Suomalainen lukupiiri discussion

32 views
Vuosi 2017 > Heinäkuu: Kanadan dominio 150 vuotta

Comments Showing 1-28 of 28 (28 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Tytti, The Head Honcho (last edited Jun 01, 2017 10:15AM) (new)

Tytti | 2539 comments Ajattelin, että Kanadankin merkkivuoden voisi jotenkin huomioida, vaikkakin kun juuri luin asiasta tarkemmin, niin kyse ei ollut varsinaisesti itsenäistymisestä, vaan tulemisesta itsehallinnolliseksi konfederaatioksi eli dominioksi 1.7. 1867.

Mutta hyvää kirjallisuutta sieltäkin tulee ja erityisesti vahvoja naiskirjailijoita, Atwood, Munro ja tietenkin L. M. Montgomery. (Hauskasti taitaa kahden mainitun kirjoista pyöriä juuri uudet sarjat maailmalla.) Kanadan kirjallisuudesta Wikipedia sanoo esimerkiksi: "[m]uita ominaispiirteitä kanadalaiselle kirjallisuudelle ovat muun muassa epäonnistuminen teoksen teemana, huumori, lievä amerikkalaisvastaisuus, ihmisen ja luonnon välinen suhde, satiiri ja ironia, itsepaheksunta, sekä maaseudun ja kaupunkielämän välinen suhde." Kuulostaa aika tutulta...
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kanadal...

Mutta tässä ketjussa voitte ehdottaa luettavaksi kanadalaisen kirjailijan kirjaa heinäkuun lukupiirikirjaksi. Aikaa on reilu viikko.


message 2: by Desertorum (new)

Desertorum | 1143 comments No minäpä ehdotan uudestaan Atwoodia; Sokea surmaaja koska se odottaisi hyllyssä. Kirja voitti Booker-palkinnon 2000.


message 3: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Heh, ajattelinkin, että voisit näin tehdä, mutta en halunnut painostaa. :-)


message 4: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1764 comments Minulla taas on oma kirjahylly -haasteessa Montgomeryn Pat of Silver Bush, joka on suomennettu vasta joitain vuosia sitten nimellä Vanhan kartanon Pat, joten voisin ehdottaa sitä.

Aloitin vuosien jahkailun jälkeen kanadalaisen Jalna-sarjankin tänä vuonna, eli osuin ihan vahingossa näemmä sopivaan aikaan :D


message 5: by Desertorum (new)

Desertorum | 1143 comments Hah, lähinnä mietin että tungenko tätä nyt kaikkien tuskaksi joka paikkaan ;)
Tuosta Jalnasta taisi olla joskus aiemmin jossain puhetta? Muuten olen ollut autuaan tietämätön koko sarjasta. Se voisi olla kyllä ihan kokeilemisen arvoinen.


message 6: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments No varmaan se on ihan lukemisen arvoinen kirja, kuten jossain jo sanoinkin, ja onhan hän ehkä tämän hetken suosituin kanadalainen kirjailija. :D

Juu, Jalnasta oli, varmaan Annamariahin omassa haasteketjussa. Itse olen törmännyt kirjoihin kirjaston vaihtokärryssä, niitä on ilmeisesti ihan riittävästi kyseisessä sarjassa, joten vähän pelottaa siihen tutustuminen, vaikka jossain määrin voisi kiinnostaakin, ainakin jokin niistä. Mutta en tosiaan haluaisi ehkä lukea koko sarjaa itse.

Tässä juuri mietin, että viitsisinkö itse ehdottaa mitään. Vihervaaran Anna -sarjaa minulla olisi kännykässä, kun sitä on voinut ladata ilmaiseksi Elisa Kirjasta (lienen tosin lukenut jonkin niistä lapsena), mutta ehkä se on vähän turhan tuttu kaikille. Kaksi ensimmäistä on kuitenkin äänikirjoinakin, joten ehkä kuuntelen ne joskus itsekseni. Nobelisti Munroakin joku toivottavasti ehdottaa, itselläni ei ole häneltä ehdokasta.

Mutta taidan kuitenkin ehdottaa Atwoodilta toista kirjaa, joka minulta löytyy omasta hyllystäni, eli Penelopeia. Se tosin ei taida kertoa paljoakaan Kanadasta, joten sikäli teidän vaihtoehtonne ovat parempia, mutta silti vaikuttaa kovin mielenkiintoiselta. (Sopisi varmaan Popsugarin mytologiakohtaan, vaikkei tulisi valituksikaan.)


message 7: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 710 comments Minulla on tällä hetkellä kesken Munron Kerjäläistyttö ja omasta hyllystä löytyy lukemattomana Atwoodin Onyx ja Crake, jota suunnittelin lukulistalleni HBO:n Handmaid's Talen vanavedessä. Siinä olisi kaksi ehdokasta.


message 8: by Lumissa (new)

Lumissa | 798 comments Minua olisi voinut se Vihervaaran Anna innostaa kesälukemistona, joten voisin kyllä ehdottaa sitä silläkin uhalla, että muille se on tuttua juttua. Munron novellitkin kyllä innostavat, mutta Terhi onneksi katselikin siltä osastolta hyvän tarjokkaan. Atwoodkin on aina vähintään hyvä, joskin Sokean surmaajan ja Oryxin ja Craken olen lukenut, ja ehkä lähtökohtaisesti tarttuisin mielelläni johonkin ennestään tuntemattomaan kirjailijaan.

