Suomalainen lukupiiri discussion

30 views
Vuosi 2017 > Maaliskuu: Helmikuun vallankumous

Comments Showing 1-15 of 15 (15 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Tytti, The Head Honcho (last edited Feb 02, 2017 01:35PM) (new)

Tytti | 2539 comments Maaliskuussa tulee kuluneeksi 100 vuotta Venäjän helmikuun vallankumouksesta, jolloin 300-vuotinen tsaarinvalta päättyi, joten se on kuukauden teema. Venäjällähän nimittäin käytettiin juliaanista kalenteria, joka oli silloin 13 päivää jäljessä Suomessa käytettyä gregoriaanista, joten täällä elettiin jo maaliskuuta.

Tämän takia teemana on siis lukea joko tsaarinaikaista venäläistä tai ylipäätään Venäjän keisarikuntaan tai Suomen suuriruhtinaskuntaan sijoittuvaa uudempaakin kirjallisuutta. Kuukauden klassikoksi valikoitui Nikolai Gogolin Kuolleet sielut, joten se on samalla virallinen teemakirja.


message 2: by Tytti, The Head Honcho (last edited Feb 02, 2017 01:39PM) (new)

Tytti | 2539 comments Monelle varmaan venäläiset ja suomalaisetkin klassikot ovat tuttuja, joten en nyt niitä osaa suositella, mutta itselläni odottaisi hyllyssä mm. Boris Akuninin Asaselin salaliitto ja sarjan myöhempiäkin osia, jotka sijoittuvat muistaakseni 1870-luvulle ja ilmeisesti myöhempäänkin aikaan. Suomalaisista mieleen tulevat Asko Sahlbergin He, joka kertoo kahdesta veljeksestä, jotka palaavat kotiin eri puolilla taistellun Suomen sodan jälkeen, sekä Mannisen ja Raivion dekkarisarja, jonka ensimmäinen osa Punavuoren keisarinna sijoittuu 1860-luvulle. Ja tottahan tietenkin Kiannon Punainen viivakin sopii aiheeseen.


message 3: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 677 comments Mulla on kirjahyllyssä lukemattomana Kuolleet sielut. Reilu kymmenen vuotta sitten yritin sitä lukea, mutta en päässyt alkua pitemmälle. Nyt voisi ehkä olla oikea aika uudelle yritykselle.


message 4: by ArjaJ (new)

ArjaJ | 80 comments Luin Kuolleet sielut ensimmäisen kerran 70-luvun lopulla. Kannattaa ehdottomasti lukea joskus, on täydellinen klassikko.

Kolme vuotta sitten luin Kuolleet sielut uudelleen ja kuuntelin vielä perään äänikirjana. Nämä olivat eri suomentajien versioita. Molemmat olivat taitavia ja sama henki niistä välittyi. Oli mielenkiintoista vertailla kuinka eri tavoin voidaan värikästä kieltä käyttää ja kuitenkin tavoittaa oleellinen.


message 5: by Noora (new)

Noora | 873 comments Mä ajattelin ensin etten tätä just nyt lukisi, mutta ehkä tartunkin kirjaan, kun tämäkin näyttää olevan 100kirjan listalla jotka pitäisi lukea.


message 6: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Noora, nuo äänestysten kirjat on valittu eri top 100 -listoilta, joten sinun ongelmasi saattaa olla jatkuva. :-P


message 7: by Desertorum (new)

Desertorum | 1115 comments Mua jotenkin on kovasti pelottanut tarttua tähän kirjaan...en tiedä saanko vieläkään kerättyä tarpeeksi rohkeutta. Nyt kyllä olisi ehkä vertaistukea tarjolla. Luulin tosin tämän myös olevan pidempi kirja, mutta kun tarkistin asian niin taisi olla aikalailla 300 sivun luokkaa. Joten ei ehkä ihan loputon kidutus olisi edessä :)


message 8: by Noora (new)

Noora | 873 comments Tytti wrote: "Noora, nuo äänestysten kirjat on valittu eri top 100 -listoilta, joten sinun ongelmasi saattaa olla jatkuva. :-P"

Niinpä, jos en ole sattunut lukemaan kirjaa jo aiemmin, niin saan olla joka kuussa mukana näissä lukupiireissä. ;)


message 9: by Noora (last edited Feb 19, 2017 11:46PM) (new)

Noora | 873 comments Desertorum wrote: "Mua jotenkin on kovasti pelottanut tarttua tähän kirjaan...en tiedä saanko vieläkään kerättyä tarpeeksi rohkeutta. Nyt kyllä olisi ehkä vertaistukea tarjolla. Luulin tosin tämän myös olevan pidempi..."

