Suomalainen lukupiiri discussion

52 views
Helmet 2018 > 41. Valitse kirja sattumanvaraisesti

Comments Showing 1-34 of 34 (34 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments -


message 2: by Lumissa (new)

Lumissa | 818 comments Onko joku jo miettinyt, millä menetelmällä sattumanvaraisesti valittu kirja valitaan? Saako käyttää omaa hyllyä (sattumanvaraisuus kuitenkin vähenee tuntuvasti, kun omaan hyllyyn on jo valikoitunut lähtökohtaisesti kiinnostavia nimekkeitä)? Jos käy kirjastosta hakemassa sattumanvaraisesti jotain, niin kuinka "sokkona" valinta olisi syytä tehdä ja miten?

Tällä hetkellä paras vaihtoehtoni on, että hyödynnän kotikirjastoa ja annan kullekin lukemattomalle kirjalle kirjahyllystä ja Kindlestä numeron, joista sitten satunnaisesti arvotaan yksi.


message 3: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1764 comments Mä mietin tota kirjastoon sokkona menemistä, mutta sielläkin se hyllyn valinta vaikuttaa. Satunnaisimman otoksen varmaan saisi poimimalla jotain silmät kiinni palautuskärrystä :D Mutta mitä jos ja kun sieltä tulee vaikka jonkun sarjan viides osa tai vieraskielinen kirja tms? Montako kertaa saa yrittää, että mukaan tarttuu jotain siedettävää joka kuitenkin lasketaan "sattumanvaraisesti" valituksi?


message 4: by Peony (new)

Peony (peony79) | 730 comments Mun mielestä sattumanvaraisuuden voi varmaan aikalailla itse päättää mistä joukosta sattumanvarainen..kunhan on sattumanvarainen. :D Minä mielelläni ottaisin jonkun sattumanvaraisen kirjan kotihyllystä. Vaikka arpoo numeron ja laskee siitä mikä hylly, ja sitten toinen numero, josta laskee monesko kirja. Tai sitten valitsen (tai joku muu valitsee) jonkun numeron 1-800 välillä ja sen numeron kirjan otan GR:n to read-hyllystäni. :D

Toki sattumanvaraisena voisi pitää kirjaa, jonka valitsee kirjastossa tai divarissa ilman, että lukee takakantta. Vois toki kirjaston/lähidivarin kaunohyllyltä valita tuon hyllynumero+monesko kirja-yhdistelmällä jonkun. Tyylejä on varmaan monia :)


message 5: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Jotenkin tuntuu, että tuollainen "sattumanvaraisuus" vaatisi minulta aika lailla suunnittelua! :D Minä ehkä lähden sille linjalle, että kun tässä joskus kaipaa jotain kevyempää luettavaa, niin katselen omia tai kirjaston kirjoja sillä silmällä, ja luen sen mikä pistää ekana sopivana silmään. Itse asiassa näin tapahtuukin aika usein kirjaston ääni- ja e-kirjojen kanssa, sillä usein vapaana olevia ei ole kovin montaa, joten jos jotain haluaa juuri silloin, niin pitää sitten valita niistä.


message 6: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 719 comments Voisikin olla ideaa pyytää miestä valitsemaan sattumanvaraisen luvun välillä 1-x. Sitten laskisi oman kirjahyllyn lukemattomista kirjoista vasemmasta yläkulmasta laskien mihin kirjaan osuu. Sen voisi sitten liittää myös oma kirjahylly-haasteeseen.


message 7: by Desertorum (last edited Jan 02, 2018 06:20AM) (new)

Desertorum | 1179 comments Minä taidan myös taipua jo itselle tbr-listalle valittuihin ja pyydän jotakuta valitsemaan numeron 1- 239 ja katson mihin kirjaan sillä tyylillä osuu.

Edit; menin ja tein sen heti ja kirjaksi valikoitui (mieheni hienolla avustuksella) Everything, Everything!


message 8: by Peony (new)

Peony (peony79) | 730 comments Mä meinasin laittaa netin random number generatoriin 1-800 ja ottaa jonkun kirjan GR:n to read hyllystä, mutta rajasin sittenkin vain näihin kotikirjaston kirjoihin ja käskin miestä sanomaan numeron.

