Suomalainen lukupiiri discussion

35 views
Helmet 2018 > 12. Sarjakuvaromaani (8.)

Comments Showing 1-7 of 7 (7 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments -


message 2: by Lumissa (last edited Jan 20, 2018 12:38AM) (new)

Lumissa | 798 comments Luin tähän kohtaan Ville Rannan Kyllä eikä ei, joka oli vallan hyvä. Sarjakuvaksi aihe oli aika mielenkiintoinen valinta, 1800-luvun Oulu nousevine herännäisliikkeineen ja sen kanssa ikiaikaisesti vaikuttanut vuodenkierto talven lannistavasta pimeydestä kesän arktiseen hysteriaan. Tarina oli eheä ja puhutteleva ja henkilöissä enemmän syvyyttä kuin monessa muussa sarjakuvaromaanissa.

Ehkä olen vähän puolueellinen ja annoin kotiseutupisteitä herännäisyyden herkullisesta kuvauksesta ja siitä, kuinka vähillä kynän- ja siveltimenvedoilla 1800-luvun Oulu oli saatu kuvattua nykypäivän näkökulmastakin täysin tunnistettavaksi. Aika hyvin siihen nähden, että Oulu kuitenkin on tunnettu siitä, että lähes kaikki keskustan vanhat rakennukset on onnistuttu lanaamaan maan tasalle, viimeistään tuhopoltolla jos purkulupaa muuten ei ole hellinnyt.

Viime vuonna luin Hanneriina Moisseisen sarjakuvaromanin Kannas, joka kertoo sota-ajasta ja niistä hetkistä, kun Karjalaa lähdettiin evakuoimaan. Vaikuttava kokemus, etenkin kun laittoi kirjan soundtrackin soimaan taustalle.

Jos Suomen historia tuntuu raskaalta ajatukselta, niin yllätyksellisen kiva oli Aya : elämää Yop Cityssä. Jossain muussa ketjussa tuli puheeksi, että muualta kuin englanninkielisestä maailmasta päätyy helposti käännettäväksi vain raskasta kirjallisuutta, jossa käsitellään lähinnä yhteiskunnallisia epäkohtia. Tämän saatesanoissa todettiin suoraan, että halutaan esittää Afrikasta muutakin kuin sotaa ja nälänhätää, ja siinä onnistutaankin kivasti.


message 3: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Minäkin olen lukenut tuon Kyllä eikä ein kolmisen vuotta sitten ja olihan se ihan mielenkiintoinen, vaikka en suuremmin ihastunutkaan. Toisaalta en oikein ole sarjakuvaromaanien ystävä muutenkaan.

Millainen soundtrack tuolla Kannaksella oli? Pitikö se etsiä jostain vai?

Itse olen ajatellut tähän V niin kuin verikostoa, mutta sen aika tulisi vasta marraskuussa (koska "The Fifth of November"), joten voi olla, että ehdin lukemaan jotain muuta ennen sitä.


message 4: by Peony (last edited Jan 21, 2018 02:35AM) (new)

Peony (peony79) | 720 comments Mulla on tuo Aya-sarjis (eka osa) itselläni, kun sen sai edullisesti yhden euron hintaan jostain turkulaisesta kirjakaupasta viime kesänä. Luin sen veneessä. Ihan kiva oli.

Itse sijoitin tähän sarjakuvaromaani-kohtaan My Brother's Husband, joka kertoo kanadalaisesta miehestä, jonka puoliso (mies) kuolee ja tämä leski lähtee Japaniin tutustumaan ympäristöön ja ihmisiin, joiden parissa edesmennyt puoliso eleli. Täytyy sanoa, että odotukset olivat suuremmat kuin mitä kirja pystyi sitten tarjoamaan. Mutta ihan jees.


message 5: by Lumissa (new)

Lumissa | 798 comments Tytti wrote: "Millainen soundtrack tuolla Kannaksella oli? Pitikö se etsiä jostain vai?"

Soundtrack on ihan vapaasti saatavilla Soundcloudista: Kannas Soundtrack, linkki löytyy myös kirjan etulehdiltä. Sellaista ambientiahan se on, ja välillä viitataan meneillään oleviin kirjan tapahtumiin, esim. televisiouutisten taustalla on uutistenlukija.


message 6: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Aika mielenkiintoista, ilmeisesti kirja on sitten tarkoitus lukea 45 minuutissa myös. Tekisi melkein tuon takia mieli kokeilla, vaikka nyt en oikein taitaisi jaksaa evakkoreissua.


message 7: by Lumissa (new)

Lumissa | 798 comments Nojoo, itsekin kyllä lopussa jouduin vähän kelailemaan taaksepäin soundtrackia, kun olin jossain vaiheessa innostunut liian kauaksi aikaa ihastelemaan piirrosjälkeä. Raskas aihehan tuossa tosiaan on, eikä keveimmästä päästä ole valittu käsittelytyyliäkään, mutta toivottavasti jossain vaiheessa lukuintoa löytyy :)


back to top