Suomalainen lukupiiri discussion

37 views
Kotimainen kaunokirjallisuus > Uudet kotimaiset julkaisut 2017

Comments Showing 1-9 of 9 (9 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Peony (new)

Peony (peony79) | 723 comments Mitä tänä vuonna (2017) ilmestyneitä kotimaisia kirjoja olette lukeneet? Mitä piditte? Onko suosituksia? Vuosi alkaa olla puolessa, joten ehkä jotain on jo ehditty lukea. Onko löytynyt jo sellaisia, joille olisitte jotain palkintoa ojentamassa? Olisi mukava saada vinkkiä parista oikein laadukkaasta, tuoreesta kaunokirjallisesta teoksesta.


message 2: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1764 comments En vielä yhtään mitään, mutta laitoin heti tammikuussa varaukseen Venla Hiidensalon romaanin Sinun tähtesi, josta Tytti vinkkasi, ja nyt olen varausjonossa sijalla 23. Niteitä on 99, joten saan sen toivottavasti lähiaikoina. Minulla on kirjan suhteen melko kovat odotukset, eli toivottavasti en pety.


message 3: by Tytti, The Head Honcho (last edited Jun 03, 2017 09:23AM) (new)

Tytti | 2539 comments Vinkkasinko? En muista tuollaisesta juonesta lukeneenikaan, vaan jostain ihan toisesta, tosin samasta aiheesta! Noh, varmaan muistan väärin. :D Ehkä siitä oli tiedossa vain aihe sitten...

Tämähän on myös kohta Helmet-haasteessa, ja sinne olen lisännyt myös Kirjasammon linkin kevään kirjoista. (Jaa, ja se linkkihän myös selitti, miksi olin vinkannut kirjasta, mutta tuo juoni ei kuulostanut tutulta...) Lahtarit-kirjanhan oli joku lukenut ja taisi pitää hyvänä.
https://www.goodreads.com/topic/show/...

P.S. Taidan siirtää tämän keskustelun Kotimainen kaunokirjallisuus -kansioon. Se sopii minun lajittelussani sinne paremmin, kun tämä on yleisempää keskustelua.


message 4: by ArjaJ (last edited Jun 03, 2017 09:45AM) (new)

ArjaJ | 80 comments Esititpä hyvän kysymyksen. Olen lukemassa vasta neljättä tänä vuonna ilmestynyttä kirjaa. Nämä luin jo:
Ruusuvuori: Yksi näistä pienimmistä
Han Kang: Vegetaristi
Katja Kallio: Yön kantaja
Parhaillaan luen:
Terho Miettinen, Raija Pelli: Harhaanjohtajat - vahvassa uskossa

Vegetaristi on kirjoitettu jo 2015 mutta suomennos ilmestyi tänä vuonna. Vegetaristi on jo palkittu Bookerilla mutta ansaitsee lisää palkintoja, yhden ojennan minä.

Katja Kallion Yön kantajaa uskallan myös suositella luettavaksi vaikka alkuosa olisi voinnut olla tiiviimpi ja lyhempi. Seilin saaren kuvaus oli hyvin mielenkiintoinen.

Viime vuonna luin paljon vastailmestyneitä kirjoja. Yhteensä 59 uutuutta eli n. 40 % lukemistani oli samana vuonna ilmestyneitä. Tänä vuonna on hieman vanhemman kirjallisuuden vuoro mm. Suomi 100 -teeman takia.


message 5: by Tytti, The Head Honcho (last edited Jun 03, 2017 10:29AM) (new)

Tytti | 2539 comments Yritin katsoa, mutta kukaan ei ole tehnyt tämän vuoden "Finnish books in 201x" -listopiaakaan. En oikein haluaisi itse sellaista aloittaakaan, minulla on jo niin paljon listoja "moderoitavana" muutenkin ja yhteen vuoteen keskittyvät tuppaavat myös vanhenemaan nopeasti.

