Romania discussion

The Handmaid's Tale (The Handmaid's Tale, #1)
This topic is about The Handmaid's Tale
45 views
Cărțile lunilor apuse > Mai si Iunie 2017: The Handmaid's Tale de Margaret Atwood - Discutii cu spoilere

Comments Showing 1-8 of 8 (8 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Victor (last edited May 21, 2017 11:22PM) (new) - rated it 5 stars

Victor Pentru cei care au terminat cartea, editorul a pus un sir de intrebari care pot avea rolul de ghid in provocarea unei discutii pe marginea cartii. Pentru ca suntem la prima carte citita prin "Citeste cu mine..." sistemul este perfectibil, lucrurile ar fi trebuit sa decurga altfel, in alta ordine, dar tot ce conteaza e sa schimbam opinii in ce priveste cartea asa ca sunt foarte curios sa citesc raspunsurile voastre la intrebarile de mai jos.

Bineinteles ca nu e obligatoriu sa raspundeti la toate intrebarile sau la vreuna.

The Publisher's Reading Guide Questions:

1. The novel begins with three epigraphs. What are their functions?

Iar Rahila, văzând că ea n-a născut lui Iacov nici un fiu, a prins pizmă pe sora sa şi a zis lui Iacov: “Dă-mi copii, iar de nu, voi muri!”
Mâniindu-se însă Iacov pe Rahila, i-a zis: “Au doară eu sunt Dumnezeu, Care a stârpit rodul pântecelui tău?”
Atunci Rahila a zis către Iacov: “Iată roaba mea Bilha; intră la ea şi ea va naşte pe genunchii mei şi voi avea şi eu copii printr-însa. ”
Geneza, 30: 1-3


Dar în ceea ce mă priveşte, după ce am istovit tot dând în van ani în şir idei vizionare inutile şi în cele din urmă convins fiind că nu voi avea niciodată succes, mi-a venit în chip fericit în minte această propunere...
Jonathan Swift, Modestă propunere


În deşert nu există nici o inscripţie care să spună să nu mănânci pietre.
Proverb sufist


2. In Gilead, women are categorized as wives, handmaids, Marthas, or Aunts, but Moira refuses to fit into a niche. Offred says she was like an elevator with open sides who made them dizzy; she was their fantasy. Trace Moira's role throughout the tale to determine what she symbolizes.

3. Aunt Lydia, Janine, and Offred's mother also represent more than themselves. What do each of their characters connote? What do the style and color of their clothes symbolize?

4. At one level, The Handmaid's Tale is about the writing process. Atwood cleverly weaves this sub-plot into a major focus with remarks by Offred such as "Context is all, " and "I've filled it out for her," "I made that up," and "I wish this story were different." Does Offred's habit of talking about the process of storytelling make it easier or more difficult for you to suspend disbelief?

5. A palimpsest is a medieval parchment that scribes attempted to scrape clean and use again, though they were unable to obliterate all traces of the original. How does the new republic of Gilead's social order often resemble a palimpsest?

6. The Commander in the novel says you can't cheat nature. How do characters find ways to follow their natural instincts?

7. Why is the Bible under lock and key in Gilead?

8. Babies are referred to as "a keeper, "unbabies, " "shredders." What other real or fictional worlds do these terms suggest?

9. Atwood's title brings to mind titles from Chaucer's The Canterbury Tales. Why might Atwood have wanted you to make that connection?

10. What do you feel the "Historical Notes" at the book's end add to the reading of this novel? What does the book's last line mean to you?

Aşa cum ştiu toţi istoricii, trecutul este o mare de întuneric plin de ecouri. Unele voci pot ajunge până la noi, dar ceea ce ne spun este plin de obscuritatea matricei din care provin; şi oricât am încerca, nu putem întotdeauna să le descifrăm precis în lumina mai limpede a zilelor noastre.


Victor 1. Nu poti sa gresesti incepand cu un citat din Biblie mai ales daca el justifica tot si tine loc de cele zece porunci in Gilead. Si in viata reala sunt societati in care se traieste si se moare dupa ce scrie intr-o carte...scrisa de un anonim...inaintea erei noastre.

"Modesta propunere" a lui Swift e o satira de cateva pagini de care nu am auzit pana acum si pe care v-o recomand. Deci Atwood sare de la un ton serios la unul ironic fiindca nu poti sa digeri tragedia fara un zambet ocazional pe fata.

