Netherlands & Flanders group discussion

note: This topic has been closed to new comments.
89 views
Challenges - Uitdagingen > Winter 2017/2018: Negentiende eeuwse romans/boeken

Comments Showing 1-47 of 47 (47 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by BookLovingLady (last edited Dec 21, 2017 01:17AM) (new)

BookLovingLady | 3004 comments Mod
Een tijd geleden zei lethe dat ze voor een winteruitdaging 19de eeuwse romans zou willen lezen.Voor de winter van 2017/2018 de volgende uitdaging:
Vanaf 21 december 2017 tot en met 20 maart 2018 LEES IK TENMINSTE DRIE NEGENTIENDE EEUWSE ROMANS/BOEKEN. Ook dit keer maakt het niet uit in welke taal je het gekozen boek leest, maar aangezien we een Nederlands-Vlaamse groep zijn geldt nog steeds dat er van het boek wel een Nederlandse vertaling dient te bestaan. De/het 19de eeuwse roman/boek dient voor het eerst gepubliceerd te zijn tussen 1801 en 1900. (Voor vertaalde Britse boeken tot en met 1900 is een Listopia beschikbaar).

PS
Vergeet niet je even via de homepage van de groep aan te melden voor deze uitdaging. Alvast bedankt.


message 2: by Renske (new)

Renske | 103 comments Ik doe weer mee, alleen nog even bedenken hoeveel boeken ik wil lezen.

Een boek weet ik in ieder geval al, Mansfield Park van Jane Austen Ik was er begin van het jaar al in begonnen, maar toen afgeleid door andere boeken.


message 3: by Laurence (new)

Laurence | 168 comments Woehoe! Ik ben nu The War of the Worlds van H.G. Wells aan't lezen dat geschreven is 1898. Ik mag dat toch al meetellen hé?


message 4: by lethe (new)

lethe | 630 comments Mod
Ah, leuk! Dankjewel, ik ga weer een plankje samenstellen :-)


message 5: by BookLovingLady (last edited Dec 21, 2017 12:33AM) (new)

BookLovingLady | 3004 comments Mod
Laurence wrote: "Woehoe! Ik ben nu The War of the Worlds van H.G. Wells aan't lezen dat geschreven is 1898. Ik mag dat toch al meetellen hé?"

Al zou je het vandaag uitlezen, dan telt het nog :-) 't Is er overigens eentje waar ik zelf ook aan dacht.


message 6: by BookLovingLady (new)

BookLovingLady | 3004 comments Mod
Renske wrote: "Een boek weet ik in ieder geval al, Mansfield Park van Jane Austen ..."

Jane Austen is een van mijn favoriete schrijfsters. Goede keus! :-)


message 7: by BookLovingLady (last edited Dec 23, 2017 02:29AM) (new)

BookLovingLady | 3004 comments Mod
Zelf denk ik aan een aantal boeken die ik, tot op heden nog ongelezen, heb staan en die voor deze uitdaging zeker in aanmerking komen, onder andere van George Eliot en Thomas Hardy. Van George Eliot heb ik nog het een en ander ongelezen staan dat vertaald is (Adam Bede, Romola, Felix Holt, Daniel Deronda), hoewel het voor sommige van haar boeken héél lang geleden is dat er een Nederlandse vertaling van werd uitgegeven :-)

Iets anders waar ik aan denk: The Private Memoirs and Confessions of a Justified Sinner, East Lynne, A Study in Scarlet & The Sign of the Four (want ik heb nog nooit iets van Sir Arthur Conan Doyle gelezen, moet ik eerlijk zeggen), New Grub Street, The Newcomes (ben gek op het werk van Thackeray), Ivanhoe, Majoor Frans, Snikken en grimlachjes, De Roos van Dekama en, het nét aan in de 19de eeuw verschenen, Geschrift eener bejaarde vrouw. Om het nog maar niet eens te hebben over boeken uit andere landen die door mijn hoofd spelen, zoals Misdaad en straf, Dode zielen, De molenaar van Angibault,.... Drie maanden is, zoals gewoonlijk, voor mij véél te weinig :-)


message 8: by Nelleke (new)

Nelleke (nellekie) | 178 comments Ik heb net een hele stapel moderne boeken liggen om te lezen, maar deze uitdaging ga ik niet overslaan. Want ik heb wel weer zin om Wuthering Heights opnieuw te lezen of Jane Eyre of ik zie net Oliver Twist nog ongelezen in de kast staan (Ik wist niet eens dat ik dat boek had).

