Bookerdiskusjon discussion

12 views
Bookerprisen 2016 > Wyl Menmuir - The Many

Comments Showing 1-24 of 24 (24 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Ann Helen (new)

Ann Helen (bergenslabb) | 178 comments Mod
Her kan vi diskutere Wyl Menmuirs The Many.


message 2: by Ann Helen (new)

Ann Helen (bergenslabb) | 178 comments Mod
Jeg er veldig spent på hva dere synes om denne. Den har ikke fått så positive reaksjoner i andre grupper på Goodreads, men jeg likte den veldig godt.

Hva tenker dere om slutten? For meg virker det som om boken i stor grad handler om Timothys ønske om å bli kjent med sin egen gutt. Om å vite noe om hvilken mann han ville blitt, hvilket liv han ville levd. Befolkningen i landsbyen nekter å snakke om Perran fordi det ikke er noe å vite om Perran, han fikk aldri vokse opp, han fikk aldri leve. Men det er ikke mangel på annen tematikk det går an å ta tak i også.


Elida (elidaleser) | 43 comments Det er ei slik bok som eg eigentleg ikkje bør lese, for den hopper fram og tilbake, også sitter eg igjen som eit spørsmålsteikn for eg har ikkje forstått halvparten.

Viss befolkninga ikkje liker at nokon flytta inn i huset til Perran (kjøpte Timoty det?) så burde dei ha revet det eller forhindra kjøpere. Som regel vil folk snakke om dei døde, men ikkje i dette tilfellet, langt derifrå.


message 4: by Ann Helen (new)

Ann Helen (bergenslabb) | 178 comments Mod
I starten trodde jeg de ikke ville snakke om Perran fordi de hadde skyldfølelse for hans død og at de derfor ikke likte at noen kom utenfra og prøvde å finne ut av hva som hadde skjedd. Eventuelt at han hadde vært så elsket i lokalsamfunnet at smerten ved å miste ham var så sterk at de ikke taklet å snakke om ham.

Men nå tror jeg Perran aldri eksisterte, han representerte Timothys døde sønn som aldri fikk vokse opp. En som aldri har hatt et liv er det vanskelig å snakke om, for man vet ikke noe om han. Han har aldri vært en person, bare en død baby. Ethan er en eldre Timothy som aldri har kommet seg over sønnens død. Slik tolker jeg boken. Men jeg aner ikke om det er dette forfatteren har tenkt.

Ja, han kjøpte huset.


Elida (elidaleser) | 43 comments Interessant! Får eit heilt nytt syn på boka nå.


message 6: by Silje (new)

Silje | 2 comments Jeg tenkte jeg skulle bestille den nå, men den er utsolgt over alt. Kanskje jeg må skaffe meg e-boka. Den høres fascinerende ut, og er den jeg har mest lyst til å lese av bøkene på lista.


message 7: by Ann Helen (new)

Ann Helen (bergenslabb) | 178 comments Mod
Oj, ser at de fleste Bookerbøkene er utsolgt hos Bookdepository. Skulle bestilt de jeg hadde lyst på med en gang. Må nok bli ebok ja, eller vente på at de får inn flere.


message 8: by Silje (new)

Silje | 2 comments Jeg var også innom siden til Salt, da jeg har bestilt bøker rett fra dem tidligere. Utsolgt der også.


Elida (elidaleser) | 43 comments Silje! Skal du kjøpe eboka? Har du huska at du har Kindle?


message 10: by Silje (new)

Silje (siljesol) | 43 comments Ann Helen wrote: "Oj, ser at de fleste Bookerbøkene er utsolgt hos Bookdepository. Skulle bestilt de jeg hadde lyst på med en gang. Må nok bli ebok ja, eller vente på at de får inn flere." Adlibris tror jeg har flere inne. Bestilte et par der i dag.


message 11: by Ann Helen (new)

Ann Helen (bergenslabb) | 178 comments Mod
Hendig, takk for tipset! Kommer nok raskere ved å bestille gjennom dem enn Bookdepository også.


message 12: by Samina (last edited Aug 03, 2016 05:07AM) (new)

Samina | 1 comments Ann Helen wrote: "I starten trodde jeg de ikke ville snakke om Perran fordi de hadde skyldfølelse for hans død og at de derfor ikke likte at noen kom utenfra og prøvde å finne ut av hva som hadde skjedd. Eventuelt a..."