Numero oli kymmenen ja kirjahyllyn vasemmasta ylähyllystä laskien kirja oli Siri Hustvedtin Lumous. Ihan kiva varmaan. Tykkäsin Hustvedtin Kaikki mitä rakastin kirjasta. Täytyy sanoa, että tästä kirjasta en tiedä/muista mitään, mistä tämä kertoo. Kun lukee takakannen, niin ihan kuin lukisi ekaa kertaa. Olen saanut tämän lahjaksi jo useampi vuosi sitten (ennen kuin olin edes lukenut tuota Kaikki mitä rakastin). Täytyy sanoa, etten muistanut enää, että mulla on tämmönen kirja. Hehe.. Se kertoo siitä, että omille hyllyille on kertynyt liikaa kirjoja. Vois vähän himmata tuota divareissa käyntiä.


message 9: by Tiia (new)

Tiia | 258 comments Ajattelin tehdä tämän sillä tavalla, että katson kirjaston nettisivuilta viimeksi varatut teokset ja otan niistä uusimman varauksen - tai siis liityn sen varausjonoon. Sillä tavalla haravoin aikaisemminkin mielenkiintoisia ja ajankohtaisia kirjoja (ennen Goodreadsia...).

Ja kuten ihan kaikissa kirjoissa, niin tietysti tässäkin kohdassa on lupa jättää kesken, jos ei pääse kirjaan sisään. Sitten vain uusi yritys.


message 10: by Lumissa (new)

Lumissa | 818 comments Tuo Goodreadsin tbr-hylly + satunnaisluku voisikin olla oiva idea! Minulla sinne on kerääntynyt niin paljon kaikkea laidasta laitaan, että satunnaisuuden ajatus pääsee ainakin aika lähelle.

Jos oikein innostuisi, niin voisi kokeilla (ihan huvin ja urheilun vuoksi), saisiko Goodreadsin ohjelmointirajapintoja hyödynnettyä ja koodattua jonkinlaisen kirja-arpojan.


message 11: by Peony (new)

Peony (peony79) | 730 comments Samoin voisi ottaa luvun 1-25 (tai voi olla isompikin numero, jos ei heti ekalta sivulta ota) ja katsoa GR:n recommendations sivulta mikä kirja osuu. Tää on huono vaan siksi, että nuo suositukset nyt on ihan mitä sattuu! :D Mutta satunnaisuutta siinä olisi totisesti. Huono myös jos masiina ehdottaa kirjaa, joka on ilmestynyt vain englanniksi, eikä jaksa sillä kielellä lukea.


message 12: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 719 comments En jaksanut ruveta laskemaan manuaalisesti kirjahyllyn kirjoja, joten valitsin helpomman tien ja arvoin random.org-sivulla satunnaisen luvun ja valitsin kyseisen teoksen Goodreadsin TBR-hyllystä. Satunnaiskirjaksi valikoitui Uljas uusi maailma. Laitoin sen jo kirjastoon varaukseen, etten ehdi unohtaa tätä. :)


message 13: by Reija (last edited Jan 04, 2018 02:10AM) (new)

Reija | 188 comments Goodreadsin tbr listan voi laittaa randomille ihan tuolla omissa kirjoissa (sort - random). Jossain aiemmissa haasteissa hyödynnettiin sitä mutta jostain syystä piti arpoa kirjoja useamman kerran että sai järkevää luettavaa.. pitäis ehkä siivota koko hylly pois koska en ikinä ota sieltä mitään luettavaksi.


message 14: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1764 comments Mä taidan kokeilla ihan huvin vuoksi tuota "silmät kiinni palautuskärrylle" -taktiikkaa, kun käyn seuraavan kerran kirjastossa. En kyllä sitoudu lukemaan ensimmäisenä käsiin sattuvaa teosta, jos se on joku ihan mahdoton!


message 15: by Ronja (new)

Ronja (roszanen) | 289 comments "Silmät kiinni kierrätyshyllylle" -taktiikka voisi myös toimia. :)

Ajattelin ratkaista tämän tehtävän joko kierrätyshyllyn tai iBooksin avulla.


message 16: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1764 comments Palautuskärryssä on lähtökohtaisesti kirjoja, jotka joku on halunnut lukea, kun taas kierrätyshyllyssä on kirjoja, joista joku on halunnut päästä eroon... joten taidan yrittää ensin sitä palautuskärryä. (Ei sillä, ettenkö olisi tehnyt paljon upeita löytöjä kirjankierrätyksistä! :D)


message 17: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 719 comments Toi palautuskärry olisi kyllä myös mielenkiintoinen, mutta tuossa vakiokirjastossa se tyhjennetään sen verran tiheästi, että yleensä siinä on maksimissaan kaksi kirjaa.


message 18: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 719 comments Mä kokeilin tuota Goodreadsin randomia. Sillä tavalla osui kohdalle Sadan vuoden yksinäisyys. Sekään ei olisi huono kirja valittavaksi, sillä on ollut suunnitelmissa lukea vuodesta 2016 saakka ja löytyisi vielä omasta hyllystä, jolloin siitä saisi yhden kirjan Oma kirjahylly -haasteeseen...


