Suomalainen lukupiiri discussion

32 views
Genrehaaste 2018 > Lasten- ja nuortenkirjallisuus (16.7.–12.8.)

Comments Showing 1-31 of 31 (31 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1764 comments LASTEN- JA NUORTENKIRJALLISUUS
Seuraavat määritelmät ovat Yrjö Hosiaisluoman teoksesta Kirjallisuuden sanakirja.

Lastenkirjallisuus
Lapsille tarkoitettu, lasten lukema kirjallisuus. Lastenkirjat ovat yleensä suhteellisen lyhyitä ja niiden sanasto ja lauserakenne yksinkertaisempi kuin aikuiskirjallisuuden. Niissä käsitellään lapsille tuttua kokemusmaailmaa ja viljellään runsaasti fantasiaa. Kuvituksella on merkittävä tehtävä. Lastenkirjallisuuden alalajeja ovat sadut ja muut fantasiakertomukset, satunäytelmät, kuvakirjat, lastenrunot ja lorut.

Nuorisokirjallisuus
Lapsille ja nuorille tarkoitettu kirjallisuus, jolle on tunnusomaista seikkailullisuuden ja jännittävyyden ohella oman ikäluokan ongelmien käsittely.

Satu
Vapaaseen mielikuvitukseen perustuva, tavallisesti moniepisodinen, usein opettavainen kertomus, jolle on ominaista selväpiirteinen ja pitkälti vakiintunut juonirakenne. Saduissa kerrotaan maagisista ilmiöistä, taioista ja sankarien yliluonnollisista seikkailuista, usein myös epäonnisista tapahtumista, joista selvitään onnellisesti.


message 2: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1764 comments Seuraavassa äänestyksessä pitäisi valita yhdessä luettava lasten- tai nuortenkirja.

Lapsena luin tietenkin lähikirjastoni lasten- ja nuortenosaston tarjonnan suhteellisen kattavasti läpi. En ole näemmä aikuisenakaan kasvanut tämän genren yli, sillä enemmän kuin joka kuudes lukemani kirja näyttäisi olevan lasten- tai nuortenkirjallisuutta (enimmäkseen kyllä YA-kategoriaa eli "nuorten aikuisten" kirjallisuutta).

Nuortenkirjallisuudessa minua viehättää ehkä se, että vaikka niissä käsitellään hyvin monenlaisia aiheita, niistä ei kirjoiteta yhtä raadollisen rumasti kuin monissa aikuisten kirjoissa. Tai sitten olen vain henkisesti täysin keskenkasvuinen... (Kirjojen typerästi ja vastuuttomasti käyttäytyvät teinit kyllä yleensä ärsyttävät minua, koska itse en ollut sellainen.) En kyllä kauheasti lue ns. "pelkkää" nuortenkirjallisuutta, vaan enimmäkseen nuorille suunnattua fantasiaa tai scifiä/dystopiaa.

Sitten on tietenkin kaikki ne lapsuuden ja teini-iän suosikkikirjat, joihin tykkään palata aina uudelleen ja uudelleen. Jos lukisin ne nyt ensimmäistä kertaa, en ehkä pitäisi niistä niin paljon, mutta kun kirjaan on rakastunut joskus pienenä, uudelleen lukemalla pääsee aina jotenkin siihen samaan tunnelmaan.

Ylipäätään suurin osa lukemistani viiden tähden kirjoista on niitä, jotka olen lukenut ensimmäistä kertaa joskus kauan sitten. Johtuuko se sitten siitä, että näin aikuisiällä en vain enää osaa innostua asioista yhtä helposti kuin nuorempana? Neljän tähden kirjoja tulee kyllä luettua kohtalaisen paljon, mutta viittä tähteä annan uusille kirjoille aniharvoin, koska mikään hyvin harvoin enää kolahtaa läheskään samalla tavalla kuin lapsena tai teininä.

Mitkä ovat teidän lapsuuden suosikkikirjojanne tai mitä lasten-/nuortenkirjoja haluaisitte lukea?


message 3: by Peony (last edited May 30, 2018 01:35PM) (new)

Peony (peony79) | 720 comments Mitä haluaisin lukea? Hmm...harmi että Nevermoor ei taida olla kovin helposti vielä saatavissa kirjastosta kesän lopullakaan. Olen itse kyllä varausjonossa ;) Se ois ollut ykkösvalinta.
Smaragdiatlas on semmonen jonka haluaisin lukea, samoin Mikä tsäkä, Hadrianus ja klassikkona Peter Pan. Lisäksi on yksi lukematon Montgomery Sara Tarinatyttö. Kultainen kompassikin on vielä multa lukematta. Kotimaisista tbr-hyllyssä on ainakin Viikinkisolmu ja Kevätuhrit ja Mörkövahti.

Omia lemppareita pienenä oli Neiti Etsivät (olen lukaissut aikuisena yhtä kirjaa jonkin matkaa - aivan hirveää! :D), Dana-tytöt, Montgomeryn kirjat, Alcottin kirjat, Tiinat, Pähkinä ja Pipari (Dorothy Haasin kirjoja) ja suurimpana kaikista: Pieni talo preerialla-kirjat. Muuten tuli nuorena luettua (yläaste ja lukio-iässä) aika paljon ihan aikuisille suunnattua fiktiota. Stephen Kingiä, fantasiaa (Tolkien), Bronteja joku Austen ja dekkareita. Lisäksi ikätovereiden suosiossa oli tuohon aikaan Virginia Andrewsin Pimeyden kukat, joka vaikutti ja järkytti meikäläistä aika kovasti ja luin siitä sarjasta pari kirjaa. Alkoi nopeasti toistaa iljettävää kaavaansa, joten jätin muistaakseni sarjan kesken. Mutta vieläkin muistan tuon Pimeyden kukat ja miten järkkyttävä se tarina mielestäni oli.

