Suomalainen lukupiiri discussion

80 views
Helmet 2018 > 5. Kirja sijoittuu vuosikymmenelle, jolla synnyit

Comments Showing 1-20 of 20 (20 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments -


message 2: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Peony mietti kirjaa, joka sijoittuisi 1970-luvulle, niin itselläni on ollut mielessä Paasilinnan Operaatio Finlandia, ilmestynyt 1972 ja sijoittuu kai viittä vuotta myöhempään aikaan. Löytyy myös Ylen 101-listalta.


message 3: by Desertorum (new)

Desertorum | 1123 comments 80-luvulle sijoittuvista kirjoista otetaan vinkkejä vastaan!


message 4: by Peony (new)

Peony (peony79) | 706 comments 80-lukuun liitän aika tavalla nuortenkirjoja ja naisviihteen kirjoittajia. Sonja O. juuri lukupiirissä luettiin, mutta Kaurasen Syysprinssikin sijoittuu tietääkseni 80-luvulle. Suomen maaseudun murroksen jälkeisistä ajoista kertovat kirjat kuvaa 80-lukua usein. Ja talouden ylikuumentumisen ja juppi-ajan kirjoja on sekä suomalaisia, että amerikkalaisia. Ei ole vain tullut kovin perehdyttyä. Bret Easton Ellisin Alta nollan sijoittuu kasikytluvulle. Samoin Stephen Kingin kauhukirjojen tarinoista aika moni on 80-luvun maailmaan sijoittuva.


message 5: by Tytti, The Head Honcho (last edited Dec 30, 2017 11:48AM) (new)

Tytti | 2539 comments 1980-luku on minustakin varsin helppo, tietty riippuu vähän lukeneisuudesta, että onko jo lukenut kaikki ne perinteiset. Minä ehkä lukisin Amerikan psykom, se on jonkin aikaa kiinnostanut... Vähän ehkä samalla tavalla kuin 1960-luvulle voisi kuvitella löytyvän kaikenlaista, silloinkin tapahtui paljon. Lisäksi sinne sijoittuu minusta aika monia nuorten aikuisten (siis oikeasti sellaisten, ei YA) elämästä kertovia, joista on sitten tehty elokuviakin.

Puolestaan 1970-luku oli taas mielestäni varsin poliittinen ja myös terrorismin sävyttämä, mikä tietenkin jatkui myös 1980-luvulle, mutta ei oikein ollut sellaista asiaa, josta olisi helppo kirjoittaa... Sellainen vähän harmaa vuosikymmen, 1980-luku oli jo värikkäämpi. Huumeasema Zoo on kuulemma klassikko, jos rankkuus ei haittaa, itse saattaisin lähteä vaikka Medusan verkko:n linjalle. Sitten olisi myös Presidentin miehet, joka on nyt taas, jostain syystä, tullut ehkä vähän ajankohtaisemmaksikin...


Vielä yksi luku (vielayksiluku) | 4 comments Tutkailin tänään tarjontaa 80-luvulle ja päädyin lisäämään listalle Christoph Heinin teoksen Vieras, ystävä.

(Miten kummassa tähän kommenttiin saa linkitettyä kirjan, en vaan onnistu. Myös kommentin muokkaus ei onnistu, johtuneeko mobiilista?)


message 7: by Desertorum (new)

Desertorum | 1123 comments Sonja O. tuli tosiaan luettua ja ei kyllä hirveästi innostanut jatkamaan kirjailijan parissa. Toki voin antaa toisen mahdollisuuden jos muuta ei löydy ja on varmaa että sijoittuu 80-luvulle ;)

Stephen Kingiä tuli kahlattua läpi, suuria määriä, teininä mutta nykyään kaihdan kauhua, johon tuo Amerikan pykokin taitaa mennä. (Sarjassamme välillä yksin kotona metsän keskellä...)

Huumeasema Zoo oli loistava mutta tosiaan aiheen ja kirjoitustyylin puolesta todella ahdistava.

