Suomalainen lukupiiri discussion

26 views
Helmet 2017 > Viikkokertaus helmikuu, viikot 5-8

Comments Showing 1-24 of 24 (24 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments (Ajanjakso 30.1.-26.2.)

Toivomuksesta kuukausiketju helmikuun viikkokertauksille.


message 2: by Ronja (new)

Ronja (roszanen) | 289 comments Luin lopultakin kirjan The Light Between Oceans eli Valo valtameren yllä. Kaunista tekstiä. Kirja herätti paljon kysymyksiä ja jäänee pitkäksi aikaa mieleen. Kohtaan 2. Kirjablogissa kehuttu kirja.

Aloitin tänään Heikki Aittokosken kirjan Kuolemantanssi. Se mennee kohtaan 12. Politiikasta tai poliitikosta kertova kirja. Aittokosken teos on kauhealla tavalla ajankohtainen.

Minä luulin jo vaihtaneeni levyä viime vuodelta eli alkavani lukea jotain muuta kuin politiikkaa, historiaa tai sotaa käsitteleviä kirjoja. Vaan ei, sillä lukulistalla on myös Elvi Sinervoa. :)


message 3: by Noora (last edited Feb 07, 2017 04:03AM) (new)

Noora | 873 comments Olen nyt saanut kaksi kirjaa viimeisteltyä edellisviikon ja tämän viikon alun aikana. Muistaakseni ne molemmat Anna kirjat jo kommentoinkin aiempaan viestiketjuun, joten en niistä nyt sen enempää mainitse.

Sunnuntaina sain kuunneltua viime viikolla aloittamani Kristina Ohlssonin Tuhatkaunot loppuun. Tykkäsin kuuntelusta kovasti ja kirjaa kuuntelemalla sain ajatukseni onneksi kirjaan eikä sen hetkisiin murheisiin. Sijoitin kirjan kohtaan 6. Kirjassa on monta kertojaa. Kirjaa kuunnellessa useat eri kertoja ja niiden vaihtuminen oli hieman haastavaa. Lukiessa itse kertojien vaihtuminen ei varmaankaan olisi aiheuttanut haasteita.

Tuhatkaunot kirjan olisi voinut sijoittaa myös kohtiin kirjablogissa kehuttu (2). Jäin myös miettimään kohtaa jonkun muun alan ammattilaisena tunnetun ihmisen kirjoittama kirja kohtaa. Totesin kuitenkin, että ainakaan Suomessa Kristina Ohlsson tunnetaan kirjailijana eikä politiikantutkijana. Eli tuo tunnettu sana ei sovi ja nykyäänhän Kristina on täysipäiväinen kirjailija. Kirjassa on vakavasti sairas henkilö, sairaus tosin on mielenterveysongelma, en tiedä voisiko sitä laskea tähän. Toki kirjassa myös sairastutaan vakavasti eli kohta 20 tulisi tässä kirjassa täytettyä minun kríteereillä. Kirjassa selvitetään rikos (24), Kirja on käännöskirja (23).

Olisi sopinut minulla myös kohtaan (28), olen lukenut vain yhden kirjan aiemmin Kristinalta, mutta se kohta oli jo käytetty aiemmin. Kirja on odottanut lukulistallanikin vuoroaan jo pitkään eli kohta 43, olisi sopinut. En tosin lukemisesta varsinaisesti ole suunnitellut, niin jätin sen kohdan myöhempää käyttöä varten. Niin ja kirja täyttää tälläkin kertaa yli kahden haastekohdan kriteerit.

Jäin myös miettimään, että onko ruotsalainen kirjailija niin erilaisesta kulttuurista kotoisin, että sillä voisi täyttää kohdan 40. Onko ruotsalaisten ja suomalaisten kulttuurierot riittävän suuret?

Sain eilen valmiiksi Donna Tarttin Jumalat juhlivat öisin kirjan. Sijoitin sen kohtaan esikoisteos. Tätäkin kirjaa on hehkutettu kirjablogeissa (2), kirjassa liikutaan myös jonkin verran luonnossa, joten ehkä sen voisi sijoittaa kohtaan 5. Se on käännöskirja 23 ja kirjailija tulee erilaisesta kulttuurista kuin minä 40. Sen sijaan en laittaisi sitä kohtaan kirjassa selvitetään rikos, koska ei siinä ole mitään selvittämistä, kun murhaajat ovat kokoajan tiedossa. Niin ja menee taaskin yli kahteen kohtaa 47.

