Suomalainen lukupiiri discussion

26 views
Helmet 2017 > Viikkokertaus kesäkuu, viikot 22-26

Comments Showing 1-17 of 17 (17 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Ajanjakso 29.6.–2.7.2017, viisi viikkoa.


message 2: by Ronja (new)

Ronja (roszanen) | 289 comments Haasteen tilanne 33/50.

Luin tällä viikolla loppuun Mikko Kamulan esikoisteoksen Ikimetsien sydänmailla. Se menee kohtaan 1, kirjan nimi on mielestäni kaunis. Mikäli haasteessa olisi myös kohta "luin kirjan, vaikka en olisi uskonut että se edes kiinnostaisi minua tms.", tämä olisi sopinut siihenkin. Kamulan teos on periaatteessa historiallista fiktiota, mutta se on myös kovin erä- ja taisteluhenkinen teos. Nämä genret eivät kiehdo minua. Esimerkiksi eräs taistelukohtaus härän kanssa kesti sivukaupalla. Siitä huolimatta kuitenkin luin aika nopeasti tämän pitkähkön teoksen.

Toinen tällä viikolla loppuun lukemani teos on Tuula Rotkon Rakkautta vainon aikaan, joka menee kohtaan 29., päähenkilö osaa jotain jonka haluan oppia. Romanttinen fiktio, uhka vai mahdollisuus? Rotko ei onneksi sortunut liialliseen imelyyteen, mikä olisi ollut aika helppo ratkaisu tässä lajityypissä.

Aloitin juuri Richard Flanaganin teoksen The Narrow Road to the Deep North, joka saattaa sijoittua kohtaan 46., oseanialaisen kirjailijan kirjoittama kirja.


message 3: by Tytti, The Head Honcho (last edited Jun 04, 2017 08:18AM) (new)

Tytti | 2539 comments Noista Rotkon kirjan Hailuodon tapahtumista oli varmaan yhdessä osassa siinä Keskisarjan ja "opettajan" dokkarisarjassa Ylellä. Nyt ei taida olla saatavilla, oli viime vuoden. Varsin mielenkiintoista asiaa, vaikka itse sarja olikin vähän ärsyttävän oloinen.


message 4: by Ronja (new)

Ronja (roszanen) | 289 comments Tarkoittanet Pimeä historia -sarjaa, Tytti? Se on jälleen Areenassa, ja tässä linkki Hailuodon murhaperjantaita koskevaan osaan. Olen myös sitä mieltä, että sarja on mielenkiintoinen mutta toteutus ajoittain ärsyttävä.


message 5: by Desertorum (new)

Desertorum | 1118 comments Pitää lisätä lukulistalle tuo Ikimetsien sydänmailla, kuulostaa mielenkiintoiselta!


message 6: by Lumissa (new)

Lumissa | 778 comments Parin viikon lukulamaannus meni vihdoin ohi, kun sain lamaannusta aiheuttaneet kirjat kahlattua loppuun. Tilanteesta ilostuneena käytinkin päivän sitten lukaisemalla puolet yhdenpäivänromaaniksi (19) aikomastani Mrs. Dallowaysta ja kaupanpäällisiksi pari lukua Raimo Sailaksen talouspoliittista elämäkertaa (36) Laman taittaja.

Olin aika iloisesti yllättynyt, kuinka hyvin Mrs. Dalloway lähti kulkemaan, kun edellinen tajunnanvirrahtava kokemus, Berlin Alexanderplatz on niin tuoreessa muistissa.


message 7: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1743 comments 37/50 luettu.

Päätin lyödä useamman kärpäsen yhdellä iskulla, joten valitsin luettavaksi Luiz Ruffaton palkitun teoksen Rutosti hevosia, joka oli lukupiirikirjana viime vuonna, kun en ollut vielä liittynyt ryhmään. Kirja sopi samalla sekä omaan maailmanympärihaasteeseeni että Popsugar-haasteeseen, minkä lisäksi on aina kiva lukea kirjoja, joista löytyy jo keskustelua. Helmet-haasteessa sijoitin sen kohtaan 16 (ulkomaisen kirjallisuuspalkinnon voittanut kirja). Se olisi periaatteessa sopinut myös kohtaan 19 (yhdenpäivänromaani), mutta päivä (tai ylipäätään se, että kaikki katkelmat tapahtuvat samana päivänä) on kirjassa sen verran merkityksetöntä, että säästin kohdan lukulistallani olevalle Mrs. Dallowaylle.