Aikuisempana (kun olin jo täyttänyt 20) tuli Harry Potterit ja luin ilmestymisten tahtiin 5 ekaa kirjaa ja tykkäsin kovasti. Myös Nälkäpeli-trilogia oli oikein hyvä (viimeinen kirja tosin ei kovin iskenyt). Yritin myös lukea yhden vampyyri-sarjan haastaakseni itseni, mutta hyydyin matkalle. Se oli joku Yön talo tms..olen jo unohtanut, enkä jaksa tarkistaa. Ehkä nuorena ois mennyt.


message 4: by Peony (new)

Peony (peony79) | 720 comments Lisään vielä yhden jutun (vaikka se ei tämän genren kirjallisuuteen liitykään), että ymmärrän nuorten innostuksen zombie, vampyyri jne kirjoihin kyllä vaikka en halua itse noita lukea yhtään. Nuorena olin nimittäin kiinnostunut kovastikin paranormaaleista ilmiöistä ja luin aikalailla suurimman osan pienen paikallis-kirjastoni hyllystä löytyvistä paranormaaleista "tietokirjoista" >D Niitä oli yhdessä hyllykössä ehkä kaksi hyllyllistä. Pääasiassa itseäni kiinnosti poltergheist-ilmiö ja maapallon ulkopuolinen elämä..elikkästä ufot. Katsoin tuohon aikaan kaikki mahdolliset Twilight Zonet, X-filesit, Ufo-dokumentit ja Pieni kauhukauppa-sarjat telkusta. Mikäköhän siinä on, että teini-iässä tuommoset kiinnostavat?


message 5: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (last edited Jun 18, 2018 05:48AM) (new)

Annamariah | 1764 comments Tulkaa nyt toki muutkin keskustelemaan :D

Mä luin pienenä aika paljon klassista tyttökirjallisuutta. Montgomeryn Annan nuoruusvuodet ja Pieni runotyttö -sarjat, Alcottin Pikku naisia ja Kahdeksan serkusta jatko-osineen, Burnettin Salainen puutarha ja Pikku prinsessa, Laura Ingalls Wilderin kirjat ym. tuli ahmittua useampaan kertaan ja löytyvät kaikki omasta hyllystänikin.

Kirjastosta lainatun "kertakäyttökirjallisuuden" puolelta tuli luettua mm. Neiti Etsivä, The Baby Sitters Club, Animorphs, Viisikko ja Replica -sarjoja.

Fantasian puolelta Harry Potterit ja Narnia ovat suosikkejani. Muuten en kyllä lapsena lukenut ihan hirveästi fantasiaa, vaan olen löytänyt genren enemmän aikuisena (vaikka lukemani kirjat ovatkin enimmäkseen YA-osastoa).

Peony, jos puhut vampyyrikirjan kohdalla Yön talo -sarjasta (ensimmäinen osa Merkitty, niin se on kyllä ihan kamalaa kuraa :D Taistelin kuitenkin koko sarjan loppuun asti, kun en osaa jättää asioita kesken ja halusin tietää, miten se lopulta päättyy. (Näin jälkikäteen ajateltuna olisi ehkä pitänyt vain lukea spoilerit netistä...)


message 6: by Desertorum (new)

Desertorum | 1142 comments Minulla ei niin hirveän selkeitä muistikuvia jostain super lemppareista ole. Tuli ahmittua kaikenlaista ja aika nuorena myös sieltä aikuisten puolelta. Kun lapsuudessa se kirjasto oli aika pieni, niin sieltä tuli kannettua kotiin kaikkea mahdollista.

Sarjoista muistuu mieleen kaikkia Enid Blytonin sarjat, Neiti Etsivät, Mervi ja Marvi Jalon hevoskirjat ja sitten fantasiasta Tamulin ja Eleniumin tarut (en pitänyt Belgarionin ja Malloreanin taruista). Niin ja Tuija Lehtistä tuli luettua.

Harry Potteria aloin lukea vasta kun jo useampi osa oli tullut suomeksi joten en ollut ihan super nuori enää siinä vaiheessa. Ne toki ovat ikisuosikkeja.

Taru Sormusten Herrasta luin ensimmäisen kerran kuudennella luokalla ja se on ollut siitä lähtien yksi suosikeistani ja ehkä se kaikkein rakkain.

Lukulistalla olisi mm. Peter Pan, Alanna: The First Adventure, A Wrinkle in Time, Mara, Daughter of the Nile, The Railway Children ja Pieni runotyttö.


message 7: by Noora (last edited Jun 07, 2018 12:16AM) (new)

Noora | 879 comments Tästä saattaa tulla pitkä sepustus, olen jo etukäteen pahoillani.:P

Olin ala-asteella kova heppatyttö, joten silloin luin kaikki Merja Jalon hevoskirjat sekä muut hevosiin ja eläimiin liittyvät kirjasarjat, joista en kyllä muista mitään. Tämän lisäksi luin kaikki Mirka sarjan kirjat Tuija Lehtiseltä, kuin myös muun hänen tuotantonsa, joka löytyi 90-luvulla nuorten kirja osastolla. Muita mieleen jääneitä kirjasarjoja olivat äitini suosittelemat Helen Wellsin kirjoittamat Ursula kirjasarjat. Se sarja piti ahmia.

Samoin rakastin nuorena erästä kirjasarjaa, jossa oli jännitystä ja muistaakseni rikoksia. Kirja sijoittui muistaakseni Norjaan vai olisiko kirjailija ollut Norjalainen. Yksityiskohta jonka kirjasta muista on, että kirjan päähenkilönä ollut tyttö söi ifa salmiakkipastilleja. Olisiko päähenkilön nimi ollut Nora tai sitten se oli kirjailijan nimi. Keksisikö joku näistä vinkeistä mikä kirjasarjan nimi on, koska itse en sitä muista. ;)?

Luin myös jonkun kirjasarjan jossa oli lentoemäntä, tuokin oli muistaakseni ihan huippusarja ja hetken haaveilin tulevaisuudesta lentoemäntänä. Tämänkään sarjan nimiä en muista, mutta jäin miettimään olisiko kirjailija ollu sama kuin Ursula kirjassa...ehkä.