Nyt luvussa on Laulu tulipunaisesta kukasta, ja sen todennäköisesti sijoitan kohtaan kirjan nimi on kaunis (1) tai suomalainen klassikkokirja (3). Kun nyt vain saan sen ensin luettua. Palautuspäivä kirjalla lähestyy kovasti, joten ei siitä haittaa olisi jos sen saisin parin päivän sisällä luettua.


message 4: by Camilla (new)

Camilla | 42 comments Noora wrote: "Jäin myös miettimään, että onko ruotsalainen kirjailija niin erilaisesta kulttuurista kotoisin, että sillä voisi täyttää kohdan 40. Onko ruotsalaisten ja suomalaisten kulttuurierot riittävän suuret?"

Olen ajatellut tämän niin, että länsimainen kulttuuri ylipäänsä on liian lähellä meidän kulttuuriamme. Itselläni on suunnitteilla kiinalaissyntyisen kirjailijan teos tähän kohtaan.


message 5: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Hah, ja minä taas rupesin miettimään tuon kysymyksen luettuani, että kyllä Suomestakin varmaan löytyisi kulttuureja, jotka ovat erilaisia kuin omani, ainakin nyt saamelaiset ja romanit, ehkä myös lestadiolaiset yms. Jos mentaisiin kauemmas historiaan, niin ehkä myös itä- ja länsisuomalaisten kulttuurit eroaisivat tarpeeksi. Tosin noissa tapauksissa kirjan varmaan pitäisi myös kertoa erilaisesta kulttuurista, eli todennäköisesti otan jonkun kauempaa olevan kirjailijan, mutta noin yleisesti voisi olla mielenkiintoista katsoa suomalaista/länsimaista kulttuuria samassa yhteiskunnassa elävän, mutta eri kulttuuria edustavan näkökulmasta. Mutta itse voisin lukea jotain arabikirjailijalta, vaikkapa siltä egyptiläiseltä Nobel-voittajalta, jonka tarkkaa nimeä en nyt jaksa tarkistaa.


message 6: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (last edited Feb 07, 2017 10:15AM) (new)

Annamariah | 1742 comments Jos muita maita ajatellaan, Ruotsi on kyllä kaikin tavoin lähimpänä Suomea, jos asiaa katsotaan kulttuurin kannalta... Maantieteen lisäksi tämä johtuu tietysti myös siitä, että koko yhteiskuntamalli on kopioitu naapurista (tai saatu perinnöksi Ruotsin vallan ajalta - lainsäädäntökin on rakennettu ruotsalaisen pohjan päälle). Ajattelin lukea kohtaan 40 jonkun sellaisen kirjan, jolla saan samalla kuitattua maailmanympärimatkaani jonkin eksoottisemman maan vaikka Afrikasta tai Aasiasta.

Minun Helmet-haasteeni on edistynyt kolmella kirjalla sitten viime päivityksen. Kokonaissaldo on tällä hetkellä 13/50, eli tällä tahdilla haaste valmistuu ennen kuin vuosi on puolessakaan.

Kohtaan 11 (jonkun muun alan ammattilaisena tunnetun ihmisen kirjoittama kirja) luin Carrie Fisherin kirjan The Princess Diarist, joka ilmestyi vähän ennen näyttelijättären kuolemaan. Kirja oli ihan mielenkiintoinen, mutta paikoin varsin masentava eikä kirjoitustyyli kaikin osin ihan uponnut minuun. Carrien runoista kyllä tykkäsin. Kirja olisi sopinut myös kohtaan 36 (elämäkerta tai muistelmateos).

Kohtaan 26 (sukutarina) sijoitin omasta kirjahyllystäni löytyneen kirjan Jalnan synty, joka on Mazo de la Rochen kirjoittaman 16-osaisen kartanosaagan esimmäinen osa (kronologisesti katsottuna - jostain syystä kirjailija kirjoitti osat ihan mielivaltaisessa järjestyksessä). Kirja olisi sopinut myös kohtiin 34 (kirja kertoo ajasta, jota et ole elänyt), 35 (kirjan nimessä on erisnimi), 37 (kirja kirjailijalta, jonka tuotantoon kuuluu yli 20 teosta) tai 43 (kirja, jonka lukemista olet suunnitellut pidempään).

