Sweden discussion

213 views
Hur många lyssnar på ljudböcker?

Comments Showing 1-37 of 37 (37 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Elli (new)

Elli | 2 comments Jag lyssnar alltid på väg till och från skolan och även hemma när jag lagt mej. Kompisarna rynkar på näsan när jag säger att jag lyssnar på en bok istället för musik...


message 2: by Erika (new)

Erika | 27 comments Jag lyssnar också gärna på ljudböcker, oftast medan jag håller händer och ögon sysselsatta med något som inte kräver så mycket tankearbete. Till exempel lyssnar jag när jag lagar mat, städar, hänger tvätt, gräver på odlingslotten och stickar.


message 3: by Tessa (new)

Tessa (tessasess) | 3 comments Jag lyssnar ibland men mest läser jag e-böcker.


message 4: by Claes (new)

Claes Gefvenberg | 7 comments Jag har försökt med ljudböcker några gånger, men tvingats inse att det helt enkelt går för sakta för min smak. Jag läser mycket fortare än uppläsarna pratar, och blir irriterad av det låga tempot.


message 5: by Kal (new)

Kal Ström (kalstrom) | 30 comments Claes wrote: "Jag har försökt med ljudböcker några gånger, men tvingats inse att det helt enkelt går för sakta för min smak. Jag läser mycket fortare än uppläsarna pratar, och blir irriterad av det låga tempot."

Det fattar jag helt. Men det funkar faktiskt väldigt bra att dra upp tempot i uppläsningen.

Jag lyssnar aldrig under 2× hastigheten. Vissa appar kan även ta bort pauser, men det tycker jag förstör. En paus har betydelse.

Kanske kan det vara idé att ease-up till 2 gånger hastigheten. Jag började med en och en halv, men nu tycker jag det låter mer onaturligt med ”normal” hastighet.

Jag har slutat göra skillnad på att läsa och lyssna. Det är att läsa helt enkelt.


message 6: by Emelie (new)

Emelie | 35 comments Jag har alltid en ljudbok igång. Jag lyssnar främst när jag ska sova, men ibland även när jag lagar mat eller går på promenad.

Jag läser också mycket fortare än vad uppläsaren berättar, men att det går saktare passar bra för mig då jag behöver den tiden för att verkligen lyssna och ta till mig informationen. Jag förstår texten bättre om jag läser den än hör den så just därför passar en långsammare berättarstil mig bättre så jag kan ta in informationen.


message 7: by Lantern (new)

Lantern B (melanincrybaby) | 1 comments Då och då kan det hända att jag lyssnar på ljudböcker. Oftast om jag är på väg någonstans eller ute.


message 8: by Claes (new)

Claes Gefvenberg | 7 comments Bra tips Kal. Det har jag faktiskt inte provat.


message 9: by Fredrik (new)

Fredrik | 4 comments Jag lyssnar ganska mycket på böcker. Mest när jag arbetar. Dagarna går fortare så.


message 10: by Camilla (new)

Camilla Nyhlander | 2 comments Har alltid en ljudbok på gång. Lyssnar vid alla tråkiga sysslor som bilkörning, matlagning, städning mm.


message 11: by Mohammed (last edited Jan 03, 2018 05:25AM) (new)

Mohammed  Burhan Abdi Osman (mohammedaosman) | 31 comments Jag gillar inte ljudböcker,det funkar inte för mig för att böcker är för mig att se, läsa in text. Den upplevelsen är guldvärd för mig, jag är inte intresserad av kvantitet av böcker man kan lyssna på snabbare som ljudböcker. Jag ser vänner som har läst/lyssnat på 200 böcker i ett år.

Lyssnar mycket på radio men inte för att läsa. Musik lyssnar jag mycket när jag vill göra nåt som inte kräver mycket tankarbete.


message 12: by Tor (new)

Tor Sandstrom (thunderbear) | 4 comments Jag märker att mina ögon hämmar mig när jag läser på papper. Jag började lyssna på ljudböcker när jag hade ett tredagars takarbete. Och man kan lyssna i bilen särskilt på längre körningar.
Om boken är väl skriven och väl läst är det en njutning att lyssna på en ljudbok. Men läser man faktaböcker får man vara alert, det är lätt att vara ouppmärksam några sekunder och missa något viktigt.


message 13: by Saga (new)

