Bulgaria reads discussion

Под игото
This topic is about Под игото
199 views
Книги > "Под игото" на 6lokavitza

Comments Showing 1-7 of 7 (7 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by D. (new) - rated it 3 stars

D. Fox Здравейте,

Натъкнах на следната новина, по повод предстоящия празник:

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/0...

Какво мислите, читатели?


message 2: by Metodi (last edited Jun 01, 2017 02:25AM) (new) - rated it 5 stars

Metodi Markov | 374 comments За благотворителност е, дано да има желания ефект.

Гледайки опашката от тийнове за поредния комерсиален проект на малоумен влогър, почвам да се съмнявам в естетиката на масовия читател у нас...

Тоест, това тънко подсказване надали ще постигне целта си.


message 3: by Boris (new)

Boris (boriss) | 8 comments Това е най-тъпата идея, която съм виждал през живота си.
Ако беше рекламен постер, щеше да е хит.
Напечатана книга е смях в залата. :)


message 4: by Lily (new)

Lily Nikolova (sofia-optimist) | 19 comments Eve wrote: "Здравейте,

Натъкнах на следната новина, по повод предстоящия празник:

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/0...

Какво мислите, читатели?"

Wow Тези полски дипломати и техните семейства, които четат прекрасно най-известните ни стихотворения от Вазов и Славейков, посщавата дома на Яворов и народната бибилиотека- това е един нестантдартен и мн. вълнуващ начина да ни поздравят. Самите поляци ползват кирилица, с някой добавки за по-сложните славянски звуци. Похволно е че живеейки в България са научили и техните деца да четат и разбират Български. Респект!


message 5: by Philip (new)

Philip Danchev (philip_danchev_writer) | 1 comments Мисля, че разковничето е в последното изречение: "Книгата вече е в продажба, а срещу всяко купено копие издателите ще дарят други две български книги на училища, читалища и библиотеки в цялата страна." Струва ми се, че с продажбите ще се опитат да си покрият разходите и да изкарат някой лев, а по училищата ще подарят непродадените си книги, които залежават по складовете. За саморекламата няма какво да се приказва - известна е приказката, че няма лоша реклама. Според мен, това е хитър, но жалък ход.


Metodi Markov | 374 comments Тиражът на "Pod igoto" е изчерпан. Това стана ясно още миналата събота, макар до момента да са отчетени едва половината бройки. И въпреки че продължаваме да получаваме обаждания и съобщения от желаещи да се сдобият с копие, нов тираж няма да има -- защото това чисто и просто би противоречало на основния замисъл на кампанията.

В събота следобед, след като стана ясно, че първата -- и, надявам се, последна -- българска книга на шльокавица е разпродадена, тръгнах от щанд на щанд из Панаира на книгата, за да избера подходящи заглавия (1000 -- по две за всяка продадена бройка от "Pod igoto"), които да дарим на читалища, училища и библиотеки.

Критерият ми беше един-единствен: да избера книги, които бих желал да имам в собствената си библиотека.

Отне ми малко повече от пет часа. Крайният резултат е 600 книги от дванайсет различни издателства, плюс още 400, издадени от Жанет 45.

От повечето заглавия купих между пет и десет екземпляра, а където не разполагаха с толкова -- по колкото имаше.

Ето някои от авторите, включени в подборката:

Греъм Грийн, Филип Рот, Салман Рушди, Кърт Вонегът, Итало Калвино, Исак Бабел, Хорхе Луис Борхес, Адолфо Биой Касарес, Блез Паскал, Джеймс Джойс, Бенвенуто Челини, Епиктет, Ф. Скот Фицджералд, Джеймс Солтър, Джон Банвил, Франсоа Мориак, Дафни Дю Морие, Колм Тойбин, Жоржи Амаду, Сандро Веронези, Сири Хуствет, Туве Янсон, Иржи Кратохвил, Збигнев Херберт, Макс Фриш, Жан Жьоне, Владимир Висоцки, Булат Окуджава, Андрей Макин, Ирен Немировски, Даниел Келман, Паоло Джордано, Роберт Менасе, Динау Менгесту, Гари Щейнгарт, Рауи Хадж, Педро Хуан Гутиерес, Марк Хадън, Себастиан Бари, Сьоун, Кристиан Крахт, Дейв Егърс, Ма Дзиен, Хуан Пабло Вилялобос, Робърт Перишич, Нарине Абгарян, Джералд Даръл, Вим Вендерс, Едит Пиаф, Емир Кустурица, Фатих Акин, Дейл Карнеги, Стийв Джобс, Бил Гейтс, Ричард Брансън, Йеспер Юл, Карло Петрини, Ивон Шуинар.

И още: Вера Мутафиева, Свобода Бъчварова, Георги Марков, Стефан Цанев, Недялко Йорданов, Йордан Велчев, Христо Карастоянов, Петко Бочаров, Рангел Вълчанов, Никола Русев, Ивайла Александрова, Георги Господинов, Милен Русков, Радостина Ангелова, Крум Филипов.

За по-пълен отчет ще се наложи да почакате още малко -- на кого и по колко книги сме дарили, плюс изчерпателен списък на заглавията, бройките, коричните цени и всичко останало.

Благодаря ви, че бяхте съпричастни на този проект. Освен изкупения символичен тираж, за нас е важно да споделим следното: видеото, в което вложихме основното послание на кампанията, е гледано от повече от 1,300,000 зрители. Без нито една стотинка за реклама.

С други думи, кампанията ни е стигнала (в най-песимистичния случай) до всеки пети българин. Това, разбира се, не отчита аудиториите на десетките интервюта и дискусии по въпроса в централните и регионални медии.

В дните непосредствено след кампанията, социалните мрежи изригнаха с коментари по темата. Далеч не всички от тях бяха положителни. Получихме тежки обвинения и ентусиазирани похвали.

Но най-важното от всичко е, че успяхме да предизвикаме дискусията, към която се стремяхме. Че отхлупихме капака на тенджерата, в която кротко и незабелязано клокочеше една взривоопасна гозба, чиято основна съставка е собственото ни самоуважение.

Тенджерата се оказа под налягане. След като пребоядисаме тавана и излекуваме повърхностните изгаряния, всички заедно ще си направим, надявам се, и подобаваща равносметка за ползата от това начинание.

Защото именно в разговора се ражда истината. А когато държиш нещо във вакуумен съд върху бавен огън, то рано или късно експлодира.

Манол Пейков, издател


message 7: by Tennousei (new)

Tennousei | 137 comments Mod
Когато става дума за такива начинания, винаги има голям шанс да се опариш, че дори и да се изгориш. В последно време масово се реагира първосигнално и с голяма доза протест на всичко, което се прави в България и не само. Първо пращаме на кладата, а едва след това сядаме да разсъждаваме, ако изобщо прибегнем към този момент, правилно ли сме отсъдили.

Радвам се, че начинанието ви е постигнало желания успех и силно се надявам, да нямаме нужда от повече такива назидателни издания на шльокавица.


back to top