Jammer dat ik net eergisteren Les Miserables heb uitgelezen. Dat was ook een goede. Maar ik zie dat ik Misdaad en Straf ook nog op mijn lijst heb staan. Dus misschien die ook. En The war of the worlds ook. Of de sprookjes van Grimm of Alice in Wonderland of iets van Goethe. Ahhh zoveel keus!

Voor handige tips, dit een van de vele lijsten:
https://www.goodreads.com/list/show/1...


message 9: by BookLovingLady (last edited Dec 21, 2017 01:36AM) (new)

BookLovingLady | 3004 comments Mod
Nelleke wrote: "... ik zie net Oliver Twist nog ongelezen in de kast staan..."

Ik heb zelf ook nog ongelezen boeken van Charles Dickens maar moet nog even kijken wat er precies van vertaald is.

Voor vertaalde Britse boeken tot en met 1900 is een Listopia beschikbaar (zal 'm in de intro toevoegen, is misschien wel zo handig).


message 10: by BookLovingLady (last edited Dec 21, 2017 01:36AM) (new)

BookLovingLady | 3004 comments Mod
lethe wrote: "Ah, leuk! Dankjewel, ik ga weer een plankje samenstellen :-)"

't Was een opmerking van jou die ik op mijn lijst had staan als mogelijke uitdagingsideeën ;-)


message 11: by lethe (last edited Dec 21, 2017 11:46AM) (new)

lethe | 630 comments Mod
Ik ben zeer vereerd!
Ik heb inmiddels een plankje samengesteld met 11 titels. Mijn "current reads" Madame Bovary en The Woman in White kon ik er meteen opzetten.
Van alle titels bestaat een Nederlandse vertaling. Toevallig had ik net op iemands blog gelezen dat Barchester Towers (als enige van Anthony Trollope's vele boeken) in het Nederlands is vertaald. De vertaling is zo kersvers dat hij zelfs nog niet in de KB-catalogus staat, alleen op de site van de uitgever en op Amazon. Ik heb hem net aan Goodreads toegevoegd. :-)

ETA Ik zag je opmerking over Thackeray en kwam tot de ontdekking dat ik Vanity Fair nog niet op mijn virtuele leesplank had gezet. Dat heb ik fluks gecorrigeerd en dus staan er nu 12 titels op mijn challenge-plankje.


message 12: by Nelleke (new)

Nelleke (nellekie) | 178 comments Ik kwam vandaag langs een mooie boekwinkel en kon het niet laten om Eline Vere te laten liggen. Dus deze hoop ik ook voor deze uitdaging te lezen.


message 13: by Hannie (new)

Hannie (hannieblokzijl) Ik zal binnenkort ook eens wat boeken uitzoeken.


message 14: by BookLovingLady (last edited Dec 23, 2017 02:30AM) (new)

BookLovingLady | 3004 comments Mod
lethe wrote: "ETA Ik zag je opmerking over Thackeray en kwam tot de ontdekking dat ik Vanity Fair nog niet op mijn virtuele leesplank had gezet...."

