Suomalainen lukupiiri discussion

31 views
Vuosi 2017 > Elokuu: Finnish Weird

Comments (showing 1-19 of 19) (19 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 1978 comments Helsingissa järjestettävän 75. Worldconin kunniaksi elokuun teemana on "Finnish Weird" eli suomikumma. Tämän "genrenhän" lanseerasi (tietääkseni) Johanna Sinisalo käsittämään kaikenlaisen suomalaisten kirjoittaman spekulatiivisen fiktion, joka ei oikein sovi perinteisiin genreihin. Sinisalon itsensä lisäksi tunnetuin edustaja lienee Leena Krohn.

Itse en ole tämän tyylisen kirjallisuuden suurin ystävä, vaikka jotain olen lukenutkin, sillä tykkään realismista, mutta eiköhän tähänkin saada hyviä ehdotuksia. Aikaa on reilu viikko (kymmenisen päivää), jonka jälkeen äänestetään.

http://www.worldcon.fi/


message 2: by Tytti, The Head Honcho (last edited Jun 30, 2017 06:46AM) (new)

Tytti | 1978 comments Viitataanpa taas Kirjasammon artikkeliin, jossa on listattu useampia kirjailijoita ja heidän kirjojaan: http://www.kirjasampo.fi/fi/node/2876...

Edellisessäkin linkissä mainittu Ylen artikkeli: https://yle.fi/uutiset/3-6224605


message 3: by Annamariah, Genrehaaste (last edited Jun 30, 2017 10:16AM) (new)

Annamariah | 1139 comments Ei ole kyllä minullekaan ollenkaan tuttu genre :P Sen verran vilkaisin, että tuo Johanna Sinisalon Sankarit sopisi varmaankin Helmet-haasteen kohtaan 9 (toisen taideteoksen inspiroima kirja), jos jollakulla oli vielä sen kohdan kanssa vaikeuksia.

Ainoa, jonka olen tuolta Kirjasammon hyllystä itse lukenut, on Routasisarukset, eikä se ihan vakuuttanut (olen jopa onnistunut jättämään jatko-osat [ainakin toistaiseksi] lukematta, vaikka yleensä minun on pakko saattaa loppuun se, minkä olen joskus aloittanut. Tällä mentaliteetilla olen kahlannut läpi mm. koko P. C. ja Kristin Castin Yön talo ]House of Night]-sarjan, joka on etenkin loppua kohden ihan kamalaa kuraa.)


message 4: by Tytti, The Head Honcho (last edited Jul 01, 2017 08:13AM) (new)

Tytti | 1978 comments Itsehän olen lukenut sieltä Ennen päivänlaskua ei voi, Lumikko ja seitsemän muuta sekä Tainaronin, kaikki GR-aikanani. Muista eniten kiinnostaisi Näkki, mutta toisaalta juhannus meni jo ja se on niin lyhyt, ettei ehkä hirveästi keskustelua syntyisi.

(Ehdin jo unohtaa, minkä keksin tuota kautta siihen samaan kohtaan, mutta löysin sen samaa reittiä uudelleen eli Sammon salaisuus ja muita Don Rosan parhaita. Löytyisi omasta hyllystäkin signeerattuna. Olen vain kovin huono sarjakuvien lukija.)


message 5: by Tiia (last edited Jun 30, 2017 11:01AM) (new)

Tiia | 180 comments Siihen nähden että tykkään realistisista henkilötarinoista, olen kummallisen kiinnittynyt Leena Krohnin kirjoihin. Vakaa tavoitteeni on lukea vähitellen ne kaikki. Hänellä on hallussaan sekä hahmon- ja miljöönrakentaminen että sanat että rytmi. Syy, miksi en ole palkinnut kai yhtään hänen kirjaansa viidellä tähdellä, on, että jotenkin ajattelen että hän olisi pystynyt kirjassa vielä parempaankin. Hän on minulle sellainen kirjailija, jolla on rajaton taito. Hänen tyyppinsä ja tilanteensa ovat outoja, mutta jotenkin se hänen outonsa on kuitenkin kaiken aikaa hyvin inhimillistä, välillä uhmakastakin, mutta silti herkkää.

