Fanatieke Nederlandse Lezers discussion

The Ocean at the End of the Lane
This topic is about The Ocean at the End of the Lane
note: This topic has been closed to new comments.
69 views
Archief 2019 en ouder > Extra Boek van de Maand: The Ocean at the End of the Lane

Comments Showing 1-43 of 43 (43 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Yasmijn (new) - added it

Yasmijn | 861 comments Huh? Nog een Boek van de Maand?

Ja! Omdat er in het nominatietopic veel voorstanders van dit boek waren, hij als tweede uit de poll kwam én omdat twee van de vier mods dit boek heel graag wilden lezen is The Ocean at the End of the Lane een soort extra Boek van de Maand geworden! :)

Ik ben heel benieuwd wie er allemaal meelezen en hoe jullie het vinden!


message 2: by [deleted user] (new)

Ik lees met deze mee!! Die andere is me even teveel naast m'n Robin Hobb boeken die in toch ook graag wil lezen


Elke (elkeeea) | 1218 comments Ik lees ook mee. Ken het boek eigenlijk helemaal niet. Dus lijkt me heel leuk om het onbekende in te duiken!


Kimberley de Jong (thebooksmademedoit) Goede keuze voor een tweede boek in de maand, je leest hem namelijk zó uit! Erg benieuwd om jullie reacties te lezen, aanrader!


Savitri (savvireads) | 111 comments Leukkk!! Ik denk dat ik deze wel mee lees, want het is een dun boekje. Zal een re-read worden voor mij en ben wel benieuwd hoe dat bevalt eigenlijk!


Puck | 24 comments YESSSSS, fijn! Ik lees deze zeker mee. Gaiman's boeken zijn altijd hit-or-miss bij mij, dus ik hoop dat deze goed bevalt! :)


Bregje  (b-a-reader) | 840 comments Ik ga proberen om ook mee te lezen! Misschien wel iets meer aan het eind van de maand omdat het nu redelijk druk is maar ik zie wel! Ik ben erg benieuwd. Ik heb nog nooit eerder iets van Gaiman gelezen, maar hij is de favoriete schrijver van meerdere van mijn vrienden. Ik ben ook begonnen in het eerste deel van de Sandman strip, die ook door Neil Gaiman geschreven is. Het is wel vermakelijk, maar ik wordt er nog niet echt door weggeblazen, dus ik ben benieuwd of The Ocean at the End of the Lane meer mijn smaak is!


message 8: by Alouette (new) - added it

Alouette | 102 comments Yes, ik ga deze ook meelezen. Ik heb namelijk 1Q84 recent gelezen en dit boek nog niet.


Sharan (shango) | 198 comments Ik ga hem ook meelezen als ik hem als e-book kam vinden :)
Wordt dan mijn eerste Neil Gaiman na Coraline heel lang geleden.. Ben benieuwd!


Isabelle (the Book Dutchesses) (isabelle_thebookdutchesses) | 284 comments Ik heb deze zaterdag op het boekenfestijn meegenomen, prachtige hardcover trouwens! Dus ga hem ook lekker lezen :)


Annerie | 6 comments Ik heb mij gisteren aangemeld bij deze groep en doe graag mee met het extra boek van februari. Op dit moment is 1Q84 mij even te veel leeswerk :-)
Ik ken noch het boek, noch de schrijver en ben dus erg benieuwd!


Arjen (grawl) Ik heb 'm vandaag uitgelezen. Vermakelijk boek, wel heel erg in de stijl van Neil Gaiman (joh).


message 13: by Puck (new) - rated it 2 stars

Puck | 24 comments Arjen wrote: "Ik heb 'm vandaag uitgelezen. Vermakelijk boek, wel heel erg in de stijl van Neil Gaiman (joh)."