Samoin minua pelottaa aloittaa tämä. En oikein edes tiedä miksi. Tuosta kirjan kannesta tulee väkisinkin mieleen Berlin Alexanderplatz jota tuossa luin sen kolme kuukautta syksyllä, ennen kuin valmista tuli. Vaikka eihän nuo kannet edes ole ihan samanlaiset. Voiko kirjan kansi aiheuttaa valmiiksi jo ennakkoasetuksia kirjalle?! Vaikka kyseessä on eri kirjailija ja joka on eri maastakin. Enkä ole edes ikinä aiemmin vilkaissut teosta.


message 10: by Lumissa (new)

Lumissa | 775 comments Jee, toinenkin Berlin Alexanderplatz -trauma havaittu \o/ Sama kävi mielessä minullakin, WSOY:n klassikkosarja ei taida viime syksyn koettelemusten jälkeen ihan heti päästä irti ennakko-odotuksista. On tuossa onneksi vähemmän sivuja, että viimeistään vappuun mennessä lienee valmista, jos hyvissä ajoin aloittaa...


message 11: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1742 comments Mä oon ymmärtänyt, että teos loppuu ihan kesken, eikä Gogol saanut ikinä jatkoa kirjoitettua (tai tuhosi aikaansaannoksensa), minkä takia mua vähän epäilyttää tarttua koko romaaniin. Mua ärsyttää usein ihan tarkoituksella avoimiksi jätetyt loputkin, saati sitten oikeasti kesken jääneet tarinat...


message 12: by Desertorum (new)

Desertorum | 1115 comments Annamariah wrote: "Mä oon ymmärtänyt, että teos loppuu ihan kesken, eikä Gogol saanut ikinä jatkoa kirjoitettua (tai tuhosi aikaansaannoksensa), minkä takia mua vähän epäilyttää tarttua koko romaaniin. Mua ärsyttää u..."

No tämä ei kyllä kieltämättä rohkaissut lukemaan. Saattaa olla että jään seuraamaan ihmisten mielipiteitä ja ehkä luen sen sitten myöhemmin, jos sellainen olo tulee.


message 13: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Noora wrote: Tuosta kirjan kannesta tulee väkisinkin mieleen Berlin Alexanderplatz jota tuossa luin sen kolme kuukautta syksyllä, ennen kuin valmista tuli. Vaikka eihän nuo kannet edes ole ihan samanlaiset."

Joo, samaan sarjaan kuuluvat ja minä kun tykkään sarjoista ja tuollai samalla lailla tyylitellyistä kansista, joten tuppaan valitsemaan ne näytille. Onhan ne myös varmaan usein myös uusimpien painosten joukossa, ja muutenkin ehkä vähän enemmän on panostettu kyseiseen laitokseen kuin pokkariin. Mutta juu, joutunette kärsimään siitä, ellei parempaa vaihtoehtoa löydy. :-)


message 14: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1742 comments Edellä mainitusta syystä taidan jättää Gogolin ihan suosiolla väliin, mutta Venäjä-teemaan liittyen aloitin juuri Dostojevskin kirjan Rikos ja rangaistus, joka pääsee maailmanympärimatkalleni itänaapurin edustajaksi. Luin tästä ekat n. 150 sivua kesällä 2007, mutta palautin kirjan kirjastoon muuttaessani toiselle paikkakunnalle opiskelemaan enkä ikinä lainannut sitä uudestaan ennen kuin nyt. Inhoan jättää asioita kesken, joten nyt olisi tarkoitus saattaa tämäkin projekti kunnialla loppuun asti. Jollakulla (ellei useammallakin) taisi olla tämä kirja oma kirjahylly -haasteessa, eli siitä voisi syntyä myös jonkinlaista keskustelua :)


message 15: by Tytti, The Head Honcho (last edited Feb 26, 2017 11:56AM) (new)

Tytti | 2539 comments Rikos ja rangaistus olisi muuten tulossa (tällä hetkellä) kuukauden klassikoksi heinäkuussa (on äänestyksessä toisena), että ehkä viimeistään silloin tulee erillinen ketjukin. Ykkösenä kyseisessä äänestyksessä on Vuonna 1984, mikä näin vaihtoehtoisten faktojen ja feikkiuutisten aikakaudella olisi varmaan mielenkiintoista luettavaa.


back to top