säilyi mielenkiintoisten hahmojen vuoksi ja siksi, että tiesi, että luvassa on jokunen pätkä tätä tarinaa ja sitten on ne muut tarinat mitä seurataan. Sota menee parhaiten alas pienempinä annoksina.


message 10: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1745 comments Sotakirjallisuudesta pitäisi äänestää piakkoin, joten nyt olisi hyvä hetki esittää ehdotuksia.

Itse äänestykseen yritän valita sen verran erilaisia kirjoja, etteivät kaikki vaihtoehdot liity toiseen maailmansotaan (tai ensimmäiseenkään).


message 11: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Pari maailmansotiin liittymätöntä sotakirjaa tuli mieleen, portugalilaisen kirjailijan ilmeisesti omiin kokemuksiinsa pohjautuva Hevonkuusessa kertoo Angolan sodasta 1970-luvulla. Lisäksi minulla itselläni on vielä kesken, kova yritys on saada se joskus luettua (ei se huono ole, mutta luen sitä enimmäkseen bussissa), ruusujen sodista kertova Myrskylintu. Sille on kyllä jatkoa, koska sodatkin kestivät 30 vuotta, mutta ehkä menisi myös itsekseen luettuna. Ja olisihan vielä myös Tohtori Živago, kyllähän sekin aika vahvasti liittyy sotiin ja vallankumouksiin, (Neuvosto-)Venäjällä niitä riitti noihin aikoihin.


message 12: by Desertorum (new)

Desertorum | 1123 comments Itsellä nähtävästi löytyy sotakirjallisuutta omasta tbr-listasta! Tuo Myrskylintu löytyisi meinaan ihan omasta hyllystä.

Muuten ajattelin sotakirjallisuuteen lukea Sotahevonen, niin saisin sen ensimmäinen maailmansota -kohdan täytettyä (Rillaan asti en ehdi, kun pitäisi vissiin lukea vielä kaksi kirjaa ennen sitä).


message 13: by Peony (new)

Peony (peony79) | 705 comments Samoin mulla on tbr-listalla Myrskylintu. Mulla ei ole oikein ehdottaa mitään tähän, kun en tunne sotakirjallisuutta oikeastaan yhtään. Ja kun ei ole ollut kiinnostusta, niin ei ole tullut etsittyäkään mitään hyviä vaihtoehtoja tästä genrestä. Joitakin on vain sattumalta tullut lisättyä luettavien hyllylle niiden klassikkoaseman vuoksi.. kuten Catch-22 ja Tohtori Zivago.


message 14: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments En tiedä, luokittelisiko kaikki Myrskylintua varsinaiseksi sotakirjallisuudeksi, mutta on siinä kyllä jo taisteluita ranskalaisten ja englantilaisten välillä, ja siitä se varmaan kohta vain kiihtyy. Enemmän se ehkä keskittyy taustapolitiikkaan. Olihan sodankäyntikin erilaista tuolloin. Ivanhoe liittyy ristiretkiin ja on siinäkin kai jotain taisteluita, mutta lieneekö ihan sotaa... Tie Jerusalemiin tuli myös mieleen, mutta siinäkin ehkä ristiretket tulevat vasta myöhemminkin sarjassa.


message 15: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Muistin myös, että Hemingwayltä löytyy Espanjan sisällissotaan sijoittuva kirja Kenelle kellot soivat, vaikka nimeä pitikin vähän muistella. Jäähyväiset aseillehan kertoo ensimmäisestä maailmansodasta ja Ja aurinko nousee sijoittuu muuten vain osittain Espanjaan...


message 16: by Lumissa (last edited Oct 06, 2018 02:53AM) (new)

Lumissa | 787 comments Tytti wrote: " Jäähyväiset aseillehan kertoo ensimmäisestä maailmansodasta ja Ja aurinko nousee sijoittuu muuten vain osittain Espanjaan... "

Olin jo mielessäni sijoittanut Jäähyväiset aseille Popsugar-haasteen laulunsanakohtaan, mutta jossain ajatushäiriössä olenkin näköjään laittanut siihen jo Täällä Pohjantähden alla 3 :/ Jos Jäähyväiset aseille kuitenkin tulisi valituksi tässä, niin pidän sitä merkkinä siitä, että Pohjantähti saa kyllä luvan tehdä sille tilaa. Ei ehkä kirjallisista syistä niinkään, mutta Liisa Tavin tulkintaan tuosta kappaleesta liittyy niin monia hauskoja muistoja.


message 17: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (last edited Oct 07, 2018 11:47AM) (new)

Annamariah | 1745 comments Olen kerrankin ajoissa tämän äänestyksen kanssa! Äänestyksen pitäisi aueta vuorokauden vaihtuessa ja äänestysaikaa on viikko. Alla taas äänestysvaihtoehdot esittelyineen tekijän mukaan aakkostettuna. En halunnut ehdokkaiksi pelkkiä maailmansotiin sijoittuvia kirjoja, joten etsin mukaan myös vähän erilaisia romaaneja.

Ernest Hemingway: Kenelle kellot soivat
Romaani perustuu Nobel-palkitun kirjailijan omiin kokemuksiin Espanjan sisällissodasta.

Ralf Henriksson: Armoton nuijasota Jaakko Ilkan aseenkantajan kertomana
1590-luvulle sijoittuva kotimainen historiallinen sotaromaani.

Uzodinma Iweala: Ei kenenkään lapset
Palkittu kertomus afrikkalaisista lapsisotilaista.

Veijo Meri: Manillaköysi
Mustaa huumoria viljelevä romaani jatkosodasta.

Erich Maria Remarque: Länsirintamalta ei mitään uutta
Ensimmäisen maailmansodan mielettömyyttä kuvaava klassikko herätti ilmestyessään vilkasta keskustelua.


message 18: by Peony (new)

Peony (peony79) | 705 comments Mun kirjasivistyksestä puutuu Länsirintamalta ei mitään uutta, joten äänestin sitä. Ajattelin, että saatan olla yksin tuon ääneni kanssa, mutta kappas se olikin ollut suosittu! :D Saattaa olla, ettei päästä maailmansodista.


message 19: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1745 comments No, mulla on kyseinen kirja lukematta omassa hyllyssä, joten ei haittaa. Pääasia, että muutakin on tarjolla :D


message 20: by Noora (new)

Noora | 873 comments Äänestetty Ei länsirintamalla mitään uutta, ensinnäkin tuo on kirja joka pitäisi olla luettuna, se oli lyhyehkö ja saan sillä yhden helmet kohdan täytettyä. Monipuoliset vaihtoehdot on taas löytynyt.


message 21: by Desertorum (new)

Desertorum | 1123 comments Onko ihan ok jos toivoo, että Länsirintamalta ei mitään uutta, koska se olisi jo luettuna? Tosin tämä tapahtui joskus kouluaikana kun se oli "pakollista luettavaa". Tykkäsin siitä kyllä silloin, mutta en kyllä lähtisi uudelleen lukuun (koska niin paljon muutakin). Pääsisin sitten tästäkin kohdasta sillä Sotahevosen lukemisella, joka on onneksi lyhyt...
Monipuoliset on vaihtoehdot mutta sota ei vaan aiheena kiinnosta. Tai lähinnä se ahdistaa. Koen, että minun tarvitsee tietää mitä on tapahtunut ja sen tiedon luen mieluiten historian kirjoista mutta muuten en halua itseäni rääkätä.


back to top