Knjigom u glavu discussion

101 views
2017 Oktobar/Listopad > Šta čitate u listopadu(oktobru?

Comments Showing 1-33 of 33 (33 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Salty13, Moderatorica (new)

Salty13 | 1059 comments Mod
Podijelite s nama šta čitate ovaj mjesec, preporučite nam dobre naslove i upozorite nas na loše.


message 2: by Tazitazitazi (new)

Tazitazitazi | 628 comments Upravo sam završila 10. knjigu iz serijala o Phryne Fisher i planiram mali predah dok ne pročitam knjige mjeseca, završavam Ahilejeva pjesma koju sam dobila na poklon u zagrebačkom bibliobusu (Hvala!) i koja se pokazala kao vrlo ugodno iznenađenje. Planiram početi i The Long Way to a Small, Angry Planet.


message 3: by Jelena, Moderator (new)

Jelena | 836 comments Mod
Ja bih da kukam :/
Ova Karnera mi ubija volju za životom, za čitanjem, za svim... Prvih 60-ak strana sam skoro nedelju dana vukla, na kraju je čak nisam ni nosila na odmor, a ima toliko ubačenih podataka, likova i događaja da me fascinira kako može biti istovremeno toliko šizofrena i toliko besomučno dosadna.


message 4: by Mensuda (new)

Mensuda | 18 comments Snežna kraljica (Kraljica, #1) by Joan D. Vinge
Uprkos dosta dobrim ocjenama, taaako mi se razvukla. Aaaaa, sedmicu citam 10% knjige! Mislim da cu jos danas malo citati i, sve mi nesto govori, odustati. Volim ovakve knjige, ali mozda mi sad nije dobro "vrijeme" za nju


message 5: by Ivana (new)

Ivana (angel011) | 62 comments The Year's Best Science Fiction Thirty-Fourth Annual Collection by Gardner R. Dozois

Dobre SF priče, ne tako dobre SF priče... Ne znam da li je to neki novi trend, ali u nekim pričama kao da nema pravog kraja. Nešto se tu dešavalo, pa glavni junak/junakinja nešto shvati ili zaključi, i to je to. Zbunjujuće. Ali svakako ima interesantnih priča, i vredi čitanja.

Život vilenjaka by Muriel Barbery

Njena Otmenost ježa mi se baš dopala, ali ovo... Konfuzno pripovedanje, kitnjasto-poetičan stil kao u lošem školskom sastavu kad bi dete htelo, ali ne ume... Kao da je odjednom zaboravila kako se piše. Plus tek po prikazima ovde vidite da se radi o prvoj knjizi od dve, u samoj knjizi to nigde ne piše.


message 6: by Miloš (new)

Miloš Trenutno čitam:

1) Hari Poter i kamen mudrosti
2)Novi zavet


message 7: by Aca (new)

Aca (barbanero) | 10 comments Malo Rotfus, malo Tišma. Mada bih najradije nekako, kad se steknu optimalni uslovi, proždrao sve što je Erlend Loe ikada napisao, pa makar i recept za rusku salatu na salveti u nekoj ćevabdžinici u Oslu.


message 8: by Bojan (new)

Bojan ello svima!


Nedavno sam dobio od jednog profila sa goodreadsa mail na moju pvt e-mail adresu u kojoj se spominje prvijenac od Bretta Arquetta,Hail Storm te mi je uz to taj profil dao lozinku s kojom mogu skinuti besplatno e-book pdf verziju navedene knjige.Sve postoji čak i na amazonu...no taj profil je trenutno nepostojeći na goodreadsu. Jel netko dobio takav mail ?


message 9: by Mare, Moderatorica (new)

Mare (mare_1503) | 2209 comments Mod
@Bojan;
prvi put cujem za tu praksu. jel bio na neg ili hrvatski mail?


message 10: by Dahlia (new)

Dahlia | 558 comments Planiram odmoriti mozak uz Origin Dana Browna. Onda se opet bacam na nesto malo ozbiljnije, vjerojatno neki sci-fi klasik.


message 12: by Rony (new)


message 13: by Dragana (new)

Dragana (azizam) | 60 comments Trenutno čitam 2 knjige što mi nije omiljena praksa, u isto vreme je i nešto što se često ponavlja.

