Fanatieke Nederlandse Lezers discussion

1Q84 Book 1 (1Q84, #1)
This topic is about 1Q84 Book 1
note: This topic has been closed to new comments.
116 views
Archief 2019 en ouder > Boek van de Maand Februari: 1Q84

Comments Showing 1-50 of 75 (75 new)    post a comment »
« previous 1

message 1: by Yasmijn (new)

Yasmijn | 861 comments Hoi allemaal,

Er is massaal gestemd en het boek van de maand februari is 1Q84 van Haruki Murakami geworden!
Nou kan ik me voorstellen dat een aantal mensen denken "1000+ pagina's? Daar heb ik geen tijd voor hoor!" en daarom was het idee om samen te beginnen met deel 1/boek 1 (het boek is oorspronkelijk in drie delen uitgebracht in een tijdschrift).
Dat is iets van 450 pagina's, dus dat moet te doen zijn in een maand, en dan kunnen we daarna op eigen houtje verder lezen (en elkaar op de hoogte houden van de voortgang).

Wie leest er mee? (Ik! Ik! Ik! :D )


message 2: by Yv (new) - added it

Yv (yv87) | 318 comments Jaaaaa ikke ikke ikke :D.
Alleen even kijken waar en wanneer haha.


Arjen (grawl) Ik doe mee.


message 4: by Tamara (new) - added it

Tamara (tamaraaaaa) Ik heb de ebooken dus ik lees mee! Ben blij dat dit hem geworden is, ben erg benieuwd naar dit boek!


message 5: by Ben (new)

Ben | 37 comments Ik doe mee! Heb al twee andere boeken van Murukami gelezen, ben ook wel benieuwd naar deze!


message 6: by Savitri (new)

Savitri (savvireads) | 111 comments Leuk! Misschien dat ik wel mee doe. Wil al een tijdje iets van Murakami lezen namelijk.

In welke taal gaan jullie het lezen? Ik lees normaal gesproken in het Engels, maar omdat zowel Engels als Nederlands een vertaling zullen zijn vraag ik me af wat dan (voor mij) de betere keuze is, haha. Als het een vrij hoog niveau is, dan is Nederlands misschien een betere optie...


message 7: by Yasmijn (new)

Yasmijn | 861 comments Mijn ervaring is dat de Engelse vertalingen van Murakami niet heel lastig zijn. Hij gebruikt volgens mij vrij weinig moeilijke woorden enz.
Maar, ik heb zijn eerste twee romans in het Nederlands gelezen en vond die ook wel erg mooi vertaald. De vertaler ving goed de sfeer (ultrabelangrijk bij Murakami).

Ik ga 1Q84 ook in het Nederlands lezen, omdat die versie in de kast staat :)


message 8: by Ben (new)

Ben | 37 comments Ga m in het NL lezen. De eerdere boeken die ik van hem las ('De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren' en 'mannen zonder vrouw') waren ook goed leesbaar vertaald.


message 9: by Melanie, News Chief (last edited Jan 30, 2017 08:56AM) (new)

Melanie | 1776 comments Mod
Wil wel een keertje iets lezen van Murukami, maar deze is wel heel lang. Heb gehoord dat het best wel een smaakkwestie is: of je vindt het niks of heel goed. Ik begin daarom denk ik toch met een wat kortere variant om te kijken of ik zijn schrijfstijl fijn vind. Heeft iemand daar nog tips voor?

Ik lees wel mee. Benieuwd wat jullie er van vinden!

Ondertussen lees ik een heel klein beetje mee met deze categorie met een andere 'goodreads winner': Zout van de zee door Ruta Sepetys. Vandaag in begonnen :)


message 10: by Yasmijn (new)

Yasmijn | 861 comments Tja, dat is een lastige.. Sommige mensen zeggen Norwegian Wood, maar als je die geweldig vindt heb je nog lang niet echt een idee van wat Murakami inhoudt. Norwegian Wood is namelijk een beetje een niet-typische Murakami. Je zou hem wel kunnen lezen om te kijken wat je van de stijl vindt, maar bedenk dan dat de rest van zijn oeuvre heel magisch realistisch is (aka vreemd)!
Mijn vriend (een expert) raadt je Hardboiled Wonderland aan, die is super gek en niet heel lang, of Kafka on the Shore, dat is een klassieker, maar wel 500 pagina's.


