Romania discussion

Jocul cu mărgele de sticlă
This topic is about Jocul cu mărgele de sticlă
89 views
Cărțile lunilor apuse > Iunie 2017: Jocul cu mărgele de sticlă de Hermann Hesse - discutii fara spoilere

Comments Showing 1-21 of 21 (21 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Victor (last edited May 30, 2017 01:27AM) (new) - rated it 4 stars

Victor Cartea lunii Iunie 2017 este lucrarea care i-a adus premiului Nobel pentru Literatura in anul 1946 lui Hermann Hesse, Jocul cu mărgele de sticlă si acesta este threadul de discutii pe marginea ei.

Acest thread este pentru discutiile fara spoilere.

Daca vreti sa o cititi si nu reusiti sa o gasiti, da-ti-mi un PM si o sa incerc sa va ajut.

Sumar:

Set in the 23rd century, 'The Glass Bead Game' is the story of Joseph Knecht, who has been raised in Castalia, the remote place his society has provided for the intellectual elite to grow and flourish. Since childhood, Knecht has been consumed with mastering the Glass Bead Game, which requires a synthesis of aesthetics and scientific arts, such as mathematics, music, logic, and philosophy, which he achieves in adulthood, becoming a Magister Ludi (Master of the Game).

Lectura placuta!


Victor In general ma tem de lecturile prea filozofice, mai ales de clasicii foarte laudati, care primesc reviewuri hiperbolice (cum ar fi sumarul oficial si oribil al cartii in limba romana*: ce Ordin, ce joc?), pentru ca am presimtirea ca o sa ma puna intr-o situatie de inferioritate dar daca toti clasicii ar scrie la fel ca reviewurile exaltate si ermetice pe care le primesc atunci nimeni nu i-ar citi si ar fi studiati, intr-un circlejerk intelectual doar la sectiile de hermeneutica a marilor universitati ale lumii. Asa ca, cum orice calatorie de o mie de mile incepe cu un prim pas si o carte grea incepe cu prima pagina si imi place sa-mi amintesc ca pot sa renunt la o carte care nu-mi place oricand (asta pana cand nu incepe sa se intoarca ca sa ma bantuie).

Acum, daca ati votat pentru alta carte si nu renuntati la a o citi, nu uitati ca aveti si optiunea de a racola alti cititori prin "Citeste cu Mine...".


* - Autorul, care a pledat întreaga lui viață pentru umanitarism și pacifism, împotriva "stupidității sângeroase a războiului", a reușit în "Jocul cu mărgele de sticlă", ultimul sau roman, să descopere parcă formula, dacă nu a fericirii, cel puțin a serenității. Dacă romanele anterioare stăteau sub semnul scindării, fiind construite pe diverse opoziții personificate de personajele aflate în relații antagonice, în Jocul... personajul central pare să-și fi regăsit unitatea, prin renunțarea la interesele egoiste și prin acceptarea sacrificiului în folosul comunității, al Ordinului. Romanul devine o metaforă pentru activitatea creatoare, singura capabilă să unifice conflictul dintre instinct și spirit.


message 3: by Diana (new)

Diana Nu ştiu, nu cred că e tare rău paragraful ăsta. Mai degrabă trebuie recitit dupa ce ai trecut prin carte o dată. Uneori cred şi eu că doar abstractul sau tăcerea pot recrea atmosfera unei cărţi ( vin de la Murakami, nu-mi daţi în cap :))))


Ionut Cretan (ionutcretan) | 37 comments De obicei nu mă uit la reviews sau la descrierea cărți, pentru faptul că de obicei tind sa exagereze și sa folosească cuvinte complicate, oricum Hesse este un scriitor foarte bun și cred ca nu sunt cuvinte spuse la întâmplare.


message 5: by Victor (last edited May 30, 2017 11:31PM) (new) - rated it 4 stars

Victor Ionut wrote: "De obicei nu mă uit la reviews sau la descrierea cărți, pentru faptul că de obicei tind sa exagereze și sa folosească cuvinte complicate, oricum Hesse este un scriitor foarte bun și cred ca nu sunt..."