Vanity Fair is een echte 'must read'. Het is weliswaar een pil en het is jaren geleden dat ik het gelezen heb, maar ik heb er echt van genoten destijds (en ik heb het later dan ook als serie met heel veel genoegen op TV gezien). Het was één van mijn verplichte boeken op de VU en ik weet nog dat ik 's avonds vaak in bed las en dan dacht, 'als dit hoofdstuk uit is dan stop ik' en dan gebeurde er iets aan het eind van het hoofdstuk waardoor ik toch aan het volgende hoofdstuk begon (en daardoor veel te laat ging slapen) :-)

Je kunt aan Vanity Fair heel goed merken dat het eerst als serie is verschenen, doordat een reeds verschenen deel zodanig eindigde dat een 19de eeuwse lezer ook prompt het volgende deel wilde kopen :-)


message 15: by BookLovingLady (last edited Dec 22, 2017 05:30AM) (new)

BookLovingLady | 3004 comments Mod
Ook ik heb inmiddels een lijstje gemaakt, met véél te veel boeken, en serieus geprobeerd er niet meer dan één boek per land op te zetten (werkte niet, kan ik je vertellen). Ik ben nu, ik zou haast zeggen zoals gebruikelijk, begonnen in een totaal ander boek dan eerder genoemd :-)


message 16: by lethe (new)

lethe | 630 comments Mod
Booklovinglady wrote: "Ik ben nu, ik zou haast zeggen zoals gebruikelijk, begonnen in een totaal ander boek dan eerder genoemd :-) "

Haha!

Ik heb nog lang niet al mijn boeken in GR ingevoerd en daar zitten nog wel een paar 19e-eeuwers tussen (Camera Obscura van Hildebrand bijvoorbeeld), maar ik denk dat mijn plankje al keus en variatie genoeg biedt.


message 17: by lethe (new)

lethe | 630 comments Mod
Booklovinglady wrote: "Voor vertaalde Britse boeken tot en met 1900 is een Listopia beschikbaar"

Ik denk dat er een foutje in de omschrijving van de Listopia staat (misschien gekopieerd van elders?):
"Only Dutch translations of books originating in the United States of America, or by American authors who moved abroad, should be on this list."

Ik heb het bovengenoemde De torens van Barchester toegevoegd, en ook Het leven en de opvattingen van de heer Tristram Shandy :-)


message 18: by BookLovingLady (last edited Dec 23, 2017 02:33AM) (new)

BookLovingLady | 3004 comments Mod
lethe wrote: "Ik denk dat er een foutje in de omschrijving van de Listopia staat (misschien gekopieerd van elders?):..."

O, duidelijk gekopieerd... :-) Dank je wel!


message 19: by BookLovingLady (last edited Dec 23, 2017 02:51AM) (new)

BookLovingLady | 3004 comments Mod
lethe wrote: "... en ook Het leven en de opvattingen van de heer Tristram Shandy :-)..."

Hoe ontzettend goed het boek ook is, Laurence Sterne's Tristram Shandy is, tot mijn grote spijt, niet 19de eeuws en kan daardoor niet meetellen voor deze uitdaging... Ik heb (helaas?) een goed geheugen en Britse boeken, en met name de 19de eeuw, zijn bij mij favoriet. Laurence Sterne was een 18de eeuwse schrijver, maar met Anthony Trollope zit je wel goed :-)


message 20: by lethe (last edited Dec 23, 2017 02:57AM) (new)

lethe | 630 comments Mod
Dan moet je de beschrijving nog een beetje meer aanpassen, want er staat alleen maar "British literature up to and including the year 1900 translated into Dutch", niet dat het tot de 19e eeuw beperkt moet blijven. Er staan trouwens een hoop oudere schrijvers in, bijvoorbeeld Chaucer, Matthew Lewis, Henry Fielding.

ETA En niet te vergeten Shakespeare. Die boeken zijn door jou toegevoegd, dus ik denk dat je het inderdaad niet als 19e-eeuwse lijst bedoeld had ;-)

(Ik zie trouwens een Friese vertaling van Tess of the D'Urbervilles op #15 staan, dat moet ook een Nederlandse vertaling worden.)


message 21: by BookLovingLady (new)

BookLovingLady | 3004 comments Mod
lethe wrote: "Dan moet je de beschrijving nog een beetje meer aanpassen, want er staat alleen maar "British literature up to and including the year 1900 translated into Dutch", niet dat het tot de 19e eeuw beper..."