Haha, geen zorgen Arjen, ik snap wat je bedoelt (ik heb al 3 boeken van Gaiman gelezen, dus ik weet waar je het over hebt als je spreekt over Gaiman's 'stijl' ;-)

Ik heb het boek vandaag uit de bieb gehaald en ben nu op pagina 63, en ik vind het tot nu toe nog niet geweldig - al is het wel lekker spooky, dus ik hoop dat die toon doorzet!


message 14: by Puck (new) - rated it 2 stars

Puck | 24 comments Alright, ik heb het boek vandaag uitgelezen - en ik zit nu enorm in dubio. Persoonlijk vond ik het boek niet heel goed en begreep ik het einde ook niet, maar ik ben vervolgens wat reviews gaan lezen over de symboliek in het verhaal, en nu waardeer ik het meer.

Nu twijfel ik over hoeveel sterren ik aan het boek wil geven: 2 sterren voor mijn eerste indruk, of 3 sterren vanwege de symbolische laag. Ik denk daarom dat ik even afwacht wat jullie van het boek vinden en dan mijn oordeel geef. :)


message 15: by Carola (last edited Feb 03, 2017 04:31AM) (new) - rated it 3 stars

Carola (carolavanniftrik) | 59 comments Ik ga er vandaag in beginnen. Ben heel erg benieuwd... ik heb alleen Coraline van hem gelezen (volgens mij) haha.


Sharan (shango) | 198 comments Ik heb net 50 pagina's gelezen.. Vind het lekker doorlezen maar er verhaal en de personages grijpen mij nog niet echt.. Ben benieuwd of dat nog gaat komen want het is een kort boekje!
Het kan voor mij soms wel 100 pagina's duren tot ik gegrepen kan worden door een boek maar dat is dan meestal wel rond de 500 pagina's :P

* dit is trouwens het eerste boek wat ik meelees hier en ik weet nog niet precies hoe het werkt, is dit topic bijvoorbeeld spoiler-vrij? * :)


message 17: by Elke (new) - rated it 2 stars

Elke (elkeeea) | 1218 comments Sharan wrote: "Ik heb net 50 pagina's gelezen.. Vind het lekker doorlezen maar er verhaal en de personages grijpen mij nog niet echt.. Ben benieuwd of dat nog gaat komen want het is een kort boekje!
Het kan voor..."


Gaat helemaal goed zo. Ik ben nog niet met het boek begonnen dus kan helaas nog niet meepraten.
In principe is het topic spoilervrij. Maar je kan natuurlijk altijd de spoilertag plaatsten. Dan is het voor ons in eerste instantie niet leesbaar, totdat we erop klikken.


Carola (carolavanniftrik) | 59 comments Ik heb hem uit. Ik ben benieuwd wat iedereen er van vond :-) Ik vond het wel een aardig boekje. Het is natuurlijk erg lastig om in een boek van bijna 200 blz iemand helemaal in het verhaal te trekken, maar ik vind dat Gaiman er best goed in geslaagd is. En ik snap wat sommige mensen zeggen met de Gaiman-stijl ;-)


message 19: by Elke (new) - rated it 2 stars

Elke (elkeeea) | 1218 comments Ik heb het buddy-boek uit en ga vanavond in dit boek beginnen. ik ben heel erg benieuwd!


message 20: by Yasmijn (new) - added it

Yasmijn | 861 comments Spoilertag plaatsen gaat zo: < spoiler > Harry Potter is een tovenaar!!! < /spoiler >

En dat dan zonder spaties ;)


Bregje  (b-a-reader) | 840 comments Ik ga ook vanavond beginnen nu ik A Court of Mist & Fury uit heb. De Sandman strip die ik laats van Gaiman las vond ik wel aardig, maar niet geweldig. Ik hoop dat dit boek me wat meer aanspreekt.


Veerle Ik ben hier gister in begonnen en nu al over de helft. Moest er wel even inkomen, maar vind het echt een leuk boek! Na een tijdje zit je er helemaal in (zo erg zelfs dat ik bijna m'n busstop miste haha). Leest echt heel makkelijk en snel weg!

Enige minpunt dat ik tot nu toe heb is dat het een beetje lastig inkomen was omdat er nooit echt een intro en/of achtergrond wordt gegeven voor de magische dingen in de wereld van het boek. Daardoor had ik zelf nogal wat 'huh' momentjes.


