Sweden discussion

65 views
Vikingar

Comments Showing 1-3 of 3 (3 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Magdalena (new)

Magdalena Jakoniuk | 4 comments Letar efter böcker om vikingar och mytologi. Helst sanna historier men det går bra med fiction också. Är det något ni kan rekommendera?


message 2: by Camilla (new)

Camilla (the_reading_cat_) | 2 comments Den var lite klurig! Mig veterligen är det svårt att hitta sanna historier eftersom källmaterialet är rätt bristfälligt och det lätt drar åt att det blir en blandning av sanning och saga. Det finns en del litteratur om Ragnar Lodbroke som serien Vikings är baserad på, men det verkar just vara just den blandningen av sanning och saga som jag nämnde.

Om man vill läsa fler forrnordiska berättelser kan man alltid läsa Eddan och den poetiska eddan av Snorre Sturlasson. Det finns också nyare böcker med sagor om gudarna, bl a Nordiska gudar av Johan Egerkrans. Den är anpassad till en läsålder på 9-12 år men den är fortfarande läsvärd för vuxna.

Vad gäller skönlitteratur finns alltid klassikern Röde orm, men den verkar vara rätt romantiserad. Annars finns också Catharina Ingelman Sundbergs serie som börjar med Vikingablot eller Johanne Hildebrandts Sagan om Valhalla. Kvaliten är väl kanske lite sisådär i båda men det kan vara nåt att börja med.

Tror Bernard Cromwell och kanske också Conn Iggulden har romaner om/med vikingar men är rätt osäker.

Kanske inte mycket till hjälp men hoppas det gav något!


message 3: by Hanna (new)

Hanna | 4 comments jag skulle rekommendera Johanna Hildenbrands Valhalla-serie detaljerad vikingahistoria baserad på myterna.


back to top