Näyttää näiden perusteella tosiaan 80-luvun kirjallisuuden olevan poliittista ja kauhua (sama asia?)...hmm, täytyy vielä miettiä. Kumpikaan aihe ei ole lähellä sydäntä mutta kai tässä on tarkoitus laajentaa näitä lukuelämyksiä näiden haasteiden kautta!


message 8: by Peony (new)

Peony (peony79) | 706 comments Tai sitten voi lukea Tuija Lehtisen siihen aikaan kirjoittaman nuortenkirjan - ehtaa kasaria! :D Itse en ole Lehtiseltä muuta lukenutkaan kuin pari kirjaa 90-luvun alussa ..ja siis niitä jotka on 80-luvulla kirjoitettu. Jos on kiinnostunut 80-luvun maalaiselosta ja kevyestä kirjallisuudesta, niin Enni Mustosen Maitotyttö, Hukkakauraa ja Saako olla muuta? ovat ehtaa kasari-tunnelmaa ;D


message 9: by Lumissa (new)

Lumissa | 787 comments Luin itse Hevikimmat kirjan ilmestyessä, eli aika kauan sitten, mutta siinä oli minusta muistaakseni kivasti tavoitettu 80-luvun ajankuvaa, joskin muuten kirja oli aika peruskeskitasoa. Mutta jos siis teinimeiningit ja musiikkifanitus iskevät enemmän kuin politiikka ja kauhu, niin voi olla ihan hyvä vaihtoehto.

Jos joku keksii hyviä juppiajan kuvauksia, niin vinkkejä otetaan vastaan!


message 10: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Myykkeli, appilla ei onnistu kumpikaan, mutta jos käyttää sivustoa kännykän selaimella, niin sitten onnistuu.
Vieras, ystävä

En kyllä pitäisi Amerikan psykoa ensisijaisesti kauhuna, pikemminkin se on tuota juppiajan kuvausta, kritiikkiä ja satiiria, luulisin, mitä nyt ehkä vähän tulee murhia. Lisäksi se tapahtuu New Yorkissa, joten metsän keskellä lienee turvassa. Muuten 1980-luvulta tulee mieleen David Nichollsin Kaikki peliin, Jumalat juhlivat öisin, Häräntappoase... Ja varmaan monta silloin kirjoitettua kirjaa sijoittuu ihan nykyhetkeen, ihan useista genreistä, ja niistä sitten tehtiin elokuviakin. Itä-Euroopasta ja Itä-Saksasta voisi löytyä jotain 1980-luvulle sijoittuvaa, siellä oli muutoksia tulossa.


message 11: by Desertorum (new)

Desertorum | 1123 comments Tuija Lehtistä tuli luettua teininä paljon, varmaan kaikki mitä meidän pikku kirjastossa oli. Mutta se olisi kyllä nopea ja helppo lukea, laitetaan ehdottomasti mahdollisuudeksi.

Jumalat juhlivat öisin ja Häräntappoase on luettuna.

Mutta Mustosta, Nichollsia eikä Heiniä ole luettuna. Että alkaahan tässä olla vaihtoehtoja...taidan olla aika hankala tämän kohdan kanssa.


message 12: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments 1980-luvun kirjallisuus vaikuttaisi olevan minusta aika viihdepainotteista, dekkareita, trillereitä, "naisten kirjallisuutta" jne. Eivät ehkä ole kovin mieleenpainuvia, ja vähän vaikeita suositella sen takia, mutta varmaan nopealukuisia, esim. Uhrilampaat ja kotimaisista sitten monet Harjunpäät.


message 13: by Peony (new)

Peony (peony79) | 706 comments Täällä on kyllä keksitty nyt niin paljon hauskoja kasari-kirjoja, että mua alkaa melkein hiukan pistellä, että mun pitää "vanhuksena" lukea 70-luvun kirja! :D Kun olen syntynyt -79, niin ei sen kummemmin ole hajua tuosta 70-luvusta. Tosin ei se sen aikainen ympäristö juuri muuttunut paljoa seuraavan 5-6 vuoden aikana. Samalta näytti ihmiset ja ympyrät meidän huudeilla -85 kuin mitä 70-luvun puolella.