message 11: by Sharan (new)

Sharan (shango) | 198 comments Ik ben heeeel benieuwd wat jullie van 1Q84 vinden! Gezien mijn rating is mijn mening ook zeer verdeeld over de verschillende delen.. Maar hoe dan ook een Murakami op en top :P deel 3 zal ik ook in februari proberen te lezen want ik ben benieuwd hoe het afloopt..


message 12: by Melanie, News Chief (new)

Melanie | 1776 comments Mod
Ik denk dat ik voor Kafka on the shore ga. Bedankt voor de tips!


message 13: by Yv (new) - added it

Yv (yv87) | 318 comments Ik heb het boek in 3 delen op mijn ereader staan, NL versie.
Ga dus gewoon met het eerste deel beginnen en als het bevalt, lees ik de anderen er ook meteen achteraan.


message 14: by Yv (new) - added it

Yv (yv87) | 318 comments Iemand al begonnen? Ik kon gisternacht niet slapen dus heb een beginnetje gemaakt. Las vrij vlot weg en ondanks dat er eigenlijk nog niets is gebeurd, ben ik wel erg benieuwd wat er gaat gebeuren. Of stiekem meer óf er wat gaat gebeuren haha.


message 15: by Yasmijn (new)

Yasmijn | 861 comments Haha, in sommige Murakami's gebeurt echt heeelemaal niks, maar deze wordt 'spannend' genoemd, dus ik ben benieuwd! Hoop vanavond een begin te kunnen maken :)


Arjen (grawl) Ik heb het eerste hoofdstuk daarstraks gelezen. Ben benieuwd wanneer het raar gaat worden.


message 17: by Jantine (new)

Jantine (eccentriclady) Dit boek wil ik zeker nog een keer lezen, maar voor nu sla ik hem even over. Ik heb al veel te lezen op moment, en een drukke periode in het vooruitzicht ;-)


message 18: by Igor (new)

Igor | 64 comments Ik lees deze maand niet mee, ik moet To Kill a Mockingbird überhaupt nog uitlezen *schaam*. En dan ligt er nog een vrij pittig duitstalig oorlogsboek op mij te wachten.

Melanie wrote: "Ondertussen lees ik een heel klein beetje mee met deze categorie met een andere 'goodreads winner': Zout van de zee door Ruta Sepetys. Vandaag in begonnen :) "
Dat was mijn inbreng - leuk! :)
Misschien dat ik die dit jaar ook nog ga lezen :D


message 19: by Jantine (new)

Jantine (eccentriclady) 'Zout van de Zee' heb ik nu ook liggen, dus deze categorie komt gelukkig wel goed :)


Arjen (grawl) Hoever zijn jullie? Ik zit bij hoofdstuk 10 (uit m'n hoofd).


message 21: by Tamara (new) - added it

Tamara (tamaraaaaa) moet nog beginnen


message 22: by Ben (new)

Ben | 37 comments Moet ook nog beginnen. Wil eerst salam europa van kader abdolah (ben op p 240) en lolita van nabokov nog lezen.


message 23: by Yv (new) - added it

Yv (yv87) | 318 comments Ik ben bij hoofdstuk 5, maar heb 'm even weggelegd en een paar andere boeken gelezen. Kom er niet zo lekker in..


message 24: by Hanneke (new)

Hanneke Römelingh Net de blz van inkijk exemplaar van 1Q84 gelezen (Bol) in Ned. Zin om door te lezen. Moet nog wel het boek bemachtigen.


message 25: by Tamara (new) - added it

Tamara (tamaraaaaa) Hanneke, lees je fysieke boeken of lees je via een ereader? In heb eventueel de ebooken wel voor je.


message 26: by Hanneke (new)

Hanneke Römelingh Graag, maar hoe dan?


message 27: by Tamara (new) - added it

Tamara (tamaraaaaa) Ik heb je een berichtje gestuurd!


message 28: by Hanneke (new)

Hanneke Römelingh Ik heb daarop geantwoord.


message 29: by Hanneke (new)

Hanneke Römelingh Dankzij Tamara kon ik door. Las inmiddels drie hoofdstukken. Vond het in die taxi veel belovend beginnen. Daarna kwam ik in het ongewisse terecht. Wel avontuurlijk ook, die trap af. Geen idee waar het ons verder naar toe zal gaan voeren. Maar het leest vlot en tot nu toe goed te volgen. Het "rare" diende zich ook reeds aan.


