Netherlands & Flanders group discussion

De stille kracht
This topic is about De stille kracht
62 views
Group reads > Ended : Group Read #37 - De stille kracht by Louis Couperus

Comments Showing 1-26 of 26 (26 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by BookLovingLady (last edited Jun 26, 2017 01:04AM) (new) - rated it 5 stars

BookLovingLady | 2989 comments Mod
This 37th group read starts on Wednesday 24 May 2017 and will end on Tuesday 11 July 2017. The book we will be reading is De stille kracht by Louis Couperus.

Comments for De stille kracht can be left in either Dutch or English and please, feel free to join in any time, because the more the merrier!


message 2: by BookLovingLady (last edited May 23, 2017 09:22PM) (new) - rated it 5 stars

BookLovingLady | 2989 comments Mod
Ik heb net, eigenlijk voor de grap, even gekeken hoeveel groepsleden het boek als 'gelezen' en hoeveel het als 'te lezen' hebben staan. En dan zijn de her-lezers hier niet eens niet bij. Stel dat iedereen deze group read aangrijpt om het boek dat zij op hun 'te lezen' plank hebben staan daadwerkelijk nu te gaan lezen... Wauw :-)


message 3: by Hannie (new) - added it

Hannie (hannieblokzijl) Ik heb het boek laatst toegevoegd, omdat je een keer in een ander topic had gezegd dat dit het volgende boek zou worden.

Een tip voor mensen die het nog niet hebben. Je kunt het gratis downloaden op de site van Amazon. Ik weet niet of andere sites dit boek ook aanbieden. Maar wellicht wel.


message 4: by BookLovingLady (last edited May 24, 2017 03:56AM) (new) - rated it 5 stars

BookLovingLady | 2989 comments Mod
Hannie wrote: "Een tip voor mensen die het nog niet hebben. Je kunt het gratis downloaden op de site van Amazon. Ik weet niet of andere sites dit boek ook aanbieden. Maar wellicht wel. ..."

In het Engels is het ook gratis beschikbaar, bij project Gutenberg


message 5: by Marieke (new)

Marieke | 68 comments Ik weet niet zeker of ik hem bij gelezen heb gezet, maar heb hem in ieder geval al twee keer gelezen, dus doe deze keer niet mee


BookLovingLady | 2989 comments Mod
Marieke wrote: "Ik weet niet zeker of ik hem bij gelezen heb gezet, maar heb hem in ieder geval al twee keer gelezen, dus doe deze keer niet mee"

Voor mij geldt ook dat ik 'm meerdere keren gelezen heb, maar aangezien de laatste keer héél lang geleden is, ben ik wel van plan het boek mee te lezen.


Laurence | 168 comments Ik vraag me af of dit een boek is dat vooral in Nederland zo bekend (en veel gelezen) is. Hier in Vlaanderen is Louis Couperus wel een gekende naam, maar ik herinner me niet dat dit ooit op een leeslijst of zo gestaan heeft in het middelbaar. Zou dit kunnen of ligt dit gewoon aan mij?
Ik zal dit boek in elk geval met plezier voor de eerste keer lezen :)


message 8: by BookLovingLady (last edited May 30, 2017 03:09AM) (new) - rated it 5 stars

BookLovingLady | 2989 comments Mod
Laurence wrote: "Ik vraag me af of dit een boek is dat vooral in Nederland zo bekend (en veel gelezen) is. ..."

Mogelijk.... Hoewel er toen ik eindexamen deed ook diverse Vlaamse auteurs behandeld (én gelezen) werden.


Laurence | 168 comments Sowieso heb ik de indruk dat de leeslijsten in Vlaanderen minder gericht zijn op de klassiekers dan in Nederland. In mijn geval: we leerden wel over de stromingen en de auteurs, maar we lazen de meeste boeken niet echt (wel een fragment in de les). En van Louis Couperus heb ik enkel de titels 'Eline Vere' en 'Van oude mensen...' onthouden precies.

Maar zoals gezegd, het kan aan mij en aan mijn school liggen - ik hoorde graag eens de mening van een andere Vlaming ;)


message 10: by BookLovingLady (last edited May 30, 2017 03:39AM) (new) - rated it 5 stars

BookLovingLady | 2989 comments Mod
Laurence wrote: "Maar zoals gezegd, het kan aan mij en aan mijn school liggen - ik hoorde graag eens de mening van een andere Vlaming ;) ..."