Bregje  (b-a-reader) | 840 comments Ik ben ongeveer op pagina 50 nu. Het leest idd makkelijk weg, maar ik zit nog niet echt in het verhaal. Ik lees niet zo heel veel magisch realisme, maar als ik dat doe hou ik meer van wat vrolijke boeken en tot nu toe vind ik dit boek een beetje somber aanvoelen. Ik vind het tot nu toe wel aardig, maar ik wordt nog niet echt weggeblazen door het verhaal. Ik weet niet, misschien heb ik ook gewoon te hoge verwachtingen nadat ik van zoveel mensen heb gehoord dat Gaiman zo geweldig is :p
Tot nu toe doet het me heel vaag aan The Book of Lost Things van John Connolly denken. Dat was ook wel een boek waar ik echt even in moest komen maar uiteindelijk erg goed vond.


message 24: by Elke (new) - rated it 2 stars

Elke (elkeeea) | 1218 comments Ik heb het ook dat ik er even in moet komen. Sommige dingen zijn gewoon echt vreemd en daar moet ik aan wennen. Niet echt verwacht, maar we lezen rustig verder!


Isabelle (the Book Dutchesses) (isabelle_thebookdutchesses) | 284 comments Ik ben nu op blz 125 en zit er opzich wel een maar snap geloof ik nog steeds niet helemaal waar het boek nou over gaat haha. Aan de ene kant ben ik wel nieuwsgierig aan de andere kant vind ik het maar een raar boek...


message 26: by Elke (new) - rated it 2 stars

Elke (elkeeea) | 1218 comments Isabelleam90 wrote: "Ik ben nu op blz 125 en zit er opzich wel een maar snap geloof ik nog steeds niet helemaal waar het boek nou over gaat haha. Aan de ene kant ben ik wel nieuwsgierig aan de andere kant vind ik het m..."

Hahaha dat heb ik dus ook een beetje! Ik ga proberen het boek vandaag uit te lezen!


Sharan (shango) | 198 comments Ik lees hem hopelijk ook vandaag uit :)! Heb hetzelfde, ben benieuwd of het slot ons weer naar het heden toebrengt namelijk..


message 28: by Elke (new) - rated it 2 stars

Elke (elkeeea) | 1218 comments Uit! Ik vind het boek alleen maar vreemder worden. Ik kon mijn aandacht er niet echt goed meer bij houden, omdat het op een of andere manier niet echt boeide. De laatse 40 pagina's heb ik dan ook echt heel snel uit gelezen, omdat ik er eigenlijk geen zin meer in had.
Ik vind het boek te vreemd, niet echt mijn boek. Al met al geef ik het 2 sterren.


Bregje  (b-a-reader) | 840 comments Ik ben nu op pagina 114. Tot nu toe vind ik het niet heel bijzonder. Ik vind dat Gaiman die angst van kinderen dat volwassenen hun niet geloven wel goed neerzet, maar toch vind ik het geen geweldig boek. Het leest nog steeds wel vlot, en ik hoef ook geen moeite te doen om door te lezen, maar ik heb ook niet het gevoel dat ik iets zou missen als ik het niet had gelezen. Door de constant sombere toon vind ik het niet echt 'leuk' lezen. Misschien als er wat meer afwisseling was tussen sombere momenten en vrolijke momenten dat het verhaal me dan wat meer gegrepen had. Dat met die worm in die voet vond ik trouwens best wel ranzig XD Dat zijn echt het soort rare dingen waar ik als kind ook nachtmerries over had.

Toen de hoofdpersoon aan Lettie vroeg 'How long have you been eleven for?' kreeg ik wel even een Twilight flashback XD


message 30: by Elke (new) - rated it 2 stars

Elke (elkeeea) | 1218 comments Hahaha ja ik zie sowieso best veel invloeden/referenties/hoejehetwilnoemen naar andere boeken. Bij de mandrakes ging bij mij een Harry Potter belletjes rinkelen.


Sharan (shango) | 198 comments Elke wrote: "Uit! Ik vind het boek alleen maar vreemder worden. Ik kon mijn aandacht er niet echt goed meer bij houden, omdat het op een of andere manier niet echt boeide. De laatste 40 pagina's heb ik dan ook e..."

