Knjigom u glavu discussion

Uoči Svih svetih
This topic is about Uoči Svih svetih
67 views
2017 Oktobar/Listopad > Knjiga mjeseca: Uoči Svih svetih

Comments Showing 1-10 of 10 (10 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Salty13, Moderatorica (new) - added it

Salty13 | 1023 comments Mod
Glasanje je završeno i, budući da nemamo vremena za još jedan krug, u oktobru/listopadu zajedno čitamo dva krimića.

Uoči Svih svetih (Hallowe'en Party) je knjiga Agathe Christie iz ciklusa o detektivu Poirotu, koji ovaj put rješava slučaj djevojčice udavljene na zabavi povodom Noći vještica.

Uuuu.

Da li ste već čitali knjigu, namjeravate li je čitati s grupom? Podijelite svoje dojmove, samo se sjetite da sve spoilere označite (uputstvo kako u "some html is ok" u gornjem desnom uglu).


message 2: by [deleted user] (last edited Oct 01, 2017 04:39AM) (new)

Čitao sam je u periodu kada sam bio opsednut Agatom, pre neke dve-tri godine, i tada sam pročitao skoro sve što je napisala, da je prevedeno kod nas. Ovu bih mogao da ponovim, i najverovatnije hoću. :)
Inače, meni je adaptacija ove knjige u okviru serije bila malo bolja od nje same. Da li ste gledali tu epizodu u "Poarou"?


Vesna | 13 comments Pozdrav! Ja sam Vesna i nova sam u grupi, ovo će mi bit prvo zajednićko čitanje. Još tamo negdje u srednjoj školi pročitala sam sve Agathe Christie (većinu i po 3-4 puta) tako da sam ostala u šoku što postoji knjiga koju sam preskočila!
Uspjela sam je nekako ne pogledat ni u seriji :(
Uglavnom, super izbor, krećem odmah!


message 4: by Tazitazitazi (new)

Tazitazitazi | 628 comments Obzirom da su obje knjige mjeseca dostupne u prijevodu planiram sutra posjet gradskoj knjižnici.


message 5: by [deleted user] (new)

Upravo sam je završio (doduše, preskočio sam dva-tri poglavlja u sredini - inače nemam običaj da to radim, ali budući da se knjiga malo otegla a da je adaptacija gotovo doslovna, ipak sam popustio). Nisam impresioniran, budući da Agata ima mnogo boljih radova, ali ovo je ipak sasvim solidna knjiga. Volim njene likove, a rešenje je uvek dobro, čak i kada nije naročito iznenađujem. Ukoliko tek krećete sa njenim knjigama, ne krećite od ove - predlažem "Smrt na Nilu", "Smrt dolazi na kraju" ili "Ubistvo u vikariji".
Zaplet jednostavan, par stereotipa ubačeno tu i tamo, ali ostalih zamerki nemam. Nećete puno propustiti ukoliko je i preskočite, ali, što da ne - opustiće vas i skoro sigurno zabaviti svojim engleskim šarmom, a ukoliko vam rešenje nije odranije poznato, može vas čak držati i napetima (mada je atmosfera malo slabija, i to je propust s obzirom na potencijal, Sve svete, jesen, malo selo u kome skoro svako čuva tajne - čak i sam kraj je mnogo bolje i jezivije odrađen u seriji, ovde je mlak). Od mene tri zvezdice - sve u svemu, lepo podsećanje na autorku koju sam veoma voleo, poslužilo je svrsi. :)


Marijan Šiško (dorcavorbarra) | 311 comments pročitao sam knjigu, i sasvim je solidna. Lijepo je vidjeti kako se svima omiljeni belgijanac snalazi u malo suvremenijem okružju. Nije top 10 AC knjiga, ai je svakako ugodna za čitanje.


message 7: by Anastasja (last edited Oct 19, 2017 04:32PM) (new) - rated it 4 stars

Anastasja Kostic Ja sam krenula da je čitam na početku meseca pre nego što je izglasana , ali sam je odložila , jer hoću da je čitam za noć veštica . Osim toga nije mi toliko uzbudljivo da je čitam ima dosta ponavljanja, osim toga mislim da se sećam ko je ubica, jer sam gledala seriju.


Vesna | 13 comments Nisam gledala seriju pa sam knjigu počela čitati bez ikakvih očekivanja ili znanja tko je ubojica. Knjiga je sasvim u redu, klasična Agatha Christie priča, iako nikako jedna od najboljih. Pretpostavila sam ubojicu, tako je knjiga išla prema solidne 3 zvjezdice, ali zadnji detalj riješenja podigao ju je na 4. Voljela bih pogledati tv adaptaciju.


Dina Goluza | 387 comments Pročitah je. Po Goodreads Agatha Christie je autor čijih sam knjiga najviše pročitala. Volim njene knjige. Imaju mi neki poseban šarm. Nema otisaka prstiju, analize DNA i sl. Samo rad malih sivih stanica.
Kraj me je iznenadio. Moram priznati da gotovo do samog kraja (priče o zdencu) nisam nimalo sumnjala na stvarne počinitelje. I naravno kao i u svakoj njenoj knjizi u zadnjih par strana se klupko odmota.


message 10: by Salty13, Moderatorica (new) - added it

Salty13 | 1023 comments Mod
Dina, mislim da je i kod mene ista situacija i da je Agatha Christie autorica čijih sam najviše knjiga pročitala :) Iako možda nije jedna od najboljih (meni je lično najdraža The Seven Dials Mystery), ova knjiga je standardno AC ugodno vikend štivo, a posebno mi je legla jer se slaže sa trenutnom jesenjom atmosferom.

Jedna od zabavnijih stvari u njenim knjigama su mi ti usputni rasni, rodni i drugi stereotipi koje koristi a koji su danas zapanjujuće nekorektni (strasni i ne baš pametni južnjaci, Jevreji koji imaju velike noseve i vole novac, prenošenje tzv. zla genetskim putem i slično), a u ovoj knjizi se za potrebe radnje poslužila jednim takvim stereotipom o osobama sa psihičkim poteškoćama. Kraj me nije sasvim iznenadio ali je bilo dovoljno neotkrivenih elemenata da priča ostane napeta do samog kraja.


back to top