Saga (wildginger) | 1 comments Jag har aldrig lyssnat på en ljudbok för jag vill helst läsa boken själv men jag skulle gärna vilja pröva att lyssna på en ljudbok men det beror på boken.


message 14: by Anniz (new)

Anniz (katotokizi) | 5 comments Lyssnar mer eller mindre dagligen på ljudböcker. främst när jag lagar mat, bakar, städar eller pysslar.


message 15: by Mohammed (last edited Jan 06, 2018 12:23AM) (new)

Mohammed  Burhan Abdi Osman (mohammedaosman) | 31 comments Tor wrote: "Jag märker att mina ögon hämmar mig när jag läser på papper. Jag började lyssna på ljudböcker när jag hade ett tredagars takarbete. Och man kan lyssna i bilen särskilt på längre körningar.
Om boke..."


Jag förstår varför man skulle vilja göra det, jag skulle vilja läsa lättare typ litteratur som deckare,underhållning i ljudbok som du säger som man inte behöver vara alert för som en faktabok. Men ljud är bara för konstigt sätt att läsa/lyssna på en bok för mig.


message 16: by Kal (new)

Kal Ström (kalstrom) | 30 comments Claes wrote: "Bra tips Kal. Det har jag faktiskt inte provat."

Det ska kanske sägas också att jag inte kan lyssna i dubbel hastighet utan hörlurar. Då missar jag saker. Känns helt naturligt med hörlurar.


message 17: by Nellaaaan (new)

Nellaaaan | 1 comments Började lyssna på ljusböcker i slutet av december då jag hade problem med sömnen och efter att jag började att lyssna på böcker istället så har sömnen inte varit några problem.

Ibland behöver ögonen koppla av från läsandet och bara lyssna. Mina ögon klarar inte av att läsa speciellt mycket text åt gången.


message 18: by Maria (new)

Maria (mariahellmer) | 6 comments Handarbetar mycket och då passar ljudböcker perfekt. Men jag lyssnar mest på "lättare litteratur" som deckare, feel good, och YA. Helt enkelt böcker som jag inte känner ett behov av att ibland lägga ner och njuta efter en extra bra paragraf eller om jag behöver tänka, eller kanske läsa igen.

Och jag kommer bättre ihåg en bok jag läst en en jag har hört.


message 19: by Bokbytarhuset (new)

Bokbytarhuset | 4 comments De är ett bra komplement till en fysisk bok. Vi lyssnar ofta i bilen ihop hela familjen eller då jag gör tråkiga jobb som städ eller tvätt.
Tycker om båda sätten.


message 20: by Rebecka (new)

Rebecka (hoppeduponbooks) | 16 comments Brukar lyssna medans jag är ute och joggar eller promenerar.


message 21: by Katarina (new)

Katarina (kbredberg) | 24 comments Inte gjort. Vill gärna pröva.


message 22: by Monica (new)

Monica | 22 comments Nej, jag gillar inte ljudböcker - jag vill läsa själv utan någon annans röst och tonfall som tolkar åt mig. Lyssnar dock gärna på P1 - dokumentärer, debatter, vetenskapsprogram mm.


message 23: by KSena (new)

KSena | 20 comments Både och, får jag säga. Så ja, jag lyssnar på ljudböcker. Ljudböcker och podcasts.


message 24: by Elin (new)

Elin (secchan) | 6 comments Jag har försökt med ljudböcker, men utan någonting att direkt fästa blicken på så vandrar mina tankar iväg och snart har uppläsaren läst flera sidor och jag har ingen aning om vad som har hänt...

Samma sak som att koncentrerar jag mig på annat så tar det som kräver ögonen prioritet över vad öronen gör, så att lyssna medan jag t ex kör bil fungerar inte heller.

