Suomalainen lukupiiri discussion

Roger Ackroydin murha
This topic is about Roger Ackroydin murha
23 views
Kirjakeskustelut > Roger Ackroydin murha (koko kirja)

Comments Showing 1-20 of 20 (20 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Tytti, The Head Honcho (new) - added it

Tytti | 2539 comments Älkää lukeko tätä ketjua, ellette tunne kirjaa.


message 2: by Desertorum (last edited Jun 11, 2017 07:32AM) (new) - rated it 4 stars

Desertorum | 1118 comments Luin tämän eilisen ja toissapäivän aikana ja täytyy sanoa, että olipa mukava lukea Christietä pitkästä aikaa!
En muista olenko tätä aiemmin lukenut, ei ainakaan kovin tutulta vaikuttanut.
Aika loppu puolelle sai lukea ennen kuin tajusin kuka on syyllinen. Sellainen taattu mysteeri mielestäni. Kevyt mutta viihdyttävä ja hauskoja hahmoja.
Pitää ehdottomasti taas lukea näitä lisää!


message 3: by Tytti, The Head Honcho (new) - added it

Tytti | 2539 comments Joo, kirjasta kai tekee kuuluisan, jopa legendaarisen juuri tuo murhaajan henkilöllisyys, se juonenkäänne oli kai uutta silloin. Valitettavasti olen onnistunut spoilaamaan itseni (Wikipediasta kai) jo jonkin aikaa sitten, en muista olenko lukenut kirjan lapsena. Mutta tuonhan takia kirjaa ei voi oikein suositella tai edes mainita esimerkkinä "epäluotettavasta kertojasta", koska se jo oikeastaan spoilaa koko tarinan. Siksi yritin puhua asiasta kaarrellen.


Lumissa | 779 comments Olihan tämä tosiaan ihan viihdyttävä kaikkinensa, ja voisin kuvitella itseni lukemassa Poirotin selvityksistä vielä joskus tulevaisuudessakin.

Tunsin itseni kyllä vähän petetyksi loppuratkaisun äärellä, mutta niin kyllä muistan tunteneeni myös luettuani Eikä yksikään pelastunut. Ehkä osin tämänkin vuoksi klassiset murhamysteerit eivät ole olleet lemppareitani, mutta pystyn kyllä ymmärtämään näiden viehätyksen.


message 5: by Tytti, The Head Honcho (new) - added it

Tytti | 2539 comments Lumissa wrote: "Tunsin itseni kyllä vähän petetyksi loppuratkaisun äärellä"

Harmi, minä vähän jo ajattelin, että se pääsisi yllättämään hyvällä tavalla. Tämä ja tuo Eikä yksikään ovatkin kyllä vähän erilaisia, eikä niitä oikein sanoa täysin perinteisiksikään, ja siksi ne varmaan ovatkin hänen kirjoistaan tunnetuimpia. Useimmissa muissa Christien kirjoissa noudatetaan perinteisempiä juonikäänteitä. Ehkä vaatisi muutaman tavallisemman dekkarin lukemista, että osaisi oikein kunnolla arvostaa tällaisia, joissa ikäänkuin vedetään matto lukijan alta lopussa.


Lumissa | 779 comments Loppukäännehän oli tosiaan taidokas, vika oli ihan lukijassa. Pitää ehkä lukea vielä tälle vuodelle se Idän pikajunan arvoitus, niin saa vertailupohjaa (ja lisää Poirotia, sitä ei varmaan voi olla liikaa).


message 7: by Tytti, The Head Honcho (new) - added it

Tytti | 2539 comments Tuota noin... siihen on ehkä syy, miksi sekin on monia muita tunnetumpi... Että jos vertailukohtaa haet, niin ehkä jokin vähän tuntemattomampi ensin.