Sander Gervink | 19 comments Hallo allemaal, ik ben nieuw en heb toevallig net To Kill A Mockingbird gelezen. Ik doe ook leuk mee met 1Q84, ben al begonnen met lezen


message 31: by Yasmijn (new)

Yasmijn | 861 comments Ik hou ervan hoe bij Murakami de rare dingen zo ogenschijnlijk normaal worden gevonden. Die taxichauffeur zegt: "Ja, um, misschien als je die trap afdaalt ziet de wereld er daarna wat anders uit, maar dat hoort er allemaal bij" en Aomame zegt gewoon "Ah oké" en gaat de trap af. Ik denk dat wij allemaal iets zouden hebben van, wat bedoel je precies? Is het wel veilig?
En ik word heel blij van de stijl. Af en toe lees ik zo'n klein zinnetje, een metafoor ofzo, en dan kijk ik even op van het boek, uit het raam, en herhaal ik het in mijn hoofd (of hardop). En dan wauw. :)


message 32: by Hanneke (new)

Hanneke Römelingh Ben op een kwart. Een heerlijk "onzinboek". Erg goed geschreven. Wel steeds switchen tussen de hoofdpersonen, vind ik een beetje storend. Twee door elkaar lopende verhalen tot nu toe. Intrigerend.
#1Q84


Sander Gervink | 19 comments Ik had niet verwacht dat dit boek me zo zou fascineren. Inmiddels ben ik bij hoofdstuk 8 en zit ik er helemaal in. Vind het trouwens totaal niet storend dat er telkens wordt gewisseld tussen de verhaallijnen, beide hebben mijn evenredig verdeelde interesse.


message 34: by Hanneke (new)

Hanneke Römelingh Nou het is de omschakeling steeds. Beide verhalen ok. Ben met hfdst. 8 bezig.


message 35: by Ben (new)

Ben | 37 comments Vandaag begonnen. Moest met trein op en neer naar den bosch (van zwolle), en dat is altijd mooi leesmoment. Eerste 8 hoofdstukken gelezen en vind het een heel goed boek! Wisselend perspectief maakt het interessanter. Ben benieuwd naar vervolg, wil eigenlijk meteen doorlezen, maar eerst werken ;-)


message 36: by Yasmijn (new)

Yasmijn | 861 comments Ja, ik vind het wisselende perspectief ook wel fijn. Ben het wel gewend van bijvoorbeeld Game of Thrones, en het kan ook soms heel frustrerend zijn als het hoofdstuk net op een boeiend moment ophoudt, maar over het algemeen vind ik het wel fijn.
Ik ben overigens nog niet zo ver, hoofdstuk 5 ofzo, maar ik vind het ook top tot nu toe.
Weet niet of er mensen zijn die meer Murakami gelezen hebben, maar Tengo is weer echt een typische Murakami-man :p Eigenlijk precies dezelfde hoofdpersoon als in bijvoorbeeld The Wind-Up Bird Chronicle. Ben benieuwd hoe Aomame zich ontwikkelt, of zij wel een boeiende hoofdpersoon blijkt.


message 37: by Yv (new) - added it

Yv (yv87) | 318 comments Ik vind dus de stukken vanuit die schrijver ontzettend saai. Ben wel benieuwd of dit nog meer gaat ontwikkelen of dat het zo'n "sufferd" blijft. Het verhaal vanuit Aomame vind ik wel erg interessant.


message 38: by Yasmijn (new)