Nyt on hyllyssä odottamassa Mehiläispaviljonki: kertomus parvista.

Johanna Sinisalo on toisella tavalla kiinnostava.Kädettömät kuninkaat ja muita häiritseviä tarinoita oli tavattoman mielikuvituksellinen kokonaisuus, jossa paljon mieleenpainuvia kertomuksia. Mutta hänen tyylinsä ei valitettavasti vakuuta minua. Jotenkin tuskastun herkkyyden puutteeseen ja mietin epäloogisuuksia liiaksi hänen riveillään.


message 6: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 1978 comments Krohnhan sai Finlandia-palkinnon kirjastaan Matemaattisia olioita tai jaettuja unia, olisikohan se näin summassa yksi hyvä ehdokas?

Sinisalolla puolestaan olisi Auringon ydin, jota on verrattu Atwoodin kirjaan (ja uuteen sarjaan) Orjattaresi.

Jääskeläisen Harjukaupungin salakäytävät on puolestaan siitä erikoinen, että siitä on liikkeella kaksi eri versioita, joiden loput eroavat.

Henkilökohtaisesti olisin itse ehkä enemmän kiinnostunut lukemaan antologian Varjoisilta kujilta, koska siinä on kissoja. On myös tämän vuoden kirja, jos joltain sellainen puuttuu.

Nämä olkoot puolivirallisia ehdotuksia, joten laittanen äänestykseen vain ne, jotka saavat kannatusta, paitsi kissatarinat ehkä muutenkin.


message 7: by Reija (new)

Reija | 112 comments Sinisaloa ja Krohnia olen lukenut useamman verran mutta ehkä vain Ennen päivänlaskua ei voi kolahti enemmän. Teemestarin kirja oli tavallaan aika kiinostava Suomi-Japani yhdistelmä, semmonen hiljanen kirja ja Viivamaalari oli nimensä mukaan viivanmaalausta (jotkut kirjat on vähän hämmentäviä). Pasi Jääskeläistä kokeilin, sitä kehuttua kirjaa, mutta kesken jäi sekin. Noista Kirjasammon kirjoista oisin kiinnostunein kokeilemaan Tiina Raevaaraa. En ole hänen romaanejaan lukenut mutta ainakin kolumnien kirjoitustyyli on ollut luettavaa (ei ehkä kovin korkealla tää rima tällä kertaa).


message 8: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 1978 comments Raevaaralla on useampikin romaani ja novellikokoelma, mutta esikoinen Eräänä päivänä tyhjä taivas on scifistelevä romaani, dystopiaa. Katson sen siis ehdotetuksi.

Lisään myös puolivirallisen ehdotuksen, kun kerran tuli mieleen, eli Risto Isomäen Sarasvatin hiekkaa. Tämä on siitä erikoinen, että romaanista on tehty myös sarjakuvaromaani Sarasvatin hiekkaa, jonka periaatteessa voisi myös lukea haasteeseen. Kannattakaa, jos kiinnostaa lukea tämä.


message 9: by Terhi, Suomi 100 vuotta (new)

Terhi Salminen | 414 comments Isomäen Sarasvatin hiekkaa ja Sinisalon Auringon ydin on molemmat luettu. Voin kyllä suositella molempia. Ennen päivänlaskua ei voi on ollut lukulistalla ties miten pitkään, mutta taitaa olla useimmilla luettuna. Voisin suositella myös Helena Wariksen Pohjankontu - trilogiaa. En nyt muista ensimmäisen osan nimeä.


message 10: by Terhi, Suomi 100 vuotta (new)

Terhi Salminen | 414 comments Harmi, kun mobiililla ei pysty muokkaamaan viestejä. Mutta tulkoon nyt sitten kaksi viestiä peräkkäin. Minulla on kesken Rajaniemen Näkymättömät planeetat. Mielenkiintoinen novellikokoelma, joka sopisi mainiosti tähän.


