Suomalainen lukupiiri discussion

48 views
Helmet 2018 > 22. Kirjassa on viittauksia populaarikulttuuriin

Comments Showing 1-15 of 15 (15 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments -


message 2: by Tuatara (new)

Tuatara | 216 comments Amerikan psyko oli itse asiassa täynnä näitä viittauksia, joten pistän sen tähän kohtaan. Hupaisaa ja aavistuksen kaameaa oli myös bongata monia mainintoja Donald Trumpista. :D

Ei heikkovatsaisille.


message 3: by Noora (new)

Noora | 873 comments Minä lisäsin tähän kohtaan Jussi Valtosen Siipien kantamat, joka olisi sopinut myös moneen muuhun kohtaan. :)

Kuuntelin kirjan ja viihdyin sen parissa kyllä kovasti.

Amerikan psyko, vähän epäilen, että en viihtyisi sen kirjan parissa. Vielä kamalampaa jos siellä vilahtelee vielä Trump, niin se taitaisi olla jo liikaa. ;)


message 4: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Minua on jo jonkin aikaa houkutellut Amerikan psykon lukeminen, kuten muidenkin jostain syystä vähän "kohauttaneiden" kirjojen. Olen joskus kai nähnyt leffan, josta en niin välittänyt, mutta ehkä en ihan ymmärtänyt sitä tai sen tarkoitusta, tai ehkä en vain katsonut sitä ajatuksella. Ja ottaen huomioon aikakauden ja tapahtumapaikan, niin pakkohan Trumpin on tulla mainituksi. :D


message 5: by Tuatara (last edited Jan 31, 2018 07:02AM) (new)

Tuatara | 216 comments Olen myös nähnyt tämän leffan, mutta kirja oli mielestäni huomattavasti parempi - eipä ole yllätys kyllä, että näin tuppaa usein olemaan. Kertojanääni oli tässä mielestäni avainasemassa, ja se ei elokuvassa toimi samalla lailla kuin tekstimuodossa.

Trump-fanius saattoi kyllä olla eräs päähenkilön karmaisevimmistä piirteistä. :D

Pidin tästä. Enkä yleensä varoittele kirjojen sisällön suhteen, mutta tästä on sanottava, että saattaa vaatia vatsalta ja huumorintajulta hiukan...


message 6: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 681 comments Mä olen lukenut tämän lakkiaisteni jälkeen. Teki aika tiukkaa silloin ja piilotin kirjan sängyn alle, kun olin yksin mökillä ja tämä oli yksi mukaan ottamistani kirjoista. :) Vähän on houkutellut lukea uudestaan, tuntuuko yhtä karmaisevalta kuin silloin.


message 7: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1745 comments Mä oon vähän miettinyt tuota syntymävuosikymmenelleni sijoittuvaksi kirjaksi.


message 8: by Tuatara (last edited Jan 31, 2018 09:33AM) (new)

Tuatara | 216 comments Annamariah wrote: "Mä oon vähän miettinyt tuota syntymävuosikymmenelleni sijoittuvaksi kirjaksi."

Jos kyseessä on 80-luku, niin sopii hyvin. Mietin itse ihan samaa, mutta toivon että joku toinen tulee vielä vastaan ja arvelin, että tämä kohta on kohdallani ehkä vaikeampi täyttää. Lisäksi kirja sopi tähän melkein liian hyvin. :D


message 9: by Peony (new)

Peony (peony79) | 702 comments Minä laitan tähän Ready Player One'in, kunhan lukaisen sen tässä loppuun. Se on ihan pullollaan viittauksia popkulttuuriin.

Kellään ei ilmeisesti ole lukematta Uskollinen äänentoisto? Se on kanssa kuin tehty tällaisia haastekohtia varten. :)


message 10: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1745 comments Mä olin vähän ajatellut tähän kohtaan kirjaa The Perks of Being a Wallflower. Uskollinen äänentoisto mulla on kyllä myös lukematta.


message 11: by Peony (new)