Yasmijn | 861 comments Dat is dus echt een Murakamiding (nee, ik ben heus geen fan). De mannelijke hoofdpersoon is oersaai, nondescript, heeft weinig tot geen eigen persoonlijkheid, maar de personen (vaak vrouwen) die hij tegenkomt zijn interessant of mysterieus (neem bijvoorbeeld Fukaeri, met haar vragen zonder vraagtekens) of de dingen die hem overkomen zijn raar en mysterieus.
Moet je even aan wennen, want we zijn gewend dat we meeleven met de hoofdpersoon, onszelf erop proberen te projecteren etc...


message 39: by Hanneke (new)

Hanneke Römelingh Ben halverwege. Gaat steeds meer boeien. Mij is Tengo sympathieker dan Aomame. Kwestie van smaak? Wat is het een rijk verhaal en't wordt ws. steeds rijker. Geloof niet dat ik ooit eerder iets van Murakami las. Zag alleen Norwegian Wood als film. Heel anders.


message 40: by Tamara (new) - added it

Tamara (tamaraaaaa) Eerste 2 hoofdstukken gelezen, maar het pakte me nog niet direct. Ik ga nu eerst Paaz herlezen en dan ga ik hier in verder.


message 41: by Ben (new)

Ben | 37 comments Ben bij H3 van boek 2 aangekomen. De twee verhaallijnen beginnen al enigszins naar elkaar toe te buigen en het verhaal wordt interessanter en blijft mysterieus. Is een typisch H. Murakami boek. Begon al met taxichauffeur, die ik ook in ander boek van hem al was tegengekomen, en personages zijn ook typisch voor zijn verhalen.


message 42: by Hanneke (last edited Feb 12, 2017 01:14PM) (new)

Hanneke Römelingh Met elkaar zouden we alleen het 1ste boek lezen. De andere twee kunnen we op eigen houtje doen. Is natuurlijk leuk, alle drie. Er zijn trouwens weinig die met IQ84 meedoen vgl met het boek ven januari. Ik ben geloof ik nu bij hfdst 13. Ik vind het geweldig.


message 43: by Elke (new)

Elke (elkeeea) | 1216 comments Denk dat toch de dikte veel lezers doet afschrikken. Volgende maand lezen we een humoristisch boek. Die zijn vaak wat 'makkelijker'.


Sander Gervink | 19 comments Zoals het er nu uitziet, ga ik boek 2 & 3 ook gewoon lezen! Volgens mij zijn er al wat vage verbintenissen tussen de twee verhaallijnen, vind het heel mooi hoe de schrijver dit langzaam opbouwt:).


message 45: by Sharan (new)

Sharan (shango) | 198 comments Ik wil boek 3 deze maand nog lezen wanneer ik klaar ben met The Ocean at the End of the Lane.. Hopelijk kan ik met jullie straks dan terugblikken op de complete trilogie, hoop op een spannend slot :D leuk om jullie bevindingen tot nu toe mee te lezen als Murakami fan!


message 46: by Yasmijn (new)

Yasmijn | 861 comments Het lijkt mij ook leuk om dit topic levend te houden tot iedereen alle drie gelezen heeft! Maar voor nu focussen we ons inderdaad op het eerste boek :)


Sander Gervink | 19 comments Ik ben ook zeker voornemens boek 2 en 3 te gaan lezen. Ik begin trouwens steeds meer het gevoel te krijgen dat ik die Komatsu niet helemaal kan vertrouwen.. Heb nu net 16 hoofdstukken gelezen!


Arjen (grawl) Ik zit nu bij hoofdstuk 21, en ik vind het tot nu toe niet erg geweldig. Ik irriteer me soms een de simpele schrijfstijl en het overmatig langzaam verhaal, aan de andere kant is het wel een mooie manier van opbouwen.

En ja hoor, het verhaal wordt raar. (view spoiler)


message 49: by Sharan (new)

Sharan (shango) | 198 comments Maar toch 4 sterren? :P


Arjen (grawl) Nee, dat moesten er drie zijn. Bedankt voor de melding :p


« previous 1
back to top
This topic has been frozen by the moderator. No new comments can be posted.