Pai tocmai, eu astept de la un sumar sa ma convinga sa cumpar, nu sa ma convinga ca o sa ma odihnesc dupa ce o sa termin de citit. Uita-te la diferenta dintre sumarul din engleza si cel din romana. Cel din engleza chiar face un sumar ar cartii: stim despre cine e povestea si ce urmareste personajul principal si mai stim ca Jocul, pentru a-l stapani, necesita o combinatie atractiva de virtuti pe care le atinge la maturitate. Cam ca in viata, daca vrei sa-i deslusesti scopul. Prin asta, fara sa ni se spuna absolut nimic despre autor, tragem concluzii despre el.

Recenzia in romana ne vorbeste despre autor cam in jumatate din sumar, ridicandu-l in slavi ca pe un secretar general, ne povesteste despre roman intr-o propozitie insuficienta si trage concluzii despre el in locul nostru. Multumesc ca mi s-a spus ce trebuie sa inteleg; cred ca nu mai trebuie sa citesc.

Ma rog, e greu sa astepti oameni si sa scrii mesaje de pe mobil in timpul asta asa ca poate-s mai critic decat ar trebui.


message 6: by Grecu (new)

Grecu Ionut Florin  (ifgrecu) | 16 comments O avem pentru Kindle? 😉 😀


message 7: by Victor (last edited Jun 01, 2017 01:36PM) (new) - rated it 4 stars

Victor Ma gandeam sa prelungesc perioada pentru citirea cartii si in luna Iulie. O sa se suprapuna cu cartea lunii Iulie dar asta ar lasa celor ce se apuca de carte mai tarziu, timp mai mult sa o citeasca.


message 8: by Iana (new) - added it

Iana Slobodeaniuc (iana_s) | 17 comments Grecu wrote: "O avem pentru Kindle? 😉 😀"
Da!! Eu citesc pe Kindel am 2 versiuni dintre care una in calitate bunicica. Nu tin minte unde am gasit-o (aveam lectura asta demult pe lista) dar daca imi lasi un mail iti fac forward.


message 9: by Victor (last edited Jun 03, 2017 12:08PM) (new) - rated it 4 stars

Victor Ah da, i-am trimis deja lui Grecu cartea. E o varianta care are cateva litere nelalocul lor si e formata ciudat pe alocuri dar e buna in rest. Daca o vreti dati-mi un pm cu mailul vostru.


message 10: by Iana (new) - added it

Iana Slobodeaniuc (iana_s) | 17 comments Victor wrote: "Ma gandeam sa prelungesc perioada pentru citirea cartii si in luna Iulie. O sa se suprapuna cu cartea lunii Iulie dar asta ar lasa celor ce se apuca de carte mai tarziu, timp mai mult sa o citeasca."
Haha inceputul acestei activitati (ma refer la lectura in grup) pare asa ca prin "tufe de macies". Ziceti-mi si mie la care pagina sunteti? Eu am facut un calcul citesc o pagina in 3 minute (si nu zic ca inteleg totul din pagina) am nevoie 24 de ore!!! pentru a o finisa. Totusi cred ca suntem un fel de "eroi" daca nu ne lasam de ea.


message 11: by Iana (last edited Jun 03, 2017 12:10PM) (new) - added it

Iana Slobodeaniuc (iana_s) | 17 comments Victor wrote: "Ah da, i-am trimis deja lui Grecu cartea. E o varianta care are cateva litere nelalocul lor si e formata ciudat pe alocuri dar e buna in rest."

Super, deci oricum avem toti varianta cu careva litere ne la locul sau, ori cineva are o versiune mai curata?


message 12: by Victor (last edited Jun 04, 2017 04:58AM) (new) - rated it 4 stars

Victor Iana wrote: "Haha inceputul acestei activitati (ma refer la lectura in grup) pare asa ca prin "tufe de macies". Ziceti-mi si mie la care pagina sunteti? Eu am facut un calcul citesc o pagina in 3 minute (si nu zic ca inteleg totul din pagina) am nevoie 24 de ore!!! pentru a o finisa. Totusi cred ca suntem un fel de "eroi" daca nu ne lasam de ea.."