Onpas vaikeaa, kun on niin monia mielenkiintoisia vaihtoehtoja!


message 9: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 710 comments Kieltämättä Kanada vaikuttaa olevan useamman mielenkiintoisen kirjailijan koti.


message 10: by Reija (new)

Reija | 188 comments Olen Atwoodia kolmen neljän verran kahlannu ja tuntuu että voin jättää kyllä hänen tuotantoon palaamisen väliin, kiinnostavia aiheita mutta en ole hänen maailmoihinsa oikein päässyt sisälle. Annat ois hienoja mutta juuri uuden tv-sarjan katsoneena ei ihan heti viitsisi sinnekään palata. Runotytöt sen sijaan olisi mulla kesken mutta ehkä kolmas osa ei oo paras tapa aloittaa sarjaa.

Selailin muutamaa Kanada listopiaa ja löysin jopa muutaman kirjan omasta hyllystä. Nyt kun ollaan noihin dystopiajuttuihin ihastuttu, niin parin vuoden takainen Station Eleven oli musta ihan kiinnostava kirja. Myös Neurovelho mainitaan kanadanamerikkaiseksi kirjaksi, mitä ikinä se tarkoittaakaan.


message 11: by Tytti, The Head Honcho (last edited Jun 04, 2017 06:02AM) (new)

Tytti | 2539 comments Olisi kiva saada joku ranskankielinenkin kirjailija mukaan, mutta en tiedä oikein nimiä tai mitä kirjoja heiltä on suomennettu. Station Elevenia ei ilmeisesti ole suomennettu tai ei ainakaan löytynyt tietokannasta, joten se ei silloin oikein sopisi. William Gibson puolestaan on syntynyt ja kasvanut Yhdysvalloissa, mutta muutti Kanadaan Vietnamin sodan kutsuntoja pakoon. On kylläkin asunut siellä aikuisikänsä, mutta toisaalta löytyy ihan oikeastikin kanadalaisia kirjailijoita. (Henk.koht. olisi mukavaa saada enemmän naiskirjailijoita, miehillä on aika suuri edustus lukupiirikirjailijoina, vaikka selvä enemmistö täällä on naislukijoita...)

Minä katson nyt Munron Kerjäläistyttö: Tarinoita Flosta ja Rosesta ja Annan nuoruusvuodet ehdotetuiksi, noiden aikaisempien lisäksi. Periaatteessa Neurovelhokin käy, mutta ymmärsin sen vain vihjeeksi, en "viralliseksi" ehdotukseksi. (Todella monta ehdokasta ei ole välttämättä hyvä asia, sillä se saattaa jakaa vähäisiä ääniä kovasti.)


message 12: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Lumissa kaipaili ennalta tuntemattomia kirjailijoita ja Agricola-palkittuja laittaessani tuli vastaan Ann-Marie MacDonald ja Linnuntietä, joka ainakin itselleni on tuntematon nimi. Kirjakin kuulostaa mielenkiintoiselta, mutta pituus saa taas epäilemään, että olisiko kaivannut tiukemman kustannustoimittajan, harva tarina kun on oikeasti 850 sivun arvoinen. (Aihe on saatu tästä tapauksesta https://en.wikipedia.org/wiki/Steven_....)


message 13: by Desertorum (new)

Desertorum | 1143 comments Tuo Linnuntietä (jonka luin englanniksi The Way the Crow Flies) oli samalla hieno ja ahdistava lukukokemus. Oli mielestäni ehdottomasti lukemisen arvoinen, tunnelma on taitavasti rakennettu. Mutta tosiaan itse olen sen jo lukenut. Itselle jäi sellainen kuva että se voi olla vaikea saada käsiin, tässä saatan olla väärässä.


message 14: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Niin, suht uusi Keltaisen kirjaston kirja, luulisi, että olisi hankittu useimpiin kirjastoihin. Mutta toisaalta ei taida olla kovin tunnettu (ja on paksu), joten ei näyttäisi olevan useimmissa meidänkään kirjastoissa yhtä kappaletta enempää, joten varauksia on saattanut olla enemmän aikoinaan.


message 15: by Lumissa (new)

Lumissa | 798 comments Tämähän ei nyt sitten helpottanut liiallista hyvien vaihtoehtojen määrää lainkaan! Laitoin Linnuntietä joka tapauksessa muistiin omalle lukulistalleni, vaikutti oikein lupaavalta.


message 16: by Tytti, The Head Honcho (last edited Jun 08, 2017 10:01AM) (new)

Tytti | 2539 comments Äänestys avautuu keskiyöllä, mutta toivottavasti muistatte äänestää, vaikka ehtisittekin lukea tämän jo ennen sitä. Jätin vielä mahdollisuuden ehdottaa omaakin kirjaa, mutta ehdottajien kannattaa kiirehtiä, jotta useimmat ehtisivät näkemään kaikki vaihtoehdot. (Kirjoja on viisi mutta kirjailijoita vain kolme.)

https://www.goodreads.com/poll/show/1...

