Suomalainen lukupiiri discussion

67 views
Helmet 2018 > 20. Taiteilijaelämäkerta

Comments Showing 1-20 of 20 (20 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments -


message 2: by Elina (new)

Elina (elluetut) | 65 comments Mitä mieltä olette, sopiiko teistä Tanskalainen tyttö taiteilijaelämäkerraksi vai onko liian fiktiivinen? Ei huvittaisi lukea mitään "oikeaa" elämäkertaa taitelijasta ja tämä on to-be-read-listalla ja vielä omassa kirjahyllyssäkin...


message 3: by Ronja (new)

Ronja (roszanen) | 289 comments Tove Jansson: Tee työtä ja rakasta on kauniisti kirjoitettu elämäkerta.


message 4: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Tom of Finland - Välähdyksiä nimimerkin takaa oli nopea luettava, paljon (ihan tavallisiakin) kuvia.

Kiki - Montparnassen kuningatar oli muistaakseni myös ihan oikea taiteilija, vaikka enemmänkin tunnetaan taiteilijoiden muusana, mutta pitäisin sitä ihan elämäkertana, vaikka onkin sarjakuvaromaanin muodossa.

Minullekin tämä on vaikea, en ole niin kiinnostunut taiteilijoista, että haluaisin lukea elämäkertaa, ellei kyseessä ole jotenkin muuten mielenkiintoinen henkilö. Eihän tuo Tanskalainen tyttö ole elämäkerta, että sikäli se ei oikein sovi, tässä varmasti haetaan ihan tietokirjallisuutta, jos haluaa olla tarkka. Mutta sehän menisi kohtaan sateenkaariperhe.


message 5: by Peony (new)

Peony (peony79) | 723 comments Minä ajattelin juurikin lukea tuon Toven elämänkerran, kun en onneksi ole vielä ehtinyt, vaikka se on ollut mielessä lukea.

Tämäkään ei varmaan ole varsinainen _elämänkerta_, koska on romaanimuotoon kirjoitettu Henri de Toulouse-Lautrecin traaginen elämäntarina. Mutta siis kirja on Pierre La Mure'in Punainen Mylly. Mielestäni oikein kiinnostava ja viihdyttävä, joskin surullinen tarina. Tiesin jo ennestään jotakin Toulouse-Lautrecin elämästä (että hän oli siniverinen ja kärsi jostain synnynnäisestä kasvuhäiriöstä/luunhaurastumistaudista), mutta tarina oli silti tosi kiinnostava: epätoivoista rakkauden etsintää, 1800-luvun lopun Pariisin villiä taiteilija-menoa, hämyisiä kahviloita ja katutyttöjä.. Ei nyt mitään upeaa proosaa, mutta sisältö ja tarina erittäin mielenkiintoinen.


message 6: by Peony (new)

Peony (peony79) | 723 comments Erotellaanko muuten "muistelmat" ja "elämänkerta" myös erilleen? Että siis pitäisi olla juurikin jonkun ulkopuolisen kirjoittama elämänkerta, eikä henkilön itse kirjoittamat muistelmat? Silloin ei tuo Tovenkaan kirja kävisi? Vai kuuluuko taiteilijan itse kirjoittamat muistelmat kuitenkin tähän?


message 7: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Niin, mikä on muistelmien ja omaelämäkerran ero? Vai onko niillä eroa? Itse ehkä näen jonkinlaisen eron, mutta sitä on vaikea määritellä. Mutta eikös tuo Tovesta kertova kirja ole toisen kirjoittama?


message 8: by Lumissa (new)

Lumissa | 806 comments Muistelmissa keskiössä lienee muistelijan ulkoinen maailma ja muut ihmiset, omaelämäkerrassa kertoja itse. Varmasti aika häilyvä raja useinkin. Noh, Tove ainakin käy, määritteli miten päin vain :) Ja hyvä kirjakin oli!


message 9: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Joo, noinhan se voi tosiaan olla. Muistelmat lienevät usein myös rajatummat, keskittyen esimerkiksi vain työelämään tai johonkin tiettyyn ajanjaksoon.


message 10: by Peony (new)

Peony (peony79) | 723 comments Joo näin varmasti on..on olemassa muistelmia teatteri-elämästä, matkoista jne, joissa henkilö ei välttämättä paljon avaa itseään vaan kuvaa ympäristöään ja ympärillään tapahtuvaa.