Toki Neiti etsivät, Baby Sitters Clubit ja vihreä varis kirjat on kahlattu läpi myös. Viisikkoja olen nyt vasta lukenut pojilleni ääneen. Lasten kanssa välillä nauretaan ääneen Viisikkojen vanhakantaiselle ajattelulle ja sille että he syövät aina oli tilanne mikä tahansa kinkku, tomaatteja ja munia. Tiina kirjasarjaa en sen sijaan ole ikinä lukenut muuta kuin yhden kirjan verran ja se ei ollut mun kirjasarja...tai silloin ainakin tuntui siltä.

Pieni Runotyttö ja Anna sarja IHANIA kirjoja! Olen tuota Anna sarjaa pikkuhiljaa kuunnellut tai lukenut e-kirjoina uudelleen. Seljan tytöt kirjasarja löytyy kokonaisuudessaan omasta hyllystä. Äiti osti ne silloin aikoinaan minulle, että saa lukea ne itse;). Muistaakseni tykkäsin itsekin niistäkin kovasti ja nekin kutkuttelisi uudelleen lukua.

Jossain ylä-aste vaiheessa aloin lukea paljon kamalista elämänkohtaloista en tiedä johtuiko se Nancy vai Anne Frankin päiväkirjasta.

Aikuisena olen tykännyt erittäin paljon mm. näistä kirjasarjoista Harry Pottereihin, Nälkäpeli, Twilight, Cassandra Clare Varjojen kaupungit sarja, Elina Rouhiaisen Susiraja sarja, Outolintusarja jne....tätä nuorisokirjallisuus sarjaa voisi luetella vielä lisääkin, koska tykkään lukea nuorisokirjallisuutta nytkin.

Lasten ja nuorten kirjallisuudesta olisi itseasiassa todella paljon mitä haluaisin lukea joko uudelleen tai lukea sen vuoksi, että ne ovat hyllyssäni enkä ole varma olenko lukenut niitä tai sitten ne ovat lukematta.

TBR listallani on mm. seuraavat lasten ja nuorten kirjat: Lasilapset, Vihreä tukka (tämä siksi että on julkaistu vuonna 82 eli syntymävuotenani), Muumit ja suuri tuhotulva (olen ajatellut lukea muumisarjan jossain kohtaa kokonaisuudessaan), Muistojenlukija, Kerjäläisprinsessa,Selviytymispeli (koska partio :)),Puoliksi paha,Valinta....

Tässä tulee varmasti jokatapauksessa olemaan vaikeuksia valita mitä lukee...tai sittenhän sen näkee mitä Annamariah valitsee äänestykseen.


message 8: by Reija (last edited Jun 07, 2018 04:30AM) (new)

Reija | 188 comments Norjalainen kirjasarja taitaa olla Katjat (Ellinor Rafaelsen), rakastin tätä sarjaa. Hahmo jopa vanheni ja muistaakseni jossain kirjassa käsiteltiin esimerkiksi Turkin asioita ja kaikkea ei saatu kirjassa ihan kauniiseen pakettiin. Neitsari ihmisenä tämmöiset asiat oli tärkeitä.

Lentoemäntä sarjan muistan, ainakin yhden. Eikös se ollut joku suomalainen, oli alussa jossain liikunnanopettajan koulutuksessa joka oli ankeaa ja lähti lentoemännäksi. Pikainen pohdinta siskon kanssa päätyi Lottaan (Leena Wallenius). Näitä ainakin itse luin ja ehkä vähän haaveilin lentämisestä. Lisäksi oli tietysti Helenat, joka oli sairaanhoitaja ja rakastui lääkäriin. Ehkä 90-luvulla meille tarjottiin enemmän ammatteja kuin zombeja. Ja jotkut haaveili sentään muistakin ammateista kuin kirjailija ja runoilija, jotka ei itseä niin kiinnostaneet.

Muuten hirveesti tuttuja kirjoja on mainittu, lisäksi tulee mieleen Lotat, Enid Blyton ja Katri Manninen (Megakesä yms jossa oli hauska idea että neljä osasen sarjan kaikki osat oli kaveriporukan eri hahmojen näkökulmasta. Ai, rakastin tätäkin sarjaa hirveesti).

Jossain vaiheessa kirjaston lasten-ja nuortenosastot on muuttunut genreilyksi, mikä on varmaan kiva jos tykkää just tietynlaisista kirjoista mutta pienen kirjaston kasvattina arvostin kyllä yhtä hyllyä josta saattoi joka kerta löytää kaikkia outouksia sulassa sovussa.

GR liittyessä tuli useampikin ya-kirja luettua, viime aikoina on melkein jäänyt kirja lukematta jos mainitaan kuuluvan tuohon genreen. En oikein tiedä mikä nykykirjojen tyylissä mulla mättää, ehkä muistelen vanhoja nuortenkirjoja vaaleanpunaisten lasien läpi. Ehkä nyky-ya on liian realistista. Luin vähän aikaa sitten Merri Vikin Lotan jossa hänestä tulee raskaaksi ja oli kyllä niin kautta rantain selostettu että hyvä kun ymmärsin rivien välistä. Oisin lukenut Seljoja pari kesää sitten uudelleen, mutta eihän niitä löytynyt enää mistään. Niin se maku muuttuu.

