Suomalainen lukupiiri discussion

24 views
Yleistä > Genrehaaste ja sen suunnittelua

Comments Showing 1-15 of 15 (15 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Kyselin aiemmin, olisiko kenelläkään kiinnostusta vetämään genrehaastetta ensi vuonna ja Annamariah taisi olla ainoa, joka ilmoittautui. (Pahoittelen, jos oli joku toinenkin, jonka unohdin.) Sovimme kuitenkin, että hän ottaa haasteen emännöitäväkseen ja pääsee näin organisoimaan sitä vähän mielensä mukaan.

Ideanahan on ottaa Kirjasammon 15 genreä ja yhdistellä niitä esimerkiksi niin, että niitä jäisi 13, jolloin jokaiselle jäisi neljä viikkoa.
Genret löytyvät täältä: http://www.kirjasampo.fi/fi#.Wey5mjBx2wU

Tässä ketjussa voi suunnitella haastetta tarkemmin, myöhemmin sille tulee myös oma kansionsa.


message 2: by Peony (new)

Peony (peony79) | 702 comments Onko haasteessa tarkoitus valita genreistä yhteisiä kirjoja luettavaksi lukupiiri-tyyliin, vai onko kyseessä haaste, jossa kukin suorittaa genrelistalta kirjoja ja raportoi ketjussa lukemaansa?


message 3: by Tytti, The Head Honcho (last edited Oct 22, 2017 09:06AM) (new)

Tytti | 2539 comments Tästä varmaan keskustellaan myös tarkemmin, mutta lähtökohtaisesti ollaan lähempänä ensimmäistä vaihtoehtoa. Mahdollisesti tapa saattaa myös muuttua riippuen genrestä. (Ehkä "haaste" on vähän väärä sana, mutta nyt ei vain tullut parempaa mieleen tähän hätään.)

Tiedoksi myös, että Frankenstein on tulossa luettavaksi maaliskuussa 200-vuotispäivänsä johdosta, ja sehän on kauhukirjallisuuden klassikkoja, mutta ehkä genre sopisi paremmin tähän tämänhetkiseen vuodenaikaan.


message 4: by Noora (last edited Oct 22, 2017 10:50PM) (new)

Noora | 873 comments Mielenkiinnolla jään odottamaan ensi vuotta. Ainakin tämän luulisi tuovan vaihtelua valitsemiimme kirjoihin. Itselle veikkaisin vaikeimmiksi aiheiksi tieteis, uskonto ja urheilu. Toki silläkin on iso merkitys millaisia kirjoja tulee valituksi. Vaan nyt kun ensin saisi tämän vuoden pakettiin niin voisi miettiä tulevia haasteita. :P


message 5: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1743 comments Minä olin alustavasti ajatellut, että joka genrestä valittaisiin yksi yhteinen lukupiirikirja. Kullekin genrelle olisi myös yleinen keskusteluketju, joka olisi avoinna heti vuoden alusta lähtien.

Lisäksi kukin voisi halutessaan luoda oman keskusteluketjunsa (oma kirjahylly -haasteen tyyliin, tai kuten minä loin YKL-haastetta varten), johon voisi listata itse valitsemiaan kirjoja eri genreistä. Tämä sopisi niille, jotka haluavat lukea ekstraa yhteisten kirjojen lisäksi ja tietenkin myös niille, jotka haluavat suorittaa haasteen, mutta valitsevat mieluummin kirjansa itse.


message 6: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1743 comments Tässä olisi ehdotukseni ensi vuoden genrejaotteluksi (ja sulkeissa keksimäni aasinsillat, joiden perusteella olen sijoitellut ne pitkin vuotta). Nyt ehtisi vielä kommentoida ja tehdä parannusehdotuksia, jos sellaisia keksitte.

Vuosi 2018 alkaa kätevästi maanantaista, joten joka genrelle olisi aikaa neljä kokonaista viikkoa aina maanantaista alkaen ja sunnuntaihin päättyen. Yksi päivä jää yli, joten uudenvuodenaattona voidaan sitten hengähtää ja juhlia vuodenvaihdetta.

1.1. - 28.1.
Tieteiskirjallisuus (tieteiden yö 18.1.)

29.1. - 25.2.
Rakkausromaanit ja erotiikka (ystävänpäivä / pyhän Valentinuksen päivä 14.2.)

26.2. - 25.3.
Eräkirjallisuus (maailman villin luonnon päivä 3.3.)

26.3. - 22.4.
Huumori (aprillipäivä 1.4.)

23.4. - 20.5.
Fantasiakirjallisuus (vappu/valpurinpäivä 1.5.)

21.5. - 17.6.
Jännityskirjallisuus (dekkariviikko joskus kesäkuun alkupuolella?)

18.6. - 15.7.
Urheilukirjallisuus (jalkapallon MM-kisat 14.6. - 15.7.)

16.7. - 12.8.
Lasten- ja nuortenkirjallisuus (kansainvälinen nuorison päivä 12.8.)

