HaiBun Reading Challenge discussion

Un bărbat pe nume Ove
This topic is about Un bărbat pe nume Ove
54 views
HaiBun Reading Challenge. Iunie: Carte cu o copertă atractivă

Comments Showing 1-11 of 11 (11 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by HaiBun (last edited Jun 01, 2017 10:02PM) (new)

HaiBun | 44 comments Mod
Uite că am ajuns și la provocarea din luna iunie, iar lista HaiBun Reading Challenge zice că de această dată vom citi o carte cu o copertă atractivă. La fel ca și luna trecută, când am ales cartea în funcție de titlu, de această dată vom miza pe aspectul grafic al coperții fără să ne fi documentat în prealabil. Intri într-o librărie sau bibliotecă și prima copertă care-ți atrage atenția este despre această provocare. Vom încerca apoi să analizăm idiomul englez "Nu judeca cartea după copertă" și argumentele pro sau contra în funcție de cartea citită.

Recomandările noastre le găsiți aici: http://haibun.md/haibun-reading-chall...

Deadline-ul pentru lectură este 30 iunie.


message 2: by Février (new)

Février (goodreadscomfevrier) | 1 comments Hey, HaiBun. Nu știu dacă se va înscrie în challenge, am citit cartea anul trecut, dar am vrut s-o includ aici, fiindcă am ales-o exact datorită coperții. E vorba de „Seven Brief Lessons on Physics” de Carlo Rovelli, care are o copertă incredibil de frumoasă. Cărțulia e mică, neagră și cu stropi aurii „de stele”. Am primit o mare plăcere de la lectură. http://cdn2.asthebirdfliesblog.com/co...


message 3: by Ana (last edited Jun 19, 2017 01:57AM) (new) - rated it 5 stars

Ana Apetri | 11 comments Buna, tuturor! Am ales pentru provocarea lunii iunie cartea "Pofta de ciocolata" de Care Santos. Are o coperta foarte atractiva, care m-a dus cu gandul la "Sub luna de Sofran" (o carte care mi-a placut foarte mult). Copertile sunt foarte foarte asemanatoare. Din pacate continutul nu a fost pe masura asteptarilor mele.
In carte se vorbeste despre o ciocolatiera, in care incap fix trei cesti de ciocolata. Pornind de la acest obiect mic si aparent fara o prea mare importanta, de fapt autoarea face o excursie prin viata a trei femei din epoci diferite. Ideea cartii e interesanta, dar autoarea are un stil abrupt de a povesti lucrurile. Trece brusc de la o istorie la alta fara a o incheia pe precedenta, fara un final conturat. Eu am avut astepatri mai mari de la aceasta carte cu o coperta atat de faina.


message 4: by Diana Hincu (last edited Jun 21, 2017 02:02PM) (new) - added it

Diana Hincu | 12 comments Pentru iunie, am citit Femeia cu parul rosu, Orhan Pamuk (Editura Polirom). https://www.instagram.com/p/BVeiqOBlx....
Coperta aduce a picturile lui Rosseti cu femei din mituri. Si este pe masura continutului, tot atit de plin de culoare, subtext, simbolistica, referiri literare. Femeia cu parul rosu din carte, a obsedat barbatii din viata sa, pina la drama, tot asa cum Elizabeth Siddal, iubita lui Rosseti era icoana obsesiva din lucrarile sale. Romanul se joaca cu simbolurile de contrast intre cultura orientala si cea occidentala, ceea ce il face pe Pamuk un scriitor foarte interesant.
Continutul incepe molesit, cit se poate de realist si incet luneca spre fictiune, aducind un sfirsit atit de mistic, ca ramii cu ochii mari, neclintiti.
Si tot pe potriva continutului, e si limbajul. Pe masura ce trateaza diferite subiecte, delireaza si scrisul. E moderat si cursiv, cind povestete istoria unui fintinar si relatia discipol-maestru, si usor mitic, cind face paralele cu cele doua povesti cheie ale cartii – Oedip Rege a lui Sofocle si Rostam si Sohrab, povestea persana, unindu-le prin relatia tata-fiu. Linia eros desigur ca nu lipseste, pentru ca avem prezenta senzuala femeie cu parul rosu a lui Rosseti. Si aici apare si Freud si interpretarile sale despre Oedip, inevitabil :).
Relatia tata-fiu ramine ca un fir rosu prin tot romanul, inspirat probabil din viata lui Pamuk, care a avut un tata problematic. Avem si tragedie in dragoste, adulter, crima si investigatii, filozofii asupra conditiei umane cu pacate si remuscari, referinte culturale si plus la toate, personaje de parca drogate.