Mira | I Read Like Phoebe Runs (ireadlikephoeberuns) Mulle tuli ekana Goodreadsin random-kirjana Goose Fat and Garlic: Country Recipes from Southwest France :'D Taitaa jäädä lukematta!

Täytynee miettiä miten tämän toteuttaisi. :)


message 20: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (last edited Jan 04, 2018 09:54AM) (new)

Annamariah | 1764 comments Goodreadsillakin tosiaan on oma random-toiminto (toimii kuin Wikipedian "satunnainen artikkeli" -nappula). Todennäköisyys, että sillä osuu kirjaan, jota on suomen kirjastoista saatavilla (saati sitten suomeksi) ei tosin ole kovin suuri... Itselleni tuo tarjosi ensimmäiseksi kirjaa Put Out The Zombie, jota ei onneksi löydy kirjastosta :D

Mutta periaatteessa jos tuota klikkailee kunnes löytyy järkevästi saatavilla oleva kirja, joka ei ole minkään sarjan ties kuinka mones osa, valinta lienee riittävän satunnainen.

Jee, pari klikkausta myöhemmin satunnaisgeneraattori arpoi teoksen Onde Vivem Os Monstros - Livro Quebra - Cabeca. Laitoin englanninkielisen version Where the Wild Things Are varaukseen (tuosta löytyy toki suomennoskin Hassut hurjat hirviöt), joten tämähän hoitui kivuttomasti, ja varmasti oli tarpeeksi satunnainen valinta!


message 21: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 719 comments Mulla tuli tuolla Annamariahin linkkaamalla random-toiminnolla Kazakh Vocabulary for English Speakers - 9000 Words. Taidan tosiaan jättää lukematta :D Tuo Sadan vuoden yksinäisyys tuli siis käyttämällä sitä To Read -listan randomia, joka ei toki ole ihan yhtä satunnainen.


message 22: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Minä sain tämän Notebook Journal Dot-Grid, Graph, Lined, Blank No Lined: Owl Painting No.9: Small Pocket Notebook Journal Diary, 120 Pages, 5.5 X 8.5. Haittaako, jos otan jonkin toisen muistikirjan ja luen sen, jos juuri tuota en saa käsiini? Sisältö lienee suunnilleen sama... Kolmantena tuli jo ihan oikea kirja, kriketistä.

Mistä muuten löysit tuon random-toiminnon, Annamariah? Luulen nähneeni sen joskus jossain, mutta en saa enää päähäni, että missä.


message 23: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (last edited Jan 04, 2018 11:51AM) (new)

Annamariah | 1764 comments Googlasin ja löysin linkin Goodreadsin feedback-ryhmän jostain keskustelusta :D

Mutta sen löytää ilman vippaskonsteja valitsemalla yläpalkista "browse" ja avautuvasta valikosta "explore". Sivun oikeassa laidassa on alimpana otsikko "highlighted" ja listan viimeisenä linkki "random books". Ei kyllä osu satunnaisella käyttäjällä ihan ensimmäiseksi silmiin...


message 24: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Tattis, vähän epäilinkin, että jonnekin sinne se on piilotettu, melkein yhtä hyvin kuin linkki kirjapalkintoihin siinä yläpuolella. Ihan kuin he eivät haluaisi ihmisten löytävän niitä, varsinkin kun se kirjapalkintohakukin on kirjainkokoriippuvainen.


message 25: by Desertorum (new)

Desertorum | 1179 comments No olihan se pakko myös kokeilla tuota painiketta (noh, koska painike josta tulee jotain randomia!) ja ei osunut lottovoitto omalle kohdalle...tuli ilmeisesti joku kiinankielinen opus, toisaalta en osaa kirjoitusmerkkejä, joten kai se saattoi olla mitä vaan...
Onneksi oma kirja valikoitui jo.


message 26: by Lumissa (new)

Lumissa | 818 comments Haha, minulle puolestaan tuli kyllä random-arvonnasta sellainen lottovoitto, että pakkohan se oli valita, kun Kindlelle sai reilulla dollarilla: Heart's Conquest: A Viking Romance


message 27: by Ronja (new)

Ronja (roszanen) | 289 comments Näyttää lupaavalta, Lumissa! ;)


message 28: by Mirka (new)

Mirka (akrim) | 23 comments Minulla tähän valikoitui Antti Tuiskun Petokesä. Selailin nettikirjastosta äänikirjasuosituksia kaverille, ja yhtäkkiä Antti Tuisku alkoi lukea kirjaansa. Olin onnistunut lainaamaan (?) kirjan vahingossa kiitos kuivien sormien, joiden takia puhelin muutenkin valikoi mitä sattuu. Tein sitten kotitöitä 64 minuuttia kirjaa kuunnellessa. Vaikka Tuiskun musiikki ihan viihdyttävää onkin, en olisi tähän kirjaan ikinä tarttunut. Ilmeisesti kuvitettu kirja, joten mielenkiintoinen valinta kustantamolta tehdä siitä äänikirjaversio.