Sitten sain vielä loppuun Ari Väntäsen kirjan Apulanta: Kaikki yhdestä pahasta, jonka pikkuveljeni työnsi käteeni (lisäksi hän googlasi minulle todisteeksi muutaman kirjablogin, jossa kyseistä teosta on kehuttu, joten sijoitin sen kohtaan 2). Luin kirjaa melko hitaasti, sillä kuuntelin siinä sivussa kaikki Apiksen studioalbumit läpi, missä vierähti tietysti tunti poikineen. Kirjan voisi toki määritellä myös muistelmateokseksi (36).


message 7: by Noora (last edited Feb 08, 2017 01:46AM) (new)

Noora | 873 comments Olen samoilla linjoilla tuon kulttuuriasian kanssa, koetan keksiä tuohon erikulttuurista tuleva kirjailija kohtaan jotain muuta, ei ainakaan Pohjoismaista tai Länsi-Eurooppalaista kirjailijaa. Se on itseasiassa sen jälkeen hieman haasteellisempi haastekohta, lukulistoillani ei taida olla valmiiksi kuin pääasiassa Länsimaisia kirjailijoita. Ehkä se on hyvä, että edes joku haastekohta olisi hieman haastavampi, kun ainakin toistaiseksi helmet haaste tuntuu yllättävänkin helpolta. Toisaalta minä voisin ehkä hyväksyä tuohon Venäläisenkin kirjailijan, mulla kun on se Rikos ja Rangaistus oma hyllyhaasteessa. Nähtäväksi jää mitä siihen sijoitan.


message 8: by Lumissa (last edited Feb 08, 2017 10:29AM) (new)

Lumissa | 775 comments Lukuviikko sujui täällä ihan sutjakkaasti. Kuten arvelinkin, sain Ylpeyden ja ennakkoluulon luettua junamatkan aikana. Oli paljon parempi lukukokemus kuin olin odottanut, todella ajaton, samalla kertaa sekä kevyt ja viihdyttävä että jotain olennaista ihmisluonnosta kertova. Meni haasteessa kohtaan 30 (kirjan nimessä on tunne).

Sen lisäksi sain haaviin vuoden ensimmäisen yhden tähden kirjan, harvinainen kokemus! Roope Lipastin Viimeiset polttarit oli juuri sellainen herttaisen yhdentekevä keskinkertaisuus, jota en voi sietää. Kirjan paras puoli oli sen kansi, ja siispä se sijoittuukin haasteessa kohtaan 10 (kirjan kansi on mielestäsi kaunis).

Näiden lisäksi Anthony Doerrin Kaikki se valo jota emme näe on edennyt ensimmäisen neljänneksen verran. Toistaiseksi en ole yhtään innostunut, vähän kuin söisi liialla aromivahventeella höystettyä ruokaa. Toivottavasti jatkossa innostaa enemmän, muuten voi olla tuskaisia lukuhetkiä edessä, ei tuosta jo pelkän sivumääränkin perusteella ihan heti eroonkaan ole pääsemässä.

Viimeisistä polttareista päästyäni luettavaksi tuleekin seuraavaksi Suomi100-haasteesta tuttu Laulu tulipunaisesta kukasta, jonka pitäisi onneksi olla jotain vähän erilaista.


message 9: by Ronja (last edited Feb 12, 2017 12:55PM) (new)

Ronja (roszanen) | 289 comments Vähän kiireinen ja flunssainen viikko takana. Luin kuitenkin Caj Bremerin nostalgiateoksen Takaisin Karjalaan - kuvajournalistin seikkailut Neuvosto-Karjalassa kuvin ja sanoin - professori Pekka Laaksosen kertomus Vienan Karjalan kalevalaisesta historiasta ja Elina Vuolan toimittaman oppikirjan Uskonto ja kehitys – Näkökulmia suomalaiseen kehitysyhteistyöhön ja -tutkimukseen. Ensin mainittu menee Helmet-haasteen kohtaan 22, kuvitettu kirja ja toinen mielikuvituksettomasti kohtaan 47, kirja täyttää kahden haastekohdan kriteerit.

Edit. Olen lukenut jo kymmenen kirjaa haastetta varten. Tällaisella tahdilla ei taida tulla kiirettä vuoden loppupuolella.


message 10: by Noora (new)

Noora | 873 comments Tällä viikolla olen ollut iltaisin ihan liian väsynyt lukemaan tai edes kuuntelemaan kirjoja ja päänsärky on estänyt innon lukea.