Jeg tolket det også sånn etter en dag med fundering. Ganske tidlig i boka så jeg for meg at ethan måtte være faren til perran, og med tanke på slutten så tenkte jeg også at det må være sånn som du beskriver.
Jeg likte atmosfæren i denne boka veldig godt.
Neste ut for meg blir nok His bloody project, litt mer usikker på den.


message 13: by Ann Helen (new)

Ann Helen (bergenslabb) | 178 comments Mod
Artig at du tenkte det tidlig i boken, det var godt observert. Jeg så ikke den koblingen før drømmesekvensene/tilbakeblikkene på slutten. Jeg trodde bare at Ethan var veldig knyttet til Perran som en venn eller på en eller annen uforklarlig måte.

Jeg falt også veldig for atmosfæren i boken!

Gøy at det er flere som liker den, det virker som om de internasjonale gruppene har vært ganske negative til boken.

Jeg gleder meg veldig til His Bloody Project, tror det er en bok jeg kan like. Er spent på de jeg er mer skeptisk til også, håper noen av dem overrasker positivt.


message 14: by Clementine (new)

Clementine | 8 comments Leste ferdig denne i går.. mange partier er virkelig vakre og stemningsfulle. Jeg likte den foruroligende stemningen og "dansen" mellom Ethan og Timothy, at boken veksler mellom de to. Partiene der Ethan eller de to er på sjøen/fisker var spesielt sterke.
Likevel opplevde jeg boken som ujevn og noen deler ble veldig repetitive.
Alle de drømmepartiene ble for mange for meg -- kunne ikke forfatteren heller valgt en annen måte å vise den interne konflikten i stedet for alle disse symbolske drømmene?
Det var litt vanskelig for meg å virkelig bry meg om Ethan, Perran og Timothy når vi fikk vite så utrolig lite om dem før nesten mot slutten. Jeg klarte ikke å engasjere meg emosjonelt i dem og derfor ble boken istedet kun verd å lese for den flotte stemningen. Men den trengte jeg ikke å lese 170 sider om.
Alle de åpne spørsmålene i boken er fascinerende og pirrende. I mine øyne har likevel Bookerpris juryen gått på en smell her. Ikke fordi boken er uten verdi, for deler er flotte ---men en av de 13 beste bøkene som er blitt utgitt det siste året? No way!!!


message 15: by Ann Helen (new)

Ann Helen (bergenslabb) | 178 comments Mod
For meg funket det i større grad fordi jeg synes stemningen ble drevet av at vi ikke visste så mye om karakterene. Det var en verden det var vanskelig å trenge inn i, og det føltes som om det var litt av poenget. De ønsket ikke fremmede inn i deres verden, de ønsket ikke å dele sine historier og minner med Timothy (og dermed ikke med leseren). Leseren prøver å bli kjent med karakterene og å finne ut av mysteriet mens karakterene prøver å holde leseren på avstand.

Jeg er veldig glad for at både denne og The North Water havnet på longlist og jeg håper på at denne havner på shortlist også (selv om jeg innser at den ikke kommer til å vinne - noe jeg synes er helt greit, jeg heier på His Bloody Project).


message 16: by Superstine (new)

Superstine (haruhi39) | 39 comments Ingen hit her.

Både fordi jeg rent personlig alltid har hatt noe i mot bøker som henger for mye på sin egen slutt (jeg synes Owen Meany er en av Irvings svakeste, og sliter faktisk med noen av Ishiguros). Syns fort det blir litt..billig. Blir det gjort riktig kan det være fantastisk, men resten av boka må ha verdi i seg selv - ikke bare sett i lys av sin egen slutt. Syns The Many faller litt i den fella. Alt (nesten) faller jo på plass til slutt, men reisen dit blir for langsom. Syns som Clementine at det blir litt for gjentagende, spesielt alle disse drømmene. Det bare bygges og bygges, også er jo slutten egentlig ikke så spektakulær en gang.