Tuota random-hakua voisi joskus kokeilla! Hyvä vinkki!


message 29: by Maarit (last edited Jan 23, 2018 02:49AM) (new)

Maarit | 84 comments Tähän kohtaan minulla tulee Kurt Vonnegutin Mestarien aamiainen. Tämä on peräisin kirjaston varastosta, jota olen hiljakseen siivoillut ja laskin sitten huvikseni kaikki siellä olevat hyllyvälit, hyllyt ja keskimääräisen summan kirjoja ja syötin tiedot random.orgiin. Ensin siis hyllyväli, sitten sieltä hylly ja siitä hyllystä kirja. Satunnaisuuden tulos oli sitten tuo. En oikein muuten saa satunnaisesti kirjoja käsiini, niin täytyy turvautua tälläisiin outoihin menetelmiin :D Hyllyttäessä törmään kyllä vaikka mihin, mutta en laske niitä erityisen satunnaisiksi löydöiksi, sillä hyllyt on jaettu genreihin, mikä vähentää satunnaisuuden laatua huomattavasti.


message 30: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments En voinut vastustaa sokkotreffejä pokkarin kanssa, vaan piti käydä hakemassa paketoitu pokkari Suomalaisesta kirjakaupasta vajaalla kolmella eurolla. Kääreessä on siis aina kolme asiaa kirjasta. En tosin ole vielä avannut pakettia, sillä haluan vielä arvuutella kirjaa. (Löysin paketista ISBN-numeron, jonka annoin kaverilleni.) Oli kyllä vaikea valita, sillä keksin tai ainakin minulla oli hyvä arvaus ehkä noin puoleen paketeista ja toiset eivät sitten kiinnostaneet ollenkaan. Mutta halusin kuitenkin kokeilla, miten kävisi, saa vähän jännitystä elämään. Kaverin reaktiosta melkein päättelisin, että paketissa on "naisten kirjallisuutta", kuulemma "sopii" minulle, mutta hänestä ei aina tiedä...


message 31: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1764 comments Kuulostaa hauskalta idealta, en ole törmännyt tuollaiseen aiemmin. Kävin sunnuntaina Kampin Suomalaisessa ostamassa kontaktimuovia, mutta siellä ei kyllä osunut silmiini mitään sokkotreffipöytää. En kyllä kiertänyt myymälää kovin perusteellisesti, sillä sulkemisaika oli jo lähellä.


message 32: by Peony (new)

Peony (peony79) | 730 comments Hö..mulle ei ole ainakaan tullut ilmoitusta tuommosesta Suomalaisesta. Yleensä tulee joka viikko joku ilmoitus kun on kanta-asiakas. Tuommonen sika säkissä voi olla tosi hauska..silloin kun siitä ei tarvi montaa euroa pulittaa.


message 33: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Ei mullekaan ole mitään ilmoitusta tullut, tai siis en ole lukenut niitä, vaikka olisi tullutkin, FB:ssä joku vain kertoi tällaisesta. En tiedä sitten, keksikö hän itse tuon nimen, mutta taisivat Suomalaisessakin käyttää sitä, kun jouduin kysymään. Oli nimittäin silloin vähän kiire ja olin ohittanut hyllyn noin 30 sentin päästä huomaamatta sitä... Varmaan tyhjentävät varastojaan tällä tavalla, mutta vaatiihan se vähän viitseliäisyyttä,joten ehkä kaikista kaupoista ei löydy, ja kolme euroa tosiaan ei ole paha hinta.


message 34: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments En ole vieläkään aloittanut kyseistä kirjaa (oli muuten (view spoiler)), ja nyt pohdin, sopisiko Ralph Ellisonin Invisible Man tähän. Sain aikoinaan jostain vinkin ilmaisesta Audiblen äänikirjasta, joka siis oli tämä, ja latasin sen puhelimeeni. Nyt sitten aloin kuunnella sitä vain sen takia, että voin tämän jälkeen poistaa koko ohjelman kännyltäni... En oikein tiedä, mihin muuhunkaan kohtaan se sopisi, moni on jo käytetty, eikä niitäkään kirjoja oikein voi vaihtaa muualle.


back to top