Sain tällä viikolla viimeisteltyä vain Johannes Linnankosken Laulu tulipunaisesta kukasta. Sen sijoitin kohtaan 1, kirjan nimi on kaunis. Kirjan olisi voinut laittaa myös kohtiin blogissa kehuttu 2, klassikkosuomalainen 3, luonnossa liikutaan kovastikin 5, Salanimellä kirjoitettu 7, tukkijätkäntaidot olis hauska osata, vaan ei niistä mitään hyötyä olisi 29, juu en oo syntyny koskenlaskuaikoihin 34, mennään tässäkin kirjassa naimisiin 38, Esikoisteos 42.

Aloitin kuuntelemaan myös Artur Conan Doylen Baskervillen koira kirjaa Elisa kirjasta kun se nyt sattui olemaan ilmainen ladattava kirja. En ole jaksanut sitä kahta tuntia pidemmälle vielä kuunnella. Ehkä se siitä joskus myöhemmin tulee kuunnelluksi loppuun. En ole miettinyt kirjan paikkaa haasteessa vielä ollenkaan.

Aloitin myös eilen Teurastamo 5 lukemista...sain luettua ekan kappaleen ja sille illalle alkoi tökkimään tuo laji. Ehkä tänään uudelle yrityksellä ja innolla eteenpäin. Teurastamon sijoitustakaan ei ole vielä miettinyt haasteeseen, eiköhän se vielä tässä vaiheessa paikkansa löydä melko kivuttomasti.

Huonosta lukuviikosta huolimatta, olen nyt jo lukenut/kuunnellut 11 kirjaa tähän mennessä, joten ei minullekaan kiire tämän Helmet haasteen kanssa tule.


message 11: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 677 comments Tämä on ollut äärimmäisen huono lukuviikko. Olen sairaslomalla keuhkokuumeen vuoksi, joten aikaa lukemiseen olisi, mutta ei energiaa. Onneksi ei ole kiire mihinkään ja kirjat kyllä odottavat.


message 12: by Tessa (last edited Feb 14, 2017 12:33PM) (new)

Tessa (insearchofpeterpan) | 27 comments Viime viikolla sain luettua kaksi kirjaa ja kuunneltua yhden äänikirjan.

Shari Lapenan Hyvä naapuri oli viihdyttävä ja nopealukuinen pyskologinen trilleri. Sijoitin sen kohtaan 14 (valitsit kirjan takakannen tekstin perusteella). Jessica Brockmolen Kirjeitä saarelta oli kevyt ja romanttinen kirjeromaani, jonka luki parissa päivässä. Sijoitin sen kohtaan 17 (kannessa on sinistä ja valkoista).

Näiden kevyiden romaanien vastapainoksi kuuntelin äänikirjana Mari Mannisen tietokirjan Yhden lapsen kansa: Kiinan salavauvat, pikkukeisarit ja hylätyt tyttäret. Aihe oli todella mielenkiintoinen ja kirja piti hyvin otteessaan päivittäisten automatkojen ajan. Sijoitin kirjan kohtaan 2 (kirjablogissa kehuttu kirja).

Yritin saada luettua eteenpäin Dorian Grayn muotokuvaa, mutta se ei oikein tunnu etenevän. Se kaipaa ehkä vähän rauhallisempaa ja stressittömämpää lukuhetkeä. Aloittelin myös eilen Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä -esseetä. Se on vain noin 50 sivua pitkä, joten saan sen varmasti pian luettua loppuun. En tosin tiedä, sijoitanko sitä mihinkään haastekohtaan. Sen lisäksi kuuntelen äänikirjana Emma Puikkosen kirjaa Eurooppalaiset unet. Sille en ole vielä keksinyt sopivaa haastekohtaa.

edit. Keksinpäs sittenkin haastekohdat noille kirjoille. Eurooppalaiset unet menee kohtaan 20 (kirjassa vammainen tai vakavasti sairas henkilö) ja Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä menee kohtaan 18 (kirjan nimessä yli neljä sanaa).


message 13: by Tiia (new)

Tiia | 248 comments Tässä kuussa luettuna #9 Virginie! ja#10 Laulu tulipunaisesta kukasta. Edellisen piti olla tarina Virginiestä, mutta se oli tarina jäljittämisestä ja varsinaisia tuloksia ei tullut. Jälkimmäinen sen sijaan oli juuri nimensä mukainen. Ei näitä nyt keskenään voisi muuten verrata kun aivan eri genret, mutta niissä korostuu ääripäinä miten rehellisesti teos esitetään. Minulle jälkimmäinen oli täyden viiden tähden kirja koska se oli puhtaasti sitä mitä uhosikin olevansa - niin kirjaimellisesti kuin vertauksen tasolla.

