Suomalainen lukupiiri discussion

37 views
Helmet 2018 > 31. Kirjaan tarttuminen hieman pelottaa (15.)

Comments Showing 1-19 of 19 (19 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments -


message 2: by Peony (new)

Peony (peony79) | 720 comments Tämä on sellainen kohta, että mitähän ihmettä tähän keksisi.. Kirja johon tarttuminen hieman pelottaa? Siis millä tavalla? Mua ei pelota koskaan tarttua mihinkään kirjaan. Siis jos ei ole erityisen herkkä esim. kauhukirjallisuudelle tai kirjojen raskaalle sisällölle, niin mitähän ihmettä tähän voisi keksiä? Jossain vaiheessa sekoitin tämän ja sen "kirja ei ole mukavuusalueellasi"-kohdan ...vaikka mua ei pelota tarttua oman mukavuusalueen ulkopuolisiin kirjoihin. Olisiko se pelko sellaista, että ei usko jaksavansa kahlata sitä kirjaa läpi? Eikö tähän kävisi joku sähköpostin avaaminen, jonka otsikko kuulostaa ison työmäärän vaatimukselta? >D

Ehkä tähän pitää laittaa joku kirja, jota alkaa lukemaan sellaisella hetkellä, kun ei kertakaikkiaan ole yhtään fiilistä lukea sitä. :D


message 3: by Noora (new)

Noora | 879 comments Minä taas löydän tähän helpostikin. Oma kirjahyllyhaasteesta löytyy mm. Kuvun alla kirja joka paksuudellaan aiheuttaa sen että siihen tarttuminen "pelottaa". Kirjan paksuus ainakin siis vaikuttaa minulla, koska en osaa keskeyttää kirjoja vaan luen ne vaikka väkisin loppuun.


message 4: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments No minä ajattelin, että tähän voisi laittaa ehkä Kellopeli appelsiinin, minulla on se vielä englanninkielisenä, joten saisin lisättyä vaikeustasoa entisestään. En edes harkitsisi muuten, mutta huomasin, että se ei olekaan kovin paksu. Tai sitten Pohjantähden, ihan vain sen takia, että se on niin kovin pitkä, joten mahdollisuus, että se jää jossain vaiheessa kesken (vaikka en haluaisi), on aika suuri.


message 5: by Tuatara (new)

Tuatara | 216 comments Minä ajattelin heti Pohjantähteä. Hain pari päivää sitten ekan osan äänikirjana ja onhan se pituus vähän kauhistuttava, varsinkin, kun kirja ei ole ihan omimmalla mukavuusalueellani. Lisäjännitystä tulee siitä, ettei ikinä voi arvata miten hyvin siedän lukijan ääntä... olen vähän kranttu niiden suhteen. Mutta jos ei mene, niin pitää kai vaihtaa tekstiversioon ja lukea itse.

Kellopeli appelsiini on ollut tarkoitus lukea jo pitkään, ja joskus kirjastossa vähän pläräsinkin sitä, mutta en sitten sillä kertaa saanut lainatuksi. Kieli oli vähän... jännää. Kelpo vaihtoehto tähän varmasti sekin.

Varsinaista kauhupelotusta minussa ei pysty herättämään pahinkaan häiriintynyt horror-mättö, mutta sitä lajia, että jaksaakohan tätä lukea loppuun kyllä löytyy. Olen vielä niin neuroottinen, että kesken jättäminen ei oikeastaan ole vaihtoehto.


message 6: by Peony (new)

Peony (peony79) | 720 comments Mäkin olen aloittanut Valontuojia, joka on aika muhkea. Ja aion lukea Tiklin tänä vuonna. Mutta noiden kirjojen lukua olen aloittamassa kohtalaisen innokkaana. Jospa niissä pettyminen pelottaisi? Heheh. Pitäisi ehkä lukea joku järkäle, josta ei ole yhtään varma tykkääkö siitä. Hmmm..mulla on kyllä hyllyssä Seth Vikramin Sopiva nuori mies. Toki sekin on kehuttu kirja..mutta niin ne klassikot tuppaa olemaan.