Ben heel nieuwsgierig naar reacties.... Las jij boeken uit een schoolbibliotheek of leende je ze bij een 'gewone' bibliotheek?


message 11: by Hannie (last edited May 30, 2017 10:27AM) (new) - added it

Hannie (hannieblokzijl) Ik heb destijds wel Eline Vere voor school gelezen, maar De stille kracht niet. Ik had toen sowieso niet zoveel met die klassiekers. Ik merk dat ik dit boeken nu beter weet te waarderen dan destijds. Ik denk dat dat toch met leeftijd te maken heeft, want ik las destijds ook al graag. Maar niet dat soort boeken.


message 12: by Hannie (new) - added it

Hannie (hannieblokzijl) Is er al iemand in het boek begonnen? Zo ja, hoe is je ervaring met dit boek tot nu toe?


Laurence | 168 comments Ben er in begonnen, maar bij mij leest dat oude Nederlands wat moeizaam. (Ben ook altijd moe als ik het lees, dat kan ermee te maken hebben) Op zich geeft het boek een mooie beschrijving van het leven in Nederlands Indië, maar erg veel is er nog niet gebeurd (zit op 40%). Ik ben benieuwd naar de rest!


message 14: by Hannie (new) - added it

Hannie (hannieblokzijl) Ik heb nu twee procent gelezen, maar ik denk niet echt dat dit een boek voor mij is. Ik zal later misschien nog wel een poging wagen, maar voor nu zoek ik toch iets dat wat vlotter lees.


BookLovingLady | 2989 comments Mod
De schrijfstijl van Couperus is prachtig, maar toegegeven, het kan wat moeizaam zijn als je het niet gewend bent. En moe zijn helpt natuurlijk ook niet :-)


Laurence | 168 comments Vorige week uitgelezen en het is echt wel een knap boek, dat doet nadenken. Het leest wat moeizaam, maar de schrijfstijl is mooi genoeg om het de inspanning waard te maken. Leuk dat dit de group read geworden is, want anders had ik het nooit gelezen. Ik lees zeker 'Eline Vere' ook nog wel eens.


message 17: by Hannie (new) - added it

Hannie (hannieblokzijl) Ik heb besloten om niet verder te lezen. Mijn hoofd staat er momenteel niet naar. Maar wie weet, lees ik 'm later nog een keer.


message 18: by BookLovingLady (last edited Jun 25, 2017 04:58AM) (new) - rated it 5 stars

BookLovingLady | 2989 comments Mod
Ik neem aan dat iedereen weet dat er een deel van de televisie bewerking van toen (begin jaren 70) te zien is op YouTube? Ik ben oud genoeg om de hele serie gezien te hebben destijds en vond het fascinerend. Dus, om een beetje in de stemming te komen... :-)


message 19: by Hannie (new) - added it

Hannie (hannieblokzijl) Dat wist ik niet. Is van voor mijn tijd. ;-)


message 20: by BookLovingLady (last edited Jun 26, 2017 01:11AM) (new) - rated it 5 stars

BookLovingLady | 2989 comments Mod
Na zo’n 27 jaar heb ik voor deze group read De stille kracht herlezen, en ik vind het na al die jaren nog steeds een prachtig boek. Couperus weet mij met zijn beeldende beschrijvingen volledig mee te slepen en het was dan ook alsof het verhaal voor mij 'zichtbaar' was, het deed mij gewoon terug stappen in de tijd. Het begint al meteen op de eerste pagina, als Couperus de tropische avond beschrijft; iedereen die ooit in de tropen geweest is zal het beeld dat gegeven wordt in deze beschrijving meteen herkennen.

Hoewel het boek zo’n 50 jaar vóór de onafhankelijkheid van Indonesië werd geschreven, is het verhaal, mijns inziens tenminste, al duidelijk een voorloper van de komende onafhankelijkheid. Natuurlijk weet ik iets dat Couperus in de tijd dat hij het boek schreef niet wist, namelijk dat Indonesië onafhankelijk zou worden, maar toch...

