Suomalainen lukupiiri discussion

Dracula
This topic is about Dracula
19 views
TBR-kirjat > Bram Stoker: Dracula

Comments Showing 1-6 of 6 (6 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Tytti, The Head Honcho (last edited Oct 02, 2017 08:36AM) (new) - added it

Tytti | 2539 comments Valitsin Draculan ryhmän listopiaäänestyksestä lokakuun kirjaksi, vaikka se onkin periaatteessa kolmantena, koska kyllähän kauhu sopii tähän vuoden aikaan. (Pohjantähti on tulossa ja Kurjille pitää varata enemmän aikaa.) Ääniä sillä oli 584 ja äänestäjiä kuusi. Moni lienee nähnyt edes jonkin filmatisoinnin aiheesta, mutta olen ymmärtänyt, että kirja on erilainen.

Vaikka onkin tunnetuin, niin Dracula ei kuitenkaan ollut ensimmäinen kirjallinen vampyyri. Se kunnia kuuluu lordi Ruthvenille John William Polidorin Vampyyri-kirjassa. Lordin esikuvahan oli lordi Byron. (Ilmeisesti nimi oli lainattu lady Caroline Lambin kirjasta Glenarvon, jossa Byronin (jonka kanssa hänellä oli ollut suhde) hahmon nimi on juuri Ruthven. Tässä tosin hän ei ole vampyyri.) Kirjan tarinahan kerrottiin kuulemma samana iltana, jolloin myös Frankenstein syntyi. Toinen kuuluisa Draculan edeltäjä on nainen, Sheridan Le Fanun Carmilla ja muita kertomuksia. Molemmat tarinoista ovat muuten varsin lyhyitä.)

Lisälukemistoksi sopinee hyvin myös kotimainen Vlad Seivästäjä ja vampyyrikreivi Dracula, joka itse asiassa on ollut minulla ekirjana lainassa jo parikin kertaa, ehkä saan sen joskus loppuunkin.


message 2: by Tytti, The Head Honcho (last edited Oct 03, 2017 01:25PM) (new) - added it


message 3: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 3 stars

Annamariah | 1745 comments Jee, tää sopii kivasti Popsugar-haasteeseen ja löytyy mun omasta hyllystä, kun sain kirppikseltä 25 sentillä. En oo kyllä tainnut nähdä yhtään varsinaista filmatisointia tarinasta, vaikka monessa paikassa Draculaan viitataankin.


Desertorum | 1123 comments Minäkään en ole tainnut filmatisointeja nähdä. Kirjan olen kuitenkin jo lukenut ja pidin kovasti! Ei kyllä löydy aikaa uusintaluvulle mutta aika hyvin on tämä mielessä.


message 5: by Tytti, The Head Honcho (new) - added it

Tytti | 2539 comments Minä luultavasti olen nähnyt aikoinaan (1990-luvulla?) Bram Stoker's Draculan vuodelta 1992, mutta täytyy sanoa, etten kyllä muista siitä oikein mitään muuta kuin että se oli jotenkin tylsä, ehkä. Muistaakseni siitä myös sanottiin aikoinaan, että olisi uskollisin itse kirjalle, mutta ehkä ne muut leffat eivät sitten olleet sitäkään vähää. En tykännyt voimakkaasti maskeeratusta Gary Oldmanista (vanhana?) Draculana (ehkä muuten olisin, mutta se maski häiritsi) enkä Keanu Reevesistä Jonathan Harkerina, eli en erityisemmin sitten keskittynyt siihen itse tarinaan.


message 6: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (last edited Dec 09, 2017 10:38AM) (new) - rated it 3 stars

Annamariah | 1745 comments Tänä iltana tulee Teemalta Dracula, pimeyden prinssi vuodelta 1958. Sitä ennen tulee samalta kanavalta myös toinen vampyyrielokuva Nosferatu (1922), josta Wikipedia kertoo seuraavaa:

"Murnau halusi filmata Bram Stokerin Draculan, mutta elokuvayhtiö ei saanut oikeuksia tarinaan. Tämä ei kuitenkaan haitannut Murnauta, joka oli jo aiemmin tehnyt elokuvan Robert Louis Stevensonin kirjasta Tohtori Jekyll ja Mr. Hyde nimellä Der Januskopf. Murnau jatkoikin elokuvan tuottamista ja muutti lähinnä vain hahmoja ja paikkoja. Vampyyri Draculasta tuli Nosferatu, Kreivi Draculasta Kreivi Orlok ja Jonathan Harkerista Hutter. Lisäksi vampyyri ei elokuvassa uhannut Lontoota vaan Bremeniä. Romaanissa tohtori van Helsing mainitsee myös Nosferatun eräänä vampyyrin nimityksenä. Pääosassa vampyyrin roolin tulkitsi Max Schreck.

Nosferatu oli lopulta Prana-Film-tuotantoyhtiön ainoa elokuva, sillä Murnau kulutti yrityksen varat Nosferatun markkinointiin. Bram Stokerin leski Florence Stoker haastoi myös Prana-Filmin oikeuteen tekijänoikeusrikkomuksesta. Stoker voitti oikeudenkäynnin, mutta Prana-Filmillä ei ollut enää varaa maksaa korvaussummaa. Stoker jatkoi oikeudenkäyntiä, ja tuomioistuin määräsi Nosferatun kopiot tuhottaviksi. Joitakin kopioita kuitenkin säilyi. Stoker onnistui vielä estämään Lontoon ensi-illan, mutta lopulta elokuva levisi maailmalle, ja Yhdysvaltain ensi-ilta oli vuonna 1929. Kokonaista kopiota alkuperäisestä elokuvasta ei kuitenkaan löydetty ennen kuin vuosituhannen vaihteen jälkeen. Nosferatusta on muodostunut yksi kauhuelokuvan suurimpia klassikoita."

Itse en ehdi viettää iltaa television ääressä, mutta laitoin molemmat leffat tallennukseen.


back to top