Verbeelding Bookclub discussion

Wil
This topic is about Wil
70 views

Comments (showing 1-23 of 23) (23 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

Laurence | 148 comments Dag iedereen,

Voor juli werd met een nipte voorsprong gekozen voor 'Wil' van Jeroen Olyslaegers. Bedankt Loesje Zaakjes voor de leuke selectie!

Dit boek won de Fintro Literatuurprijs, zowel van de vakjury en de lezersjury, en Jeroen Olyslaegers kreeg recent ook de Ultima 2016 Letteren.
Zelf heb ik het boek al gelezen en ik vond het fantastisch. Niet alleen het onderwerp is interessant (een politieman tijdens de Tweede Wereldoorlog in Antwerpen), maar ik vond het ook ontzettend goed en vlot geschreven. Ik ben benieuwd naar jullie reacties!


Sofie Dhoore | 36 comments Ik heb het vorige maand al gelezen, dus ik heb een beetje vals gespeeld. De andere moest ik nog lezen of zou ik herlezen (Harry Potter).

Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden :)


Becky | 148 comments Ik ga meelezen :-)
Ik heb het boek net gereserveerd in de bib, hopelijk komt het op tijd terug binnen...


Tine | 21 comments Ik heb het boek staan en "wil" het graag lezen, als ik tijd heb doe ik ook mee :-).


Dorien | 115 comments Ik heb het boek net ook gereserveerd in de bib. Het blijkt nog altijd immens populair te zijn. 10 exemplaren in bib Leuven en de Leuvense filialen en allemaal uitgeleend en/of gereserveerd.


message 6: by Jessica (new) - added it

Jessica | 58 comments Aangezien ik ook naar bib leuven ga, zal ik dus best even wachten. Jammer dat Nederlandstalige ebooks zo duur zijn... Anders had ik het zo kunnen oplossen.


message 7: by Gwyllion (new)

Gwyllion | 165 comments Ja, hier in Antwerpen is het boek ook al meerdere malen gereserveerd en voor de Kindle is het nogal duur. Maar voorlopig ben ik nog in het boek van mei bezig ;).


Vero | 21 comments Bij bol.com zijn er regelmatig Nederlandstalige (ook nieuwe) e-books in reclame... soms verbazingwekkend goedkoop...


message 9: by Mikita (new) - added it

Mikita Romero | 22 comments Een maand of 2 geleden kon je via de standaard het ebook downloaden. Ik heb het toevallig net uitgelezen. Ik had er veel meer van verwacht en ik snap al de heisa errond helemaal niet. Ik vond de tijdsprongen nogal onduidelijk in het begin en ik heb mij vreselijk gestoord aan het 'plat Antwerps'. Het hele boek leest als 1 monoloog, maar dan van een echte Antwerpse tooghanger met 4pinten te veel op. En dat alter ego Angelo ... misschien moet je 2 vorige boeken lezen om dit te snappen? Ik las vorig jaar Oorlog en Terpentijn en dat was veel meer mijn ding.


Sofie Dhoore | 36 comments Ik heb het ook al gelezen, ik vond het goed geschreven maar het verhaal kon me niet boeien. Nochtans lees ik graag over de oorlog.


Laurence | 148 comments Oei Mikita, jammer dat het jou zo tegengevallen is! (En Sofie/Loesje, jou ook in mindere mate)

Ik vond het taalgebruik juist erg goed in dit boek. Meestal vind ik die Vlaamse boeken die "ge" en "gij" gebruiken wat geforceerd aanvoelen, omdat dat dan gecombineerd wordt met mooie woorden die helemaal niet gebruikt worden in de gewone spreektaal (ik heb dit zelfs bij Griet Op de Beeck) - dit is één van de weinige boeken waar het wel juist aanvoelde. En ja, er zitten soms wat Antwerpse dialectwoorden in, maar dat vond ik juist charmant. Ik heb wat Antwerpse collega's, misschien is daardoor mijn immuniteit wat hoger :).

En inderdaad, dat alter ego Angelo: hierbij een waarschuwing aan de mensen die dit boek gaan lezen dat het hoofdpersonage helemaal niet sympathiek is. Daardoor is het inlevingsvermogen wat minder (ik heb Oorlog en Terpentijn nog niet gelezen, maar aangezien de schrijver over zijn grootvader schrijft, zal dat daar wel helemaal anders zijn), maar een dergelijk dubbel personage in de positie van politieman maakte het voor mij wel een interessant en origineel verhaal.
Ik heb de vorige boeken niet gelezen, maar deze zijn volgens mij compleet andere verhalen.

Wat ik vooral fantastisch vond aan dit boek, was de schrijfstijl en de vaart die in het verhaal zat (zó vlot geschreven). En daarover kunnen meningen sterk verschillen natuurlijk... Oorlog en Terpentijn staat in elk geval ook nog op mijn te-lezen-lijst :)


message 12: by Greet (new) - added it

Greet | 15 comments Wil staat al even op mijn verlanglijstje, maar ook hier altijd uitgeleend in de bib. Ik checkte bij bol.com maar daar was het toch wat te duur. Ik vertrek op vakantie, dus reserveren in de bib heeft momenteel geen zin, maar ik probeer het na terugkomst daar zeker eens op de kop te tikken.


