Suomalainen lukupiiri discussion

Uljas uusi maailma
This topic is about Uljas uusi maailma
14 views
Kirjakeskustelut > Uljas uusi maailma (ei spoilereita)

Comments (showing 1-4 of 4) (4 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Tytti, The Head Honcho (new) - added it

Tytti | 1959 comments Varokaa paljastamasta liikoja.


message 2: by Aaro (last edited Jul 08, 2017 02:17PM) (new) - rated it 4 stars

Aaro Salosensaari (aqsalose) | 72 comments Olen lukemassa tätä. (En ole ihan varma onko lukupiirit mun juttu IRL tai internetissä, mutta kokeillaan, olen aina halunnut lukea tämän kirjan.)

Uusi uljas maailma on vähän sellaisia kirjoja joista melko helposti oppii tietämään suuren osan sisällöstä etukäteen vaikka kirjaa ei olisi lukenut (mulle on jo tässä vaiheessa tuttuja teemat, aiheet, ja oikeastaan aika suuri osa juonestakin), sen verran sen käsitteisiin törmää kaikenlaisissa muissa keskusteluissa.

Huxleyn teosta verrataan usein Orwellin 1984-romaaniin, ja siinä hengessä että Huxleyn dystopia olisi kestänyt aikaa paremmin kuin Orwellin. En osaa sanoa vielä, mutta
heti alussa jo huomaa että kaikenlaiset teknologiset tulevaisuudenkuvitelmat on selkeästi kirjoitettu 1930-luvun näkövinkkelistä, mm. ennen DNA:n rakenteen ja toiminnan ymmärtämistä, psykologia/kognitiotiede on mennyt eteenpäin pavlovilaisesta behaviorismista, jne. Välistä Huxleyn spekulaatioiden vertailu toteutuneisiin juttuihin on ihan jännää, välistä silmät hyppii niiden yli.

Mutta tämmöiset vanhentuneet yksityiskohdat eivät ole ehkä niin tärkeitä asioita kun selkeästi Huxleylla on yleisempi / yhteiskuntafilosofisempi pointti eikä pelkkä suoraviivainen science fiction.


message 3: by Tytti, The Head Honcho (last edited Jul 09, 2017 08:07AM) (new) - added it

Tytti | 1959 comments Enpä minäkään nyt erityisemmin tiedä, ovatko lukupiirit niin minunkaan juttuja (haluaisin kyllä), vaatisivat ehkä nopeampaa lukutahtia, mutta eipä täällä mitään tiukkoja sääntöjä olekaan. Mutta jos sinulla on esim. jokin ehdokas elokuun teemakirjaksi, eli suomikummaa (scifiä, fantasiaa, spefiä...), niin vielä ehtii ehdottaa.


message 4: by Annamariah, Genrehaaste (new) - rated it 3 stars

Annamariah | 1115 comments Reilu neljännes luettu. Tässähän tuntee itsensä ihan suureksi ekoihmiseksi harrastuksensa tähden: "You can't consume much if you sit still and read books." (Mutta totta kyllä, halpa harrastus on pienituloisen pelastus.)


back to top