Goodreads România discussion

Chemarea monstrului
This topic is about Chemarea monstrului
81 views
Cartea lunii > Octombrie 2017: Chemarea monstrului, de Patrick Ness (4.60⭐ din 5✔)

Comments Showing 1-33 of 33 (33 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Adriana (last edited Oct 12, 2017 10:27PM) (new) - rated it 5 stars

Adriana | 162 comments

După o palpitantă rundă de vot, cartea câştigătoare ca lectură de Halloween este Chemarea monstrului, o carte care ne arată o altă faţă a monştrilor...

Vă aşteptăm părerile aici. Spor la citit :)


Alex (biseptol69) | 830 comments Yey !!!


Adriana | 162 comments Alex wrote: "Yey !!!"

My sentiments exactly :)


Alex (biseptol69) | 830 comments Pe asta o cumpar ca e cu poze 😛


Victor | 1332 comments Daca nu reusiti sa faceti rost de carte, dati-mi un PM si o sa incerc sa va ajut.


Gabriel Nita (gabrielnita) | 1083 comments Eu o să ascult varianta audio, în engleză, a cărții. Dacă mai poftește cineva, să spună.


message 7: by Victor (last edited Oct 13, 2017 08:14AM) (new) - rated it 5 stars

Victor | 1332 comments Gabriel wrote: "Eu o să ascult varianta audio, în engleză, a cărții. Dacă mai poftește cineva, să spună."

Uitasem si de slotul audio. Cred ca o s-o ascult dupa ce o sa termin peste o saptamana Sirenele de pe Titan.


Alex (biseptol69) | 830 comments Am cumparat-o si eu, in germana "Sieben Minuten nach Mitternacht" se cheama. De la sectia de copii de la 12 ani in sus. Abia astept sa o citesc. Are poze frumoase, cred ca efectul e mai mare citita decat ascultata.


Adriana | 162 comments Sunt la jumătatea acestei cărţi frumoase. Îmi place cum acţiunea e construită lent, pagină cu pagină :) apropo de pagini, îmi place mult aranjarea în pagină (citesc ediţia în limba română), iar desenele sunt foarte potrivite (am înţeles că ilustraţiile au fost premiate). Cu toate astea, parcă nu simt atmosfera întunecată pe care ilustraţiile vor să o transmită. Voi ce spuneţi?


Adriana | 162 comments Alex wrote: "Am cumparat-o si eu, in germana "Sieben Minuten nach Mitternacht" se cheama. De la sectia de copii de la 12 ani in sus. Abia astept sa o citesc. Are poze frumoase, cred ca efectul e mai mare citita..."

Citind cartea, mă gândeam că parcă titlul în germană e mai potrivit :D. "Şapte minute după miezul nopţii" îmi sună mai dinamic cumva, creează un orizont de aşteptare. Titlul în română, "Chemarea monstrului", e mai plat, mai... plictisitor (?)


Gabriel Nita (gabrielnita) | 1083 comments Adriana wrote: "Cu toate astea, parcă nu simt atmosfera întunecată pe care ilustraţiile vor să o transmită"

Povestile monstrului mi se par destul de dark toate. Dar in rest da, e o carte trista si sensibila, nu una de groaza.

Mi se pare geniala ideea cu monstrul care anunta ca ii va spune baiatului trei povesti, iar apoi baiatul i-o va spune lui pe a patra...


message 12: by Victor (last edited Oct 20, 2017 02:31AM) (new) - rated it 5 stars

Victor | 1332 comments


Adriana | 162 comments Frumoasă imagine, Victor... e din ediţia în engleză a cărţii?


Gabriel Nita (gabrielnita) | 1083 comments Recomand sa vedeti si filmul, sunt foarte frumos facute animatiile.


message 15: by Adriana (last edited Oct 20, 2017 09:53AM) (new) - rated it 5 stars

Adriana | 162 comments Eu am terminat cartea.