Proverbul sufist pare destul de greu de inteles dar trimite la o resursa de "bun simt" a fiecaruia. E un fel de avertisment, un caveat emptor ("buyer beware"), care spune ca nu trebuiesc puse etichete acolo unde ar trebui sa lucreze bunul simt. In versiunea in romana pe care am pus-o la dispozitie, la final e un comentariu destul de pertinent (desi pretios) dar care cred ca rateaza complet sensul proverbului, facandu-l despre supravietuire cand e mai degraba Capul face, fundul trage.


message 3: by Alexandra (new) - added it

Alexandra Stoia (alexandrastoia17) | 42 comments Victor wrote: "1. Nu poti sa gresesti incepand cu un citat din Biblie mai ales daca el justifica tot si tine loc de cele zece porunci in Gilead. Si in viata reala sunt societati in care se traieste si se moare du..."
M-a amuzat Modesta propunere, am citit-o si eu acum. Are mult sens in legatura cu cartea, pana la urma si in carte oamenii au venit cu un plan de viitor care din punctul lor de vedere era pentru imbunatatirea omenirii. Doar ca na, nu merge sa tratezi oamenii ca pe animale :).
2. Moira mi se pare ca reprezinta fix ceea ce impiedica reusita unei astfel de societati: diversitatea, rebeliunea, vointa. Nu poti sa iei toate femeile si sa le imparti in cateva categorii si sa te astepti sa te urmeze si asculte orbeste ca niste oi. E absurd.
4. Mi-a placut foarte mult acest stil, m-a introdus in gandurile ei si a facut toata povestea sa para mult mai reala. M-a ajutat sa empatizez chiar mai mult cu Offred.
5. Au incercat si ei sa rescrie societatea. Asa cum mi se pare ca zicea una dintre matusi, ei sunt generatia de sacrificiu, dar si acele urme care nu pot fi sterse, pentru copii urmand sa fie mult mai usor sa se incadreze in rolurile care le sunt date. Dar si pentru ei raman amintirile colective.
10. Notele istorice mi s-au parut un sfarsit foarte potrivit pentru carte, care te aduc un pic cu picioarele pe pamant. Iti poti imagina contextul global in care s-au petrecut intamplarile relatate de Offred, reactiile si actiunile celorlalte natiuni. Dar in acelasi timp putem observa si detasarea cu care acei istorici dezbat subiectul. Dupa ce petreci timp empatizand cu Offred si intrand in lumea aceea absolut horifica, te loveste diferenta asta. Pe mine cel putin m-a facut sa ma gandesc la detasarea cu care privim istoria, sau chiar evenimentele tragice petrecute in alte colturi ale lumii care nu ne afecteaza direct.


Indru | 75 comments Alexandra wrote: "10. Notele istorice mi s-au parut un sfarsit foarte potrivit pentru carte, care te aduc un pic cu picioarele pe pamant. Iti poti imagina contextul global in care s-au petrecut intamplarile relatate de Offred, reactiile si actiunile celorlalte natiuni. Dar in acelasi timp putem observa si detasarea cu care acei istorici dezbat subiectul. Dupa ce petreci timp empatizand cu Offred si intrand in lumea aceea absolut horifica, te loveste diferenta asta. Pe mine cel putin m-a facut sa ma gandesc la detasarea cu care privim istoria, sau chiar evenimentele tragice petrecute in alte colturi ale lumii care nu ne afecteaza direct."

Bingo. Notele istorice cred că au fost ceea cireașa de pe tort. M-au făcut să privesc cu alți ochi cuprinsul cărții. Și au mai adăugat o stea la rating-ul final pe care l-am dat.


message 5: by Victor (last edited Jun 09, 2017 12:29AM) (new) - rated it 5 stars

Victor Chiar aseara am citit, cred ca cea mai "la fix" pagina din Jocul cu Margele de Sticla. Intr-o dezbatere dintr-un calugar Benedictin si "calugarul" Castalian, Benedictinul, care este si specialist in istoria ordinului, are o reflexie geniala dupa parerea mea.

(view spoiler)

Fix la notele de la finalul cartii m-a dus citatul si la discrepanta dintre ele si viata chinuita a lui Offred, care este, in definitiv, o reprezentanta a tuturor victimelor vremurilor si o statistica.


Victor Gabriel wrote: "Victor wrote: "Vezi pe threadul cu sp..."

Aha, unora le-a placut, Mie pe dos, mi s-au parut niste explicatii absolut nenecesare..."


Mie mi-au placut si mi s-au parut utile fiindca puneau lucrurile intr-o perspectiva istorica, detasand cititorul de poveste printr-o vedere clinica dupa ce ar fi fost un final prea subit. Eu unul nu m-am asteptat sa se termine cartea cand au venit Ochii si notele mi-au dat un fel de incheiere si mi-au spus ca, in definitiv, nimic nu conteaza.


message 7: by Alexandra (new) - added it

Alexandra Stoia (alexandrastoia17) | 42 comments Eu sunt foarte curioasa de ce lui Gabriel i s-au parut explicatii nenecesare si nu i-au placut. Gabriel, vrem detalii!


message 8: by Indru (last edited Jun 15, 2017 07:24AM) (new) - rated it 4 stars

Indru | 75 comments Alexandra wrote: "Eu sunt foarte curioasa de ce lui Gabriel i s-au parut explicatii nenecesare si nu i-au placut. Gabriel, vrem detalii!"

De ce nu văd comentariul lui Gabriel? :P

Later edit: Ah, gata, e dincolo, pe threadul de fără spoilere.


back to top