Ik had precies dezelfde ervaring.. Ik hou van mysterie maar niet van (in mijn beleving) nutteloos vreemde wendingen zonder diepgang, ik had echt geen band met de personages en het was ook geen wereld waar ik graag in terug wilde duiken om verder te lezen.
Ook 2 sterren, tot nu toe nog geen geweldige boeken gelezen dit jaar helaas :')


message 32: by [deleted user] (new)

Ik ben nog steeds niet begonnen aan het boek. En als ik de meningen over het boek hier lees moet ik eerlijk bekennen dat ik er ook niet meer om sta te springen haha


Veerle Grappig, ik heb het boek echt heel anders opgevat dan jullie en daardoor, denk ik, met een andere "brilletje op" gelezen.

In het begin vond ik het nogal vaag, maar op gegeven moment had ik een AHA-momentje en ging het boek van "vage fantasie wereld" naar "de grote fantasie van een kind". Ik heb het boek dus opgevat als geschreven vanuit het perspectief van een kind, met een rijke fantasie om de onverwachte gebeurtenissen in z'n leven te verwerken. Het gave aan het boek vond ik dan ook het feit dat ik constant aan het twijfelen wat "echt" zou zijn en wat de "verzonnen monsters" van een jong kind waren.


message 34: by Puck (new) - rated it 2 stars

Puck | 24 comments Bregje (B a Reader) wrote: "Ik ben nu op pagina 114. Tot nu toe vind ik het niet heel bijzonder. Ik vind dat Gaiman die angst van kinderen dat volwassenen hun niet geloven wel goed neerzet, maar toch vind ik het geen geweldig..."

Haha, die Twilight flashback kreeg ik ook Bregje! xD

En ik zag de symboliek niet in 1 keer, maar veel werd me duidelijk nadat ik een aantal spoiler-reviews had gelezen, en toen ging ik het boek wel meer waarderen. De boodschap die het verhaal vertelt - over hoe kinderen hun fantasie kunnen gebruiken om trauma's uit hun jeugd te overkomen - vond ik een van de beste kanten van het boek, maar qua plot en karakters vond ik het verhaal verder niet heel creatief. Daarom heb ik het 2 sterren gegeven.


Isabelle (the Book Dutchesses) (isabelle_thebookdutchesses) | 284 comments Ja ik keek ook wel zo naar het verhaal, hoe een kind dingen bedenkt zeg maar. Maar na de epiloog vind ik het toch meer magisch realisme. Het einde vond ik best mooi, zeker de epiloog. Vooral daardoor heb ik het boek 2,5 sterren gegeven. Maar voor mijn gevoel was er niet echt een punt of een doel in het verhaal en het interesseerde me eigenlijk ook weinig wat er met de personages zou gebeuren. Ik ben in ieder geval geen fan van het verhaal. Wel van de prachtige cover, ik heb de Nederlandse hardback en die is zo mooi onder de dustjacket!


Kimberley de Jong (thebooksmademedoit) Wat jammer dat zo veel mensen m niet zo tof vonden! Ik vond het zelf een mooi verhaal, vol met super mooie stukjes die ik het liefst allemaal op zou willen slaan in mijn favoriete quotes. Ik hou persoonlijk juist wel heel erg van zijn aparte stijl en het vreemde aan dit boek. Ik kan er mijn vinger niet op leggen, maar het voelde als het lezen van een droom. Ik vond het gewoon heel mooi. Ik begrijp jullie punten echter wel, ikzelf kan dit boek alleen niet echt 'analyseren' ofzo, en dat vind ik prima.

<3:
“Grown-ups don't look like grown-ups on the inside either. Outside, they're big and thoughtless and they always know what they're doing. Inside, they look just like they always have. Like they did when they were your age. Truth is, there aren't any grown-ups. Not one, in the whole wide world.”


Isabelle (the Book Dutchesses) (isabelle_thebookdutchesses) | 284 comments Fijn dat jij er wel van hebt genoten Kimberley! En ik ben het er mee eens dat er een paar hele mooie quotes in het boek staan :)


message 38: by Elke (new) - rated it 2 stars

Elke (elkeeea) | 1218 comments Ik denk dat ik gewoon te nuchter ben voor magisch realisme.


