Geek Women Unite! (Finland) discussion

16 views
Jännitys, rikos & kauhu > Mitkä asiat tekevät hyvän mysteerin?

Comments (showing 1-3 of 3) (3 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Isla (new)

Isla | 18 comments Mod
Millaisia ovat yleisimmät tavat luoda arvoituksellisuutta jännityskirjallisuudessa? Kun mysteerejä alkaa hajottamaan osiin, häipyykö taika?

Harhaan johdatteleminen on ainakin varsin tyypillistä; asiat eivät ole kuin ne näyttävät olevan ja seuraa twist, joka paljastaa kaiken.


message 2: by Sussu (new)

Sussu (kirjakauris) | 9 comments Mod
En lue mitenkään erityisen paljon mysteerikirjallisuutta, mutta sillojn kun luen, mulle hyvän mysteerin tekee hyvä kirjoittaminen. Tarina voi olla vaikka kuinka kiinnostava, mutta jos se on kirjoitettu huonosti tai epäuskottavasti, en voi kirjasta pitää.

Itse pidän siitä, että kirjassa ei tiputella liian ilmiselviä vinkkejä siitä mikä on loppuratkaisu. Mysteerien ydin on itselleni usein juuri siinä, että koitan lukiessani keksiä mitä taustalla tapahtuu ja kuka on tekijä, ja minua ärsyttää jos kirjailija jättää aivan ilmiselviä vinkkejä jo alkutaipaleella. Liian selvät vinkit myös tuovat helposti sellaisen tunteen, että kirjailija vähättelee lukijan kykyä ns. lukea rivien välistä.

Niin kuin kaikissa kirjoissa, myös mysteereissä hahmot ovat itselleni myös olennainen osa sitä millainen lukukokemuksesta muodostuu. Minun ei tarvitse pitää hahmoista, mutta niiden on oltava uskottavia. Mikään ei ärsytä niin paljon lukiessa, kuin hahmot joiden en voisi missään olosuhteissa kuvitella olevan todellisia. Hahmo voi ihan hyvin olla vaikka kotitonttu, mutta jos sen luonne on kuvailtu hatarasti, alkaa ottaa päähän.


message 3: by Lea (new)

Lea (pauna) | 6 comments Olen ehkä vähän erilainen dekkarilukija, mutta minulle se mysteerin mekaniikka, loppuratkaisu tai tekijä ei ole se pääjuttu.

Tärkeintä on se matka, miten loppuratkaisuun päästään. Pidän siitä, että kirjassa vietetään paljon aikaa mysteeriin osallistuvien ihmisten päiden sisällä ja elämässä. Se luo minusta sen taian mysteerin ympärille.

Esimerkkejä tästä Dorothy Sayersin Gaudy Night ja P. D. Jamesin monet teokset. Modernimmasta päästä Elizabeth Georgen kirjat.


back to top