Suomalainen lukupiiri discussion

Seitsemän veljestä
This topic is about Seitsemän veljestä
20 views
Kirjakeskustelut > Seitsemän veljestä (koko kirja)

Comments Showing 1-7 of 7 (7 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Tytti, The Head Honcho (new) - added it

Tytti | 2539 comments Seitsemän veljeksen spoilerit sallittuja, mutta varokaa paljastamasta liikoja muista kirjoista.


message 2: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 4 stars

Annamariah | 1764 comments Aloitin tämän eilen illalla, ja minusta tuntuu, että nyt uusintaluvulla tämä saattaa nousta jopa neljään tähteen.

Ensimmäiset kunnon muistikuvani Seitsemästä veljeksestä ovat ykkösluokan alusta, jolloin luin pojista kertovan pätkän aapisen lopusta. Muistan hämmästelleeni sitä, että "Eero, nuorin heistä, on tuskin nähnyt kahdeksantoista auringon kierrosta". Olin kyllä kuullut veljeksistä puhuttavan aiemminkin, mutta olin aina kuvitellut heidät lapsiksi, ja seitsenvuotiaan silmissä 18-vuotias on tietenkin ikivanha. Vielä lukiossa, kun luin kirjan ensimmäistä kertaa kokonaan, olin itse veljeksiä nuorempi. Vasta nyt kun pikkuveljeni alkaa olla Juhanin ikäinen, pojat alkavat tuntua nuorilta miehiltä...

Muistan lähes ulkoa yllättävän pitkiä pätkiä dialogista, mikä johtunee siitä, että olin lukion alussa mukana Seitsemän veljestä -musiikkinäytelmässä (tai oikeastaan se kulki nimellä "pidennetty aamunavaus", mutta kyllä sillä ihan kohtuullisesti oli mittaa). Me kuorolaiset esitimme kylän tyttöjä ja äkäistä härkälaumaa.

Aapon kuvaus täydellisestä emännästä puistattaa - minulla ei olisi mitään hinkua siihen rooliin!
"Talo ilman aitan polulla astelevata emäntää on niinkuin pilvinen päivä, ja sen perheenpöydän päässä asuu ikävyys kuin riutuva syksy-ilta. Mutta hyvä emäntä on talon kirkas aurinko, joka valaisee ja lämmittää.—Katso: ensimmäisenä jättää hän aamulla vuoteen, sotkee taikinansa, rakentaa miehellensä suurusta pöytään, evästää heidän metsään ja siitä kiirehtii hän kiulu kourassa tarhaan, lypsämään kirjavan karjansa. Nyt hän leipoo, hyörii ja pyörii; nyt on hän pöydän ääressä, nyt keikahtaa hän tuolla peräpenkin päässä leipä kämmenillä, ja nyt hän pyrynä kohentelee uunia, joka ammentaa hohtavasta kidastansa tulta ja savua. Nyt hän, leipäin noustessa, viimein itsekin, lapsi rinnoilla, einehtii, syö kimpaleen leipää, paistetun silakan ja ryyppää haarikosta piimää päälle. Mutta eipä unohda hän halliakaan, talon uskollista vartijaa portaalla, eikä kissaa, joka unisena uuninpäältä killistellen katsahtelee.—Ja nyt hän taasen hyörii ja pyörii, kääntyy ja keikkuu, sotkee vielä toisen taikinan kaukaloonsa nousemaan, leipoo sen leiväksi ja paistaa, ja virtana juoksee hiki hänen otsaltansa. Mutta katso: päivän laskiessa on hänellä leivät katossa, varras ladottuna vartaasen, joista raitis elämä liehahtaa alas. Ja silloinpa, miesten tullessa metsästä, vartoo heitä höyryävä illallinen pestyllä pöydällä. Mutta missä on emäntä itse? Tuolla hän pihalla taasen lypsää vääräsarvisia nautojansa, ja kiulussa helluu rieskan sohiseva, vahtoinen harja.—Niin hän hyörii ja pyörii, niin hän kääntyy ja keikkuu; ja vasta, koska toiset jyräävät jo sikeimmässä unessa, kallistuu hän siunaten vuoteellensa. Mutta eihän vieläkään ole työnsä ja toimensa kaikki. Tuskittelematta hän yön kuluessa nousee sijaltansa hetkettäisin, tunnittaisin, nousee viihdyttämään pienoista lastaan, joka tuossa itkee hyyryttelee kehdossansa.—Tämä, veljet, on oivallinen emäntä."