"Tufe de maces" :D Adica greoaie, sau cum?

Nu cred ca e o lectura neaparat grea, mai ales cand o citesti in limba romana, dar necesita atentie si minte limpede. Am citit si mai grele, cum ar fi "Turn of the screw" in limba engleza sau "Insula din ziua de ieri" de Eco. Ce poate induce in eroare sunt frazele relativ lungi, cu multe virgule, dar vocabularul e accesibil si ideile sunt clar exprimate.

Eu imi masor progresul in unitati de masura Kindle (location). Pentru cartile usoare pot sa citesc si cam 1000 de unitati pe seara dar, pentru Jocul, nu vreau sa trec de 3-400 de unitati ca sa o inteleg bine ori asta, pentru aproape 9000 de semne cat are cartea, ar insemna cam 30 de zile.


message 13: by Iana (new) - added it

Iana Slobodeaniuc (iana_s) | 17 comments Aham, o alta perspectiva cu unitatile, merci! Eu de fapt vorbeam de prefata, azi abia incep cu adevarat cartea, probabil am panicat un pic. O sa revin cu detalii.


message 14: by Victor (last edited Jun 06, 2017 04:56AM) (new) - rated it 4 stars

Victor Iana wrote: "Aham, o alta perspectiva cu unitatile, merci! Eu de fapt vorbeam de prefata, azi abia incep cu adevarat cartea, probabil am panicat un pic. O sa revin cu detalii."

O da, cartea incepe in forta cu fraze destul de incarcate dar pe masura ce incepe biografia lui Knecht stilul usor melancolic al lui Hesse te prinde si devine usor de urmarit (cel putin pentru mine, nu stiu cum e pentru voi, cei din Republica). In plus mi se pare ca iti lasa mereu impresia ca urmeaza sa se intample ceva, parca scrie o expozitiune perpetua care te conduce de mana prin toata cartea ca la sfarsit sa se termine abrupt si sa te lase singur. O s-o termin mult mai repede decat am anuntat mai devreme.


message 15: by Diana (new)

Diana Mi-am luat şi eu inima în dinţi şi am început cartea. Am citit doar prefaţa şi reacţia mea în momentul ăsta e: no tulai doamne. Serios, nu am alte cuvinte. Tare mă tem să nu-mi fi supraestimat skillurile de "cititor profesionist", şi îmi doresc să fi început un thread cu "ce carte de hermann hesse să citesc mai întâi".
Oricum, rămân optimistă deocamdată.
Care e progresul la voi? Oare terminăm cartea luna asta?


message 16: by Victor (last edited Jun 10, 2017 01:34PM) (new) - rated it 4 stars

Victor Nici o graba, discutiile despre carte sunt mereu deschise si vor fi in prim plan si in August si, daca va mai exista interes, in Septembrie.

Eu sunt la 35%


message 17: by Gabriel (new)

Gabriel Nita (gabrielnita) | 100 comments Diana wrote: "îmi doresc să fi început un thread cu "ce carte de hermann hesse să citesc mai întâi""

Probabil Lupul de stepă


message 18: by Indru (new)

Indru | 75 comments Gabriel wrote: "Diana wrote: "îmi doresc să fi început un thread cu "ce carte de hermann hesse să citesc mai întâi""

Probabil Lupul de stepă"


Eu aș zice Narcis și Gură-de-Aur


message 19: by Gabriel (new)

Gabriel Nita (gabrielnita) | 100 comments Tin minte ca Narcis ne-a fost recomandata de profesorul de romana in liceu, in clasa a 9-a. Am citit-o, dar pe vremea aceea mi s-a parut plictisitoare si prea “scolara”.

Lupul de stepa insa era citita pe sub banci de colegi ai mei chiar si fara nici o recomandare. Nu stiu de fete, dar cel putin pentru baieti personajul singuratic si romantic era cu siguranta mai atractiv.


message 20: by Diana (new)

Diana Woww personaj singuratic şi romantic :D trebuia să zici aşa de la început!


Stela (stelona) | 12 comments Mie cel mai mult mi-a placut Demian. Jocul.... mi s-a parut, la recitire, cam didactic si pretentios.


back to top