Prva, ona koja svira po svim dirkama mog emotivnog klavira jesu Sjećanja od Meše Selimovića. Knjiga koja mi "leti" i zbog koje se moram zauzdavati da bih je okusila poput dobrog vina.

Druga knjiga, kojoj sam tek negde na desetini, je The Golden House, i za sada mi je retko naporna i dosadna Rušdijeva knjiga. Ima on par takvih koje mi od samog početka budu dosadne, bez obzira na to što mi je jedan od omiljenih pisaca. Videću u šta će se razviti.


message 14: by Gorgona (new)

Gorgona Grim | 67 comments Trenutno čitam sagu o vešcu, pretpostavljam da će to biti to za oktobar :)


message 15: by Amra (new)

Amra Isović | 5 comments Trenutno Tajni svijet pčela S.M.Kidd ali u planu su Ealonor & Park, Poljubac ponoći, i Amy and Isabelle ...to bi bilo to za sada :)


message 16: by Miz (new)

Miz (twiggyunderworld) | 256 comments Pokušavam završit neke knjige i serijale pa sam do sad završila The Turn of the Screw, Night Star, planiram završit Everlasting i Labirint duhova za Deweyjev readathon.


message 17: by Vedrana (new)

Vedrana trenutno se čitaJa sam glasnik iSezona borovnicaali sam danas dobila Velika iluzija(lucky me)pa ce on imati prednost


message 18: by Tina (new)

Tina  | 43 comments Danas sam završila Bistri vitez Don Quijote od Manche, a uz to čitam i Hamleta i Grad palih anđela. Sljedeći tjedan počinjem 1984, jel netko pročitao? ako da, kakva je?
E da, nedavno sam prvi puta pročitala Ubiti pticu rugalicu i svakako je preporučam! Sviđala mi se iako nisam baš tip za klasike - ova mi je bila odlična :D


message 19: by Tina (new)

Tina  | 43 comments Vedrana wrote: "trenutno se čitaJa sam glasnik iSezona borovnicaali sam danas dobila Velika iluzija(lucky me)pa ce on imati prednost"
kakva je Ja sam Glasnik? već mi je dugo na popisu želja za čitanje :)


message 20: by Vedrana (new)

Vedrana Tina:) wrote: "Vedrana wrote: "trenutno se čitaJa sam glasnik iSezona borovnicaali sam danas dobila Velika iluzija(lucky me)pa ce on imati prednost"
kakva je Ja sam..."


dobra je....nemoj da previse čeka na popisu


message 21: by Душица (new)

Душица Ovog meseca cu citati Milorada Pavica i pocinje hladnije vreme, tako da dolazi vreme za Ruse!


message 22: by Marijan (new)

Marijan Šiško (dorcavorbarra) | 316 comments ja sam se bacio na Agathu Christie, i nakon knjige mjeseca čitam Heculove podvige.


message 23: by Ivana (last edited Oct 13, 2017 02:39AM) (new)

Ivana Hajdinić | 118 comments Čitam ponovno Deset malih crnaca
Novi strip Arapin budućnosti i nastavak serijala Skalpirani 2: Mrtve majke
te knjigu Karlovačkog pisca sjever je mjesto tame
U planu je početi i knjigu mjeseca ( samo da nađem neko izdanje jer naša knjižnica nema tu knjigu)
a dalje... dug je mjesec tko zna..


message 24: by Gordana (new)

Gordana | 58 comments Počela sam Stogodišnjak koji se spustio kroz prozor i nestao i nije mi baš nešto tako da idem u potragu


message 25: by Ivana (new)

Ivana (angel011) | 62 comments Rubikova stolica (Malterego, #1) by Marko Šelić

"Rimejk" prvog izdanja, ima manje sirovosti originala (sirovost u slučaju horor romana uopšte nije loša), upeglanije je, doteranije, i jedan od boljih domaćih horor romana u poslednje vreme.

Higijena nesećanja - I deo (Malterego, #2) by Marko Šelić

Nastavak Rubikove stolice, pisac je primetno napredovao (ili je žešće radila urednička ruka), bolje upoznajemo likove iz prvog dela, haos se nastavlja, ne zna se ima li nekog izlaza... Takođe jedan od boljih domaćih horor romana u poslednje vreme (i ne, ne plaća me niko da ovo pišem, stvarno mi se dopala knjiga :) ).