Kyllä toki välillä tietynlaisessa mielentilassa kun on jo tarpeeksi väsynyt muutenkin maailmanmenoon ja ei ole se paras päivä, niin sellaiseen hetkeen kun lukaisisi OIKEIN masentavan kirjan. Ehkä sitä voisi kutsua jopa "pelottavaksi".


message 7: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1764 comments Mä ajattelin, että tähän sopisi esimerkiksi joku pitkä ja raskas klassikko, joka ei ajatuksena oikein innosta, mutta jonka on päättänyt lukea jonkun haasteen tai lukupiirin takia.

Mukavuusalueen ulkopuolelle ajattelin sitten sellaista kirjaa, jonka aiheesta ei innostu, esim. hengellinen kirja ateistille, fantasiaa realismin ystävälle, eräkirja vegaanille?


message 8: by Peony (new)

Peony (peony79) | 720 comments Vähän tuon tyyppisiä kuin Annamariah sanoi funtsin kanssa..mutta kovin tämä on samanlainen kohta kuin "epämukavuusalue". Vähän tylsältä tuntuu se, että tähän kohtaan melkein olisi valittava joku kirja josta on etukäteen lähes 100% varma, ettei tule nauttimaan sen lukemisesta. Joka on vähän sama juttu kuin epämukavuusalueessa. Siis pitääköhän mun lukea kaksi urheilu-muistelmaa! :( Ääääh..


message 9: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Tuatara wrote: "Lisäjännitystä tulee siitä, ettei ikinä voi arvata miten hyvin siedän lukijan ääntä... olen vähän kranttu niiden suhteen."

Minäkin vähän tuota pelkäsin, varsinkin kun alussa jotenkin huomasi, että lukijalla oli jo ikää (Veikko Sinisalo oli jo kuusissakymmenissä 1980-luvulla, jolloin nauhoitus on tietääkseni tehty), eikä artikulointi ehkä ollut aivan paras mahdollinen enää. Mutta jotenkin siihen tottui ja näyttelijänä hän osaa kyllä esittää vuorosanat paremmin kuin moni muu lukija, joten kannattaa jatkaa, vaikka ehkä alussa ei niin tunnukaan sopivalta. Huomaa myös, että äänitys on tehty ilmeisesti nauhalle, eikä siitä ole editoitu pois pikkuvirheitä, mutta ei sekään haittaa.


message 10: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Haa, minä juuri keksin sopivan kirjan epämukavuusalueelleni! Ne Stubbin muistelmat, jonka sain ilmaiseksi.


message 11: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 710 comments Vaihdoin juuri Pohjantähden paperikirjasta äänikirjaan, kun tuntui sen verran takkuiselta lukeminen. Siinä mielessä sopisi mulla epämukavuusalueelle meneväksi kirjaksi, mutta ei siihen tarttuminen varsinaisesti pelottanut. Meinasin laittaa tähän FB-lukupiirin kanssa luettavan Ulysseksen, jos vaan saan sen läpi kahlattua. Siihen tarttuminen pelottaa/jännittää yhtä paljon joka kerta.


message 12: by Desertorum (new)

Desertorum | 1142 comments Tuo epämukavuusalue on jotenkin helpompi mutta ei minuakaan moneen kirjaan pelota tarttua, koska minä jätän suosiolla kesken jos kirja ei nappaa.
Ajattelin tähän mahdollisesti tuota ensi kuun lukupiirikirjaa Kiekkokaupunki. Koska jos joku pelottaa niin tietynlaiset odotukset. Eli kun on lukenut kirjailijalta jonkun hyvän kirjan, pelkään että petyn jos luen häneltä jotain muuta. Siksi varmaan en usein tartu kirjailijoiden muihin teoksiin. Jos en pitänyt ensimmäisestä, ei kannata vaivautua muiden kanssa ja jos pidin, niin pelkään pettyväni. Kuulostaa itse asiassa ihan hölmöltä kun sen näin "ääneen" sanoo.


message 13: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1764 comments Kiitos vinkistä, Desertorum! Minä taidan varata sen Kiekkokaupungin ruotsiksi. Björnstad on kuitenkin sen verran paksu ja minua ei-kiinnostavasta aiheesta, että sen lukeminen toisella kotimaisella vähän kauhistuttaa, vaikkei suomeksi pelottaisikaan.


message 14: by Lumissa (new)

Lumissa | 797 comments Desertorum wrote: "Koska jos joku pelottaa niin tietynlaiset odotukset. Eli kun on lukenut kirjailijalta jonkun hyvän kirjan, pelkään että petyn jos luen häneltä jotain muuta."