message 11: by Desertorum (new)

Desertorum | 751 comments Uniin piirretty polku on se ensimmäinen osa Pohjankontu sarjasta. Hieno suomalainen fantasia-sarja, pidin todella paljon.
Ennen päivänlaskua ei voi on tullut luettua ja siitä pidin paljon. Silti en ole tarttunut Sinisaloon sen jälkeen.
Tainaronista en pitänyt mutta uuden mahdollisuuden olen valmis Krohnille kyllä antamaan.
Aika valmis olen kokeilemaan kaikenlaisia ehdotuksia, jos vain en ole aiemmin lukenut.
Täytyy katsella vielä noita listoja uudelleen kunhan pääsee reissusta kotiin ja koneelle.
Jotenkin koen että GR on haasteellinen puhelimella.
P.S. Vain yksi kirja ostettuna reissusta tähän mennessä!


message 12: by Tuatara (new)

Tuatara | 214 comments Olen tainnut lukea genreä liikaa, kun en osaa keksiä mitään ehdotuksia, kun ajatukset hajoavat heti miljoonaan suuntaan. Käytännössä kaikki mainittu on joko sellaista jonka olen jo lukenut tai sitten olen aikeissa lukea, mutten ole vielä ehtinyt.

Sinisalon Auringon ytimen luin viime kesänä ja tykkäsin paljon, olen hänen kirjoistaan yleensäkin tykkäillyt. Krohnia olen lukenut vähän vähemmän, tyyli ei miellytä niin paljon. Isomäen Sarasvatin hiekassa oli kyllä kiva idea, mutta hahmokuvaus ei sytyttänyt yhtään. Viimeksi mainituista tuli luettua novellikokoelma Varjoisilta kujilta, josta kyllä itse pidin...

Ts. olen varmaan kierroksella mukana joka tapauksessa.


message 13: by Tiia (new)

Tiia | 180 comments Raevaaran En tunne sinua vierelläni kuulostaa kiinnostavalta. Sekin on novellikokoelma, kuten moni edellä ehdotettu.

Onkohan tähän suomalaisten novellien runsauteen ehkä osasyynä kirjoituskilpailut (Atorox, Nova), vai onko aihepiiri vain sellainen että se tehoaa usein ytimekkäässä muodossa? Itse kyllä luen mielelläni novelleja ja saatan ottaa näistä useammankin luettavaksi.


message 14: by Lumissa (new)

Lumissa | 422 comments Meinasin ehdottaa omalta osaltani Maarit Verrosen novelleja, mutta tosiaan ehdokaslistalla on jo aika monta lupaavaa novellikokoelmaa, joten sen sijaan ehdottaisin toista lukulistallani ollutta kirjaa, Pekka Mäkelän Muurahaispuuta.

Luin Sarasvatin hiekkaa pari kuukautta sitten, ja annoin sille kaksi tähteä. Samat ongelmat kuin Tuataralla, ihan kuin kirjailija olisi keksinyt hyvän idean ja sitten siihen ympärille on pitänyt keksiä kourallinen stereotyyppisiä ja paperinohuita henkilöhahmoja ja myötähäpeää herättävän huono romantiikkasetti, että kirja täyttäisi kaunokirjallisuuden kriteerit.

Noin muuten on taas paljon hyviä uusia kirjaehdotuksia tipahdellut ja myös monia jo jonkin aikaa lukemista odotelleita nimikkeitä, joten eiköhän täältä joku kiva vaihtoehto valikoidu elokuulle luettavaksi.


message 15: by Tuatara (new)

Tuatara | 214 comments Lumissa, juuri sama fiilis minullekin tuli Sarasvatin hiekasta - kuin hahmot olisivat olleet jotain paperinukkeja, joiden on vain pakko olla olemassa jotta sitä mielenkiintoista ideaa voidaan käsitellä.