Klopt, de Listopia is voor alle Britse werken tot en met 1900. Het is dus voor deze uitdaging even kijken welk boek van de Listopia in de 19de eeuw valt.


message 22: by lethe (new)

lethe | 630 comments Mod
Ik denk dat er een misverstand was. Ik had gewoon Sterne aan de Listopia toegevoegd, niet aan mijn leeslijstje voor de challenge :-)

Tess fan de D'Urbervilles (#15) moet nog wel even omgezet worden naar een Nederlandse vertaling.


message 23: by BookLovingLady (new)

BookLovingLady | 3004 comments Mod
Ik zag trouwens in de Listopia dat er van Helbeck of Bannisdale en Cranford ook een Nederlandse vertaling bestaat, dus nog twee titels om aan mijn toch al veel te lange lijst toe te voegen. Ach, op die manier heb ik tenminste volop keus, denk ik dan maar ;-)


message 24: by BookLovingLady (last edited Dec 23, 2017 03:26AM) (new)

BookLovingLady | 3004 comments Mod
lethe wrote: "Tess fan de D'Urbervilles (#15) moet nog wel even omgezet wordem..."

Helaas houdt GR zich lang niet altijd aan het oorspronkelijk toegevoegde boek :-( Had trouwens geen idee dat Western Frisian een taal was (als in Westfriesland?). Fries ja, maar Westfries?


message 25: by lethe (last edited Dec 23, 2017 03:31AM) (new)

lethe | 630 comments Mod
Wat GR Western Frisian noemt is ons Fries. Daarnaast wordt er ook nog onderscheid gemaakt tussen Eastern Frisian (waarschijnlijk gesproken in noord-Duitsland) en Northern Frisian (zuidelijk Denemarken, geloof ik).

Ik ben blij dat ze Dutch en Flemish uiteindelijk hebben samengevoegd, want het wordt er niet overzichtelijker op met dit soort onderscheidingen (bovendien zou het duidelijker zijn als het allemaal onder Frisian stond: "Frisian, Western", "Frisian, Eastern" etc.


message 26: by Renske (last edited Dec 23, 2017 05:08AM) (new)

Renske | 103 comments lethe wrote: "Ik ben blij dat ze Dutch en Flemish uiteindelijk hebben samengevoegd"

Dat hebben ze juist niet gedaan, Flemish staat apart in de lijst. En geen idee waarom het veranderd is, de discussie daarvoor ging zeker niet die kant op. (Misschien iemand die direct contact met de beheerders heeft gezocht.)

(Western Frisian en Westfries dialect brengt ook al herinneringen aan discussies in de librarian group naar boven)

Van Elizabeth Gaskell is er van North and South ook een Nederlands uitgave volgens bibliotheek.nl Al in 1857, twee jaar na de originele uitgave.
Jammer gezien lijkt er geen vertaling van Mr. Harrison's Confessions te zijn, het is een van de andere boeken die is gebruikt voor de miniserie Cranford en deze heb ik nog niet gelezen.


message 27: by lethe (new)

lethe | 630 comments Mod
Renske wrote: "Dat hebben ze juist niet gedaan, Flemish staat apart in de lijst. En geen idee waarom het veranderd is, de discussie daarvoor ging zeker niet die kant op. (Misschien iemand die direct contact met de beheerders heeft gezocht.)

(Western Frisian en Westfries dialect brengt ook al herinneringen aan discussies in de librarian group naar boven)"


Ik was vergeten dat Flemish nu apart staat. Volgens mij wordt het nooit gebruikt. Ik meen me ook een discussie over de verschillende soorten Fries te herinneren, maar van recenter datum dan 2012. Kan echter niets vinden.

