Suomalainen lukupiiri discussion

27 views
Helmet 2018 > 23. Kirjassa on mukana meri (10.)

Comments Showing 1-10 of 10 (10 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments -


message 2: by Desertorum (new)

Desertorum | 1172 comments Kirjastosta tarttui herätelainana mukaan Herttuatar ja kapteenin vaimo : purjealuksen tarina. Itse sijoitin sen Popsugarin merikohtaan mutta sopisi tietysti hyvin myös tähän. Itse tarina kattoi noin puolet kirjan sivuista ja loppu oli kuvia mereltä. Kirja siis kertoi Herzogin Cecilie purjealuksen tarinan (ja samalla sen kapteenin ja myös muiden siihen liittyvien tarinoita).

Lisäksi kirjassa mainitaan muita aluksesta kirjoitettuja kirjoja, mm. kapteenin vaimon Pamela Erikssonin kirjoittama kirja The Duchess. The Life and Death of the Herzogin Cecilie, sekä perämies Elis Karlssonin kirjoittamat kirjat MOTHER SEA ja Pully Haul.


message 3: by Tuatara (new)

Tuatara | 216 comments Minulla tähän kohtaan meni Benchleyn Peto, jossa meri ja merihirviöt ovat hyvinkin keskeisiä.

Tykkään yleisestikin ottaen merille sijoittuvista tarinoista, joten tähän kohtaan löytyisi varmaan paljon muitakin, mutta tuo oli ensimmmäinen, joka tänä vuonna tuli luettua.


message 4: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Jos klassinen kauhu kiinnostaa, niin novellikokoelmassa Ajattomat aaveet näyttäisi joissakin olevan meri mukana.


message 5: by Tuatara (last edited Mar 15, 2018 06:21PM) (new)

Tuatara | 216 comments Klassinen kauhu kiinnostaa ainakin minua kovasti, ja just tällä hetkellä tuntuu olevan menossa taas kausi jona kauhua tekee mieli vielä enemmän kuin yleensä, joten kiitoksia ideasta, Tytti. Tuota näyttikin olevan paikallisessa kirjastossa hyllyssä, joten pitää joku päivä käydä noukkimassa. :) Ehkä novellikokoelma-kohtaan menee sitten, kun tämä on jo täynnä omalla listalla.


message 6: by Peony (new)

Peony (peony79) | 723 comments Minulla on toista haastekohtaa varten Pirkko Saision Lokikirja..mutta meinaan aina sekoittaa sen siihen, että kirja olisi tuolossa tähän kohtaan. Jos hyväksyy kirjoihinsa kuvitusta, niin Pive Toivosen Atlantin viemää on ihan hauska lokikirja, jonka pystyy lukea yhdessä illassa, sillä muistaakseni jokaisella aukeamalla on kuvituskuva. Haluaisin tuon kirjan itselleni niiden kuvien takia. Harmi, että Piin elämän olin jo lukenut..se olisi ollut hyvä kirja tähän.

Tähän haastekohtaan taidan itse sijoittaa Eleanor Cattonin Valontuojat. Ainakin siinä ollaan oltu jo merellä jonkin verran...meri ei kyllä oikein ole pääosassa kirjassa ..mietin vielä jos sijoitan kirjan toiseen paikkaan. Miehellä olisi kirjahylly täynnä purjehduskertomuksia, lokikirjoja ja muistelmia. Mutta just tällä hetkellä ei jaksaisi lukea mitä joku gubbe funtsi ollessaan kuukausia yksin merellä.


message 7: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (last edited Mar 16, 2018 10:20AM) (new)

Annamariah | 1764 comments Mä oon jo vuosia suunnitellut C. S. Foresterin Hornblower-sarjan lukemista, se kun on etenkin pikkuveljeni suosikki ja olen (äitiä lukuun ottamatta) perheeni ainoa, joka ei ole kyseisiä kirjoja lukenut. Että jos vaikka tänä vuonna ehtisi aloittaa... Samaan kategoriaan menisi myös Frans G. Bengtssonin Orm punainen – vielä minä senkin joskus luen.


message 8: by Peony (new)

Peony (peony79) | 723 comments En ole Hornblower kirjoja lukenut. Mutta telkku-sarja oli aivan mahtava!


message 9: by Tytti, The Head Honcho (last edited Mar 16, 2018 03:40PM) (new)

Tytti | 2539 comments Itse en erityisemmin kauhusta välitä, mutta tuollaisissa pikkuerissä voisin sitäkin ehkä lukea. Mietin, laitanko vinkin kauhugenreketjuun, mutta sitten jossain kommentoitiin niiden sijoittuvan usein merelle. Ehkä säästän sen (jonkin) syksyn pimeyteen... Minun alkuperäinen ajatukseni oli lukea tähän Muumipappa ja meri, mutta ehkä törmään vahingossa johonkin muuhun ensin. Olisihan minulla vielä se Hemingwayn Vanhus ja merikin lukematta...

Peonyn mieheltä varmaan löytyy myös "Avoveneellä Islantiin - Saagojen kutsu" (tai toisinpäin), vaikka sitä ei GR:stä löydykään.

Lisää kauhua löytyisi myös ruotsalaisen Mats Strandbergin kirjasta Risteily, jossa ollaan Ruotsin-laivalla, ja ilmeisesti mukana on myös jotain yliluonnollista kauhua, ei pelkästään kännisiä matkalaisia.

Muita mieleen tulleita kirjoja olisi Petri Tammisen Meriromaani, sitten olisi "vähän" erilainen Kathy Ackerin feministinen (kuulemma) Pussy, merirosvokuningatar (oletan merirosvojen liikkuvan merellä) ja itseäni kiinnostaisi myös Juha Ruususen tietokirja Itämeren merirosvot – Piraattitarinoita pohjoisesta.


message 10: by Peony (new)

Peony (peony79) | 723 comments Se miksi toi purjehduskirjallisuus on niin runsasta ja noinkin marginaalisena kohtalaisen suosittua, on varmaan se, että kaikki semmoset yksinpurjehtijat tai muut ovat yleensä hieman erikoisia ihmisiä..eivät elä ja ajattele kovin sovinnaisesti. Elävät ikäänkuin irtaallaan yhteiskunnasta/yhteiskunnista. Ovat "maattomia miehiä". Eivät välttämättä ole oikein sitoutuneet perheeseensäkään, jos sellainen sattuu olemaan. Sen vuoksi varmaan muutkin kuin purjehdusta harrastavat tykkää lukea heidän kirjoituksiaan tai kirjoituksia heistä. Alkaa käydä meriseikkailun/merielämän lisäksi kiinnostavaksi se psykologia, miten ihminen on päätynyt elämään siellä merellä.


back to top