Voi începe cu sfârşitul. După ce am citit ultimele cuvinte, am închis cartea, am strâns-o în braţe şi am plâns. Am strâns-o în braţe pentru că aş fi vrut să-l pot strânge pe Conor în braţe. (view spoiler)

Nu voi spune mai mult, aştept să mai termine cineva cartea.


Victor | 1332 comments Adriana wrote: "Frumoasă imagine, Victor... e din ediţia în engleză a cărţii?"

E un fan art pe care l-am gasit pe net.

Credeam ca sunt calit dupa Splendida cetate dar cartea asta pare a fi de un alt nivel.


Gabriel Nita (gabrielnita) | 1083 comments Victor wrote: "Credeam ca sunt calit dupa Splendida cetate dar cartea asta pare a fi de un alt nivel."

Tare!


message 18: by Adriana (last edited Oct 20, 2017 09:58AM) (new) - rated it 5 stars

Adriana | 162 comments Scuze pentru spoiler... Şi doar mi-ai zis, Victor, să fiu atentă...


message 19: by Alex (new) - rated it 5 stars

Alex (biseptol69) | 830 comments Este o carte superba, imi place stilul in care este scrisa, deja am varsat lacrimi, ce pot sa spun mai mult.
Azi o termin. mai am de citit practic a treia poveste si sunt curios care este povestea lui Conor. Daca drumul Hamburg - Bucuresti ar fi durat cu o ora jumatate mai mult o terminam ieri.

Intr-adevar exista 2 medicamente din grupa „Taxanilor“ utilizate ca ultima terapie cand toate celelalte nu au functionat. Paclitaxel si Docetaxel. Substantele se extrag din tisa.

Am invatat un cuvant nou in germana - die Eibe (tisa) si faptul ca monstru e neutru (nu masculin ca in romana - e
„das Monster“).

Ma bucur ca a fost aleasa sa o citim. dont spoil, mai am 50 de pagini de citit.

Trebuie sa recunosc ca la inceput de tot am crezut ca mama lui Conor are probleme cu alcoolul si d-aia nu se trezise sa ii faca micul dejun.


message 20: by Alex (new) - rated it 5 stars

Alex (biseptol69) | 830 comments Am terminat-o, am bocit, i-am dat 5 stele. ma bucur ca a fost aleasa cartea asta.


message 21: by Maria Roxana (last edited Oct 21, 2017 07:13AM) (new) - rated it 4 stars

Maria Roxana | 3 comments Mi-a plăcut mult, mult această cărticica! Recomand și ecranizarea!


Adriana | 162 comments Alex wrote: "Am terminat-o, am bocit, i-am dat 5 stele. ma bucur ca a fost aleasa cartea asta."

Welcome to the club :)


Adriana | 162 comments Ok, acum că mai multe persoane au terminat de citit, iar emoţia s-a mai împrăştiat, câteva întrebări:

1. cât de plauzibilă e atitudinea colegilor de şcoală şi, mai exact, a găştii de bătăuşi faţă de Conor? Adică ştiu, copiii sunt cruzi, e deja un truism, dar chiar aşa? Să izolezi copilul şi să-l iei la bătaie pentru că mama lui e bolnavă?
2. credeţi că e potrivită încadrarea Chemării monstrului în categoria Cărţi pentru copii (12+), aşa cum a găsit-o Alex în librăria lui din Hamburg?
3. cât de potrivit vi se pare titlul în limba română?