Kohtaan 14 (valitsit kirjan takakannen tekstin perusteella) laitoin Victoria Aveyardin kirjan Red Queen.


message 8: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Ronja wrote: "Tarkoittanet Pimeä historia -sarjaa, Tytti?"

Joo, tuo oli, sarjan nimeä en vain muistanut, enkä jaksanut etsiä. Ja tosiaan melko mielenkiintoiselta tuo Kamulan kirja kuulostaa minustakin, tai ainakin näin savolaisena tuo alue ja aihe, mutta kuusiosainen sarja ei oikein innosta eikä oikein noin vahva mytologiakaan, vaikka olisi kuinka se heille todellista.


message 9: by Melankoliainen (new)

Melankoliainen | 58 comments Jatkoin pitkästä aikaa Ruusun nimeä kun oltiin minilomalla ja nyt eilen sain luettua Anna-Leena Härkösen Ei kiitos, jonka sain elisakirjasta ilmatteks joskus. Nyt alkoi kesäloma, joten katsotaan miten lukemisten käy. Sinuhekin on ollut kesken vuodesta 2010.


message 10: by Lumissa (new)

Lumissa | 778 comments Viikon saldona luettu Mrs. Dalloway, joka kantoi loppuun asti. Kuvaukset 20-luvun Lontoosta nostattivat toki pientä matkakuumetta, mutta se oli ehkä odottettavissakin.

Ensimmäiset 100 sivua Laman taittajaa ovat olleet harvinaisen kökköistä kamaa, toivottavasti jatko on vähän lennokkaampi, kun päästään ehkä jo Sailaksen valtiovarainministeriöuran alkuun kiinni.

Nyt taitaa kyllä tulla vähän taukoa kirjaston kirjoista, kun olen seuraavat pari viikkoa lähes yhtäjaksoisesti reissussa, mutta jos vaikka saisi sitten e-kirjat tai oman hyllyn yksilöt etenemään. Niissäkin on muutama sellainen, joita olen kaavaillut Helmet-haasteeseen mukaan, mutta joihin en vain ole vielä saanut tartuttua.


message 11: by Tuatara (last edited Jun 18, 2017 12:35AM) (new)

Tuatara | 216 comments Olen saanut tähän haasteeseen nyt luettua 21 kirjaa.

Viisasteleva sydän kotiutui kohtaan 28. Kirja kirjailijalta, jolta olet aiemmin lukenut vain yhden kirjan. Se sopisi myös esim. kohtaan 34. Kirja kertoo ajasta, jota et ole elänyt.

Tuohon kohtaan 34. olisi sopinut myös Aarresaari, mutta se päätyi nyt kohtaan 32. Kirja on inspiroinut muuta taidetta.


message 12: by Noora (new)

Noora | 873 comments En ole hetkeen muistanut tai oikeastaan ehtinyt kirjoittelemaan kuulumisia haasteen etenemisen suhteen. Olen myös luullut, että en ole juuri haasteeseen viimeaikoina saanut valmista, mutta olihan niitä tullut muutamia. Haasteeseen on nyt luettu 35 kirjaa eli kolme enemmän kuin toukukuussa viimeksi kirjoittamassani päivityksessä.

George Orwellin 1984 sain sijoitettua kohtaan 7. salanimellä tai taiteilijanimellä kirjoitettu kirja. Muita järkeviä sijoituspaikkoja ei enää vapaana ollutkaan. Kirjan olisi näin äkkiseltää voinut ehkä sijoittaa 12. politiikka kohtaan, 20. kirjassa on vammainen tai vakavasti sairashenkilö (view spoiler)

