Suomalainen lukupiiri discussion

96 views
Helmet 2018 > 13. Kirjassa on vain yksi tai kaksi hahmoa

Comments Showing 1-28 of 28 (28 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments -


message 2: by Elina (new)

Elina (elluetut) | 65 comments Tuli yhtäkkiä mieleen, että oon lukenut kirjan, jossa on kaksi hahmoa, jotka lähettelee toisilleen sähköpostia. Kirja on nimeltään Kun pohjoistuuli puhaltaa ja sille on jatko-osa Joka seitsemäs aalto, jossa samat hahmo jatkaa keskustelua. En muista, että muita henkilöitä olisi ollut ja en usko, että kaavaa rikotaan toisessakaan osassa. Taidan lukea jatko-osan nyt alkuvuodesta.


message 3: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Facebookissa oli linkki Kirjasampoon hakusanalla "monologi" (tms.), ja mitä niitä kirjoja siinä katselin, niin epäilen, että kyllä niissäkin muita henkilöitä mainittiin. Yksi oli muuten Hevonkuusessa, joka minulta löytyy hyllystä. Eli luulen, että on "sallittua", jos muitakin hahmoja mainitaan, kunhan he eivät varsinaisesti esiinny kirjassa vaan ovat ikään kuin toisen käden tietoa. Kirjeiden lähettelystä tuli myös mieleen (ehdotusten tämänhetkisen suosikin) Paul Austerin ja J.M. Coetzeen Tässä ja nyt - Kirjeitä ystävyydestä. Ehkä muitakin vastaavia löytyy lisää. Saatan silti valita tähän William N. - päiväkirjan, kun se kerran mulla on.


message 4: by Peony (new)

Peony (peony79) | 720 comments Mun mielestä tää on aika kinkkinen kohta. Koska ainahan tarina kerrotaan jonkun ihmisen näkökulmasta tai siinä on kertoja. Siksi musta tuntuu, ettei riitä vain se, että kertojia on vain yksi. Koska silloin kaikki minä-kertoja romaanit menee tähän kategoriaan, jos minä ei kerro tästä hetkestä vaan muisteloi? Toki jos kertoo lyhyitä mainintoja muista...mutta jos kovin pitkästi kertoo muista ihmisistä, niin niistä alkaa mun mielestä muodostua kirjan hahmoja. Ei toki sellaisessa että "äitini oli sellainen ja tällainen" tai jonkun lyhyen (esim.) lapsuusanekdootin kertominen. Mutta jos siitä tekstimäärästä alkaa kovin iso osa olla ko. äiti-hahmon tarinan kertomista. Aika veteenpiirretty viiva silloin se, mikä on hahmo ja mikä on vain pieni sivujuonne/oman menneisyyden tilitystä tms. Varsinaista erakkouttahan tarinan hahmolta ei vaadita, kunhan tarinassa ei keskitytä kahta henkilöä enempään määrään ihmisiä niin, että heistä tulisi kirjan hahmoja. Jos loput ihmiset esitetään 'massana'.

Munkin TBR:ssä on jo valmiiksi tuo William N. päiväkirja. Kiva jos se sopii tähän.


message 5: by Tytti, The Head Honcho (last edited Dec 29, 2017 03:42PM) (new)

Tytti | 2539 comments Minä ehkä katson kirjan hahmoksi sellaisen, jolla on vuorosanoja tai jonka näkökulmasta tarinaa kerrotaan. Kyllähän useimmissa kirjoissa (myös niissä, joissa on minäkertoja) on kuitenkin myös dialogia useampien henkilöiden kanssa. Siksi minusta juuri tuollaiset päiväkirjojen kaltaisetkin sopivat, koska siinä mahdollinen dialogikin on vain myöhemmin referoitua. En tosin tiedä, hyväksyisinkö itse esim. Anne Frankin päiväkirjaa, siinä muut asujat ovat minunkin mielestäni liikaa omia "hahmojaan". Mutta mitä vähän selailin tuota Williamin päiväkirjaa, niin eivät ne muut henkilöt nouse kovin vahvasti esille, ehkä jostain sisaren(?) kirjeistä saattaa kertoa enemmän tai jotain vastaavaa.