Nyt luen #11 Tuomiojan Häivähdys punaista ja siinä on historiallista otetta ja rytmiä jota kaipasin tuohon Virginieen myös.

Kovin punainen nyt on tuo minun Helmet-haasteeni ja tämän hetken lukemisto myöskin. Nämä vain kerääntyvät keskenään. Ja väistämätöntä se sikäli on, että tämän vuoden yksi teemoistani on Suomen historia. Silti, haasteen nimekkeitä silmäillessä se on vähän hauskaakin ja ehkä maaliskuun kirjan #12 Punainen viiva jälkeen vielä jotain punaisia nimiä järjestän.


message 14: by Ronja (new)

Ronja (roszanen) | 289 comments No niin, nyt sain luetuksi Heikki Aittokosken mainion kirjan Kuolemantanssi. Se menee kohtaan 12, politiikasta tai poliitikosta kertova kirja. Siitä teoksessa totisesti oli kyse, koska Aittokosken kirjan teemana on eurooppalainen nationalismi. Aihe on ikävä, mutta Aittokoski kirjoittaa kauniilla ja mukaansatempaavalla tavalla.

Huomasin tänään Helmet-tililtäni, että olen pian saamassa luettavakseni Nina Willnerin kirjan Forty Autumns: A family's story of courage and survival on both sides of the Berlin Wall. Teemana on elämä Saksan rautaesiripun molemmin puolin - erityisesti sen kannalta, miten järjestelmissä luovittiin. Teosta markkinoidaan takakannessa luettavaksi mm. heille, jotka pitivät elokuvasta Muiden elämä (Das Leben Der Anderen). Tunnen kuuluvani kohderyhmään. :) Teos mennee haastekohtaan 21, sankaritarina.


message 15: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Minulla odottaisi hyllyssä Vähenevän valon aikaan, joka kertoisi itäsaksalaisesta perheestä, jos aihe kiinnostaa enemmänkin. Tuo leffa oli muistaakseni varsin hyvä, ja pidin kovasti viime vuonna tulleesta Deutchland 83 -sarjasta, johon kuulemma olisi tulossa jatkoakin, Deutchland 86. Suosittelen, jos sattuu tulemaan vastaan.


message 16: by Ronja (last edited Feb 15, 2017 03:39AM) (new)

Ronja (roszanen) | 289 comments Kiitos kirjavinkistä, Tytti. Pidän sen mielessä. Katsoin itsekin Deutschland 83-sarjaa ja pidin siitä kovasti. DDR-aiheinen historia kiinnostaa minua henkilökohtaisista syistä, ja pidän erityisesti sen kuvauksesta, mitä tapahtui kun järjestelmä romahti. Ehkä jonain päivänä myös luen loppuun Daniela Krielin romaanin Vielä joskus kerromme kaiken.


message 17: by Lumissa (last edited Feb 14, 2017 11:54PM) (new)

Lumissa | 775 comments Vähenevän valon aikaan oli kyllä aika kiva, suosittelen minäkin jos aihepiiri kiinnostaa. Ja uppoaa Helmet-haasteeseenkin useampaan kohtaaan.

Minulla oli aika laiha lukuviikko, loppuun asti sain vain Erehtymättömät, joka siis täytti kohdan 14 (valitsit kirjan takakannen tekstin perusteella). Sen jälkeen oli kuitenkin vihdoin mahdollista aloittaa Tšernobylista nousee rukous, joka on ollutkin yllättävän kevytlukuinen, vaikkakin aiheeltaan todella raskas. Aluksi ajattelin sijoittaa sen tylsästi käännöskirjaksi (23), ja vasta nyt lukiessa hoksasin sen sopivan hyvin kohtaan 6 (kirjassa on monta kertojaa).

Lisäksi tuli aloiteltua Laulu tulipunaisesta kukasta, ja se onkin jo puolivälissä menossa. Täyttää kätevästi kohdan 7 (salanimellä tai taiteilijanimellä kirjoitettu kirja).


message 18: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1742 comments Viime päivityksen jälkeen olen lukenut Helmet-haasteeseen taas kaksi kirjaa, eli tilanne on nyt 15/50.