message 24: by Alex (new) - rated it 5 stars

Alex (biseptol69) | 830 comments Sa raspund la intrebari :
1. Eu zic ca e destul de plauzibila. Copii sunt rai etc... Si de fapt gasca de batausi era oarecum singura care nu il izolase pe Conor. Cei trei baieti il bagu in seama, chiar daca doar sa il bata sau sa se ia de el. Si in momentele respective Conor nu mai avea sentimentul ca il ignora toti. In plus bataia lor era in capul lui un fel de pedeapsa pentru ca avea gandurile pe care le avea si care ne sunt revelate la sfarsit.
2. Nu stiu ce sa zic...e o carte grea pentru un copil, chiar de 12 ani. Chiar daca copii de 12-13 ani gandesc mai mult decat ne dam noi seama. Cred ca daca copilul respectiv nu a trait ceva asemanator cu povestea lui Conor, ii e greu sa inteleaga ce se intampla. Dupa o astfel de carte cred ca invariabil urmeaza discutia - ce se intampla cand mori, de ce mori etc...Eu nu am avut nici o secunda senzatia ca citesc o carte pentru copii.
3. Titlul in romana tradus din engleza, cred ca e ok. Titlul nemtesc e cumva mai clar, dar nu inteleg de ce l-au schimbat asa in conditiile in care in engleza era "A monster calls" - "Ein Monster ruft" ar fi putut zice traducatorul...


Gabriel Nita (gabrielnita) | 1083 comments Mie titlul cărții în engleză (A Monster Calls) mi se pare foarte potrivit: are o aură de mister, trezește curiozitatea cititorilor, retrospectiv se poate referi atât la monstrul din poveste, cât și la cel metaforic, din interiorul lui Conor. Dar sigur, dacă nu știi despre ce e vorba în carte, te duce cu gândul la o poveste de groază...

Traducerea din română nu mi se pare la fel de reușită. În loc de "Chemarea monstrului" aș fi preferat de exemplu "Te cheamă un monstru", un titlu mai direct și mai puțin "abstract".

Mie toată găselnița cu cele "șapte minute după miezul nopții" mi s-a părut cam artificială. N-aș fi pus accentul tocmai pe ea, cum a făcut editorul german.


Gabriel Nita (gabrielnita) | 1083 comments În legătură cu copiii de la școală, dacă ar fi fost doar bullying nu mi s-ar fi părut nimic ciudat, însă în carte pare să fie vorba de ceva diferit. Nu pot pune mâna în foc, dar după film parcă rămăsesem cu senzația că Harry îl hărțuiește pe Conor pentru că e singurul dintre copii care a trecut printr-o experiență asemănătoare, și știe cum este să fii "invizibil". Spre surpriza mea ascultând cartea nu am mai găsit însă indicii în acest sens, așa că nu știu, poate e doar o explicația pe care am inventat-o ca să îmi explic filmul.

În orice caz Harry nu e un simplu bătăuș, și modul în care se ia de Conor parcă e mai mult pentru a obține o reacție de la el, nu din simpla plăcere de a îl umili.


Adriana | 162 comments 1. Şi mie mi s-a părut că Harry e atipic, pentru că a fost singurul care şi-a dat seama că al nostru Conor voia să fie pedepsit. Nu ştiu dacă asta era pentru că trecuse şi el printr-o experienţă similară sau pentru că era, pur şi simplu, un bun observator. Oricum, naşpa faza cu bullies... zici că ar fi nişte animale care prey on the weak...
2. Eu nu cred că asta e o carte pentru copii, la fel cum nu cred că Micul prinţ e o carte pentru copii. Simplul fapt că protagonistul e un copil nu o face carte pentru copii. Sau n-ar trebui s-o facă.
E mai degrabă o carte pentru oricine s-a aflat sau se află într-o situaţie similară: iminenta moarte a unei persoane apropiate. E plină de învăţăminte şi sfaturi ascunse, ba chiar mi s-a părut că identific cele 5 etape ale durerii, fiecare strecurată în câte un capitol (ce-i drept, nu sunt sigură de bargaining).
3. Legat de titlul în română, am o nelămurire. Oare nu cumva A monster calls poate fi tradus şi prin Un monstru vine în vizită? Gabi, ce zici?

P.S. Mi-au plăcut la nebunie poveştile monstrului. Astea da poveşti cu final neaşteptat :)) la sfârşitul fiecăreia eram Whaaaat??? :))


message 28: by Alex (new) - rated it 5 stars

Alex (biseptol69) | 830 comments S-ar putea sa ai dreptate cu „call“ si „a veni in vizita“. It makes more sense.
Cand voi reciti cartea, o sa urmaresc mai atent sa descopar cele 5 stari.