message 6: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1764 comments Eräkirjaosastolta voisi löytyä jotain sopivaa, jos sellaisista kirjoista on kiinnostunut. Niissä luulisi olevan jotain "yksi mies ja metsästys-/kalastusretki" -tyyppistä kerrontaa, jossa ei turhaan jauheta muista ihmisistä :D


message 7: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Tuo genre minullakin tuli mieleen, jokin Jack London tai ehkä Vanhus ja meri, joka facessa taidettiin mainita, mutta niissäkin voi alussa tai lopussa tulla yllätyksiä. Kovin pitkiä kirjat tuskin voivat olla. Yritin katsoa, montako hahmoa Juhani Ahon Yksin tai Herra Ibrahim ja Koraanin kukkaset -kirjoissa on, mutta on niissäkin dialogia toisten ihmisten kanssa. Tosin he saattavat jäädä tuntemattomiksi, joten ovatko ne sitten oikeasti kirjan hahmoja, se pitää kai sitten itse vain päättää.


message 8: by Ronja (new)

Ronja (roszanen) | 289 comments Luin teoksen Kun pohjoistuuli puhaltaa. Äänessä on kaksi henkilöä eli sähköpostikirjeenvaihtoa käyvät Leo ja Emmi. Tosin myös Emmin puoliso Bernhard lähettää kirjassa muutaman meilin, mutta luulen että se ei siitä huolimatta tee Bernhardista varsinaista hahmoa kirjaan.


message 9: by Tuulia (new)

Tuulia (ailuutt) | 39 comments Mun mielestä on yleensä ok, että mietin oman tulkintani siitä, mikä kohtaan sopii, enkä liikaa huolehdi "oikeasta" tulkinnasta. Mutta tämän kohdalla en vain osaa päättää, miten tulkitsisin. Mulle tulevat mieleen sellaiset kuin Calvinon Paroni puussa ja Thoreaun Walden, jossa koko homma keskittyy niin yhteen henkilöön, ettei muut oikein muodostu hahmoiksi. Mutta - mä jotenkin haluaisin, että niitä olisi oikeasti se 1-2. Olisikohan jossakin Loen Doppler-kirjoista tilannetta, jossa olisi vain Doppler ja hirvi?


message 10: by Tuulia (new)

Tuulia (ailuutt) | 39 comments Jos lasket kahden henkilön kirjeenvaihdon sopivaksi, niin suosittelen ehdottomasti Tanizakin Avainta, jossa kurkitaan kahden henkilön päiväkirjoihin! Siinäkin silti voi ajatella, että kolmannesta puhutaan niin paljon, että muodostuu hahmoksi.


message 11: by Peony (last edited Feb 23, 2018 07:27AM) (new)

Peony (peony79) | 720 comments Voi pöh.. Luin Iselin C. Hermannin Suutelen postinkantajaa, joka on kahden ihmisen kirjeenvaihtoa, jossa ei edes hirveän isosti puhuta muista henkilöistä. Parista ihmisestä kyllä, mutta ei kovin runsaasti. Ajattelin sijoittaa kirjan tähän kohtaan, mutta sitten kirjassa on (tarinan kannalta hyvin oleellinen) loppukirjoitus, jossa kolmas henkilö kirjoittaa. Höh. Eli se ei sitten tähän sopinutkaan oikein.


message 12: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments No nyt minua rupesi kiinnostamaan se loppukirjoitus ja sen kirjoittaja... Joskus voisi olla vähemmän utelias.


message 13: by Ronja (new)

Ronja (roszanen) | 289 comments Päädyin lopulta lukemaan tähän haastekohtaan Heli Laaksosen teoksen Sylvia, Tuija ja laulava patja. Teoksessa on tasan kaksi hahmoa. Yhdessä kohtauksessa Tuijan lapsenlapset huutavat postiluukun kautta, mutta heistä ei tule henkilöhahmoja tarinaan.