Sitten halusin jotain kepeämpää luettavaa väliin, ajattelematta mitään haasteita, joten luin J.R. Wardin: Varjot. Kirja on sarjan 13 osa. En aluksi uskonut, että saan kirjaa enää tässä vaiheessa sijoitettua mihinkään haasteen kohtaan. Mutta näköjään se onnistui ja itseasiassa kirja olisi sopinut useaan muuhunkin kohtaan. Sijoitin sen kohtaan 20. Kirjassa on vammainen tai vakavasti sairas henkilö, juu molemmat löytyy. Sekä vammautunut, että vakavasti sairas henkilö, vaikkakin ovat vamppyyreitä.;) Olisin voinut sijoittaa sen myös näihinkin kohtiin 4. kirja lisää hyvinvointiani (tosin yöunet jäi lyhyelle kun piti lukea yötämyöten) 6. kirjassa on monta kertojaa, 7. J.R. Ward on taiteilijanimi/salanimi, 10 kirjan kansi on minusta kaunis. Noh, ainakin minun mielestäni komea mies vatsalihaksineen on kaunis :P. 37. Kirjailija on kirjoittanut yli 20 teosta.

Sitten viimeisimpänä olen saanut sijoitettua F.E. Sillanpään Nuorena nukkunut haasteeseen mukaan. Päätin vihdoinkin käyttää kohdan 3. Suomalainen klassikkokirja. Olen säästellyt tuota kohtaa pitkään, koska tiesin siihen tulevan vielä useita vaihtoehtoja pitkin vuotta. Kirja olisi minusta sopinut erinomaisesti myös kohtaan 5. kirjassa liikutaan luonnossa ja se olisi itseasiassa vielä vapaana oleva kohtakin. Mutta koska minulla on siihen kohtaan suunnitelmissa lukea muu kirja niin säästin sen edelleen. Minusta kirja olisi sopinut eriomaisesti myös kohtaan 8. suomen historiasta kertovaksi kirjaksi. 16. ulkomaisen kirjallisuuspalkinnon voittanut kirja (nobel). Tätäkin kohtaa harkitsin vakavasti, mutta minulla odottaa yöpöydällä Joutavuuksien Jumala tähän kohtaan. 20. Tässäkin kirjassa ollaan vakavasti sairaita. 26. Olisi minulle kelvannut sukutarinastakin. 32. inspiroinut muuta taidetta, joo ainakin elokuvia. 34. En ole noina aikoina elänyt, onneksi. 45. Ehkä tämä olisi voinut sijoittaa myös suomalaisesta naisesta kertovaksi kirjaksi.

Nyt luvussa on Olemisen sietämätön keveys ja toistaiseksi en tiedä mihin sijoita vai sijoitanko mihinkään. Ehkä sijoitan sen kohtaan toisen taideteoksen inspiroima kirja. Voisiko se olla hyvä idea, kun kirjassa mainitaan useaan otteeseen Anna Karenina ja muutamat säveltäjät vilahtelevat tekstissä?! Samalla kuuntelen Kristina Ohlssonin Varjelijat kirjaa äänikirjana. Sitä en taida saada mihinkään enää sopimaan järkevästi.


message 13: by Ronja (new)

Ronja (roszanen) | 289 comments En muistanutkaan, että George Orwell oli oikeasti salanimi. Vuonna 1984 on mainio kirja.

Oma haasteeni on nyt siinä tilanteessa, että olen lukenut 37 kirjaa. Sitten viime päivityksen olen lukenut Sofi Oksasen romaanin Baby Jane (kohta 9, toisen taideteoksen inspiroima kirja), Richard Flanaganin romaanin The Narrow Road to the Deep North (kohta 46, oseanialaisen kirjailijan kirjoittama kirja), Lynette Ferreiran nuorten aikuisten romaanin ForNever (kohta 37, kirjailija on julkaissut yli 20 teosta) ja Neil Kaganin tietokirjan The Secret History of World War II (kohta 14, valitsit kirjan takakannen tekstin perusteella).

Näistä kirjoista kaksi linkittyivät yllättäen toisiinsa. Kaganin teos kertoo mm. australialaisten sotavankien kovista oloista Burmassa toisen maailmansodan aikana. Osa kirjan tapahtumista liittyy sotavankien pakkotyöhön: he rakensivat rautatietä alkeellisissa oloissa Burman viidakossa. En tiennyt Burman vaiheista aiemmin juuri mitään, mutta melko pian luin Kaganin kirjasta tietoa sotilastiedustelusta Burmassa.