Vähän särähtää korvaan myös se, miten kosimaan lähtevät veljekset puhuvat Venlasta. Timo sanoo: "Kuitenkin pidän tuosta luntusta paljon ja tahdon myös parastani koettaa saada häntä vaimokseni." Juhanikin kutsuu Venlaa luntuksi kahteen otteeseen, mutta se on jossain määrin ymmärrettävää, sillä siinä kohtaa pojat ovat juuri saaneet rukkaset.


message 3: by Tytti, The Head Honcho (last edited Nov 11, 2017 09:57AM) (new) - added it

Tytti | 2539 comments Heh, miten minä luen tuon Aapon kuvauksen jotenkin melkein feministisesti? Minulle tulee mieleen orvoksi jääneen lapsen (en tosin tiedä, kuinka vanhoja pojat olivat äitinsä kuollessa) mietteet ihannoidusta äidistä ja hänen kaikkivoipaisuudestaan. Jos arvelisin Kiveä feministiksi, niin lukisin tuon kuvauksena siitä, miten epärealistisia miesten odotukset ja vaatimuksetkin naisten suhteen ovat. Jonkin asteista sarkastisuutta (tjs.) minä kuitenkin olen siitä lukevinani rivien välistä, ainakin Kiven ellei Aaponkin ajatuksina.

Kiven naissuhteista ei taideta tietää paljoa, lukuunottamatta Charlotta Lönnqvistiä, jonka luokse hän muutti kolmikymppisenä.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Charlot...


message 4: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 4 stars

Annamariah | 1764 comments Vielä tuohon "täydellisen emännän" kuvaukseen viitaten: Luin eilen illalla Kalevalan hääkohtausta, ja siellä morsiamelle jaetut neuvot ja kuvaukset vaimon elämästä ovat kyllä vielä pahempia. Kalevalan kolmaskolmatta runo

Seitsemästä veljeksestä olen lukenut nyt kolmanneksen, ja tykkään kyllä kovasti. Huomaan arvostani Kiven kieltä nyt aikuisena paljon enemmän kuin teini-iässä.


message 5: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 4 stars

Annamariah | 1764 comments Jeps, neljään tähteen nousi, ja voin hyvin kuvitella lukevani kirjan vielä kolmanteenkin kertaan joskus tulevaisuudessa. Vaikka olen lukenut monia kirjoja useampaan kertaan, en nyt äkkisältään muista yhtään muuta teosta, jonka tähtimäärää olisin nostanut myöhemmällä lukukerralla. Seitsemän veljestä oli edesmenneen vaarini lempikirja, joten oli kiva huomata, että näin vanhemmiten osaan arvostaa sitä paremmin.

En muistanutkaan, että Sydämeni laulu on Seitsemästä veljeksestä. Runo on kyllä kaunis, samoin Sibeliuksen melodia, mutta on suomalaisilla kyllä masentavat kehtolaulut...


Noora | 882 comments Minä luin tämän kesällä 2016 ja uusintaluku ei kyllä yhtään huvittanut. En siis rakastunut Seitsemään veljekseen. Olen kuitenkin kirjoittanut muistiinpanoja omaan lukupäiväkirjaani lyhyesti ja sen perusteella voin kommenttini antaa.

Aluksi kirjan kieli ja vanhanaikainen teksti huvitti ja viihdytti. Hetken päästä se vain alkoi hidastamaan lukemista ja hupikin oli vain lyhytaikaista. Eniten minua ärsytti kirjaa lukiessa se, että kirjan juoni oli jo tiedossa, kaikki hauskat jutut on luettu koulussa pienemmissä ja lyhyemmissä pätkissä. Kirjassa oli paljon pitkäveteisiä kohtia joissa ei tapahtunut mitään. Kirja olisi saanut paremman arvosanan jos siinä ei oltaisi jaariteltu niin paljon ja sitä oltaisiin lyhennetty noin 100 sivulla.

Olin myös pohtinut kirjassa esiintyviä sanontoja, joita en valitettavasti ollut kirjoittanut ylös sen tarkemmin. Mutta olin pohtinut merkinnöissäni, että onko suomenkielessä esiintyvät sanonnat tulleet tästä kirjasta vai ovatko ne olleet sanontoja ja silloin kun kirjaa on kirjoitettu.

Toivoin myös, että koulussa ei pakotettaisi lukemaan kirjaa kokonaisuudessaan vaan osissa lukeminenkin riittäisi vallan mainiosti ja ne jaarittelevat osuudet voisi jättää pois. Tällä kirjalla saatetaan muuten tappaa into tarttua muihin suomalaisiin klassikkokirjoihin.

Luin tämän jälkeen myös heti perään 2016 kesällä Riina Katajavuoren Wenla Männistö kirjan. Mikä oli ihan hauska kirja, kun sitä sai suorilta verrata Seitsemään veljekseen. Muuten tuo kirja ei niin sykähdyttänyt, mutta hauska välipala tuo Wenla Männistö oli.


Desertorum | 1157 comments Minä luovutin tämän suhteen (taas). Tänä vuonna pääsin sivulle 150. Katsotaan sitten taas vaikka ensi vuonna ;)
Aluksi tosiaan jaksoi huvittaa mutta aika nopeasti kävi tylsäksi. Lyhyempänä versiona voisi ehkä toimia paremmin.


back to top