VINIL VINIL discussion


3 views
Vinil

Comments Showing 1-2 of 2 (2 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

Nicoleta ”Vinil” mi-a împletit cu emoție câteva amintiri trecute-n nostalgii. M-am regăsit într-un rând,într-un gând, apoi în altul. Mă văd mâncând cleiul de copac și parcă mai țin încă pe brațe păpușa din cârpe. Îmi văd în oglindă cerceii din cireșe care nu costau bani, dar aveau atâta farmec în ei. O văd pe mama povestindu-mi de brigada școlărească și de florile de câmp care miroseau a tinerețe și erau extraordinare în ochii ei de tânără îndrăgostită. Citesc și simt gustul de mămăligă arsă de pe fundul ceaunului. Doamne, ce gust, ce amintire, ce emoție! Cum oare pot să încapă în mirosul de frunze arse atâtea retrăiri? Mă umplu de-o stare pe care n-o mai pot explica, dar mă simt atât de bine printre rânduri…parcă-s acasă, cu mama, cu tata și călătoresc pe-o sanie trasă de el într-o iarnă de vis. E alb în jurul meu. Un alb imaginar, pentru că n-am văzut zăpada de 3 ani. Dar e bine, pentru că e alb în cuvinte, în mine.
De mult îmi tai singură unghiile și tot de atunci mi-o doresc mai mult pe mama lângă mine de sărbători decât compotul de vișine și plăcintele cu cartofi. De mai bine de 10 ani nu mă mai cheamă nimeni la masă. Un singur lucru mă face să cred că mai sunt copil – prima ninsoare !Cred c-o să mă bucure toată viața.
Mă bucur că mai am mult până la primul semn de bătrânețe, că nu m-am născut la Chișinău, că m-am născut în ”Moldova, o țară scrisă cu cretă” , dar pe care scriitorii o lasă cu emoție sub peniță.
Igor Guzun a reușit să atingă o strună sensibilă prin jocul de cuvinte, prin amintirile comune generațiilor fără tablete și internet. A cuprins prin cartea sa zeci de oameni. Ce poate fi mai frumos decât o îmbrățișare prin cuvinte care te mângâie? Ce poate fi mai dureros decât o țară pe care ți-o dorești mai frumoasă, mai bună, pentru că ești conștient că mai mare decât este – n-o poți face?
O carte cu emoția în ea.
Un gând mi-l iau cu mine peste tot:
”iGrijă, iSoveste, iNoroc.
iÎncredere, iSucces.
iCarte, iParte.
iLove.”
Igor Guzun


message 2: by Igor (new)

Igor Guzun Și pentru un singur ecou ca acesta - ”Doamne, ce gust, ce amintire, ce emoție!” - ar fi meritat să scriu această carte care, așa cum ziceți, Nicoleta, a cuprins zeci de oameni. Astfel, cu ambele coperți, v-am cuprins pe toți. V-am cuprins și nu sunt sigur încă dacă v-am surprins.


back to top