Pohdin kuitenkin, että uudelle kotimaiselle kirjallisuudelle voisi tehdä oman listansa, ja säännöllisin väliajoin se tulee myös mieleen teema-aiheena, mutta hylkään sen aina siksi, että uutta kirjaa voi olla vaikea saada kirjastosta oikeaan aikaan, eli kirjan melkein pitäisi olla pari vuotta vanha.

Nyt voisi kuitenkin aloittaa "itsenäisen Suomen toisen vuosisadan parhaat kirjat" (vaikka siinä jäisikin muutama vuosi väliin HS:n vuonna 2013 tekemän listan kanssa) tai sitten yksinkertaisesti listopian tämän vuosikymmenen parhaista kotimaisista kirjoista, siihen löytyisi kirjojakin jo helpommin (ekaan en voisi äänestää itse yhtään). Sitä voisi myös jatkaa taaksepäin. Hmm...

Kirjasampokin tuli taas apuun, "Kesälukemista 2017: 20 uutuusromaania" (vaikka aika moni taitaa olla sama kuin ekassakin linkissä).
http://www.kirjasampo.fi/fi/node/9160...


message 6: by Peony (new)

Peony (peony79) | 723 comments Juu listopia-lista on aika lyhytikäinen, kun yksittäinen ihminen ei välttämättä lue montaa sen ko. vuoden kirjaa ja jos ja kun ovat lukeneet, niin alkaa yleensä olla se loppuvuosi menossa.

Olen kovasti tutkaillut kustantajien katalogeja, mutta aika paljon nimekkäitä kirjailijoita on julkaisemassa vasta syksyllä (esim. Kjell Westö). Mitä nyt silmään sattui, niin erittäin runsaasti olisi tarjolla sisällissotaan sijoittuvia kirjoja, mutta koska niitä tulee muutenkin luettua tasaisin väliajoin, niin alkaa hieman puuduttaa aihe. Eli niiden kanssa taidan odottaa ja tutkailla, josko niistä nousee yksi tai kaksi aivan helmiksi ja luen ne sitten. Asko Jaakonahon Valon juhla kuulostaa kiinnostavalta (sijoittuu myös sotaan, mutta II MS:n aikaan), mutta sekin ilmestyy vasta elokuussa.

Noi linkit on kiva vinkki! En ole netistä oikein löytänyt vielä kovin kuumana käyvää keskustelua tämän vuoden kirjoista.


message 7: by Lumissa (new)

Lumissa | 806 comments Minä olen tänä vuonna ehtinyt lukea vasta kaksi kotimaista uutuutta, Uraanilamppu ja muita novelleja sekä Vaikka vuoret järkkyisivät.

Salmenperän novellikokoelma oli aika epätasainen, joitain tosi hyviä novelleja (mm. niminovelli), monia keskinkertaisia ja muutama ihan hohhoijaa. Helluntalaisuudesta kertova Vaikka vuoret järkkyisivät oli puolestaan selvästi keskivertoa parempi suomalaisesikoinen, mutta en minä sillekään antanut kuin kolme tähteä. Kirjaa vaivasivat etenkin paperinohuet ja karikatyyrimaiset sivuhenkilöt, mutta kokonaisuus kuitenkin meni hyvinkin plussan puolelle.


message 8: by Tytti, The Head Honcho (last edited Aug 26, 2017 09:35AM) (new)

Tytti | 2539 comments Ylen "kirjallisuustoimittaja Seppo Puttonen listasi viisitoista teosta, jotka puhuttavat syksyllä 2017".

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/08...

Löytyyköhän näistä tämän vuoden Finlandia-voittaja?


message 9: by Desertorum (new)

Desertorum | 1157 comments Itselle mielenkiintoisimmaksi nousi tuo Sahlbergin Amandan maailmat. Kytömäen Kultarinta oli niin hieno että varmaan tuo Kivitasku tulee lukuun myös.


back to top