Suomalainen lukupiiri discussion

42 views
Helmet 2018 > 30. Kirja liittyy ensimmäisen maailmansodan aikaan

Comments Showing 1-13 of 13 (13 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments -


message 2: by Maarit (last edited Jun 25, 2018 01:22AM) (new)

Maarit | 84 comments Jos joku kaipaa vinkkiä ja Suomen sisällissota ei nappaa, niin William Marchin Komppania K sopii tähän. Kertoo ensimmäisestä maailmansodasta amerikkalaisen komppanian silmin.

Aion itse lukea tämän, mitä selailin kirjaa, niin lyhyitä episodimaisia lukuja siinä näytti olevan ja jokainen ilmeisesti eri henkilön näkökulmasta. Eli helppo lukea vaikka lyhyissä pätkissä, jos niikseen tulee.


message 3: by Peony (new)

Peony (peony79) | 723 comments Jos haluaa hieman kevyempää luettavaa ja naisnäkökulmasta kerrottua, niin Enni Mustosella on useampikin kirja, joka sijoittuu sisällissodan aikaan: Verenpisara ikkunalla, Ruokarouva ..toki myös Sidotut, mutta se on sellaisen sarjan neljäs osa, joka kannattaa lukea alusta saakka. Ruokarouva on myös sarjan myöhempi osa, mutta mielestäni sen voi lukea myös itsenäisenä kirjana.

Taitaa olla aika suuri osa sijoittanut tähän Täällä Pohjatähden alla II:sen (kuten itsekin) kun se tuli lukupiirissä luettua.

Osaako joku kertoa hyviä vinkkejä tähän kohtaan esimerkiksi saksalaisesta tai ranskalaisesta kirjallisuudesta? Olisi kiinnostava lisätä lukulistalle..ei tule yhtäkään itse lukemaani mieleen. On tullut luettua lähinnä Toiseen Maailmansotaan sijoittuvia tuolta alueelta.


message 4: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (last edited Jun 25, 2018 03:24AM) (new)

Annamariah | 1764 comments Mulla on tämän vuoden henkilökohtaisella lukulistalla Erich Maria Remarquen Länsirintamalta ei mitään uutta, joka saattaa hyvinkin tulla sotakirjallisuusäänestykseen.

Lukupiirin marraskuun teemana on muutenkin suunnitelmien mukaan ensimmäinen maailmansota, mutta mahdollisesti esim. kotirintaman näkökulmasta, kun samaan aikaan luetaan genrehaasteen puolella sotakirjaa.

Ranskalaista aiheeseen liittyvää kirjallisuutta olisi ainakin Sébastien Japrisotin Pitkät kihlajaiset.


message 5: by Tytti, The Head Honcho (last edited Jun 25, 2018 04:44AM) (new)

Tytti | 2539 comments Niin, minä tuossa eilen juuri pohdin asiaa, että löytyyköhän sopivia ei-sotaisia kirjoja tuolta ajalta ihan luettavaksi asti, vai siirtäisinkö sovinnolta kesäkuulta jääneen venäläisen nykykirjallisuuden marraskuulle... No katsotaan. Ainoa sopiva, mikä on ollut mielessä, on nimittäin brittiläinen Kedon kukat, joka on aika pitkäkin.

Ranskalaisista ensimmäistä maailmansotaa sivuavista tulee ekana mieleen Näkemiin taivaassa, sitten olisi Kunnian kentät (sopinee Popsugarin laululyriikkakohtaankin, Dingo alkaa heti soida päässä), Niin kauas kuin yötä riittää kattaa pidemmänkin ajan. Saksasta ei nyt taida tulla mitään mieleen...


message 6: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1764 comments Mulla on toi Harrisonin Kedon kukat myös omassa hyllyssä odottamassa lukemista, ja sekin olisi tarkoitus mahduttaa vielä tämän vuoden lukulistalle :D


message 7: by Peony (new)

Peony (peony79) | 723 comments Mulla on omalla tbr-hyllyllä täällä noi Näkemiin taivaassa ja Niin kauas kuin yötä riittää. Alkaa ilmeisesti olla liian paljon kirjoja siinä hyllyssä (790), kun ei pysty sieltä enää muistamaan, mitä vaihtoehtoja mihinkin olisi. Pitää aina selailla listaa läpi, että muistuu mieleen. Tosin muistilistanahan tuo hylly mulla toimiikin.