Adriana | 162 comments Alex wrote: "Cand voi reciti cartea, o sa urmaresc mai atent sa descopar cele 5 stari."

Articolul ăsta detaliază mai bine etapele durerii resimţite de cel care are în grijă un bolnav de cancer. Din lista de aici mi s-a părut că recunosc negarea, furia, vinovăţia...


Gabriel Nita (gabrielnita) | 1083 comments Nu stiu de varsta, dar mie da, mi se pare o carte pentru copii - toate povestile din carte asta fac, te invata ceva despre lume, despre viata, despre bine si rau si vinovatie. La 12 sau 14 ani nu mai esti de lumea basmelor.

Mai stiti prin ce an a fost difuzat pentru prima data Twin Peaks in Romania? Si ne uitam cu totii, chiar daca aveam apoi cosmaruri peste noapte...


message 31: by Alex (new) - rated it 5 stars

Alex (biseptol69) | 830 comments 1990-1991 parca. Aveam vreo 13-14 ani.


Gabriel Nita (gabrielnita) | 1083 comments Inseamna ca eu aveam vreo 10 ani pe vremea aia...


Victor | 1332 comments Am terminat-o si invers.

Adriana wrote: "1. cât de plauzibilă e atitudinea colegilor de şcoală şi, mai exact, a găştii de bătăuşi faţă de Conor? Adică ştiu, copiii sunt cruzi, e deja un truism, dar chiar aşa? Să izolezi copilul şi să-l iei la bătaie pentru că mama lui e bolnavă?
2. credeţi că e potrivită încadrarea Chemării monstrului în categoria Cărţi pentru copii (12+), aşa cum a găsit-o Alex în librăria lui din Hamburg?
3. cât de potrivit vi se pare titlul în limba română"


1. Atitudinea colegilor de scoala e e gresita in trei moduri. Unul mai eronat ca altul.
- Lily, care e cumva printul din prima poveste, i-a tradat prietenia lui Connor facandu-i publica viata contra integrarii in grupul de fete "de care nici macar nu-i placea".
- Restul oamenilor de la scoala care l-au izolat prin mila lor fara sa-si dea seama ca nu de asta avea Connor nevoie dar asta e spiritul gregar, nu cere un efort in plus de intelegere.
- Dupa parerea mea, cea mai putina vinovatie a avut-o Harry. Connor avea nevoie, intr-un mod ciudat, sa fie pedepsit pentru ca gandea ce gandea si Harry a simtit-o si poate din partea lui a venit singura forma de...compasiune. Tineti minte prima secventa, in care Lily i-a luat apararea lui Connor in fata directoarei dar Connor a refuzat-o. Nu intotdeauna cei rai sunt rai si cei buni sunt buni.

2. Am avut doua contacte emotionale cu moartea, primul a fost pe la 10 ani sau pe-acolo, cand am realizat ca voi muri. Pana cand realizezi cu voce tare ca vei ajunge un cadavru cu toate proprietatile unuia, conceptul e cetos, cam ca in Never Let Me Go: banuiesti tu ceva dar ai prea multa treaba ca sa te preocupe o idee neplacuta. Cartea e pentru copii pentru ca explica foarte elocvent si terapeutic atitudinea ce trebuie avuta in fata unui cosmar ca asta.

3. Titlul din engleza mi se pare mai interesant decat titlul din germana din mai multe motive:
- "Chemarea monstrului" poate fi inteleasa ca si chemarea monstrului din cosmar, adica a mortii.
- Monstrul din carte e un intelept al carui sfaturi lucide il vindeca pe Connor, chemarea sa fiind de fapt o chemare la ratiune, un apel personal catre cititor, tragand o concluzie pentru cel ce a citit cartea.
- Un alt inteles al chemarii monstrului e o chemare la descatusare, la furie, la actiune si aici m-am regasit.

Apropo, aseara s-au implinit doi ani de la Colectiv.


back to top