/OT


message 28: by Laurence (new)

Laurence | 168 comments Mijn eerste boek voor deze challenge is binnen: The War of the Worlds van H.G. Wells. Ik vond het een verrassend modern aanvoelend boek voor een 19e eeuws boek. Spannend en intelligent: 't is zeker een aanrader. Het verhaal op zich is intussen al verschillende keren gekopieerd en geïmiteerd, maar het oerverhaal is zeker het lezen waard!


message 29: by BookLovingLady (last edited Dec 26, 2017 10:28AM) (new)

BookLovingLady | 3004 comments Mod
De afgelopen dagen heb ik Victoria : Een liefdesgeschiedenis van de Noorse Knut Hamsun gelezen. Knut Hansun was een beetje een hypochonder, voorzichtig uitgedrukt, dus ik was zeer benieuwd naar deze 'liefdesgeschiedenis'. Geen 'happily ever after' (natuurlijk, zou ik haast zeggen), maar wel een bijzonder boeiend en zeer goed geschreven verhaal. Het verhaal had wel een aanloopje nodig overigens, maar daarna was het zeer de moeite waard.

Victoria Een liefdesgeschiedenis by Knut Hamsun


message 30: by Nelleke (new)

Nelleke (nellekie) | 178 comments Mijn eerste boek is helaas uit. Zo mooi dat ik het alleen maar 5 sterren kan geven. Het gaat over Eline Vere van Louis Couperus.


message 31: by Laurence (new)

Laurence | 168 comments Voor een andere challenge zocht ik een boek over tijdreizen, en ik kwam uit bij The Time Machine van H.G. Wells. Pas toen ik het begon te lezen, bedacht ik me dat het uiteraard ook telde voor deze challenge!

Mijn tweede boek is er dus opnieuw één van H.G. Wells. Uiteindelijk is The Time Machine eerder een dystopie dan écht een verhaal over tijdreizen, maar alweer een pluimpje voor H.G. Wells omdat hij alweer een concept uitdacht dat nu zo standaard is geworden in onze cultuur.

Persoonlijk vond ik 'War of the Worlds' wel een beter boek, waarschijnlijk omdat het iets langer en beter uitgewerkt is.


message 32: by BookLovingLady (last edited Jan 21, 2018 05:04AM) (new)


message 33: by weaverannie (new)

weaverannie | 20 comments Lang geleden was ik af en toe actief in deze groep, maar er is altijd zoveel te doen en te lezen en zo weinig tijd, dus de klad kwam er een beetje in.
Deze uitdaging vond ik echter zo leuk, dat ik net heb geprobeerd me via de groeps homepage aan te melden. Of dat gelukt is weet ik niet zeker, want pas daarna maakte ik een shelf aan voor mijn boeken en zette daar Far from the Madding Crowd van Thomas Hardy op. Ik heb daar erg van genoten. (In het Nederlands: Ver van het stadsgewoel)
The Mayor of Casterbridge van dezelfde schrijver staat ook op mijn lijstje en waarschijnlijk een boek van Dickens.


message 34: by lethe (new)

lethe | 630 comments Mod
Weaverannie wrote: "Deze uitdaging vond ik echter zo leuk, dat ik net heb geprobeerd me via de groeps homepage aan te melden. Of dat gelukt is weet ik niet zeker, want pas daarna maakte ik een shelf aan voor mijn boeken en zette daar Far from the Madding Crowd van Thomas Hardy op."

Ja, het is gelukt: https://www.goodreads.com/challenges/...

Welkom terug :)


message 35: by weaverannie (new)

weaverannie | 20 comments lethe wrote: "Weaverannie wrote: "Deze uitdaging vond ik echter zo leuk, dat ik net heb geprobeerd me via de groeps homepage aan te melden. Of dat gelukt is weet ik niet zeker, want pas daarna maakte ik een shel..."

