Suomalainen lukupiiri discussion

Olemisen sietämätön keveys
This topic is about Olemisen sietämätön keveys
24 views
Kirjakeskustelut > Olemisen sietämätön keveys (koko kirja)

Comments Showing 1-5 of 5 (5 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Tytti, The Head Honcho (new) - added it

Tytti | 2539 comments Täällä ei tarvitse välittää mahdollisista spoilereista.


message 2: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 2 stars

Annamariah | 1745 comments Alku oli lupaavampi kuin odotin, mutta sitten tekstissä alkoi vilistä liikaa peräaukkoja ja vieraan vulvan hajuisia hiuksia (yäks - ihmettelin myös, eikö Tomás muka ikinä pessyt tukkaansa?) ja loppu jäi mielestäni jotenkin ihan kesken. Tomásin ja Terezan kuolema mainittiin ensimmäisen kerran jo varmaan kirjan puolivälissä, mutta sitten varsinainen kerronta ei yltänytkään sinne asti, mikä jäi jotenkin häiritsemään. Lisäksi Tomásin pojan vierailu ennen miehen kuolemaa mainittiin, mutta itse vierailu jäi kuvailematta, vaikka se kuulosti oleelliselta kyseisen ihmissuhteen kannalta. Ilmeisesti Kunderan mielestä oleelliset jutut olivat jossain ihan muualla... (niissä haisevissa hiuksissa ja Terezan toinen toistaan oudommissa unissa?)

Olen ennenkin sanonut, että odotan kirjoilta etupäässä tarinoita, minkä lisäksi syvälliset ajatukset ovat plussaa. Tässä tarina oli jotenkin todella epämääräinen (ja keskeneräinen) eikä ainakaan tällaisenaan tuntunut kertomisen arvoiselta. Syvälliset ajatukset taas... Olihan siellä ihan mielenkiintoisiakin kohtia, mutta enimmäkseen välijaarittelut kitschistä sun muusta eivät kiinnostaneet minua pätkääkään.


message 3: by Noora (last edited Jul 08, 2017 03:05PM) (new) - rated it 2 stars

Noora | 873 comments Minäkin sain tämän kesäkuun lopussa luettua, mutta en ole saanut itseäni kirjoittamaan ajatuksiani kirjasta, joten tämän kirjoittaminen on hieman venähtänyt.

Olen vieläkin hieman ihmeissäni, että mitä oikein luin. Tämäkin kirja oli nopealukuinen ja jos olisi ollut aikaa lukea kirja olisi tullut luetuksi varmasti muutamassa päivässä. Tosin jos kirja olisi ollut puoleensavetävä olisi sitä aikaa lukemiselle varmasti löytynyt tarvittaessa enemmän.

Kirjan alku oli lupaava ja pidinkin kirjan tarinasta. Sitten kirjan loppupuolella oli muutama ihan turhalta tuntuva kappale. Koska kirja on jo palautettu kirjastoon ja ajatukset eivät ole enää tuoreita kirjasta, niin joudun käyttämään hieman ympäripyöreitä mainintoja. Minusta tätä kirjaa olisi voinut karsia kitschöpinät ja ajoittain liian filosofiseksi menneet jaarittelut paljon vähemmäksi, koska taustatarina itsessään olisi minusta jopa riittänyt. Olinkin kirjoittanut omiin muistiinpanoihini lauseen. "Tämä kirja olisi mielestäni kaivannut karsintaa sivupolkujen suhteen - Vähemmän olisi ollut enemmän." Eli melko samanlaisia aatoksia kuin Annamariahilla.


Lumissa | 787 comments Minun ei ollut tarkoitus lukea tätä lainkaan, koska olen lukenut kirjan aikoinaan jo ylioppilaskesänä. Silloin se ei tehnyt mainittavaa vaikutusta, mutta joitain ajatuksia jäi kuitenkin itämään, ja muistan pitäneeni silloin erityisesti Sabinan hahmosta. Päätin nyt sitten kuitenkin mielenkiinnosta tarttua kirjaan uudelleen nähdäkseni, olisiko 15 vuotta elettyä elämää tuossa välissä tuonut jotain uutta kirjan tulkintaan.

Ensimmäinen mielikuva oli, että ei tämä näin kevyt ollut silloin edellisellä kerralla. Lukaisin kirjan ihan parissa erässä ilman mainittavia ponnistuksia, kerronta oli ilmavaa ja helppolukuista. Kirjan pohdiskeluosioista taisin olla jo viimeksi sitä mieltä, että aika heppoista on, eikä sekään mielipide nyt varsinaisesti muuttunut. Kitschin käsite puhutteli tällä kertaa enemmän kuin viimeksi, jolloin huomio kiinnittyi erityisesti painon ja keveyden vastakkainasetteluun. Paino ja keveys olivat edelleen mielenkiintoisia, ja erityisesti Sabinan hahmoon pystyin edelleen samastumaan, oikeastaan ehkä jopa enemmän kuin aiemmin.

Kirjan sijoittaminen Prahan kevään ympärille oli toimiva ratkaisu, ja oikeastaan näin jälkikäteen ihan mielenkiintoinen siinäkin mielessä, että kirja kuitenkin on kirjoitettu ennen Neuvostoliiton (ja Tsekkoslovakian) hajoamista. Henkilökohtaiselta kannalta ihan hyvä valinta siinäkin mielessä, että olin ylioppilaskesänä tätä lukiessani ehtinyt jo ilmoittautua syksyn ylioppilaskirjoitusten uusintaan, mutta koska olin keväällä ehtinyt saada jo opiskelupaikan, ei lukumotivaatiota juuri ollut. Onneksi historian jokerikysymys sattui koskemaan Tsekkoslovakian miehitystä 1968, ja keräsin siitä aika lailla puhtaasti tämän kirjan ansiosta pisteet kotiin.


Tuatara | 216 comments Hyvin jälkijunassa, mutta sain tämän kirjan juuri luetuksi. Kesken se olikin melkein kolme kuukautta, enkä muista milloin olisin viimeksi inhonnut mitään kirjaa yhtä paljon.

Tästä puuttui fokus jotenkin ihan täysin. Jos se olisi keskittynyt vaikka suhdekuvioihin, ja tehnyt hahmoista uskottavampia, se olisi voinut toimia minulle. Ne rietastelut sekä omituiset unet olivat mielestäni kiintoisinta antia kirjassa, joskaan ei kyllä kovin kiintoisaa.

Tai ehkä se olisi voinut toimia, jos se olisi keskittynyt poliittisiin kuvioihin. Mutta tämä sekavuus sekä mukamas filosofiset väittämät kaiken keskellä eivät napanneet sitten yhtään, ja pidin tyyliä ärsyttävänä.

Lähinnä tämä muistutti mielestäni tekotaiteeellista ja tympeää sillisalaattia.


back to top