Ja ufot... katoin lähikirjaston poistoissa semmosta paksua ufosieppauskirjaa vähän punastelleen, kiinnostus avaruusasioihin on säilynyt, tänä keväänäkin on tullut luettua aika kasa aiheesta mutta sentään toisesta näkökulmasta. Harmi että se Noidan käsikirjan uusi painos ei taida tulla kesäksi, muistan kyllä kirjan mutta en ole ihan varma tuliko sitä luettua (kuulostaa kyllä ihan sellaiselta kirjalta jonka oisin lukenu).


message 9: by Minna (new)

Minna | 20 comments Tulipa ihanan nostalginen olo noita aiempia kommentteja lukiessa! Itselle rakkaita olivat tietysti Annat, Runotytöt, Tiinat, Lotat, Seljat, Pikku naiset ym. Myös Ursulat luin minäkin, ja olihan niitä kaikkia tyttösarjoja vaikka kuinka. Maleena-kirjat esimerkiksi. Lisäksi luin paljon satukirjoja ja Saariston lapset -kirjassa oli ihana tunnelma. Neiti Etsivät, Viisikot, Kolme etsivää-sarja ja Tarzanit ja Mars-kirjat, jotka olivat hurjan jänniä. Oikeastaan ei ollut lastenkirjaa, joka ei olisi minulle kelvannut. Seljat olen suunnitellut lukea uudelleen nyt kun sarjaan on ilmestynyt jatkoakin.

Potterien ilmestyessä oli minulla jo omia lapsia, joille luin sarjan ensimmäisen osan ääneen, mutta sitten ne jäivät. Ehkä vielä palaan niihin. Twilight-sarjan luin tyttären hyllystä.

Paljon ihania muistoja kirjoihin liitttyy, eikä lapsuuden kaltaisia lukuelämyksiä varmaan enää tule, mutta silti ei lukemiseen kyllästy ikinä.


message 10: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (last edited Jun 07, 2018 05:42AM) (new)

Annamariah | 1764 comments Seljat löytyivät lapsuudenkodin hyllystä, ja Tiinat luin kirjastosta kahteen kertaan (ja nyt yritän kerätä sarjaa vähitellen omaan hyllyyn). Tarzaneja mulla on kanssa hyllyssä jokunen. Lindgrenin kirjoista tuli myös luettua suurin osa; niistä suosikkini on ehkä Ronja, ryövärintytär.

Selvästi ainakin ryhmän naiset ovat lukeneet samoja kirjoja lapsuudessaan :D Olisi kiva kuulla vähän miesnäkökulmaakin, että ovatko pojat lukeneet jotain ihan muuta.

On kyllä totta, että nykypäivän nuortenkirjat ovat (jos fantasiaa ei lasketa) paljon realistisempia ja raadollisempia kuin ennen vanhaan. Vanhempi kirjallisuus ylipäätään ja lasten- ja nuortenkirjallisuus erityisesti oli jotenkin niin tervehenkistä ja ihanteellista (usein suorastaan moralisoivaa) nykykirjallisuuteen verrattuna. Minä luin pienenä jonkin verran poikien seikkailukirjoja, joita meillä oli pitkä rivi isän lapsuudesta. Myös vanhempieni lapsuudesta peräisin olevia siniselkämyksisiä Nuorten toivekirjaston kirjoja meillä oli pitkä rivi. Luin niistä melkein kaikki kertaalleen ja aika monta useampaankin otteeseen. Ei noissa nuoret juopotelleet tai tehneet ilkitöitä, tai jos tekivätkin, niin siitä kyllä rangaistiin eivätkä he enää ikinä moisiin paheisiin sortuneet.

Johtuu sitten ehkä kaikista lukemistani vanhoista lastenkirjoista, että jotkut peruskouluiässä lukemani (silloin) uudet nuortenkirjat olivat suorastaan järkyttäviä. Olen monella tapaa aika pumpulissa kasvanut, joten kuvaukset nuorten biletyksestä ym. olivat nuorelle minulle liikaa :D


message 11: by Noora (last edited Jun 07, 2018 06:04AM) (new)

Noora | 879 comments Reija wrote: "Norjalainen kirjasarja taitaa olla Katjat (Ellinor Rafaelsen), rakastin tätä sarjaa. Hahmo jopa vanheni ja muistaakseni jossain kirjassa käsiteltiin esimerkiksi Turkin asioita ja k..."

Jeee! Kiitos Reija Katja kirjasarja se oli. Ellinor noh...onhan se melkein sama kuin Nora ;). Wigipedia kertoi, että Katja sarjaan on tullut lisää jatko-osia sen jälkeen kun olen näiden lukemisen lopettanut...En tosin tiedä uskallanko rikkoa idylliä ja lukea näitä uudestaan.

Keksit myös sen lentoemäntä sarjan, kyllä se oli Lotta-sarja, jota siinä hain.

Myös Katri Mannisen kirjojakin on tullut luettua.

Minulla on kaksi ala-asteikäistä poikaa, joista kumpikaan ei ole kovinkaan innokkaita lukijoita. Vaikka yritystä on ollut. Jos olisi lisää samanlaisia kirjoja kuin Kepler62 sarja, niin saisin omat poikanikin aktiivisemmiksi lukijoiksi. Oma mieheni luki nuoruudessaan Bertin päiväkirjoja. Olen niitä yrittänyt omille pojillenikin, mutta eivät ole kelvanneet. Sen sijaan Neropatin päiväkirjat laskee ja tulee luetuksi. Tässä siis hieman naisen näkökulmasta mitä pojat lukee. Lyhyitä ja helppolukuisia tarinoita mielellään huumoria tai fantasiaa. Fantasia kirjat vain ovat liian paksuja ja haastavia mun pojille. Salamavaras sarja on ollut tykätty Pottereiden lisäksi, ne on kuunneltu moneen kertaan. Kaikilla pojilla kuten tytöilläkään ei ole tokikaan sama maku.


message 12: by Ronja (last edited Jun 12, 2018 06:11AM) (new)

Ronja (roszanen) | 289 comments Annamariah wrote: "Selvästi ainakin ryhmän naiset ovat lukeneet samoja kirjoja lapsuudessaan :D"

Siltä näyttää. 🙂 Olen itse lukenut lapsena kaikki Laura Ingalls Wilderin suomennetut kirjat, Pieni runotyttö -sarjan, Merja Jalon ja Enid Blythonin kirjat yms. Ihan ensimmäinen lukemani romaani taisi tosin olla Hiekkalan Lapset: Ensimmainen Romaani Juuri Lukemaan Oppineille.