Jag är fruktansvärt bra på att filtrera bort ljud :P Det är både väldigt bra och ibland lite synd.


message 25: by BookAholic12 (new)

BookAholic12 | 25 comments Jag skaffade Nextory för ett tag sedan, efter det så lyssnar jag jämt på böcker. Det är helt fantastiskt.


message 26: by KSena (new)

KSena | 20 comments Har Storytel och älskar det! Läser vanliga böcker också, men mest lyssnar jag på böcker nu för tiden. Perfekt för stressad mamma!


message 27: by Jeanette (new)

Jeanette Eriksson | 14 comments lyssnat på en-gangsterprinsessan- det funka bra/ !
försökte med miniatyrmak och 1 till men det har inte funkat, jag gillar att läsa orden, böcker är speciellt. bra när man kör/ kanske o diskar o städar, men läser så mkt så det blir nog inte värt det i pengar då jag köper massa böcker varje månad


message 28: by Jeanette (new)

Jeanette Eriksson | 14 comments Mohammed wrote: "Jag gillar inte ljudböcker,det funkar inte för mig för att böcker är för mig att se, läsa in text. Den upplevelsen är guldvärd för mig, jag är inte intresserad av kvantitet av böcker man kan lyssna..."

jag läser lätt på 200 böcker på ett år...


message 29: by Diyar (new)

Diyar Slaiman (diyarbaran) | 8 comments Jag brukar lyssna på ljudböcker när jag kör bil. men jag gillar böcker, när jag har dem i mina händer vill jag veta dem, se alla ord som samordnar ihop i böckerna. Jag tycker att det är mer intressant än ljudböcker när jag lyssnar på det.


message 30: by C.J. (new)

C.J. Persson | 5 comments Älskar ljudböcker. Började i gymnasiet (mer än tio år sen inser jag nu . . .) och då låtsades jag att det var musik jag lyssnade på för jag orkade inte förklara för folk. Lyssnar på promenader, när jag städar, springer etc. Fantastiskt att kunna konsumera mer böcker


message 31: by Katarina (new)

Katarina (kbredberg) | 24 comments Lyssnar på en nu: Arv och miljö av Vigdis Hjort. Premiär för mig. Spännande.


message 32: by Sarasboktips (new)

Sarasboktips  (sarasboktips) | 10 comments Jag lyssnar på mina böcker typ varje dag men det ör så jag läser när ögonen inte vill


message 33: by Sara (new)

Sara R (saharar) | 10 comments Lyssnar gärna på böcker, under träning, på väg till och från jobbet och en stund på kvällen innan jag somnar. Ibland blir det 4-5 timmar på en dag. Njutning. :)


message 34: by Sara (new)

Sara R (saharar) | 10 comments Jeanette wrote: "Mohammed wrote: "Jag gillar inte ljudböcker,det funkar inte för mig för att böcker är för mig att se, läsa in text. Den upplevelsen är guldvärd för mig, jag är inte intresserad av kvantitet av böck..."

ja, man kan läsa så många fler när man lyssnar. ofta lika koncentrerat som när man har en bok framför sig, men ibland lite mer distraherat.


message 35: by Sara (new)

Sara R (saharar) | 10 comments Jeanette wrote: "lyssnat på en-gangsterprinsessan- det funka bra/ !
försökte med miniatyrmak och 1 till men det har inte funkat, jag gillar att läsa orden, böcker är speciellt. bra när man kör/ kanske o diskar o s..."


med Storytel kostar det 67 kr per månad. Och jag läser säkert 20 böcker på en månad så det blir inte mycket.
Det tar ett tag att vänja sig vid att läsa med öronen. Pröva med några böcker till. Sitt gärna ner och koncentrera dig på att lyssna utan att göra något annat. :) Efter ett tag går det att göra annat som att diska medan du läser.


message 36: by Erika (new)

Erika | 27 comments Sara wrote: "med Storytel kostar det 67 kr per månad. Och jag läser säkert 20 böcker på en månad så det blir inte mycket."

Hade ingen aning om att Storytel är så där mycket billigare i Sverige! I Finland kostar det typ 17 euro i månaden, alltså motsvarande 170 kronor. Bookbeat ligger på samma prisnivå. Vad kostar en månad med Bookbeat i Sverige, någon som vet?


message 37: by Emelie (new)

Emelie | 35 comments Erika wrote: "Sara wrote: "med Storytel kostar det 67 kr per månad. Och jag läser säkert 20 böcker på en månad så det blir inte mycket."

Hade ingen aning om att Storytel är så där mycket billigare i Sverige! I ..."


När jag hade Storytel betalade jag 169 kr i månaden. Vart summan 67 kr kommer ifrån vet jag inte, men det hade varit nice. Eller så har jag kollat dåligt och inte hittat det priset.

Bookbeat är typ 10 kr billigare.


back to top