Muistakaa, että vielä on mahdollisuus myös vaikuttaa heinäkuun klassikkoon, valitsen kirjan joskus kuun puolissa välissä. Tällä hetkellä valituksi tullee Uljas uusi maailma ja todennäköisesti loppuvuoden kirjoiksi puolestaan Rikos ja rangaistus sekä Humiseva harju. R&R sen takia, että sitä on muistaakseni moni valinnut Oma kirjahylly -haasteeseen ja Harjun ilmestymisestä puolestaan tulee kymmeniä vuosia täyteen tänä vuonna.

https://www.goodreads.com/poll/show/1...


message 17: by Mirka (new)

Mirka (akrim) | 23 comments Kävin äänestämässä, vaikka todennäköisesti en ehdi lukupiirin kanssa yhtäaikaa teosta lukemaan. Vähän jälkijunassa aina luen, kunhan saan kirjoja käsiini. Munroa tuskin luen, jos se tulee valituksi. Hänen novellikokoelmansa Hyvän naisen rakkaus oli todella tuskainen kokemus. Hänen kirjoitustyylinsä ei sopinut minulle (ainakaan siinä elämäntilanteessa).


message 18: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Taas oltaisiin tasatilanteessa, Kerjäläistyttö ja Sokea surmaaja ovat kolmella äänellä johdossa. Haluaisivatko jotkut ratkaista tilanteen? Itseäni kiinnostaa enemmän Atwoodin kirja, mutta Munrolla on puolellaan Nobel, joten valinta olisi vaikea, jos sen joudun itse tekemään...


message 19: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1764 comments Jos kerran Pat ei ole voittamassa, kakkosvaihtoehtoni olisi Sokea surmaaja.


message 20: by Lumissa (new)

Lumissa | 798 comments Minä puolestani voisin siirtää ääneni Munrolle... :D


message 21: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1764 comments Meistä ei sitten tainnut ollakaan mitään apua :D


message 22: by Lumissa (new)

Lumissa | 798 comments Yritettiin kuitenkin!


message 23: by Noora (new)

Noora | 879 comments No minä kävin korjaamassa oman ääneni kahden tasapisteissä olleen kanssa. Mulla ratkaisi sivumäärä😉. Eli valitsin kerjäläistytön. En nyt halua mitään tiiliskiveä luettavaksi.


message 24: by Desertorum (new)

Desertorum | 1143 comments Damn! Olihan se jo aika lähellä! Mutta sopii näinkin koska luettavaa on nyt niin paljon kesken että hyvä jos joku jää välistä.


message 25: by Lumissa (new)

Lumissa | 798 comments Sattui muuten tuo Atwoodin Penelopeia kirjaston palautushyllystä silmään ja lukaisin sen sitten. Oli ihan virkistävän erilaista Atwoodia, ja pituutensa puolesta sopisi vaikka viikon lyhkäiseksikin.


message 26: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Juu, se voisi olla hyvä vaihtoehto. Aihe kiinnostaa minuakin, tosin olisi kai parempi, jos tuntisin mytologiaa paremmin.

Ja "lyhkäinen" on nyt ilmeisesti vaihtunut "Viikon kevennykseksi", siinä on ihan oikea sanakin ja kertoo ajatuksen paremmin. :-P Tosin se tekee kirjan valitsemisesta vaikeampaa, mutta pitänee vain luottaa kansikuvaan ja takakannen tekstiin. Tuostakin on vaikea lukematta sanoa, miten "kevyttä" se on, mutta oikeastaan sen ei tarvitsekaan olla varsinaisesti kevyttä, kunhan ei olisi kovin raskasta (kuten esim. Nälkäpäivä), se olisi tärkeintä.


message 27: by Lumissa (new)

Lumissa | 798 comments Tytti wrote: Tosin se tekee kirjan valitsemisesta vaikeampaa, mutta pitänee vain luottaa kansikuvaan ja takakannen tekstiin.

Heh, tässä tapauksessa takakannessahan roikkuu tyttöjä hirressä... :D Mutta joo, Atwood kirjan esipuheessa sanoo, että häntä on aina kiinnostanut Odysseuksen kotiinpaluutarinassa Penelopen osuus ja hirtettyjen palvelustyttöjen kevyesti ohitettu kohtalo. Aiheita kuitenkin käsitellään mustan huumorin kautta, joten kokonaisuus on lopulta aika kevyt.


message 28: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Piti ihan tarkistaa omasta kirjasta, kun en moista muistanutkaan, mutta harmikseni siinä ei heitä näykään, on nimittäin päällystetty ja vain teksti jätetty. Mutta etukansi ei lupaa kovin rankkaa.


back to top