message 14: by Peony (new)

Peony (peony79) | 720 comments Pitää varmaan ottaa täältä joku varma vinkki...siis jonkun lukema ja varmasti "1-2 hahmoiseksi" toteama kirja. On tullut luettua jo pari, jotka kuvittelin olevan tämmösiä, mutta sitten paljastuu, että kirjaan pulpahtaa kolmas henkilö. Toi Sylvia, Tuija ja laulava patja ei kuulostaisi hassummalta. Saisi myös kirjan genre-haasteen huumori-osioon.


message 15: by Peony (new)

Peony (peony79) | 720 comments Onko kukaan lukenut täällä Kynttilät palavat loppuun? Tuo kirja kuulostaa kuvauksen perusteella semmoselta, jossa on vain kaksi hahmoa. Kirja on ollut omalla tbr-hyllyllä muutaman vuoden ja se olisi hauska lukea tähän haasteeseen jos se tähän soveltuu.


message 16: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1764 comments Ei ole tuttu. Mulla on tätä kohtaa varten varauksessa Gary Paulsenin Hatchet, jossa pitäisi olla vain päähenkilö luonnon armoilla. Toivon kovasti, että se pitää paikkansa... Jos ei, luovutan ja luen tähän jonkun lasten kuvakirjan :b


message 17: by Maarit (last edited Oct 04, 2018 08:43AM) (new)

Maarit | 84 comments Khaled Hosseinin uusimmassa kirjassa Meren rukous on vain kaksi hahmoa, joten se sopii hyvin tähän kohtaan. Lisäksi se on superlyhyt (vain 48 sivua). Löytyy ilmeisesti kuunneltavana versiona kuvituksineen englanniksi myös Youtubesta (laillisesti) / The Guardianin kautta.


message 18: by Peony (last edited Oct 04, 2018 09:17AM) (new)

Peony (peony79) | 720 comments Varasin jo kirjastosta tätä varten Maija Muinosen Mustat paperit. Jos vaikka sopisi tähän, kun kirja koostuu käsittääkseni kuolemansairaan äidin pojalleen kirjoittamista kirjeistä. Toki voi olla sitten tulkintakysymys mitkä tekstissä olevat henkilöt lasketaan kirjan hahmoiksi. Mutta kokeilen nyt tätä. :D'


Jes..ja nyt kun olen jo varauksen tehnyt, niin älyän, että päähenkilö kirjoittelee kirjeitä vähän sinne sun tänne...eli useille ihmisille. Hmm..eli ei sovi oikein ehkä tähän tämäkään.. Mutta luen tuon silti.


message 19: by Peony (new)

Peony (peony79) | 720 comments Luin Mustat paperit (Maija Muinonen) ja kyllä sijoitin sen tähän kohtaan haasteessa. Kirjassa vain päähenkilö kirjoittelee maanisesti muille, mutta vastauksia ei siis ole kirjoituksiin, eikä mielestäni varsinaisia toisia hahmoja. Vastaanottajatkin ovat monesti tulevaisuuden kuvitteellisia ihmisiä, jotka eivät ole siinä hetkessä olemassa (oma poika vanhempana, pojan puoliso). Kirjoitukset heijastelevat vain kirjoittajan pään sisältöjä, eivätkä kerro todellisista vastaanottajista käytännössä mitään.


message 20: by Noora (new)

Noora | 879 comments Mä lainasin kirjastosta Vuosisadan rakkaustarinan, kun luin jostain että olisi vain kaksi henkilöä runoissa osallisena. Toivottavasti sopii tähän.


message 21: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Itse laitoin tähän The Library of Unrequited Love, joka kertoi ehkä hiukkasen pakkomielteisestä kirjastonhoitajasta, joka kertoo tarinaansa kirjastoon nukahtaneelle miehelle.


message 22: by Peony (new)