Itselleni tärkeitä nuortenkirjoja olivat Anu Jaantilan Jenkkivuosi, Dear Sanna, Love, Sam ja Sanna ja Sam - forever?. Lisäksi luin Taru Väyrysen kirjoja. Joskus 15-vuotiaana olin jo siirtynyt aikuisten puolelle.

Nyt TBR-listallani ovat Ruta Sepetyksen nuortenkirjat Harmaata valoa ja Salt to the Sea. En pidä fantasiasta, enkä ole koskaan lukenut esim. Harry Pottereita.


message 13: by Peony (new)

Peony (peony79) | 720 comments Ai Seljat! Miten unohdin ne mainita! Mulla on noita kirjoja omanakin muutama. Olen pitkään funtsinut, että ne pitäisi lukea uudelleen. Muistan lukeneeni myös jonkun Katja-kirjan. On päässyt vaan aika hyvin unohtumaan.

Hiekkalan lapset oli mulle ekoja varsinaisia "kirjoja", eli erotuksena kuvakirjoista kun ryhdyin "isoksi tytöksi". :D Äiti noiden pariin ohjasi kirjastossa. Osasin lukea ennen koulua, mutta vastan koulun alettua aloin lukea pidempää tekstiä ilman kuvia. Mieluiten toki luki sellaisen kirjan, jossa välillä oli joku kuva, joskin teksti isoissa kokonaisuuksissa ja sopivan lyhyen kokonaisuuden (Melukylän lapset, Mestaritontun seikkailut, Pappa Pelleriinin tytär <3 ...).

Minäkin luin muutamia Mirkka-kirjoja ehkä 12-13-vuotiaana. En muista niitäkään enää. Samoin luin Kaisa Ikolan Hullu luokka-kirjoja ja pidin ainakin niistä, jotka luin. Vihreä Varis-kirjat on myös tuttuja.

Kukaan muu ei ilmeisesti ole lukenut noita Pähkinä ja Pipari-kirjoja. Minä tykkäsin paljon ja samoin sitten luki pikku-siskoni nuo kun olin suositellut ja sekin tykkäsi.


message 14: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1764 comments TBR-listoilta löytyviä lasten- ja nuortenkirjaehdotuksia otetaan vielä vastaan, etenkin tämän vuosituhannen puolella julkaistuja kirjoja. Kolme äänestysehdokasta olen jo melko varmasti valinnut, mutta nekään eivät ole vielä kiveen hakattuja.

Mulla on myös toi Jaantilan Sanna-sarja kokonaisuudessaan omassa hyllyssä. Pitäisiköhän laittaa tämän vuoden uudelleenlukulistalle...


message 15: by Maarit (last edited Jun 14, 2018 07:28AM) (new)

Maarit | 84 comments Heitänpä tähän muutaman oman ehdotuksen, kaikki on luettu, osaa vinkattukin töiden puolesta. Näistä kaikki on julkaistu tällä vuosituhannella, melko tuoreitakin tapauksia on joukossa. Tulee melko pitkä postaus, ei varmaan haittaa.

Kotimaisista nyt ensimmäisenä tuli mieleen tuo Magdalena Hain Kerjäläisprinsessa, stempunk-fantasia-jne. sekoitus, tarina on vetävä ja kiinnostava. Tuo on trilogian ensimmäinen osa.

Vähän totalitaarisempaa ympäristönkuvausta edustaa Helena Wariksen Linnunsitoja. Lyhyehkö, mutta lievästi hämmentävä kirja, saa ilmeisesti jatkoa tässä lähiaikoina, mutta tämä toimii hyvin yksinkin.

Sitten kotimaista mytologiaa ja tavallista elämää sekoitteleva Sini Helmisen Väkiveriset -sarjan ensimmäinen osa Kaarnan kätkössä. Kertoo 17-vuotiaasta Pinjasta, joka huomaa ettei olekaan ihan tavallinen henkilö. Tähän sarjaan on ilmeisesti tulossa neljä osaa, mutta jokainen niistä on luettavissa itsenäisinä kirjoina (paitsi ehkä kolmonen, jota ei kannata lukea ennen ykköstä, kakkosen voi lukea milloin tahtoo).

Ulkomaisista sitten homoteiniromanssi-genren edustaja Becky Albertallin Minä, Simon, Homo Sapiens. Sympaattinen kirja Simonista, joka ei tahdo tehdä homoudestaan numeroa, ellei eräs hänen sähköpostiviesteistään olisi päätynyt vääriin käsiin. Kirja ei ole mikään angstinen/yliromanttinen, vaan kertoo melko rehellisesti Simonin elämästä, ihastuksesta ja kaverisuhteista sun muista.

Sitten vielä Neil Gaimanin Hautausmaan poika, joka kertoo Ei-Kukaan "Eikku" Owensista, joka on jo vauvana päätynyt asumaan hautausmaalle, jossa aaveet pitävät hänestä huolta. Eikku on jo kuitenkin kasvanut isoksi ja hänen on aika astua maailmaan, ellei joku/jotkin vaanisi hautausmaan rauhaa.

Ja vielä sitten tuo jo mainittu Lasilapset, joka on kanssa hyvä luettava.


message 16: by Aaro (last edited Jun 16, 2018 09:44AM) (new)

Aaro Salosensaari (aqsalose) | 83 comments Annamariah wrote: "Johtuu sitten ehkä kaikista lukemistani vanhoista lastenkirjoista, että jotkut peruskouluiässä lukemani (silloin) uudet nuortenkirjat olivat suorastaan järkyttäviä. Olen monella tapaa aika pumpulissa kasvanut, joten kuvaukset nuorten biletyksestä ym. olivat nuorelle minulle liikaa :D

Ha. Luin tätä kirjallisuudenlajia luin melko vähän (lähinnä mitä yhteisinä lukukirjoina oli koulussa; meillä niitä ei ollut paljon mutta ne harvat pakolliset olivat Tuntematon sotilas ja hieman nuortenkirjallisuutta, tosin luultavasti äidinkielen opettajan valinnat olivat sanitoituja eikä siis edes luultavasti kaikkein rankimpia.) Mua aina hämmensi joskus näiden "rankkojen" nuortenkirjojen kanssa myös se että ne on selkeästi kirjoitettu aivan toisenlaiselle yleisölle kuin sille stereotyyppiselle kirjoihin uppoutuneelle nuorelle joka saattaisi käyttää aikaansa kirjojen lukemiseen eikä esim. tosissaan urheiluharrastukseen (yksi suosittu nuortenkirjojen aihe; mulle jäi kuva että jalkapallon tai jääkiekon tosissaan ottaneilla pojilla meni valtavasti aikaa niihin treeneihin) tai mitä norminuoret ikinä tekevätkään (biletykseen?).