Voisin kannattaa mm. jotain Raevaaran teosta. Olen häneltä lukenut vain Hukkajoen ja täytyy sanoa, ettei se ollut makuuni ollenkaan, joten en ole saanut tutustuttua muihin kirjailijan kirjoihin ja lukupiiriin osallistuminen olisi hyvä tapa potkia itseni ylittämään se este. Käsitykseni mukaan novellikokoelmat ovat olleet kuitenkin tykättyjä.

Vähän sama ongelma Maarit Verrosen kanssa, jolta ensimmäisenä käteen sattui Yksinäinen vuori. Sen luettuani ajattelin, että hohhoijaa ja tämä kirjailija on nyt nähty. Kuitenkin kiitteleviä arvioita muista kirjoista on sadellut viime aikoina niin paljon, että pitäisi vain päästä ensivaikutelman yli ja testata jotain muutakin.

Tunnun kärsivän jostain makuuni sopimattoman ensimmäisen kirjan kirouksesta. :D


message 16: by Noora (new)

Noora | 668 comments Tähän on tullut jo valtavasti ehdotuksia joista monet ovat olleet jossain kohtaa ajatuksissa lukea, mutta eivät vain pääse ikinä lukuvaiheeseen Kangasvuon Sudenveri ja Itärannan Teemestari on luettu. Sinisaloa olen joskus kauan sitten kokeillut, mutta en saanut muistaakseni kirjaa loppuun. Olen kyllä valmis antamaan uuden mahdollisuuden. Raevaara, Sinisalo ja Krohn ovat näin äkkiseltään kiinnostavimmat kirjailijat.


message 17: by Peony (new)

Peony (Peony79) | 484 comments Minäkin vähän kyttään täällä taustalla, josko lukuvahtoehdoksi elokuuksi tässä lukupiirissä valikoituisi joku Leena Krohnin kirja, jota en ole lukenut (en ole lukenut kuin kaksi, enkä kumpaakaan Finladia ehdokkaana ollutta..toinen niistä jopa palkittu). Jos noin kävisi niin vierailisin mielelläni tässä lukupiirissä pölisemässä, vaikka en muuten ole ollut tässä vielä mukana. Luin juuri Erehdyksen Krohnilta ja tuohon kirjaan ujutetut novellit olivat niin kiinnostavia ja hyviä, että olisi kiva lukea kokonainen kokoelma "omituisia juttuja" häneltä. :)


Asian vierestä:
Annamariah, voi sinua kohtalotoveri! Minäkin aloin lukea tuota Yön talo-sarjaa tutustuakseni hampaat irvessä YA-genreen ja vampyyritarinoihin (olen allerginen kaikenlaisille geneerisille vampyyri-, zombie- jne elokuville ja kirjoille). Tuota suositeltiin minulle suosittuna nuortensarjana. Kaksi ekaa kirjaa oli mielestäni jo aika gagelia, mutta jatkoin, kun sanottiin, että sarja paranee muutaman ekan kirjan jälkeen. Muistaakseni jopa viisi kahlasin läpi ja sitä parannusta ei kuulunut. Tuohon saakka pääsin sisulla, enempää ei uponnut ja oli se sarja pakko jättää kesken.


message 18: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 1978 comments Äänestys on auki!
https://www.goodreads.com/poll/show/1...

Minä taas tein vähän luovaa päättelyä ehdotusten suhteen, esim. vaihdoin Raevaaran kirjan toiseksi kuin olin jo julistanut ja valitsin sitten Krohnilta hänen Finlandia-voittajansa, enkä Mehiläispaviljonkia, vaikka sekin mainittiin. Äänestykseen voi kuitenkin vielä lisätä oman vaihtoehtonsa, jos haluaa.


message 19: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 1978 comments Sopivasti Sinisalon Auringon ydin on voittanut Prometheus-palkinnon (jakaa The Libertarian Futurist Society) vuoden parhaasta romaanista.

http://lfs.org/blog/sinisalo-wins-pro...


back to top