Peony (peony79) | 702 comments Luin tuon suomeksi, Elämäni seinäruusuna, viime kesänä. Ei olisi tullut nyt mieleen suositella sitä tässä..olin ihan unohtanut kirjan popkulttuuri-jutut, vaikka kyllähän siinä katsottiin leffoja ja kuunneltiin ja kopsattiin musaa kaseteille..näyteltiin The Rocky Horror Picture Showssa. Oikein sympaattinen kirja oli. Vetoaa aina noi musakasettien vääntämiset tällaiseen mankka-ajan nuoreen...tai no ehkä kuitenkin lapseen. Sain minä yläasteella sentään jo cd-soittimen. :D Hiukkasta liikaa ehkä oli kerätty erilaisia ongelmateemoja samaan kirjaan, mutta oikein kelpo nuortenkirja. Ja erittäin nopealukuinen..juoni vetää.


message 12: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 681 comments Nuo Uskollinen äänentoisto ja Elämäni seinäruusuna kuulostavat aika sopivilta minulle, joten pitää laittaa muistiin kaiken varalta. Nimimerkillä kodin ensimmäimnen cd-soitin rippilahjaksi :D


message 13: by Noora (new)

Noora | 873 comments Oi niitä aikoja kun piti kasetille yrittää äänittää Radio Mafiasta kunnon biisejä ja aina joku meni ja puhui päälle. Mä taisin saada kuudennella tai seiskaluokalla ekan cd-soittimen.... pitäiskö laittaa tuo Seinäruusu itsellekin lukulistalle. ;)


message 14: by Peony (new)

Peony (peony79) | 702 comments Joo kyllähän joka toisen biisin lopussa Pertti Salovaara lähti puhumaan kuin konekivääri. Mulla oli vain rajattu määrä kasetteja ja kun halusi uuden tehdä, niin piti uhrata joku niistä vanhimmista ja nauhoitella uus "Sekalaisia"-kasetti. Kaverin luo lantattiin, kun sillä oli oikein kakspesäinen mankka (mulla vaan yks) ja siellä koko ilta höylättiin nauhoja. Sitten kun oli tarpeeksi monta kertaa nauhotettu samaan kasettiin, kuunneltu ja kelailtu, niin alkoi nauha vähän joissain kohtaa moukaista..ja jäi helpommin kiinni mankan koneistoon ja tuli ulos kasetista. Kärsivällisesti vain lyikkärillä rullattiin sitä nauhaa takaisin, että voi kuunnella taas sen lempibiisinsä. Mä haluisin nähdä nykynuoren, joka joutuis sillä pelillä ilman kilareita kuuntelemaan sitä musiikkia, mitä se haluaa. Eka odottaa pari kolme lauantaita, että saa mahdollisesti Mafian ohjelmasta sen lempibiisinsä nauhoitettua. >D Ei mitään hätäsen hommaa. Ja sitten kuunnella sitä vähemmän hifi-äänillä siitä särisevästä mankastaan.

Sellainen tuli mieleen, että popkulttuuri-viittauksia löytyy lähinnä moderneista kirjoista..tai ainakin sellaisiksi aina mainitaan kirjat, joissa puhutaan elokuvan ja musiikkitallenteiden ajasta. Ilmeisesti sitä vanhempia juttuja ei katsota popkulttuuri-viittauksiksi, vaan viittauksiksi klassisiin teoksiin (musiikki, kirjallisuus..). Itse on tullut luettua juuri näitä aikaisemmin mainittuja kirjoja, joissa viitataan aikaan, jolloin tallenne-tekniikka ja muut media-aparaatit (tv, vhs, c-kasetit, ensimmäiset kotitietokoneet) oli sitä tasoa, mitä ne olivat omana kouluaikana.


message 15: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Kyllähän kirjojen on oltavakin vähän uudempia, kun eihän sitä populaarikulttuuria ole oikeastaan ollut kuin ehkä viime vuosisadan, eritysesti ensimmäisen ja varsinkin toisen maailmansodan jälkeen, riippuen vähän maasta tai alueesta. Mutta kyllä minä voisin pitää esimerkiksi jo 1920-lukua ja jazzia populaarikulttuurina, joten voi viittauksia löytää vanhemmistakin kirjoista, kunhan itse päättää, miten itse populaarikulttuurin määrittelee ja kuinka paljon niitä haluaa kirjassa olevan. Ehkä helpointa on löytää niitä 1960-luvulle ja myöhemmin sijoittuvista kirjoista, 1950-luvultakin jotain ehkä jo löytyy, mutta silloin ehkä kirjan pitää kertoa nuoresta henkilöstä isossa kaupungissa...


back to top