Suomalainen lukupiiri discussion
Helmet 2018
>
35. Entisen itäblokin maasta kertova kirja
date
newest »

message 1:
by
Tytti, The Head Honcho
(new)
Dec 29, 2017 09:00AM

reply
|
flag
*





https://fi.wikipedia.org/wiki/It%C3%A...


Ilmeisesti Suomessa niitä ei siis lasketa itäblokkiin, johtuen ehkä osittain omasta tasapainottelustamme, siinä kun oppii samalla tavalla ymmärtämään muidenkin maiden "vivahde-eroja".

Noh, itse en tosiaan tuon aikakauden syvällinen tuntija ole, ja ilmeisen perusteltuja näkemyksiä puolesta ja vastaan on. En tiedä, ovatko haastekohdan tekijät tulleet ajatelleeksi, kuinka monitulkintaisen kysymyksen tästäkin taas saa :D

Minulla on nimittäin sellainen muistikuva, että tiesin Jugoslavian olevan omanlaisensa systeemi, jo senkin takia, että se oli suosittu lomakohde, joten se ei voinut olla samalla tavalla eristäytynyt. Sitähän ei myöskään aikoinaan ollut Puna-armeija "vapauttanut" eikä siellä tainnut ollut Neuvostoliiton joukkojakaan. Ja vaikka Jugoslavian hajoamissodat alkoivat samoihin aikoihin, niin se prosessi oli alkanut jo Titon kuolemasta ja ne olisi varmaan sodittu ilman Neuvostoliiton hajoamistakin. Albania puolestaan haki tukea Kiinalta ja nehän olivat taas vähän eri puolella joissain asioissa.
Kun sitten ajatellaan "itäblokin murtumista", niin ei minusta siihen kyllä Jugoslavian tapahtumia liitetty. Ymmärtääkseni siellä ei kysytty Moskovasta neuvoa, että miten ihmiset pidetään maassa... Ja siis erityisesti se vaikuttaa, että maa itse halusi pysytellä erillään ja myös pystyi siihen. Minusta olisi nimittäin virhe laskea kaikki sosialistiset maat yhteen nippuun, niidenkin välillä on kuitenkin ollut eroja, samalla lailla kuin länsimaisella puolella. Vähän niin kuin Suomi, joka kyllä kuului länsimaihin, ainakin yritti, mutta ei kuulunut Natoon eikä sitä myötä "länsiblokkiin".
Noh, jokainen tekee omat päätelmänsä, mutta minä ehkä jättäisin Jugoslavian ja Albanian ulkopuolelle. Riittäähän niitä valtioita muutenkin.

Varmasti onkin, historiakin on kehittyvä tiede ja tuossa on kyse vielä niin lähihistoriasta, että ei varmaan ole viimeinen kerta, kun katsantokannat muuttuvat. Tuossa mainitsemassani näkökulmassahan ei niinkään ollut kyse siitä, oliko Jugoslavia erilainen kuin muu itäblokki, vaan siitä, että myös muissa itäblokin maissa ja niiden ulkosuhteissa olisi sen verran eroavaisuuksia, että niidenkin yksiselitteistä yhteen niputtamisen mielekkyyttä olisi alettu vähän pohtia. Osittain tuo kanta perustuu myös siihen, että monesti Jugoslaviaa käsitellään yhdessä muun itäblokin kanssa, vaikka mainitaankin, että se kulki vähän toisenlaista tietä kuin muut maat.
Kuten sanottua, minä en itse tunne tuohon aiheeseen liittyvää (käsite)historiallista keskustelua, niin en oikein osaa sanoa mitään sen perustellumpaa. Kunhan totesin, että asiaa voi myös tarkastella ja tarkastellaankin perustellusti myös muunlaisista näkökulmista kuin aiemmin kenties on tehty.


Täydellisen lauseen kuolema

Kirja oli helposti lähestyttävä, mielenkiintoinen ja täynnä tietoa mikä oli itselle täysin uutta (toki en ole aiheeseen perehtynyt).
Lisänä oli paljon kuvia.