Heh, meinasin juuri tulla ehdottamaan tätä itsekin kriteeriksi :) Aika monesti on tosiaan käynyt niin, että ensimmäinen kirjailijalta luettu teos on ollut loistava ja toinen ihan mitäänsanomaton, ja ensimmäiseenkään ei enää sitten uskalla enää tarttua uudelleenlukumielessä, kun pelkää alkuperäisen lumouksen särkyvän.

Joskus kyllä käy myös niin, että hyväksi paljastuneen kirjan lukeminen loppuun pelottaa, kun toivoo niin kovasti, että loppu pystyisi pitämään alkupään tason yllä ja pelkää, että se onkin ihan lässähdys.

Minä varmaan sijoitan tähän haastekohtaan jonkun käsillä olevista tiiliskivistäni, mutta hyvänä vaihtoehtona on myös Swannin rakkaus. Tartuin aika lailla sen kummempia ajattelematta viime vuonna ensimmäiseen osaan Proustin klassikkosarjasta, ja näin jälkikatsannossa olisi voinut olla hyvä vähän valmistautua kokemukseen henkisesti ennen sitä. Kauniisti sanottuna en ehkä ihan kaikkia nyansseja kirjasta tavoittanut. Lisää kuitenkin tekisi mieli lukea, mutta noh, niin, vähän siihen seuraavan osaan tarttuminen kuitenkin pelottaa :D


message 15: by Peony (last edited Jan 24, 2018 02:25PM) (new)

Peony (peony79) | 720 comments Voi tuo Swannin rakkaus oli hienoa rakastuneen ihmisen päänsisäistä kuvausta! Mutta tuon jälkeen olen lukenut 1-2(??) kirjaa Kadonnutta aikaa etsimässä-sarjasta eteenpäin ja on kyllä ollut puuduttavaa. HEI! Mä taisin keksiä sitten tähän kohtaan kirjan - se seuraava osa tuosta sarjasta. >D Kiitti ajatus-avusta!

Noi em. sarjan kirjat on kyllä semmosta sekasotkua painosten osalta, kun suomeksi on painettu ihan eri määrä tavaraa yksien kansien väliin kuin esim. englanniksi ja sitten näköjään on ilmestynyt suomeksi uusia painoksia ..semmosia jotka ilmeisesti paremmin mätsää noiden englanninkielisten painosten kanssa tuossa tahdissa. Joka kerta kun haluaa seuraavan osan lukea niin kauhee selvittäminen, että siis mitä olin viimeksi lukenut ja mikä on seuraava osa. Kun osilla/kirjoilla on joku yläotsikko/nimi (jonka alla on pari kirjaa) ja sitten tarkemmin alaotsikko.


message 16: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 710 comments Meinasin eilen ehdottaa tuota Kadonnutta aikaa etsimässä. :) Mulla on ensimmäinen osa luettuna. Kakkososa voisi olla hyvä ehdokas, jos Ulysses osoittautuu ylivoimaiseksi.


message 17: by Tuatara (new)

Tuatara | 216 comments Ajan lyhyt historia: alkuräjähdyksestä mustiin aukkoihin päätyi lopulta tähän kohtaan. Hiukan hirvitti, että ymmärränkö tätä kirjaa ollenkaan vai päädynkö vain tuntemaan itseni idiootiksi, mitä inhoan.

Oikein kiva lukukokemus lopulta, mutta parissa kohdassa kyllä aivot vääntyivät ihan kunnolla solmuun.


message 18: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Hah, minultakin löytyisi tuo. Taisin ottaa mukaan BC-miitistä juuri Hawkingin kuoleman jälkeen, osin ihan vain uteliaisuudesta.


message 19: by Tuatara (new)

Tuatara | 216 comments Taisi kirjoittajan kuolema juuri innostaa minutkin lainaamaan tämän vihdoin kirjastosta, joskin olin jo pidempään miettinyt että pitäisi varmaan lukea. Olin kuitenkin lukenut mediasta hänen mielipiteitään suht suurella mielenkiinnolla.


back to top