Lumissa | 779 comments Hah, minähän käyn vain uteliaammaksi tällaisten vihjailujen seurauksena :D


message 9: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 3 stars

Annamariah | 1745 comments Minäkin olin onnistunut spoilautumaan tuon epäluotettavan kertojan suhteen, mutta tykkäsin kyllä kirjasta silti. Eikä yksikään pelastunut sai minulta neljä tähteä, mutta mielestäni tämä ei yltänyt sen tasolle, joten tähdet jäivät kolmeen. Ihanan nopeasti sen luki, bussimatkalla Tampereelle ehti jo reilusti yli puolenvälin.


Desertorum | 1118 comments Minusta tuntuu etten kykene arvioimaan Christietä ilman sellaista nostalgia-vivahdetta. Ne kuuluvat minulla sellaiseen taattuun hyvän fiilikseen lukemistoon. Osa toki on parempia kuin toiset mutta silti ne ovat jotenkin oma kategoriansa.


message 11: by Tytti, The Head Honcho (new) - added it

Tytti | 2539 comments Itsekin varmaan vertaan Christien kirjoja enimmäkseen Christien
omiin kirjoihin ja annan tähtiä sen mukaan, tosin se ehkä tulee esille enemmänkin huonompien kirjojen kohdalla. Jonkun toisen kirjoittamana jokin kirja olisi kolmen tähden arvoinen, mutta koska melkein kaikki Christien kirjat olisivat sitä luokkaa, niin jokin tippunee kahteen tähteen, mutta tuskin monikaan saa viittä, koska harva dekkari saa niitä minulta. Yleensä siihen vaaditaan kirjaltani jotain itselleni kovin osuvaa ja varmaan oikeaa lukuaikaakin, ja Christie on vain liian tuttu sellaiseen.


Tuatara | 216 comments Olin lukenut tämän joskus nuorena ja lisäksi katsonut myös telkkarista ihan lähiaikoina, joten loppuratkaisu oli jatkuvasti mielessä, mutta minua se ei häirinnyt yhtään. Ihan kiintoisaa oli odottaa että milloin ratkaisu alkaa hahmottua ja miten pitkään kertoja onnistuu näyttäytymään puhtoisena.

En ollut aikoihin lukenut yhtään Poirot-dekkaria, mutta kyllähän nämä ovat sellaista taattua kevyen viihdyttävää lukemista, pitänee lukea taas lisää kun nyt pääsi vaihteeksi makuun. Aika pitkälti nämä minulle toimivat juuri Poirotin hahmon varassa, kun hänen metodejaan on niin hauska seurata, mutta pääasia että toimii.


Mirka (akrim) | 23 comments Itsellänikin on ollut Christie-kausi nuorempana. Sen lisäksi televisioversiot kuuluivat (ja satunnaisesti edelleenkin kuuluvat) koko perheen yhteisiin hetkiin. Muistin heti jostakin filmatisoinnista murhaajan, mikä vei itseltäni teokselta terän. Ehkä tähän kesän alkuun teos oli myös liian hidastempoinen. Mielenkiintoisinta antia tässä on kerrontaratkaisu. Poirot ei ole alleviivatusti päähenkilö teoksessa, mikä oli mielenkiintoista. Hieman hämmentävältä tuntui Poirotin antama mahdollisuus lopussa. Mitä ajattelitte siitä?


message 14: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 3 stars

Annamariah | 1745 comments Mirka wrote: "Hieman hämmentävältä tuntui Poirotin antama mahdollisuus lopussa. Mitä ajattelitte siitä?"

Mun mielestä se sopi ajankuvaan, kunnia ja sisaren maineen suojeleminen ja niin edelleen. Poirothan ei ollut viranomainen vaan yksityisetsivä, minkä vuoksi hän saattoi toimia omalla tavallaan.