Annamariah wrote: "Olisi kiva kuulla vähän miesnäkökulmaakin, että ovatko pojat lukeneet jotain ihan muuta."

*Katselee ympärilleen* Vähän kuollutta täällä miesten puolella.

Koko kaiken muisteleminen tähän saattaisi olla ihan mahdotonta. Lisäksi puolet olen unohtanut ja muistan niitä vain silloin kuin näen, "ai, tuonkin olen kai joskus lukenut". Mutta on tuossa ylle keräytyneessä listassa paljon tuttuja mutta myös eroja:

Blytonit olen lukenut mutta tämä oli selkeästi mun oma omituisuus: Olen tavannut mua sukupolven tai pari vanhempia miehiä jotka tuntee käsitteen Viisikko ja muita saman genren kirjoja (Neiti Etsivät jne), mutta mun ikäpolvelle ja nuoremmille pojille ne ovat ihan outoja.

Hevoskirjat oli selkeästi tyttöjen juttu. Yhden luin ihan puhtaasta mielenkiinnost mutta kaivelemalla GR:n arkistoja en onnistunut löytämään minkä kun sekä kirjailija että kirjan nimi ovat hukassa. (Muistikuva ei siis ollut kovinkaan vahva.) Muistaakseni samantapainen mysteerijuoni kuten nuorten dekkarikirjoissa yleensä on, mikä oli ihan kiva, mutta sitten oli niitä hevosia ja hevostallin arkipäivää ja muuta tylsää. TvTropes tuntee sellaisen käsitteen kuin A Boy and His X. Joku saisi tehdä vertailevaa kirjallisuudentutkimusta miten poikakirjojen koirat/laivat/tiesmitkä eroavat heppakirjoista (vai eroavatko lainkaan) tai luultavasti onkin jo tehnyt.

Minna: "Tarzanit ja Mars-kirjat"

Burroughsin? Mulle nämä olivat uppo-outoja kunnes luin Valtaojan Kotona maailmankaikkeudessa, ja koska siitä selvisi että Marsin sotaherra oli tuollaiselle tähtitieteilijälle samassa iässä "kova juttu", joten etsin kirjaston varastosta ja luin. Eivät minuun tehnyt suurta vaikutusta, mutta jälkeenpäin olen kokenut itseni perin yleisivistyneeksi kun tiedän mistä kirjoista on puhe.

Annamariah wrote: "Nuorten toivekirjasto"

Mulla oli saatavilla näitä todella vähän, mutta Pertsa ja Kilu-sarjan sain luettua kokonaan, ja se oli jokseenkin vaikuttava lukukokemus. Nykypäivään sijoittuvassa kirjassa tuntuisi perin vaikealta uskoa kertomusta nuorisosta tekemässä asioita jotka ovat hämmentävän konkreettisia samassa oikeassa aikuisten maailmassa (luistetaan kotitöistä ja lähdetään veneellä nostamaan huvin vuoksi pitkääsiimaa koska miksei, ja seikkailun ohessa otetaan kiinni pankkirosvo, sitten myöhemmissä jompi kumpi pääsankareista meni töihin sorvariksi), mutta myyttisessä 1950-luvun Suomessa kaikki on mahdollista. Suomessa 2018 voi lukea uutisjutun kuinka teinin mopoauto hajoaa ja jää jumiin keskelle tietä.

Muuten, lähes kaikki ylläolevassa kappaleessa pätee Lindgrenin Kalle Blomkvist-sarjaan, paitsi että vaihdetaan miljööksi myyttinen 1950-luvun Ruotsi.

Mulle upposi myös nuortendekkarien lisäksi myös aikuisten dekkarit mutta sellaiselta vuosisadalta että kelpasivat helposti lapsillekin (Sherlock Holmes, Agatha Christien dekkarit).

Mikäs olisi sitten sellaista jota ei ole mainittu?
Scifit ja fantasia-genre ja myöhemmin teini-iässä tarttui sarjakuvat (muuten, jos etsitään stereotyyppisiä eroja mitä pojat vs tytöt lukevat, niin Korkeajännitys on varmasti yksi; lisäksi tunsin ala-asteella yhden pojan joka luki Sven Hasselia), mutta jos yritetään rajoittua lasten-/nuortenkirjoihin:

Zorro. Roald Dahl. Brian Jacquesin Redwall (tosin vain pari ensimmäistä osaa; kirjaston tarjonnassa oli kai aukko enkä koskaan hypännyt sen yli). Kaislikossa suhisee ehkäpä enemmän lastenkirja mutta edelleen suuri suosikki. Lemony Snicketin Surkeiden sattumusten sarja. Kultainen kompassi. R. L. Stevensonin Aarresaari. Liikkuva linna. Walter Moersin Kapteeni Sinikarhun 13 ½ elämää ja muut sama sarjan kirjat.

Jännittävää muuten kuinka näissä listoissa on suuri englanninkielisen kielialueen ylivalta. Yllä ainoastaan Moers on ei-anglo. Lisäksi Sofian maailman kirjoittaja oli muistaakseni norjalainen?