Luen jonkin verran kirjallisuutta englanniksi ja yleensä se tuntuu melko sujuvalta. Olin kuitenkin oman kielitaitoni äärirajoilla lukiessani Kaganin kirjaa. Kuusirivisiä lauseita lukiessa ehdin jo unohtaa, kuka teki mitäkin. Lisäksi kuuntelin Flanaganin kirjan Overdriven verkkokirjastosta. Lukija oli kovin selkeä, mutta ilmeinen aussiaksentti tuntui ajoittain haastavalta.


message 14: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Niin tarkoitit varmaan Flanaganin teosta tuossa ensin. Piti myös ihan tarkistaa, että missäs se elokuvan Kwai-joen silta olikaan ja sehän oli juuri Burmassa, eli varmaan kyseessä on tuo sama työmaa. Se onkin alunperin ollut kirja, en tiennytkään, ranskalaisen kirjoittama. Kwai-joen silta


message 15: by Ronja (new)

Ronja (roszanen) | 289 comments Aivan oikein Tytti, yllä kyse oli Flanaganin romaanista eikä Kaganin tietokirjasta. Ja oletan, että Flanaganin romaanissa käydään myös Kwai-joen maisemissa. Teos on pääosin muistelua ja pohdiskelua.


message 16: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1743 comments Kappas, en olisikaan arvannut, että Kwai-joen silta ja Apinoiden planeetta ovat saman kirjailijan käsialaa :D

Nyt kesälomalla on taas ehtinyt lukea reippaasti, ja sattumoisin suuri osa kirjoista on sopinut Helmet-haasteeseen, joka on nyt jo loppusuoralla: 42/50 luettu, eli viisi kirjaa sitten viime päivityksen.

Kohtaan 30 (kirjan nimessä on tunne), sijoitin Tuhannen ja yhden yön tarinoihin perustuvan kirjan The Wrath & the Dawn. Kirja olisi sopinut myös kohtiin 14 (valitsit kirjan takakannen perusteella), 31 (fantasiakirja), 34 (kirja kertoo ajasta, jota et ole elänyt) ja 38 (kirjassa mennään naimisiin).

Kohtaan 49 (vuoden 2017 uutuuskirja) meni Venla Hiidensalon Sinun tähtesi, joka ei ihan vastannut odotuksia. Kirja olisi tietenkin sopinut myös kohtaan 34, tai ehkä myös kohtaan 9 (toisen taideteoksen inspiroima kirja - tuskin kirjailija olisi innostunut kirjoittamaan Edelfeltistä ilman hänen taideteoksiaan, vaikkei mikään yksittäinen maalaus ehkä ollut inspiraation taustalla. Kristus ja Mataleena on kyllä romaanissa melko tärkeässä roolissa.)

Kohtaan 36 (elämäkerta tai muistelmateos) luin Minna Maijalan kirjan Herkkä, hellä, hehkuvainen - Minna Canth, joka oli hyvin mielenkiintoinen. Kirja olisi tietenkin sopinut myös kohtaan 45 (suomalaisesta naisesta kertova kirja).

Kohtaan 40 (kirjailija tulee erilaisesta kulttuurista kuin sinä) meni nimimerkin Bandi kirjoittama The Accusation, joka on Pohjois-Koreasta salakuljetettu novellikokoelma. Ei parasta lukemaani kirjallisuutta, mutta erittäin mielenkiintoinen teos.

Canthin elämäkerran innoittamana luin tänään vielä lyhytromaanin Köyhää kansaa, jonka sijoitin kohtaan 45. Se olisi sopinut myös kohtiin 3 (suomalainen klassikkokirja), 20 (kirjassa on vammainen tai vakavasti sairas henkilö) tai 34.


message 17: by Tuatara (new)

Tuatara | 216 comments Pari tuli luettua tällä viikolla.

Miehet jotka vihaavat naisia päätyi kohtaan 2. Kirjablogissa kehuttu kirja, mutta sopivia olisivat olleet myös esim. 16. Ulkomaisen kirjallisuuspalkinnon voittanut kirja, 18. Kirjan nimessä on vähintään neljä sanaa, 24. Kirjassa selvitetään rikos.

Muumit ja suuri tuhotulva täytti kohdan 25. Kirja, jossa kukaan ei kuole. Myös kohta 22. Kuvitettu kirja olisi käynyt, muun muassa.


back to top