Haaike | 219 comments Ik heb er vorige week in België nog naar gekeken, maar ook daar was hij al uitgeleend in de bib en ik ben niet genoeg overtuigd van het boek om het al te kopen. Hopelijk kan ik hem reserveren tegen de volgende keer dat we naar België gaan, al is dat sowieso pas voor binnen een paar maanden. Ach ja, dat geeft dan weer wel tijd om het meiboek nog te lezen ;-)


message 14: by Cindy (new) - added it

Cindy | 82 comments Ik heb het via De Standaard kunnen downloaden, dus hopelijk lukt het om deze maand uit te lezen.


message 15: by Nele (new) - rated it 3 stars

Nele Fraeyman | 56 comments Ik sluit mij aan bij de "meh, had er toch meer van verwacht"-groep. Het leest inderdaad supervlot, maar voor mij zijn er te veel losse draadjes in het verhaal. (view spoiler)
En wat is dat toch met dat zogenaamde alterego Angelo, die brengt echt niets bij aan het verhaal. Ik vind Wil ook niet echt onsympathiek eigenlijk, een grote opportunist ja, maar al de rest is precies zo naïef... zowel de 'goeden' als de 'slechten'.


Laurence | 148 comments Nele wrote: "Ik sluit mij aan bij de "meh, had er toch meer van verwacht"-groep. Het leest inderdaad supervlot, maar voor mij zijn er te veel losse draadjes in het verhaal. [spoilers removed]
En wat is dat toch..."


Ik vergeet boeken nogal snel (ook diegene die ik goed vind), dus ik moet al wat nadenken hoe het ineen zit, maar je bedenking over zijn schoonbroer heb ik ook gehad. Het is natuurlijk zogezegd Wilfried zelf die het boek schrijft, dus in die optiek zal hij misschien liever wat losse eindjes laten over dingen die hij liever niet beschrijft, zoals over zijn kleindochter, en over de relatie met zijn schoonbroer.
En dat alter ego, tja, dat vatte ik gewoon op als een deel van Wilfried, een deel dat verder gaat dan wat minder mooi opportunisme. (view spoiler)
En ik zou de rest niet naïef willen noemen, gewoon mensen met ideeën waar ze aan vasthouden. Ik vond ze wel geloofwaardig geschetst.


message 17: by Nele (new) - rated it 3 stars

Nele Fraeyman | 56 comments Ik had de indruk dat Angelo juist zijn slechte kant was? Alhoewel het ook hem was die zogezegd zorgde voor inspiratie voor zijn gedichten. (view spoiler)
Soit, het lokt alleszins discussie uit, wat ook wel de bedoeling zal zijn geweest van Olyslaegers :).


Laurence | 148 comments Nele wrote: "Ik had de indruk dat Angelo juist zijn slechte kant was? Alhoewel het ook hem was die zogezegd zorgde voor inspiratie voor zijn gedichten. [spoilers removed]
Soit, het lokt alleszins discussie uit,..."


Ewel ja, ik ook? Maar Angelo is dan gewoon een deel van Wilfried? Een niet zo fraai deel? Pfff, 't is inderdaad niet simpel met die alter ego's ;)


Becky | 148 comments Nele en Laurence, jullie maken mij wel benieuwd naar dit boek :)
Het is mij nog niet gelukt om het te pakken te krijgen, het is blijkbaar heel populair in de bib. Ik had het gereserveerd op 2 juli, dus normaal gezien zou het nu toch beschikbaar moeten zijn...
Ik vrees dat ik het niet meer ga kunnen lezen in juli, maar ja, dan heb ik het nog te goed voor augustus, he.


Dorien | 115 comments Laurence wrote: "Nele wrote: "Ik had de indruk dat Angelo juist zijn slechte kant was? Alhoewel het ook hem was die zogezegd zorgde voor inspiratie voor zijn gedichten. [spoilers removed]
Soit, het lokt alleszins d..."


Toevallig net dit stukje gelezen (gesprek tussen Yvette en Wilfried in 1941):
"Gij zijt anders... realistischer (...) want daarmee bedoel ik dat gij mij een overlever lijkt (...) Gij zijt anders dan ieder van ons (...) En er schuilt iets hards in u."
(...)"Ik kijk recht in haar ogen en voor het eerst in mijn leven laat ik een ander toe Angelo te zien."

Wat aansluit bij Laurence haar indruk.

Tot nu toe niet echt overtuigd van het boek, maar zeker gemotiveerd om verder te lezen.


Becky | 148 comments Na twee maanden wachten op mijn reservatie, heb ik dit boek eindelijk kunnen bemachtigen, jeuj! Ik ga er NU in beginnen :)


Marianne ik mocht het boek lezen als lid van de lezersjury voor de FINTRO literatuurprijs en het was mijn nummer 1 boek. themThema, stijl, taal én de universele problematiek gaf dit boek terecht alle prijzen die het reeds won en nog zal winnen. Een boek dat de lezer een geweten schopt. We staan allemaal zo snel klaar met een vermanend vingertje maar hoe zouden we zélf reageren in gelijkaardige situaties? Het is immens moeilijk om het geweten te volgen.


Becky | 148 comments ik vond het een goed boek!
Het trok mij mee in het Antwerpen tijdens WO II en schetste dat er naast zwart/wit (zwarte brigade/verzet) ook veel grijs was (de wegkijkers, de opportunisten, de 'tweezakken')
Ik vond het tof dat Olyslaegers zijn lezers meevoert langs de Antwerpse straten en dat het taalgebruik doorspekt is met Antwerpse uitdrukkingen ('dikken truut', 'ze krijgt het op haar seskes'), maar ik snap wel dat er lezers zijn die dat juist storend vinden.
Dat er bekende muzikale personaliteiten uit die tijd in het boek optraden (la Esterella, Stan Brenders) gaf het voor mij ook een tikkeltje extra :)


back to top