Unazad by Radmilo Anđelković

Naučna fantastika, vrlo dobar roman, živi likovi, živa atmosfera, ali pomalo haotična struktura i mnoštvo likova mogu da otežaju snalaženje. Ukoliko nikad niste ništa čitali od Radmila Anđelkovića, verovatno nije dobra ideja da počnete ovim romanom. Po onome što sam do sada videla, mišljenja su baš baš podeljena, ima ko je uživao u čitanju, ima ko je odustao (a i jedni i drugi puno čitaju i vole naučnu fantastiku, tako da nije stvar u tome).

The Girl Who Takes an Eye for an Eye (Millennium, #5) by David Lagercrantz

U prevodu Čarobne knjige, "Oko za oko". Peta knjiga serijala Milenijum, druga koju je pisao David Lagerkranc. U prethodnoj knjizi likovi uopšte nisu ličili na sebe iz originalne trilogije, ovde se autor više potrudio, ali mu i dalje ne ide najbolje. Ako se posmatra samo kao neki triler, nezavisno od originalne trilogije, opet nije nešto. Ne preporučujem , sem ako baš ne možete bez Lizbet Salander, a ne čita vam se ponovo Lašonova trilogija.

Hrišćanstvo i film by Vladimir Kolarić

Nekoliko teoretskih radova na temu hrišćanstva i filma, plus nekoliko prikaza filmova. Veoma interesantna razmišljanja ako vas tema zanima, ali nije uvek lako za praćenje (pisano je za stručne časopise).


Skrivena stranica Čitam Črnu mati zemlu Kristiana Novaka i Ognjište Mile Budaka. Sve fakultetska literatura tako da ništa po svome odabiru.


message 27: by Ella (last edited Oct 18, 2017 01:04PM) (new)

Ella | 6 comments Jedna žena u Berlinu by Anonymous

Oluja mačeva (Pjesma leda i vatre #3) by George R.R. Martin

zbog škole nažalost nisam u mogućnosti čitam kao po ljeti i treba mi puno više vremena, ali to mi je vrijeme uvijek dobro uloženo pa ne žalim.
Uživam u obije knjige, iako veoma različite u više navrata, ne žele da ih pustite iz ruku.


message 28: by Matko (new)

Matko (crveni_vuk) | 3 comments Tazitazitazi wrote: "završavam Ahilejeva pjesma koju sam dobila na poklon u zagrebačkom ..."

I ja ju čitam ovaj mjesec, iznenađujuće mi je dobra. Da su mi takvo štivo dali u srednjoj školi, Ilijadu bih s užitkom pročitao u jednom danu :)


message 29: by Marijan (new)

Marijan Šiško (dorcavorbarra) | 316 comments počeo sam čitati The Sisterhood of the Traveling Pants jer mi je nakon svih ubojstava i kriminala trebalo nešto doista lagano


message 30: by Iluzija, Moderatress (new)

Iluzija O. Istini | 1107 comments Mod
Kako me Ime ruze odusevilo, najvise stilom pisanja, pretpostavila sam da je Eco bas po mom gustu, stoga sam pocela citati Otok prethodnoga dana, ali pocetak (nakon prve izdvojene recenice) me gadno zivcirao i sad se nikako ne mogu natjerat da nastavim citati....


message 31: by Marijan (new)

Marijan Šiško (dorcavorbarra) | 316 comments onda fukoovo klatno nemoj, nemoj, nemoj


message 32: by Tina (new)

Tina  | 43 comments Marijan wrote: "počeo sam čitati The Sisterhood of the Traveling Pants jer mi je nakon svih ubojstava i kriminala trebalo nešto doista lagano"

taj serijal mi je odličan!


message 33: by Ivana (new)

Ivana (angel011) | 62 comments MI3! by Grant Morrison

Predivan strip! Životinjice, nekadašnji kućni mezimci (kuca, maca i zeka), uz pomoć hirurgije, treninga i skalamerije pretvorene u mašine za ubijanje, a onda vojska (koja je i eksperimentisala na njima) reši da joj više nisu potrebne, i hoće da ih eliminiše. A životinje bi, naravno, da prežive, i braniće se svim (ubojitim) sredstvima. I, negde iznutra, i dalje sanjaju o odlasku kući, o nekom lepom, toplom domu gde ih vole i gde se lepo ponašaju prema njima.

Divno je, i tužno, i surovo, i predivno.


back to top