Sijoitin kohtaan 8 (Suomen historiasta kertova kirja) Onerva Hintikan ja Kirsti Häppölän teoksen Tuntematon emäntä - Kotirintama kertoo, josta tykkäsin kovasti. Kirjasivulta voi lukea tarkemman arvostelun, jos kiinnostaa. Mielestäni kirja on myös jonkinlainen sankaritarina (21) - ilman kotirintaman urhoollisia naisia Suomi ei olisi selvinnyt sota-ajasta. Muistelmateokseksikin (36) se sopii, tai kohtaan 45, jos ei haittaa, että yhden naisen sijasta tässä kerrotaan useammista.

Kohtaan 43 (kirja, jonka lukemista olet suunnitellut pidempään) sijoitin Pat Conroyn teoksen Vuorovetten prinssi, joka odotti hyllyssäni lukemista yli vuosikymmenen. Oma kirjahylly -haasteen ketjussa on sitten enemmän ajatuksiani tästä kirjasta. Se olisi sopinut myös kohtaan 20, jos itsetuhoinen mielenterveysongelmista kärsivä ihminen lasketaan vakavasti sairaaksi.


message 19: by Noora (last edited Feb 20, 2017 01:07AM) (new)

Noora | 873 comments Melko laiha lukuviikko viime viikollakin. Teurastamo 5 sain luettua ja päädyin sijoittamaan sen kohtaan 47. Kirja täyttää kahden haastekohdan kriteerit. Sopisi myös kohtiin käännöskirja (23) ja kirja kertoo ajasta, jota et ole elänyt. Myös jossain blogeissa kirja on mainittuna ja joissain sitä myös suositeltiin, että 2. kävisi myös. Käytännössä tuo meni nyt sillä Kirja täyttää vähintään kahden haastekohdan kriteerit.

Luen myös lapsilleni ääneen Narnian tarinoita...saas nähdä tuleeko se valmiiksi koska, nyt mennään 400 sivun hujakoilla. Jos sen saan tämän vuoden puolella luettua, niin se menee kohtaan 43. kirja, jonka lukemista olen suunnitellut jo pitkään. Aloittanut useita kertoja, mutta aina se on jäänyt kesken. Nyt toivon saavani tämän luettua loppuun vihdoinkin.

Aloitin viikonloppuna Raymond Chanlerin Syvä uni kirjaa ja uskon sen saavani pian valmiiksi. Sijoitus vielä harkinnassa.

Samoin aloitin India: Life, Myth and Art kirjan, jonka ostin alennusmyynnistä ajatellen kohtaa kirja kertoo Intiasta (33), saattaa tosin olla (jos ikinä saan tuon kirjan luettua loppuun saakka), että sen sijoitus vielä muuttuu. Koska minulla olisi tuohon Intia kohtaan jo taas uusi vaihtoehto....

Baskervillen koira, äänikirja ei ole edennyt mihinkään.


message 20: by Lumissa (new)

Lumissa | 775 comments Aluksi edellinen lukuviikko näytti menevän aika huonosti, mutta ei se nyt sitten huonoimmastakaan päästä lopulta ollut. Laulu tulipunaisesta kukasta tuli luettua loppuun, ja myös Tshernobylissa alkaa loppusuora häämöttää.

Tulipunaisen kukan jälkeen päätin lukea väliin jotain kerronnallisesti kevyttä fiktiota ennen helmikuun loppuja haastekirjoja, ja kirjastopinosta valikoitui tarkoitukseen Kalle Lähteen Happotesti, kun siinä alkoi jo eräpäiväkin häämöttää. Yllätin itsenikin lukemalla sen lopulta lähes yhdeltä istumalta läpi. Vähän sosiaalipornahtava lähestymistapa yhdistettynä sujuvaan tekstiin vetosivat yllättävän hyvin. Kirjassa ei kuole kukaan, joten Helmet-kohdaksi valikoitui 25, vaikka vähän pallottelin tätä vaihtoehtoisesti myös esikoisteokseksi (42).

Happotestin jälkeen ehdin jo aloittaa Syvän unen, mutta huomasin herätelainana kirjastosta mukaan tarttuneen Butcher's Crossingin eräpäivän lähestyvän, ja otin senkin sitten käsittelyyn. Ensimmäisen kolmanneksen perusteella vaikuttaa todella lupaavalta, pitää vain miettiä vielä Helmet-sijainti. Ainakin 41 (kirjan kannessa on eläin) käy, vaikka olinkin siihen alun perin kaavaillut jotain muuta.