Kedon kukista en olekaan vielä kuullut - kuulostaa mielenkiintoiselta tuokin. Jospa sillä vielä tbr-hyllyä kasvattaisi? :D


message 8: by Ronja (new)

Ronja (roszanen) | 289 comments Luin tähän kohtaan Timo Saarron romaanin Kuoleman kuukausi. Tarina sijoittuu vuoden 1917 Helsinkiin, mutta kirjan sivuilla mainitaan useampia kertoja tuolloin ajankohtainen maailmansota.


message 9: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Ai niin, minullahan on kesken ihan tähän sopiva tietokirjakin eli 1918: Kuinka vallankumous levisi Suomeen, jossa käydään aika tarkkaan läpi, kuinka tilanne kehittyi, olen nyt menossa syksyssä 1917. Jossain määrin hidasta on kyllä lukeminen, sillä sen verran monimutkaista kaikki oli. Onneksi alussa on hyvä henkilöesittely, sillä nimiä tulee paljon. Tämä myös ratkaisi minulle Popsugarin kohdan "mainittu toisessa kirjassa", sillä tässä viitataan ainakin Pohjantähteen ja Vänrikki Stoolin tarinoihin.


message 10: by Desertorum (new)

Desertorum | 1167 comments Minun pitäisi tähän keksiä vielä joku kirja, koska Pohjantähden luin jo viime vuonna.
Mielellään tosin sellainen kirja, missä puhuttaisiin mahdollisimman vähän sodasta. Ehkä noi Mustosen kirjat voisi olla sitten sopivia, jos ovat ainakin vähän kevyempiä.


message 11: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Niin, sehän se tässä on ongelmana, että Suomea sota ei niin paljoa aluksi koskettanut, mutta eipä alkuvuosista ole sitten niin kirjoitettukaan. Lukemassani Kun isoisä Suomeen hiihti sekin sota sivuutettiin aika nopeasti. Entäs jokin kirja Mata Harista? Coelhon Vakooja ei ole kovin pitkä, mutta varmaan muitakin löytyisi.

Muistelinkin, että joku toinenkin saksalainen kirjailija on Remarquen lisäksi, niin ainakin nämä Ernst Jüngerin muistelmat Teräsmyrskyssä löysin.

Sitten on näitä klassikoita kuin Kunnon sotamies Švejk maailmansodassa, jossa ilmeisesti kai aika lailla yritetään vältellä sotaa, ja esim. Sotilaspoika.


message 12: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1764 comments Desertorum, kun sulla on kerran Montgomeryn Anna/Anne-sarja kesken, niin viimeinen osa Rilla of Ingleside sijoittuu ensimmäisen maailmansodan aikaan. Kanadassa ei tietenkään sodita, mutta sieltä lähdetään Eurooppaan sotimaan, ja kotioloissakin sota näkyy monella tavalla.


message 13: by Tytti, The Head Honcho (last edited Oct 15, 2018 09:26AM) (new)

Tytti | 2539 comments Desertorumille muutama ehdotus, joissa ainakin pääpaino on ehkä muualla kuin varsinaisessa sotimisessa (eivätkä ole kovin paksujakaan), nimittäin Antti Tuurilta olen lukenut Tammikuu 18, jossa suojeluskunnat vasta valmistautuvat mahdolliseen sotaan ja mm. vievät venäläisiltä aseita varsin hauskalla tavalla, muutenkin siinä oli muistaakseni vähän huumoriakin mukana. Samoin olen lukenut Suuri asejuna Pietarista, jossa kyllä taistellaankin, mutta matkakin on jännittävä, ja tekisi vielä mieli lukea Suuri viljajuna Siperiasta, jota sitäkin ohjaa yksi Rahjan veljeksistä. Tosin Tuurin kirjathan ovat aika tietynlaisia, dokumentaarisia, kaikki eivät ehkä tykkää.

Itse laitoin tähän Juhani Syrjän isästään kirjoittaman Juho, 18, joka ei kyllä ole kovin kevyt ja siinä soditaankin, mutta on sitäkin lyhyempi. Soitannollinen ilta Viipurissa 1918 sopisi myös tähän, se on näytelmä ja vieläkin lyhyempi. Laskinkohan muuten lukeneeni jo viisi jotenkin tähän sopivaa kirjaa tänä vuonna, ja siihen ei ole laskettu Pohjantähteäkään.

Vilkaisin myös, mitä Kirjasampo tarjoaa sijoittuvaksi ekan maailmansodan aikaan ja sieltä löytyi esim. Summer House, joka on suomennettu "Kesäkotina". Kuulostaa enemmän romantiikalta kuin sodalta.

https://www.kirjasampo.fi/fi/search/k...


back to top