Suomalaisista ... Tomi Kontio ja Keväällä isä sai siivet. Lukemaan opetellessa Kirjava kukko-sarja, erityisesti Time Parvelan Ella ja kaverit -sarja jäi mieleen (ne myöhemmät Parvelan Ella-kirjat joiden lukemista jatkoin teininä menivät muuten hieman omituisiksi, minun mielestäni liiaksi aikuisten asioita osoitteleviksi satiireiksi). Eräät Jukka Parkkisen kirjat (lähinnä Osku-sarja). Harri István Mäki on nimenä hirveän tuttu kirjan kannesta (kenties siksi että se on hieman erikoinen), mutta yhtään kirjan nimeä en muista. Hannu Mäkelän Herra Huu, joka kai oli pienemmmille lapsille tarkoitettu. Topeliuksen Lukemisia lapsille (yksittäiset tarinat ovat tosin taas sellaista sumua joka on vaikeampi nimetä).

Ja sitten yllä sanoin että "rankat" nuortenkirjat tuntuivat vierailta, mutta poikkeus on: S. E. Hinton. (Me kolme ja jengi, Olimme kuin veljet, Taistelukala. En löytänyt näitä itse vaan muuten oli vanhempieni idea tuoda Hintonin kirjoja hyllyyni.) Sen mainitsen poikkeuksena koska ne olivat kirjoina hyviä. Vaikuttavia, ja toisaalta koska ne tapahtuvat kaukana sekä ajassa että paikassa (1970-luvun Amerikassa) piti etäisyyden tarpeeksi pitkänä etteivät tuntuneet liian rankoilta.


message 17: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1764 comments Kiitos kaikille sekä ehdotuksista että lapsuusmuistojen jakamisesta :)

Äänestys on nyt auki, ja äänestysaikaa on tämän viikon loppuun. Tässä taas äänestysvaihtoehdot tekijän mukaan aakkostettuna:

Becky Albertalli: Minä, Simon, Homo Sapiens
Palkittu moderni nuortenromaani kaapissa olevasta teinipojasta.

J. M. Barrie: Peter Pan
Disney-leffa on varmasti useimmille tuttu, mutta moniko on lukenut alkuteoksen? Vuoden 1904 näytelmään perustuva kirja julkaistiin vuonna 1911, mutta ensimmäinen lyhentämätön suomennos saatiin vasta 2002.

Frances Hodgson Burnett: Pikku prinsessa
Halusin mukaan myös yhden ei-fantasiaklassikon, ja päädyin tähän kahdesta syystä: se näyttäisi olevan harvemmalla luettu kuin esim. Montgomeryn ja Alcottin klassikot, minkä lisäksi siitä on otettu hiljattain uusintapainoksia, joten saatavuus on taattu.

Tove Jansson: Muumit ja suuri tuhotulva
Ainakin yhdellä minun lisäkseni oli vielä nämä suomenruotsalaiset klassikot lukematta, joten laitetaan tämäkin äänestykseen. Muumithan taitavat olla suomalaisen kulttuurin menestynein vientituote.

Ruta Sepetys: Harmaata valoa
Palkittu historiallinen nuortenromaani, joka perustuu kirjailijan sukulaisten kokemuksiin Baltian neuvostomiehityksen aikana.


message 18: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1764 comments Äänestys loppuu pian, joten viimeisetkin rohkeasti mukaan äänestämään kun vielä kerkiää!


message 19: by Lumissa (new)

Lumissa | 797 comments Oho, enpä olisi uskonut, että tästä genrestä on tarjolla vaihtoehto, joka oli jo valmiiksi tbr-listallani!


message 20: by Tytti, The Head Honcho (last edited Jun 24, 2018 08:02AM) (new)

Tytti | 2539 comments Siellä on nyt neljä kirjaa tasoissa, eli jollekin nyt tarjotaan ratkaisumahdollisuutta...

Edit: Jaa, äänestysaika päättyikin jo.

Omia lapsuusmuistojani olen varmasti täälläkin jo kerrannut, mutta mainitaan kuitenkin ehkä ensimmäinen kirja, jonka olen lukenut opittuani lukemaan, eli Fedja-setä, kissa ja koira. Seuraavaksi tuli varmaan Merri Vikin Lotta-sarja Lottapa tietenkin, kahteen kertaan, mutta sitten siirryinkin jo aikuisten kirjoihin. "Realistisempia" Tarzaneita ja joitakin jo mainittuja lasten salapoliisisarjoja luin kyllä myös, Tiinat sitten varsin "myöhään", selvästi toisella kymmenellä. Nuortenkirjoista en ole koskaan välittänyt, tosin muistan pitäneeni Hintonin Me kolmesta ja jengistä, joka piti ehkä lukea koulua varten...


message 21: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1764 comments Ensimmäistä kertaa äänestys päättyi tasatilanteeseen, joten minä kai haasteen "johtajana" pääsen sitten valitsemaan neljästä (!) kirjasta, jotka saivat kukin kolme ääntä.

Haluan saada lyötyä kaksi kärpästä yhdellä iskulla, joten valitsen kirjan, joka sopii Popsugar-haasteen kohtaan 33 (a childhood classic you've never read). Sopivia ehdokkaita tähän on kaksi, joista valitsen Peter Panin ihan sillä perusteella, että se on olettavasti useammalla vielä lukematta kuin muumikirjat.


message 22: by Peony (last edited Jun 25, 2018 08:41AM) (new)

Peony (peony79) | 720 comments Äänestin Harmaata valoa, mutta Peter Pan sopii meikäläiselle erittäin hyvin - on myöskin tbr-hyllyllä.

Kannattaa kiinnittää sitten huomiota siihen, että löytää kirjastossa tms. lyhentämättömän version tarinasta (siis ainakin jos ei halua vahingossa lukea lyhenneltyjä versioita). Huomasin juuri, että esimerkiksi itse olen merkinnyt to read-kirjaksi sellaisen Peter Pan suomennoksen, joka on Tyyne Tuulion kääntämä May Byronin alkuteoksesta tekemä lyhennelmä. Eli tuo kirja on eri teos kuin muut painokset, joiden "vaihtoehdoksi" se on ympätty. Tosin tuohon Peter Panin nimikkeeseen lienee laitettu vähän kaikenlaisia versioita täällä Goodreadsissa. Lyhentämätön on ainakin Art Housen kustantama (2002 ja 2007), Sari Karhulahden kääntämä Peter Pan.