Dank je!


message 36: by Laurence (new)

Laurence | 168 comments Eergisteren Wuthering Heights van Emily Brontë uitgelezen, en wat een fantastisch boek! Donkere atmosfeer, onsympathieke personages, soms pijnlijk om te lezen maar toch wil je niet anders. Bijzonder knappe klassieker, zonde dat ik hem nu nog maar voor de eerste keer lees.


message 37: by Laurence (new)

Laurence | 168 comments Bij deze heb ik nog een vierde boek uit voor deze challenge: alle sprookjes van Hans Christian Andersen. Op zich zijn de sprookjes erg charmant, schetsen ook een interessante historische context van het Denemarken uit die tijd. Bovendien zijn het helemaal geen typische sprookjes in het feit dat ze meer focussen op gewone mensen en banale gebruiksvoorwerpen dan op heksen of feeën of zo. Maar: zijn bekendste sprookjes zijn ook echt wel zijn beste, en er zijn heel veel sprookjes die draaien om God en het woord van God - en dat is niet echt mijn ding.
Ik zou eerder een goede bloemlezing aanraden dan al zijn sprookjes, want uiteindelijk was dit echt wel een overdosis. (Hoe jammer ik dat ook vind)


message 39: by BookLovingLady (last edited Mar 12, 2018 09:30AM) (new)

BookLovingLady | 3004 comments Mod
Het meisje met de gouden ogen van Honoré de Balzac is het leven begonnen als afsluiting van de bundel Histoire des Treize, maar werd al snel gezien als 'zelfstandige' novelle en zo heb ik het, in mijn uitgave, dan ook gelezen. Ik had al eerder iets van Honoré de Balzac gelezen; héél lang geleden Vrijmoedige Verhalen en Het huis 'De kaatsende kat' en minder lang geleden Vader Goriot. Bij toeval kreeg ik de novelle Het meisje met de gouden ogen vorige week in handen en omdat de huidige uitdaging de 19de eeuw als onderwerp heeft, besloot ik om het boek gelijk te lezen, ook al ben ik eigenlijk in een ander boek bezig.

De Balzac is geen gemakkelijke schrijver (vind ik niet tenminste), maar de boeken die ik tot op heden van hem gelezen heb zijn zeker interessant en Het meisje met de gouden ogen vormt hierop geen uitzondering. De eigenlijke liefdesaffaire tussen Henri de Marsay en Paquita Valdès neemt slechts een kleine plaats in de novelle, maar hetgeen eromheen is wat het boek interessant maakt.

Het meisje met de gouden ogen by Honoré de Balzac


message 40: by lethe (new)

lethe | 630 comments Mod
Ik voel me heel schuldig, aangezien deze uitdaging door mij geïnspireerd is en ik nog geen één boek heb uitgelezen! :(
Life happened en ik kon me even niet op lezen concentreren, en had vervolgens een grote behoefte aan comfort reads.
Ik hoop nog steeds Madame Bovary uit te krijgen, maar mijn andere twee boeken (mocht ik daar nog aan toekomen) heb ik moeten wijzigen. Ik denk nu aan Het granaatappelhuis van Oscar Wilde en Pinokkio van Carlo Collodi: geen dikke pillen en/of zware onderwerpen dus, hoewel Pinokkio wat zwartgalliger schijnt te zijn dan de Disney-film ;-)


message 41: by BookLovingLady (new)

BookLovingLady | 3004 comments Mod
lethe wrote: "Life happened en ik kon me even niet op lezen concentreren, en had vervolgens een grote behoefte aan comfort reads. ..."