Ensi viikolle on myös sovittuna tapaaminen lukuvalmentajan kanssa, toivon sieltä tulevan täytettä kohtaan 50 (kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja).


message 21: by Ronja (last edited Feb 26, 2017 02:25AM) (new)

Ronja (roszanen) | 289 comments Tämä lukuviikko on ollut harvinaisen aneeminen. Olen lukemassa kolmea kirjaa, jotka ovat Juha Pohjosen Sodan ja rauhan rajalla – Välirauhan uhrit 1940-1941, Nina Willnerin muistelmateosta Forty Autumns: A Family's Story of Courage and Survival on Both Sides of the Berlin Wall ja edelleen Diana Gabaldonin Matkantekijä -sarjan ykkösosaa Muukalainen.

Pohjosen tietokirja menee kohtaan 18, kirjan nimessä on vähintään neljä sanaa. Teos käsittelee talvisodan jälkeistä rajankäyntiä ja sen aikaisia sekavia oloja. Monet asiat tuntuvat olleen aika sattumanvaraisia: Suomen ja Neuvostoliiton rajoja luonnosteltiin alun perin Kosmos-kynällä 1:1 000 000 -mittakaavan kartoille, joillain alueilla suomalaisia rajankävijöitä siepattiin Neuvostoliittoon ja tuomittiin vakoilusta ja toisaalla taas suomalaiset tilasivat litrakaupalla väkeviä viinoja hoitaakseen suhteita neuvostoliittolaisten kanssa saunoen ja ryypäten. Teksti on aika kuivakkaa, vaikka monet ihmiskohtalot olisivat voineet saada paremmankin käsittelyn.

Edit. Nina Willnerin kirja Forty Autumns: A Family's Story of Courage and Survival on Both Sides of the Berlin Wall on mukaansatempaava. En ole aiemmin lukenut yhtä kiinnostavaa kuvausta siitä, miten kommunistinen diktatuuri löi itsensä läpi yhden sukupolven aikana Itä-Saksassa ja miten muuttuvat maailmantilanteet heijastuvat perheeseen. Minulla on ollut harmillisen vähän aikaa lukea tätä teosta muista kiireistä johtuen.


message 22: by Noora (new)

Noora | 873 comments Tällä viikolla en oke ehtinyt oikein lukea, sain luettua syvän unen loppuun ja sijoitin sen tylsästi kohtaan 24. kirjassa selvitetään rikos. Sen olisi voinut sijoittaa myös kirjassa on vammainen tai vakavasti sairas henkilö sekä tietenkin perinteisesti kirja kertoo ajasta jota en ole elänyt ja käännöskirja.

Tämän lisäksi sain hieman eteenpäin Baskervillen koiraa ja Narniaa.

Aloitin myös Luolakarhun klaanin, joka on omakirjahyllyni kirja. En vielä tiedä mihin sen sijoitan. En ainakaan kohtaan kirjassa ei kuole kukaan:P


message 23: by Melankoliainen (new)

Melankoliainen | 58 comments Mä panttasin Syvää unta tammikuussa niin pitkää, et nyt on menny jo helmikuukin enkä oo tarttunu koko kirjaan. Lukemattomien pinon korkuus ahdistaa, mut sain kohtaan Kertoo Intiasta luettua eilen illalla Delhin kauneimmat kädet e-kirjana, kun oli tarjouksessa Elisa kirjasta. Oli mukavan leppoisa, ei liian intensiivinen eikä vaativa sisällöltään. Sitä ennen luin Kolmas kovanokka ja siinä tuntu et tuuli tuivertaa korvien välistä. Oli hankaluuksia pysyä kärryillä ku nii nopiaa muuttu tilanteet ja mentiin paikasta toiseen, eikä enää muistanu kaikkia niitä tyyppejä ni hetki meni ennen ko kelas et öö mite tää nyt menikää. Siinä viimeaikaset aikaansaannokset. Josko nyt sit Syvä uni..


message 24: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1742 comments Mä oon saanut luettua ihan kivasti, mutta Helmet-haaste ei ole sitten viime päivityksen edistynyt kuin yhden kirjan verran. Kuukauden lukupiirikirja The Big Sleep sijoittui minullakin kohtaan 24 (kirjassa selvitetään rikos).


back to top