13.8. - 9.9.
Historialliset romaanit (Hämeen keskiaikafestivaali 15. - 19.8.)

10.9. - 7.10.
Eläinkirjallisuus (kansainvälinen eläinten päivä 4.10.)

8.10. - 4.11.
Kauhukirjallisuus (halloween 31.10.)

5.11. - 2.12.
Sotakirjallisuus (100 vuotta 1. maailmansodan päättymisestä 11.11.)

3.12. - 30.12.
Hengellinen kirjallisuus (joulu 25.12.)

Tämä aikataulutus koskee tietenkin vain haasteen yhteisiä lukupiirikirjoja; omavalintaisten teosten lukeminen eri genreistä pitkin vuotta on paitsi suotavaa, myös toivottavaa :)


message 7: by Desertorum (new)

Desertorum | 1118 comments Tämä näyttää kyllä erittäin herkulliselle! Oliko tarkoitus että esim. edellisessä kuussa olisi aikaa ehdottaa kirjoja ja äänestää? Tahdon jo ensi vuoden ja uudet haasteet :D Miten se onkin vaikeaa tässä vaiheessa noiden vikojen kirjojen kanssa vaikka ne siis haluaakin lukea...


message 8: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (last edited Nov 06, 2017 08:23AM) (new)

Annamariah | 1743 comments Jeps, mä ajattelin koota tässä lähiaikoina muutaman vaihtoehdon ensimmäistä äänestystä varten, mutta ehdotuksia otetaan toki myös vastaan. Nyt voi siis jo alkaa miettiä, minkä scifi-kirjan olet aina halunnut lukea (tai joka oli niin hyvä, että haluat suositella sitä muillekin).


message 9: by Desertorum (new)

Desertorum | 1118 comments Scifi ei kyllä ole suosikki mutta kaksi roikkuu tuolla TBR-listalla (ja varmaan roikkuu jonkun aikaa jos ei tule lukemista liikkeelle panevaa voimaa) jotka kyllä jollain tavalla kiinnostaa; Dune ja The Martian.


message 10: by Noora (new)

Noora | 873 comments Skifi ei ole minunkaan lemppari ja siksi sitä ei myöskään kauheasti lukulistalla ole. Olen kuitenkin lukenut Hannu Rajaniemen Kvanttivaras kirjan eli trilogian ekan osan. Toinen osa eli Fraktaaliruhtinas roikkuu odottamassa lukuvuoroaan ja valitettavasti uskon, että se roikkuu vielä pitkään jos en saa sen lukemiseen jostain sytykettä. Ehdotan siis Kvanttivarasta ja sen jatko-osia jos eka osa on luettu.


message 11: by Desertorum (new)

Desertorum | 1118 comments Tänään tuli myös vastaan scifi-rintamalla Do Androids Dream of Electric Sheep?, joka vaikutti kyllä mielenkiintoiselta (ja on kai aikamoinen klassikko, vai onko vain leffa?). On saanut myös yli 4 tähden keskiarvon. Itse en ole nähnyt edes elokuvaa, joten kirjan voisi kyllä lukea.


message 12: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Palkkionmetsästäjä sopisi myös Popsugar-haasteeseen, vaikkakin vasta Advanced-osioon cyberpunkiksi. Vähän vain pelkään, että voi olla huonosti saatavilla pienemmissä kirjastoissa.


message 13: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 681 comments Olen tänä vuonna hiljalleen lukenut Hannu Rajaniemen novellikokoelmaa Näkymättömät planeetat. Voisin suositella tätä, jos scifi tuntuu kovin vieraalta. Novelleja on helppo lukea pikkuhiljaa ja jos joku tuntuu aiheeltaan kovin vieraalta, niin ei se kovin montaa sivua pitkä ole. :) Joukossa on myös muutama, jotka aika oivaltavasti ammentavat Suomen kansanperinteestä.


message 14: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1743 comments Nyt kun olen keskusteluketjuja valmistellessani perehtynyt tarkemmin eri genreihin, ajattelin diktaattorin haasteen vetäjän yksinoikeudella muuttaa kolmannen genren (26.2.–25.3.) nimeksi luontokirjallisuus, jonka alalaji eräkirjallisuus on. Pelkästään metsästystä ja kalastusta käsittelevä eräkirjallisuus on vähän suppea genre, joten laajennetaan teemaa käsittämään myös sellainen kaunokirjallisuus, jossa liikutaan luonnossa mutta jätetään luontokappaleet rauhaan.


message 15: by Noora (new)

Noora | 873 comments Annamariah wrote: "Nyt kun olen keskusteluketjuja valmistellessani perehtynyt tarkemmin eri genreihin, ajattelin diktaattorin haasteen vetäjän yksinoikeudella muuttaa kolmannen genren (26.2.–25.3.) nimeksi luontokirj..."

Erinomainen laajennus! Jäinkin miettimään, että mikähän kirja saisi minut lukemaan kalastuksesta oikein kirjan verran. En keksinyt mitään. ;)


back to top