Ik weet precies wat je bedoelt.... Ik heb pas twee (dunne) boeken gelezen om exact dezelfde reden... :-(


message 42: by Ilse (new)

Ilse Van den Langenbergh | 3 comments Idem hier. tot nu toe 1 boek kunnen uitlezen helaas. De examens en het werk dit nieuwe semester hebben het meeste van mijn tijd opgeslorpt. Als ik dan 's avonds laat in bed kruip, heb ik ook eerder behoefte aan een ontspannend boek. Het is tot nu toe enkel bij "The war of the worlds" gebleven, maar ik heb nog wel een aantal boeken op de planning staan. Helaas zal het wel niet meer lukken binnen de termijn ...


message 43: by BookLovingLady (last edited Mar 20, 2018 01:05PM) (new)

BookLovingLady | 3004 comments Mod
Ik had niet gedacht dat het mij zou lukken, maar ik heb vandaag dan toch nog een derde boek voor de uitdaging uitgelezen: Het landgoed Ulloa van de Spaanse Emilia Pardo Bazán. Ik was eind december al in het boek begonnen, nadat ik mijn eerste boek voor deze uitdaging uit had, maar door omstandigheden had ik het weg moeten leggen toen ik pas zo'n 50 pagina's gelezen had :-( Pas toen ik half maart een novelle uitlas die ook voor deze uitdaging meetelde, heb ik het boek van Emila Pardo Bazán weer opgepakt en ik wist het zowaar op tijd voor het einde van deze uitdaging uit te lezen. Jippie, dat brengt mijn totaal aantal boeken voor deze uitdaging toch nog op drie! :-)

Het landgoed Ulloa trok mij bijzonder aan omdat ik door mijn achtergrond veel beter thuis ben in de Britse 19de eeuwse literatuur dan in de Spaanse, en dit is natuurlijk Spaans en was daardoor iets dat mijn 'horizon verruimde', om het zo maar even te stellen. Het verhaal speelt in het zuidwestelijk deel van Galicië (het deel van Spanje dat ten noorden van Portugal ligt), een streek waar ik weliswaar lang geleden geweest ben maar waar ik weinig van weet.


De markies van Ulloa, de tamelijk onbehouwen don Pedro Moscoso, is in het verhaal zeker zo belangrijk als don Julián, de kapelaan die op het landgoed Ulloa komt wonen. Don Julián is, naar mijn mening, een ongelooflijk naïef persoon en het verhaal wordt vanuit zijn beleving verteld. Interessant is zeker ook het einde van het boek, want het laat je gissen naar, en in mijn geval nadenken over, wat er precies gebeurd is in de tien jaar dat don Julián niet op Ulloa aanwezig was.

Het landgoed Ulloa by Emilia Pardo Bazán


message 44: by BookLovingLady (last edited Mar 20, 2018 09:30AM) (new)

BookLovingLady | 3004 comments Mod
@lethe en anderen
Deels gelezen boeken zal ik ook vermelden in het laatste overzicht: Laat het dus even weten als je bepaald boek voor deze uitdaging aan het lezen bent maar het niet op tijd uit krijgt.


message 45: by lethe (new)

lethe | 630 comments Mod
Booklovinglady wrote: "@lethe en anderen
Deels gelezen boeken zal ik ook vermelden in het laatste overzicht: Laat het dus even weten als je bepaald boek voor deze uitdaging aan het lezen bent maar het niet op tijd uit kr..."


Ziehier: Madame Bovary van Gustave Flaubert.

Dit gaat me zeker niet meer lukken, helaas. Ik ben bij dit boek pas op de helft. Teveel andere dingen aan mijn hoofd, waardoor ik me niet op lezen kan concentreren :-(

Gefeliciteerd met jouw drie boeken! :-)


message 46: by BookLovingLady (last edited Mar 20, 2018 10:18AM) (new)

BookLovingLady | 3004 comments Mod
lethe wrote: "Gefeliciteerd met jouw drie boeken! :-) ..."

Dank je ;-) Het waren er aanzienlijk minder dan ik in gedachten had, maar het valt me 100% mee dat het er toch nog drie zijn geworden (al zijn het dan dunne boeken), want ik had er op een gegeven moment echt een hard hoofd in. En dat terwijl de Britse 19de eeuw mijn favoriet is...


message 47: by BookLovingLady (last edited Mar 20, 2018 12:38PM) (new)


back to top
This topic has been frozen by the moderator. No new comments can be posted.