Reija | 185 comments Agatha antaa lopussa mahdollisuuksia muissakin kirjoissa, ainakin Idän pikajunan päätös taisi olla sellainen, vai olikohan se vain leffaversiossa. Muistaakseni ne oli ainakin erilaisia eikä kumpikaan ollut ihan tyydyttävä. Itse olen tykännyt siitä ettei kaikki kirjat pääty vankilaan vaan hän on kokeillut vähän kaikkea aina tarinan rakentelusta loppuratkaisuun saakka. Olen lukenut Agathan tuotantoa läpi parin viime vuoden aikana ja on ollut hauska nähdä miten erilaisia kirjoja samoista palasista on saatu aikaan.


message 16: by Tytti, The Head Honcho (new) - added it

Tytti | 2539 comments Yritin tuossa pohtia, onko Sherlock Holmes -tarinoissa samankaltaisia, eli siis Sherlock noudattaisi omaa oikeudentajuaan eikä varsinaista lakia. Muistelen, että olisi, mutta yhtään ei tule nyt mieleen, vain viittauksia sellaiseen, mutta onhan siitä jo vuosikymmeniä, kun niitä luin. (Niiden kohdalla pidin myös siitä, että aina ei ollut tarinan alussa varmaa, oliko mitään rikosta tapahtunutkaan.)


Desertorum | 1118 comments Itse luen tällä hetkellä kokoelmateosta johon on koottu kaikki lehdessä ilmestyneet Poirot- seikkailut. Niissä monessa lopputuloksena on ollut joku muu kuin vankila. Ja ainakin jossain on todettu ettei todistuaineisto ole ollut riittävä tuomioon vaikka rikos oli tapahtunut. Mutta onneksi lopussa kuitenkin kerrottiin ilkimysten joutuneen karman uhriksi ja menettäneet henkensä. Eli oikeus aina jotenkin tapahtuu ;)


message 18: by Noora (last edited Jul 08, 2017 02:54PM) (new) - rated it 4 stars

Noora | 873 comments No niin olen minäkin saanut Poirottini luettua pari päivää sitten, eihän siihen mennyt kuin kaksi vaivaista päivää. Ihanan nopealukuinen klassikko. Tästä intoutuneena pitäisi tarttua muihinkin Christien kirjoihin, kun en ole lukenut kuin Idänpikajunan ja senkin ruotsiksi eli senkin voisi lukea ihan suomeksi uudestaan.

Telkkarista Poirotit on tuttuja ja tämä kirjakin tuntui etäisesti tutulta, oletettavasti olen siis nähnyt kirjasta tehdyn sarjan. Siitäkin huolimatta en muistanut, että kertoja on murhaaja. Toki tv-sarjat on tehty Poirotin näkökulmasta eikä kirjan kertojan. Ainakin näin muistelisin. Se saattoi siis hämmentää murhaajan selviämisessä. Minusta se oli vain virkistävää, että kirjan murhaaja selvisi vasta viime metreillä.

Piristävää vaihtelua! Ainut mikä harmittaa, en saanut kirjaa enää mihinkään kohtaan sopimaan Helmet haasteessa..


Noora | 873 comments Ilmeisesti Cristien kirjat on saaneet Sherlock Holmes kirjoista vaikutteita? Onko vaikutteet riittävän suuret, että tämän kirjan kehtaisi laittaa Helmet haasteessa kohtaan Toisen taideteoksen inspiroimaksi kirjaksi?


message 20: by Tytti, The Head Honcho (new) - added it

Tytti | 2539 comments No onhan niissä ehkä joitain samoja piirteitä, esimerkiksi Holmesin Watson ja Poirotin kapteeni Hastings toimivat vähän samanlaisessa roolissa, mutta muita vaikutteita on jo sitten vaikeampi tarkalleen yksilöidä. Eli en varmaan itse laittaisi. Ehkä just ja just sellaisen kirjan, jossa esiintyy Ariadne Oliver, joka on dekkarikirjailija sankarinaan suomalainen yksityisetsivä Sven Hjerson, johon tämä on varsin kyllästynyt, ja tämähän tietenkin muistuttaa Christietä itseään ja hänen suhtautumistaan Poirot'hin.


back to top