Suomalainen lukupiiri discussion

Puhdistus
This topic is about Puhdistus
24 views
Kirjakeskustelut > Puhdistus (ei spoilereita)

Comments Showing 1-13 of 13 (13 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Tytti, The Head Honcho (new) - rated it 4 stars

Tytti | 2539 comments Varokaa paljastamatta liian paljon.


message 2: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 3 stars

Annamariah | 1764 comments Kolmasosa luettu, ja tämä etenee ihanan nopeasti ja sujuvasti verrattuna muutamaan muuhun viime aikoina lukemaani kirjaan. Toivon mukaan ehdin saada kirjan luettua vielä tämän kuun puolella.

Pääsin vasta mielenkiintoisimman eli Aliiden nuoruudesta kertovan osan alkuun. Kirja paikkaa kivasti elokuvan jättämiä aukkoja (jotka johtuivat suurelta osin naisnäyttelijöiden muminasta - juuri tästä syystä katson kotimaiset elokuvat mieluiten tekstitettyinä, jos mahdollista).


message 3: by Tytti, The Head Honcho (new) - rated it 4 stars

Tytti | 2539 comments Tuo mumina on kyllä ongelma, ja joskus sitten musiikki puheen päällä (Lapin poliisit ovat siinä suhteessa pahinta, mitä olen katsonut). Minkä ikäiseksi ajattelet muuten Aliidea? Itse olen jo unohtanut yksityiskohdat, mutta joku oli laskenut hänen olevan varsin nuori.


message 4: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 3 stars

Annamariah | 1764 comments Teini-ikäiseltä se vaikuttaa tuossa takauman alussa (vuonna 1936), veikkaisin hänen syntyneen joskus vuoden 1920 kieppeillä. Kerrotaanko tarkka ikä jossain kohtaa?


message 5: by Tytti, The Head Honcho (last edited Oct 29, 2017 07:19AM) (new) - rated it 4 stars

Tytti | 2539 comments Muistaakseni ei, mutta en tosiaan muista, mistä minä luin spekulaatiota siitä, että hän tosiaan olisi ollut vielä lapsi, kun (view spoiler). Ja siis lapsella tarkoitan ehkä noin 14-vuotiasta.


message 6: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (last edited Oct 29, 2017 08:06AM) (new) - rated it 3 stars

Annamariah | 1764 comments "Sunnuntaisin kirkon jälkeen Aliidella ja Ingelillä oli tapana mennä kävelylle hautausmaalle tapaamaan tuttuja ja vilkuilemaan poikia, keimailemaan niin pitkälle kuin säädyllisyyden raja salli. -- Ingel oli letittänyt hiuksensa ja kiertänyt ne kruunuksi pään päälle. Aliide oli nuorempana jättänyt letin niskaan."

"Aliide oli katsonut, miten maan lait eivät koskeneet Ingeliä, miten Ingelin kiuluun ei tippunut lehmän karvoja eikä hiuksia eikä Ingelin otsaan puhjennyt näppylöitä. Ingelin hiki tuoksui orvokeilta eivätkä naisten vaivat turvottaneet hänen hoikkaa uumaansa."

Mitä tuosta nyt sitten voi päätellä... Murrosiässä "täydellistä" siskoaan kahdehtiva Aliide selvästi on, mutta sekin alkaa ihmisillä niin eri aikaan, ettei sen perusteella voi mitään tarkkaa ikää määritellä.

(view spoiler)


message 7: by Tytti, The Head Honcho (new) - rated it 4 stars

Tytti | 2539 comments Se ehkä selittäisi (view spoiler)


message 8: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 3 stars

Annamariah | 1764 comments Kirjan loppuosassa sanotaan, että Hans olisi syntynyt vuonna 1913, Ingel 1920 ja Aliide 1925. Sillä perusteella hän olisi takauman alussa vasta 11-vuotias o_O


message 9: by Tytti, The Head Honcho (last edited Oct 30, 2017 07:53AM) (new) - rated it 4 stars

Tytti | 2539 comments Joo, tätä tosiaan muistelin, että kyseessä olisi selvästi lapsi, eikä sen ikäinen, josta parikymppinen mies voisi jo ehkä kiinnostua. Mutta miksi asia kerrotaan vasta lopussa? Ja miksi Oksanen teki hänestä niin nuoren?


Peony (peony79) | 720 comments Luin kirjan pari kolme vuotta sitten ja muistan kanssa laskeskelleeni siinä yhdessä kohtaa, että hetkinen..mites tämä ajan kuluminen ja iät oikein on. Ohitin tuon asian vain sitten..ajattelin vaan, että ehkä tässä on nyt sattunut pieni ajatusvirhe ikien kanssa. Useassa kirjassa olen huomannut moisia, kun olen ruvennut laskeskelemaan, niin kirjoittajalla on mennyt oma asettamansa aikakäsitys ihan vinksalleen ..olen huomannut just kirjoissa, joissa tekstikappaleet erotetaan ja nimetään ajankohdilla/vuodenajoilla/päivämäärillä tms.


message 11: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (last edited Oct 31, 2017 07:57AM) (new) - rated it 3 stars

Annamariah | 1764 comments Jos nyt miettii noita kutosviestissä lainaamiani kohtia (ja muutenkin sitä takauman alkua), niin eivät nuo ihan 11-vuotiaan ajatuksilta kuulosta, ei vaikka olisi varhaiskypsä lapsi.

(view spoiler)

En kyllä ymmärrä tuota Oksasen ratkaisua. Monet lukijoista eivät varmaan edes tule ajatelleeksi aikajanaa sen tarkemmin kirjan lopussa, ja ainakin osa sivuuttaa asian olankohautuksella Peonyn tapaan. Itsekin olen vähän epäuskoinen. (view spoiler)

Elokuvaversiossahan nuoren Aliiden näyttelijä on Laura Birn ihan alusta asti, eikä häntä kyllä mitenkään erehtyisi luulemaan 11-vuotiaaksi.


message 12: by Tytti, The Head Honcho (new) - rated it 4 stars

Tytti | 2539 comments Annamariah, ei sentään (view spoiler). :-)


message 13: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (last edited Oct 31, 2017 07:54AM) (new) - rated it 3 stars

Annamariah | 1764 comments No sen siitä saa, kun kirjoittaa viestiä pari sanaa kerrallaan asiakkaiden välissä :D Tarkistin vielä, että (view spoiler) ja silti kirjoitin keskittymisen herpaantuessa jotain ihan muuta...


back to top