Suomalainen lukupiiri discussion

59 views
Helmet 2018 > 47. Kirja kerrotaan lapsen näkökulmasta

Comments Showing 1-15 of 15 (15 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments -


message 2: by Peony (new)

Peony (peony79) | 720 comments Minä aion tähän kohtaan lukaista Riitta Jaloselta joko Veteenpudonneet tai Kuka sinut omistaa. Nämä Jalosen kirjat ovat lyhyitä (130-159 s.), joten hyvä väliin saada muutama hiukan tiiviimpi esitys. Pahasti on kertynyt lukulistoille runsas määrä isoja opuksia.


message 3: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Tuo Herra Ibrahim sopisi tähänkin, mutta minulta löytyy myös BC-kirjana Huviretki painajaisiin, joka on myöskin varsin lyhyt ja lisäksi kehuttu. Nämä ovat käteviä, kun ovat sekä nopeasti luettavia että valmiita sen jälkeen vapautettavaksi. :-)


message 4: by Desertorum (new)

Desertorum | 1142 comments Tähän sopisi myös Tarjei Vesaas:in Jäälinna.


message 5: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1764 comments Lastenosastoltahan näitä löytyy... Omia suosikkejani ovat Suvi Kinoksen seitsemän enoa ja Pikku Nikke.


message 6: by Peony (new)

Peony (peony79) | 720 comments Tuo Seitsemän enoa onkin mun to read-hyllyssä..eli lisää vaihtoehtoja. :) Pikku Nikkejä luin joskus kauan sitten muutaman kappaleen. En ole merkannut GR:iin kun ei oo mitään käryä mitkä luin. Muistan vain, että olivat hauskoja.

Mietin, että sopisikohan Lasilinna (Jeannette Walls) tähän kohtaan? Vaikka kirja aloitetaan kyllä niin, että aikuinen kertoja kertoo tarinaa nykyhetkestä, niin onko se ydintarina aikuisen muistelemaa lapsuutta? Aika hyvin siinä kuitenkin pysytellään lapsen näkökulmassa siten, ettei kertoja kerro tietoja, mitä se lapsi ei voisi saada tietää.


message 7: by Tiia (last edited Jan 01, 2018 11:32AM) (new)

Tiia | 257 comments Kyllä minun mielestäni Lasilinna on todella hyvä esimerkki lapsikertojasta - kertojan tieto on aina lapsen kokemustasolla. Se on muuten meidän kirjastossa ainakin harmillisen kaukana kertomakirjallisuudesta, hyvä jos sitä kukaan hoksaa lähteä hakemaan hyllyltä "amerikkalaisen kirjallisuuden historia ja tutkimus"!

Itse pidän myös Teuvo Pakkalan lapsinovelleista Lapsia & Pikku ihmisiä.


message 8: by Peony (last edited Jan 01, 2018 12:06PM) (new)

Peony (peony79) | 720 comments Dekkarien/mysteerien ystäville tietenkin Flavia de Luce-kirjat sopii kaikki tähän.


message 9: by Tuulia (new)

Tuulia (ailuutt) | 39 comments Mun mielestä myös Donna Tarttin Pieni ystävä, vaikka kerrotaankin 3. persoonassa.


message 10: by Lumissa (new)

Lumissa | 798 comments Minä en yleensä juurikaan perusta lapsen näkökulmasta kerrotuista kirjoista niiden monesti vähän teennäisen lapsellisuuden vuoksi, mutta kaksi harvinaisen toimivaa kirjaa tästä kategoriasta ovat mielestäni Tumman veden päällä ja Vanikan palat.


message 11: by Scarlett (new)

Scarlett (scartti) | 64 comments Itse olen nyt alustavasti kuitannut tämän kohdan kirjalla Oonko ihan normaali?. Kirjan kertojana toimii 16-vuotias tyttö.


message 12: by Desertorum (new)

Desertorum | 1142 comments Täytyy tähänkin kohtaan suositella Ann-Marie MacDonaldin hienoa The Way the Crow Flies. Kirja kerrotaan 8-vuotiaan lapsen näkökulmasta mutta mielestäni tässä ei ole mitään teennäistä.


message 13: by Lumissa (new)

Lumissa | 798 comments Desertorum wrote: "Täytyy tähänkin kohtaan suositella Ann-Marie MacDonaldin hienoa The Way the Crow Flies. Kirja kerrotaan 8-vuotiaan lapsen näkökulmasta mutta mielestäni tässä ei ole mitään teennäistä."

Hyvä ajatus, tuota taisi Tyttikin suositella jossain muussa yhteydessä, ja se on roikkunut nyt aika lähellä tbr-listani kärkeä. Ehkä se pääsee jo tänä vuonna sieltä luettavaksi asti :) Tosiaan, en tarkoittanut, että lapsen näkökulma tekisi kirjasta automaattisesti teennäisen, mutta se on vaikea tehdä hyvin. Ja ehkä olen törmännyt muutaman kerran liikaa siihen, että sitä käytetään minun makuuni liian selvästi tunnereaktion lypsämiseen lukijasta.


message 14: by Peony (last edited Jan 05, 2018 01:14AM) (new)

Peony (peony79) | 720 comments Lumissan kanssa samaa mieltä. Lapsen näkökulmasta saa todella helpolla aivan hirvittävän epäaidon, väkisin tunteisiin vetoavan "pikkuherttaisen" tyylin. Aika moni kirjoittaja sortuu kirjoittamaan kaikkea sellaista, mikä aikuisen mielestä lapsen sanomana olisi niin söpöä. Sen lisäksi joidenkin tuntuu olevan hirveän vaikea arvioida, millaiset asiat ja ajatukset sopii 5-vuotiaan päähän ja millaiset 9-vuotiaan, 12-vuotiaan.. Toki lapsissa on paljon variaatiota, mutta samaan esim. 6-7-vuotiaaseen henkilöön voidaan ahtaa paljon niin suurta lapsellisuutta, jota harvoin näkee 3-4-ikävuoden jälkeen, mutta seuraavassa hetkessä sama lapsi pohtii isoja konsepteja jo keskimääräistä viisaamman täysikäisen tasolla.

Parhaiten onnistuvat varmaan kirjoittajat, jotka eivät yritä voimakkaasti manipuloida sillä lapsinäkökulmalla vaan suhtautuvat siihen neutraalimmin (ihminen se lapsikin on...enemmän ihminen kuin moni aikuinen kun vähän primitiivisemmät reaktiot on huonommin peitettyjä :D) ja joilla on jonkinlaista tuntemusta siitä, millaisia konsepteja minkäkin ikäinen pystyy käsittelemään ja millä tasolla.


back to top