Dupa lectura, am ramas cu senzatia ca am consumat o sticla de vin rosu, un mix de izuri, bun, cu un gust plin, intens, ramas mult timp pe papilele gustative.

P.S. In Australia, este o librarie care a impachetat toate cartile si a pus pe fiecare in parte cite o descriere scurta, astfel ca cei care cumpara, sa nu le judece in functie de coperta, sau autor:) Interesant experiment.
http://casastiti.ro/exista-librarie-u...


Anastasia Vahtin  | 13 comments Pentru luna aceasta am ales cartea "Lapte negru" de Elif Shafak

Este o carte minunata si usor de lecturat. Mi-au placut temele abordate si in luptele interioare si fricile autoarei m-am regasit pe alocuri. Mi-au placut de asemenea capitolele care povestesc viata unor alte femei scriitoare, cu destine mai mult sau mai putin fericite, care arata ca orice femeie are calea ei de parcurs in dependenta de alegerile facute, si ca totusi in lumea scriitorilor femeile sunt in primul rind privite ca "femei" si doar mai apoi ca "scriitoare"
O autobiografie sincera, curajoasa, care m-a facut sa revad un pic unele viziuni ale mele asupra maternitatii ca idee in sine. O recomand femeilor in primul rind, pentru ca barbatii nu ar intelege multe lucruri din ea din simplu motiv ca mentalitatea difera la ei!


message 6: by Ve (new)

Ve | 17 comments Pentru luna iunie am ales cartea: O zi infecta sau 365 de motive de a nu te trezi din pat, o carte hazlie, sarcastica, directa si usor de citit vara asta.
M-a atras coperta de un rosu intens, pasional, puternic, dar si vederea sau semnul de carte din interior. Ador cartile care au semne de carte incorporate.
Este o carte, precum titlu si spune, despre numeroasele motive de a nu te da jos sin pat si a face chestii, a lenii si in general un omagiu adus procrastinarii prin citate adunate de la cei mai renumiti scriitori, critici, politicieni ai tuturor timpurilor de catre autorul Pierre Enckell.

Am o gramada de citate preferate, dar cele care mi-au ramas la suflet sunt urmatoarele:
1.Toata dimineata, mi-am gandit gandurile. Maine de Biran
2.In aceste zile totul e gol. Imposibil sa lucrez. C.-F. Ramuz
3.Aceasi stare pe toate planurile. Lev Tolstoi.

Pentru iunie am ales ceva usor! Sa vedem cum stau cu timpul in iulie! Vreau sa citesc ceva serios.


message 7: by HaiBun (new)

HaiBun | 44 comments Mod
Février wrote: "Hey, HaiBun. Nu știu dacă se va înscrie în challenge, am citit cartea anul trecut, dar am vrut s-o includ aici, fiindcă am ales-o exact datorită coperții. E vorba de „Seven Brief Lessons on Physics..."

Fevrier, scuze de răspuns întârziat. Coperta este impresionantă! (Veronica here) Îmi place mult combinația de culori și tehnica de decor. Este o recomandare minunată, mulțumesc!


message 8: by HaiBun (new)

HaiBun | 44 comments Mod
Ana wrote: "Buna, tuturor! Am ales pentru provocarea lunii iunie cartea "Pofta de ciocolata" de Care Santos. Are o coperta foarte atractiva, care m-a dus cu gandul la "Sub luna de Sofran" (o carte care mi-a pl..."

Știi cum, conținutul nu întotdeauna corespunde ambalajului, de aia și am lansat această temă de lectură, ca să experimentăm și să ne gândim mai aprofundat la legătura între copertă - ambalaj și conținut.


message 9: by HaiBun (new)

HaiBun | 44 comments Mod
Diana Hincu wrote: "Pentru iunie, am citit Femeia cu parul rosu, Orhan Pamuk (Editura Polirom). https://www.instagram.com/p/BVeiqOBlx....
Coperta aduce a picturile lui Rosseti cu femei din mi..."


Diana, mulțumim de comentariu asupra cărții, nu prea l-am citit pe Orham, iar descrierea ta ne-a stîrnit curiozitatea ))

P.S: de ce la poza de pe Insta nu este #haibunmd? :D
P.S.S: știm de acțiunea făcută de acea librărie și ne-a plăcut și nouă :)


message 10: by Diana Hincu (new) - added it

Diana Hincu | 12 comments L-am descoperit si eu recent pe Pamuk, cu fler. Mersi pentru challenge ;)
P.S. deja este :))


message 11: by HaiBun (new)

HaiBun | 44 comments Mod
Dragi prieteni, iată și videoul despre ce s-a citit în iunie ^_^
Ne auzim pe parcursul lunii iulie și în discuția pentru luna iulie :)

http://haibun.md/vlog-2017-haibun-rea...


back to top