Ja tuon Tove Jansson: Tee työtä ja rakasta on kirjoittanut tosiaan Tuula Karjalainen. Muistin, että se kirja oli pelkkä "Tee työtä ja rakasta". Tovella oli itse kirjoittama lapsuudenmuistelma Kuvanveistäjän tytär. Taisin sekoittaa. Lisäksi Tovesta on kirjoittanut myös Boel Westin (Tove Jansson: sanat, kuvat, elämä).


message 11: by Desertorum (new)

Desertorum | 1157 comments Sain joululahjaksi Astrid Lindgrenin elämänkerran, joka on ulkoasultaan muuten samanlainen kuin tuo Toven elämänkerta (jonka luin viime vuonna). Toivottavasti se on myös kirjoitettu yhtä hyvin.


message 12: by Tytti, The Head Honcho (last edited Feb 03, 2018 06:00AM) (new)

Tytti | 2539 comments Quentin Tarantino: Elämä ja elokuvat sopisi varmaan tähän, pituuttakaan ei ole turhan paljon, ja kyllähän elokuvantekijätkin ovat taiteilijoita, varsinkin Tarantinon kaltaiset.


message 13: by Tuulia (new)

Tuulia (ailuutt) | 39 comments Kiitos tuosta Kiki-vinkistä! Se oli loistava!


message 14: by Peony (new)

Peony (peony79) | 723 comments Mullakin on Kiki tbr-listalla ja olen silmäillyt sitä nyt siihen malliin, että varaan sen kirjastosta ihan lähiaikoina. Mulla on ollut taas kova innostus lukea sarjiksia. Tosin tähän haasteeseen olen päättänyt laittaa vaan romskuja ja muita tekstikokoelmia (paitsi tietysti se sarjakuva-kohta). Mutta Kiki on aikalailla ykkösenä listassa seuraavia varauksia tehdessä.


message 15: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Kiki on kyllä ihan mielenkiintoinen. En muista, olinko lukenut sen vai katsoinko dokumenttisarjan tuon ajan Pariisista ja sen taiteilijoista ensin, mutta jommasta kummasta tunnistin henkilöitä toisen pohjalta. Asiaan vaikutti varmaan myös se, että myös sarjassa oli piirrettyjä ja muuten erikoisesti kuvattuja kohtia, sillä taiteilijoista oli kai vain vähän valokuvia eikä ehkä ollenkaan liikkuvaa kuvaa.

Nyt tarvitsisin jonkin vastaavanlaisen löydön tähän, ei oikein ole tullut vielä vastaan mitään kiinnostavaa. Muutama erilaisista luovista henkilöistä kertovat tietokirja kyllä kiinnostaisi, mutta ne eivät oikein ole elämäkertoja, kuten esim. Salonkielämää – Rakkautta, riitoja ja kirjoittamisen paloa tai "Et kuitenkaan usko..." - Ville Haapasalon varhaisvuodet Venäjällä. Saatan silti hyväksyä ne paremman puutteessa, tai sitten ehkä tulkitsen "taiteilijan" vieläkin löysemmin...


message 16: by Peony (new)

Peony (peony79) | 723 comments Olin jo päättänyt lukea tähän Tove Jansson: tee työtä ja rakasta. Mutta oli aivan pakko merkata tuo Salonkielämää myös lukulistalle. Kiinnostaa juurikin Ahon ja Canthin aika ja aikalaiset sekä heidän kuvionsa.


message 17: by Tytti, The Head Honcho (last edited Feb 22, 2018 10:06AM) (new)

Tytti | 2539 comments Jep, ne kuviot ovatkin olleet aika kippuraiset, on sitä silloinkin osattu. Sama kirjoittaja on ollut myös tekemässä Juhani Ahon elämäkertaa Juhani Aho – myrskyisästä myllerryksestä seesteiseen suvantoon, joka minua myös kiinnostaisi, sillä Aho oli käytännössä naapurin poikia.

Omilta listoiltani löytyi muuten Caravaggio: miekka ja paletti, joka ei ehkä kovin syvällisesti kerro kohteestaan, mutta tämän taiteilijan elämä kyllä kiinnostaisi. Ehkä myös jokin kirja löytyisi Coco Chanelista...


message 18: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Luinkin sitten tuon Caravaggion, osittain tosielämän pientä lukupiiriä varten. Se oli sellainen kuin odotinkin, hienosti piirretty ja perusasiat Caravaggion Rooman ajasta kertova, mutta varsin pintapuolinen kuitenkin, ja ehkä jossain kohdin oli otettu vähän taiteellisia vapauksiakin. Mutta voi se aita olla joskus vähän rikkikin.


message 19: by Nicole (new)

Nicole Grekov (nicichki) | 1 comments Frida Kahlo: An Illustrated Biography

"Kirjaston henkilökunnan suositukset" -hyllyltä löytyi tällainen kuvitettu taiteilijaelämäkerta, jos joku vielä kaipailee helppolukuista kirjaa tähän kohtaan. Pohjautuu täysimittaiseen elämäkertaan, mutta kai tämä silti ihan hyväksyttävä on. :D


message 20: by Luukas (new)

Luukas Lammi Itse ajattelin lukea Paul McCartneyn elämänkerran, piinkova Beatles-fani kun olen ;)


back to top