Peony (peony79) | 720 comments Vuosisadan rakkaustarinassa ei tosiaan taideta yksilöidä lapsia erikseen persoonina juurikaan vaan ehkä siinä viitattiin heihin vain lapsina. En oikein muista tuota kirjaa enää niin tarkasti, mutta en muista siinä nousseen muita ihmisiä niin merkittäviksi hahmoiksi, että olisivat painuneet hyvin mieleen ..joten voi sopia hyvinkin todennäköisesti tähän. Ja sen lisäksi tuon lukee yhdeltä istumalta ja se on tosi hyvä! :)


message 23: by Noora (new)

Noora | 879 comments Olen nyt lukenut puolet kirjasta Vuosisadan rakkaustarina ja minusta se ei sovi tähän. Varsinkin jos tulkitsee tiukasti. Minusta yksi runoista on kirjoitettua lapsen näkökulmasta/suulla. Mielestäni lasten rooli on liian iso kirjassa, jotta voisin hyväksyä itselleni kirjan tähän. Etsintä jatkuu. Onneksi tuo kirja on lyhyt ja nopeasti luettu ja se oli muutenkin suunnitelmissa joskus lukea. Nyt ei tosin enää kovin montaa hutilaukausta voisi haasteeseen ottaa mukaan.


message 24: by Peony (new)

Peony (peony79) | 720 comments Voi ei, niin siinä olikin tuommonen kohta! On jo hyvin päässyt unohtumaan muu kuin pääpiirteet tuosta kirjasta. Toi on mulla omassa hyllyssä, mutta en ole tullut lukeneeksi sitä uudelleen vaikka on ollut suunnitelmissa. Kannattaa varmaan lukea joku jo yksi/kaksihahmoiseksi todettu kirja varmuuden vuoksi. Minä luin tätä kohtaa varten 3 kirjaa ennen kuin tärppäsi! :D


message 25: by Noora (new)

Noora | 879 comments Luin tähän lopulta lyhyen ja ihanankamalan kirjan Meren rukous. Tosin sielä mainittiin äiti, isoäiti ja sedät. Joudun tosin nyt kyllä laskemaan rimaa tämän kohdalla ja hyväksyin kirjan itselleni tähän kohtaan.


message 26: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 710 comments Minulla on tässä luvun alla tuo Vuosisadan rakkaustarina ja siinä kyllä kuvataan lasten tekemisiä aika yksilöidenkin (poika piilottaa viinipullon selkänsä taakse poliisien tullessa käymään jne.). Facebookissa vinkattiin tähän kohtaan Vuosisadan rakkaussota, johon ajattelin tarttua seuraavaksi. Jos se vaikka sopisi paremmin. Jos se ei sovi, niin ehkä tartun tuohon Nooran vinkkaamaan Meren rukoukseen.


message 27: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1764 comments Hatchet oli siinä mielessä pettymys, että kirjan alussa on päähenkilön lisäksi yksi lentäjä ja lopussa toinen lentäjä, joista molemmilla on vuorosanoja, joten en osaa olla laskematta heitä henkilöiksi. Lisäksi kertoja muistelee myös isäänsä, äitiään ja ystäväänsä, mutta heidät olisin ehkä voinut sivuuttaa, jos toista lentäjää ei olisi ollut...


message 28: by Peony (new)

Peony (peony79) | 720 comments Minä olisin laskenut semmosen kirjan mukaan, jossa päähenkilö mainitsee perheenjäsenensä/jäseniä kertoessaan vaikka taustastaan jne. Toki jos kirja alkaa koostua isoistakin tekstipätkistä, joissa kuvataan esimerkiksi äitiä (jonkun muun henkilön lisäksi, joka on kirjassa oma hahmonsa), niin sitten siitä alkaa muodostua jo kolmas hahmo itsessään. Jos se on maininta tai suht vähäinen määrä kuvausta, niin en ajattele kirjan henkilönä ...ja jos se tyyppi ei siis ole läsnä siinä varsinaisessa ajassa, missä kirjan toiminta tapahtuu.


back to top