70-luvulle sijoittuva kirjallisuus sentään pysyy asialinjalla ja on vakavaa. ;D


message 14: by Tytti, The Head Honcho (last edited Dec 31, 2017 12:00PM) (new)

Tytti | 2539 comments Kun kerran vanhuksia ollaan, niin 1970-luvun kirjoista minua kiinnostaisi ehkä eniten Ian McEwanin Makeannälkä, lisäksi Westlaken Dortmunder-sarja sijoittuu varmaan "nykyhetkeen", sen eka kirja Kuuma kivi ilmestyi 1970.


message 15: by Peony (new)

Peony (peony79) | 706 comments Makeannälkä kuulostaa kyllä just semmoselta, jonka haluan lukea! Oon lukenut kaksi kirjaa McEwanilta ja tykännyt hirveästi..etenkin Sovitus oli aivan mahtava.


message 16: by Lumissa (last edited Mar 28, 2018 11:22AM) (new)

Lumissa | 787 comments Kasarikakaroille vinkiksi vielä pari sarjakuvaromaania: Pääskysen leikki ja Tänään on loppuelämäsi viimeinen päivä sijoittuvan molemmat vuoteen 1984. Pääskysen leikki kertoo yhdestä vuorokaudesta Libanonin sisällissodan aikaan siinä missä Tänään on loppuelämäsi viimeinen päivä kertoo nuoren punkkaritytön karkumatkasta Itävallasta Italiaan. Keveitä eivät olleet, mutta hyviä olivat molemmat! Etenkin Tänään on loppuelämäsi viimeinen päivä oli sellainen tapaus, että kirjaa oli vaikea päästää käsistään ja jossain vaiheessa huomasinkin lukeneeni kolme tuntia yhtä soittoa huomaamatta varsinaisesti ajan kulua.


message 17: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Harvinaista, tunnistan molemmat mainitsemasi sarjakuvaromaanit, toinen oli jopa lainassa yhtä tarkoitusta varten, mutta en tainnut mennä sinne...

1970-luvun lapsille ja maailmaa kiertäville tulkoon mainituksi Pikku Pippuri, jonka on kirjoittanut Kongon tasavallasta kotoisin oleva ja siellä kasvanut kirjailija, varmaan pitkälti omasta lapsuudestaan.


message 18: by Mirka (last edited Apr 11, 2018 12:12AM) (new)

Mirka (akrim) | 23 comments Itse ajattelin lukea tähän kohtaan hyllystäni löytyvän David Mitchellin Black Swan Greenin. Tapahtumat sijoittuvat vuoteen 1982. Takakansi lupaa tarkkaa ajankuvaa: "Adidas, c-kasetit ja videonauhurit ovat kovia juttuja, pipon pitäminen on homojen hommaa ja taustalla jännitystä ja pelkoa herättävät Falklandin sota ja mystisessä metsässä majailevat mustalaiset." Lukulistalla on kyllä muutama muu teos, joten tovi menee, ennen kuin tähän ehdin tarttua.


message 19: by Ronja (new)

Ronja (roszanen) | 289 comments Luin tähän Raija Orasen romaanin Kohtauspaikka Marinad. Se kertoo 1970-luvun taistolaisista, ja Orasen mukaan juoni perustuu osittain tositapahtumiin.


message 20: by Tuatara (new)

Tuatara | 216 comments Sijoitin tähän kohtaan (80-luvulle) kirjan Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin: 1. Rakkaus. Tässä on kyllä takaumia myös hahmojen lapsuusajoista, mutta pääasiassa sijoittuu 1980-luvun alkupuolelle.


back to top