Bregje  (b-a-reader) | 840 comments Isabelleam90 wrote: "Ja ik keek ook wel zo naar het verhaal, hoe een kind dingen bedenkt zeg maar. Maar na de epiloog vind ik het toch meer magisch realisme. Het einde vond ik best mooi, zeker de epiloog. Vooral daardo..."

Ik heb het boek inmiddels uit en had geloof ik hetzelfde als jij, Isabelle. Voor het grootste gedeelte van het verhaal was ik ook niet erg geïnteresseerd in het verhaal, maar het einde vond ik uiteindelijk toch mooi.
De schrijfstijl vond ik op de een of andere manier mooi, maar tegelijkertijd wist het me niet zo te raken (behalve helemaal op het eind). Ik weet niet of ik zo gauw weer iets op zou pakken van Gaiman. Iedereen zegt echt dat hij echt een eigen stijl heeft, en als al zijn boeken zo ongeveer zijn dan zijn ze denk ik niet helemaal aan mij besteed :p


Isabelle (the Book Dutchesses) (isabelle_thebookdutchesses) | 284 comments Ja ben het helemaal met je eens Bregje! Ik heb nog wel een boek van Neil in m'n kast staan, maar het duurt denk ik nog even voor ik die oppak.


message 41: by Alouette (new) - added it

Alouette | 102 comments Ik ben nu op 20% van het boek en vind het tot nu toe niet heel erg boeiend. Ik ben ook een beetje huiverig voor de rest gezien jullie reacties. Ik heb zo meteen een drie uur durende treinreis en wil het boek dan uit gaan lezen, ben benieuwd


Annerie | 6 comments Ik heb het boek al een tijdje uit, maar steeds gewacht met het plaatsen van een reactie omdat ik eigenlijk niet goed weet wat ik er van vind.

Het verhaal pakte mij wel, maar tegelijkertijd was het af en toe zo vreemd dat ik moeite had om er in mee te gaan. Als ik lees komen er in mijn hoofd allerlei beelden te voorschijn en bij dit boek kwamen ze af en toe niet (of pas laat).

Net als Kimberly vond ik bepaalde stukjes prachtig geschreven, van die zinnen die je graag nog een keer leest omdat ze iets raken.

Het verhaal is soms erg duister, en ik merk dat ik daar niet zo van hou. Het fragment met de worm, daar kreeg ik rillingen van.

Ik hou van verhalen met een diepere laag. Maar bij dit verhaal heb ik het gevoel dat ik veel niet begrepen heb en daardoor blijft het uiteindelijk 'alleen' een vreemd, bijzonder verhaal.


Veerle Nu ik het boek wat langer uit heb kan ik er steeds beter inkomen waarom iemand het een vreemd/net-niet boek zou kunnen vinden.

Ik vind het nog steeds een erg goed boek, maar hetgeen waar ik zo enthousiast over ben is het feit dat het mij tijdens het lezen aan het denken zetten en ik mij kan voorstellen dat je elke keer dat je het boek leest tot andere inzichten zou komen omdat er, voor mijn gevoel, veel lagen in het verhaal zitten. Het lijkt mij dan ook erg leuk om het boek over een paar jaar nogmaals te lezen en te zien hoe ik het dan interpreteer. De sfeer van het boek en de prachtige zinnen/stukjes die erin staan "maken" voor mij echt dit boek.

Wel heb ik nu al moeite met het terughalen van het verhaal en kom ik niet verder dan een paar sleutelscenes die ik heel erg goed vond. Meestal is dat niet zo'n goed teken, dus ik kan me voorstellen dat mensen daar op afknappen. Als iemand mij nu zou vragen om het boek samen te vatten zou ik daar wel een beetje moeite mee hebben.


Dit was trouwens het derde boek van Gaiman wat ik gelezen heb en de twee vorige vond ik op het gebied van taal / opbouw helemaal niets. Best typisch dus dat ik dat juist een van de sterke punten van dit boek vind.


back to top
This topic has been frozen by the moderator. No new comments can be posted.