Muoks. Juuri huomasin, että Anna oli jo kanssa muistuttanut tuosta kokonaisesta painoksesta kirjan keskusteluketjun aloituksessa. :)


message 23: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Minulla on tämä versio Peter Pan, siis englanninkielinen löytö jostain, ja sekin on välillä vaihtunut kai ihan eri kirjaksikin (vaikka ISBN löytyy), ja joskus siihen on ollut yhdistettynä toinenkin kirja ja ties mitä. Vähän ihmettelin, kun tuli omalla hyllyllä täällä vastaan ihan erinäköinen kirja... Sen kanssa saa tosiaan olla tarkkana myös jos lukee englanninkielisenä.


message 24: by Desertorum (new)

Desertorum | 1142 comments Tämä sopii erittäin hyvin, koska on roikkunut tbr-listalla todella pitkään. Nyt pitäisi sitten metsästää lyhentämätön versio jostain.


message 25: by Noora (new)

Noora | 879 comments Hmm....tämä oli ainut noista kirjoista joista en ollut niin innoissani, koska olen lukenut useampia eri versioita lapsilleni. Mutta en tätä pitkää versiota. En sitten tiedä mitä tämä ei lyhentämätön versio tuo lisää. Saattaa jäädä tämä genrekirja tällä kertaa lukematta, vaikka tarkoitus olisi ollut kaikki lukea. Noh se jää nähtäväksi jaksanko innostua tästä riittävästi ja saan sen lainattua lyhentämättömänä versiona.


message 26: by Peony (new)

Peony (peony79) | 720 comments Käsittääkseni tässä täydessä versiossa niillä merirosvoilla on enemmän roolia ja heitä ja heidän edesottamuksiaan kuvataan enemmän, kun taas lyhennetyssä versiossa kerrotaan pääjuoni keskittyen Peter Paniin ja hänen kulloinkin mukana olevaan seuraansa. Ja voisi olettaa, että etenkin lapsille tehdyissä lyhemmissä kuvakirja-versioissa on varmaan muokattu tekstiä/dialogia soveltumaan tämänpäivän normeihin - kirjahan on julkaistu 1904, joten vähän odottaisin siellä olevan hieman suoraviivaisempaa, vähemmän punnittua tekstiä.


message 27: by Noora (new)

Noora | 879 comments Näköjään löytyy kirjastosta tämäkin versio. Ehkä minä kerran vielä saan itseni lukemaan Peter Panin. Meillä vain oli sellainen versio tästä kotona josta nousi laivoja ja tuli ääniä yms. lasten ollessa pieniä. Kirjaa luettiin niin paljon ääneen, että kirjan hienouksien hajottua pistin sen pois, ettei enää tarvisi lukea samaa tarinaa uudestaan. Mutta ehkä minä selviän vielä yhdestä lukukerrasta, onhan tässä ollut välivuosia ähkystä. ;)


message 28: by Reija (new)

Reija | 188 comments Olen kerrankin ottanut genrehaasteen vakavissani, olen viime viikkoina melkein ainoastaan kahlannut nuorten kirjoja jotka löytyy omasta hyllystä. On kyllä 90-luvun kirjat ihanan valkoisia ja heteroita.. Megakesässä oli pieni lesbokohtaus, joka varmaan nykyisin olisi kirjoitettu toisin. Edes Mystery club kirjoissa, jotka sentään sijoittuu Englantiin kaikki tuntuu olevan valkoisia, paitsi rikolliset, jotka on ulkomaalaisia.

Miten monet ratkeaisikaan jos olisi kännykkä? Vaikka toisaalta tekniikka vanhenee niin nopeasti - Bittitiikerissä kirjoitettiin varmaan joskus internetin breikkaamisen aikaan kun ihan kädestä pitäen annettiin ohjeita http://.. kotisivujen tekemiseen ja oliko se ihan altavistaan. Oi niitä aikoja. Toisaalta ihan hyvin ymmärrän kun paikallinen kirjastohenkilökunta on siirtänyt suuren osan vanhoista nuorten kirjoista varaston puolelle, useampi kirja on jäänyt ihan alkulukuihin kun on niin kilttiä ja söpöä, jopa minä alan kaivata jotain draamaa. Mutta katsotaan mitä tässä vielä kerkee lukea.


message 29: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1764 comments Kyllä lasten- ja nuortenkirjat(kin) ovat vahvasti oman aikakautensa tuotoksia, ja vain osa kestää kunnolla aikaa. Vanhemmissa suomalaisissa poikien seikkailukirjoissa esimerkiksi on paljon ihan koulupojille suunnattuja sotakirjoja ym. (Luin edellisellä mökkireissulla Yrjö Vasaman Serkukset sodassa, kun halusin genrehaasteeseeni jonkun lasten sotakirjan, ja mökkikirjahyllyssä olisi ollut sopivia vaihtoehtoja enemmänkin...)


message 30: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1764 comments Genrehaasteen teemaan sopivasti Goodreadsissa vietetään YA-viikkoa.

Olen lukenut 19 kirjaa tuolta "Top 100 YA Books" -listalta, ja on siellä myös muutama sellainenkin teos, jotka olen ajatellut lukea joskus kun kerkiän.


message 31: by Desertorum (new)

Desertorum | 1142 comments Annamariah wrote: "Genrehaasteen teemaan sopivasti Goodreadsissa vietetään YA-viikkoa.

Olen lukenut 19 kirjaa tuolta "Top 100 YA Books" -listalta, ja on siellä myös muutama sellainenkin teos, jotka olen ajatellut l..."


Piti itsekin katsoa tuo lista läpi ja olin lukenut 23 ja useampi oli myös TBR-listalla.


back to top