Er zijn werkelijk enorme culturele verschillen tussen de nuchtere Nederlanders en de Javanen, en een opvallend iets is het verschil tussen de Hollanders in Indië die uit Nederland gekomen zijn en de Hollanders die in Indië geboren zijn. Deze laatste groep is niet Nederlands en niet Indisch, ze hangen er als het ware tussenin...
Een ander iets zijn de beschrijvingen die worden gegeven hoe gewoon het was dat de Javaan letterlijk kroop voor het koloniale Nederlandse bestuur (al in het allereerste begin van het boek wordt een beschrijving gegeven van de resident die 's avond gaat wandelen en wordt gevolgd door een oppasser met een vuurtouw...). En ja, natuurlijk ben ik mij bewust dat dit ook beschreven wordt bij de Javanen onderling.

Nog iets dat mij opviel, en waarvan ik mij niet kan herinneren dat het mij vorige keer is opgevallen, is dat het verschil tussen het christelijk en islamitisch geloof pas in de laatste pagina's ter sprake komt, als Eva Eldersma en Otto van Oudijck de hadji uit de trein zien stappen.

Ik kon me, voordat ik het boek herlas, een aantal dingen levendig voor de geest halen, mede door de televisieserie begin jaren 70 ongetwijfeld. Maar het (her)lezen van het werkelijk prachtig taalgebruik en de ongeëvenaarde beschrijvingen van Couperus maakte het opnieuw lezen van De stille kracht voor mij tot een enorm genoegen. En het is héél erg knap om zó ontzettend veel te zeggen in zo weinig pagina's...

Ik heb meerdere boeken en verhalen gelezen die in Nederlands-Indië speelden, maar De stille kracht is qua waarheidsgetrouwe beschrijvingen in de verschillen tussen de diverse groepen toch wel uitzonderlijk.


message 21: by BookLovingLady (last edited Jun 28, 2017 03:55AM) (new) - rated it 5 stars

BookLovingLady | 2989 comments Mod
Laurence wrote: "En van Louis Couperus heb ik enkel de titels 'Eline Vere' en 'Van oude mensen...' onthouden precies.. ..."

Van oude menschen, de dingen, die voorbijgaan ... is een van mijn favorieten als het om Couperus gaat.


Lonneke | 53 comments Booklovinglady wrote: "Ik neem aan dat iedereen weet dat er een deel van de televisie bewerking van toen (begin jaren 70) te zien is op YouTube? Ik ben oud genoeg om de hele serie gezien te hebben destijds en vond het f..."

Hihi. Dat is voor mij ook (ver) voor mijn tijd, maar heb net even gekeken op youtube en het is misschien wel wat om op een druilerige avond te kijken ;D


BookLovingLady | 2989 comments Mod
Lonneke wrote: "Hihi. Dat is voor mij ook (ver) voor mijn tijd, maar heb net even gekeken op youtube en het is misschien wel wat om op een druilerige avond te kijken ;D ..."

Ik was weliswaar (net aan) een tiener toen de serie werd uitgezonden, maar het heeft een onuitwisbare indruk op mij gemaakt, zodanig dat ik later De stille kracht op mijn leeslijst voor de middelbare school zette.


lethe | 626 comments Booklovinglady wrote: "Van oude menschen, de dingen, die voorbijgaan ... is een van mijn favorieten als het om Couperus gaat."

Ik heb het (nog) niet gelezen, maar ik heb de titel altijd prachtig gevonden. Ik ken het alleen zonder de komma achter 'dingen', maar die schijnt er wel te horen. Doet een beetje afbreuk wat mij betreft. /babbling


Sandra Kruger | 1 comments Het heeft lang geduurd maar hij is uit. Wat een mooie beschrijving van het leven en de mystiek in het toenmalige Indië. Vooral het taalgebruik en de mooie (maar lange) zinnen maakt dat je verder wil lezen. Het verhaal komt heel traag op gang, maar als "de Stille Kracht" begint wil je verder lezen. Heel blij dat ik dit boek via deze groep nog een keer heb kunnen (her)lezen.


lethe | 626 comments Ik vrees dat ik nog steeds in een reading slump zit. Ik dacht vooraf dat ik De stille kracht wel uitgelezen kreeg, zeker toen bleek dat ik nog tot 11 juli de tijd had i.p.v. tot eind juni. Maar ik ben pas op de helft, helaas (om van de Nobelprijswinnaars nog maar helemaal te zwijgen).

Zoveel andere dingen die mijn aandacht afleiden momenteel! :(


back to top