Lar meg heller ikke helt sjarmere av stemningen, selv om jeg egentlig er veldig glad i mørke, regn og gamle gretne gubber altså.


message 17: by Ann Helen (new)

Ann Helen (bergenslabb) | 178 comments Mod
Jeg tror jeg hadde tenkt det samme som deg hvis jeg følte boken kun hadde verdi etter avsløringene på slutten. Det synes jeg verken om denne eller om Ishiguro sine bøker (Never Let Me Go er vel unntaket, der er avsløringen ekstremt viktig for boken - men den kommer ikke på slutten, den kommer gradvis og mest sannsynlig på forskjellige steder for forskjellige lesere, noe jeg synes er ganske kult).

Jeg var ikke utålmodig etter å finne ut av hvorfor de ikke ville snakke om Perran og hva som hadde skjedd med ham eller hvem han var. Jeg synes boken var interessant mens jeg leste den og synes at mysteriet var litt av cluet, han var en outsider og skulle ikke vite disse tingene. Han skulle ikke frarøve minnene om Perran fra lokalbefolkningen eller utslette dem.. det at slutten ga en annen tolkning enn jeg hadde før jeg leste slutten forminsker ikke gleden med å lese hele boken for min del. Men jeg forventet heller ikke spektakulær slutt, så det at slutten hadde en uventet vri som ikke kan sies å være spektakulær (men som overrasket meg i det minste) gjorde ikke noe for å forminske opplevelsen for meg. Synes ikke det ble billig i det hele tatt.

Så langt ser det ut som om denne og Do Not Say We Have Nothing er de to mest polariserende bøkene. Noen elsker dem mens resten ikke forstår hvorfor de er inkludert på longlist.


message 18: by Superstine (new)

Superstine (haruhi39) | 39 comments Jeg syns Never Let Me Go får til plotttwisten eksellent, mens f.eks A Pale View of Hills ikke fungerer for meg. Reisen fram til vendepunktet har bare verdi i lys av vendepunktet. Men du har nok rett, hovedproblemet mitt med denne er ikke slutten, men at jeg rett og slett kjeder meg gjennom størsteparten av den. Jeg blir aldri særlig engasjert i selve dynamikken, med landsbyen vs. nykommeren, selv om jeg syns at boka i for stor grad drives (eller ikke drives) av forventningen om en løsning på mysteriet.

Do Not Say We Have Nothing er jeg veldig skeptisk til kjenner jeg, mest fordi jeg er lei av Kina (håper jeg ikke blander sammen nå).


message 19: by Ann Helen (new)

Ann Helen (bergenslabb) | 178 comments Mod
Jeg vil tro at boken er mye mer avhengig av slutten hvis man kjeder seg mens man leser den ja. Da er det logisk at det føles som om hele boken drives av forventningen om en stor avsløring på slutten. Sikkert derfor jeg ikke var like opptatt av slutten, fordi jeg likte boken gjennom hele.

Du blander dem ikke sammen. Jeg gledet meg ganske mye til Kinaboken, trodde den skulle være noe for meg. Men etter å ha lest hva andre synes om den er jeg ganske skeptisk. Spesielt etter dette gullkornet (fra MisterHobgoblin):

"Creating something this dull from such an exciting period of history is an impressive achievement that has rightly been recognised by the Booker judges."

Lest for mange Kinabøker? Var det du som hadde Kina og Russland-prosjekter?


message 20: by Marianne (new)

Marianne Barron | 52 comments Jeg har kommet litt over halvveis i boka, og har derfor ikke lest kommentarene over her. De sparer jeg til jeg er ferdig senere idag. Så langt likte jeg imidlertid boka særdeles godt!

Spesiell stemning og atmosfære ca halvveis ferdig. Følelsen av at det ligger noe der, en løgn, en fortielse, er sterk. Perran sønnen til Ethan? Har sittet med den følelsen en stund. Velskrevet sålangt, og umulig å legge fra seg. Fort lest på en dag ser jeg, med sine kun 160 sider. Men sålangt verd hvert eneste minutt. Særdeles lovende!


message 21: by Monika (new)

Monika (eskimonika) | 30 comments Ææææ, jeg ramla helt ut på slutten, så klarer ikke å se det geniale i boka. Og det er synd, for jeg likte den veldig godt i begynnelsen. Og selv etter deres eminente forklaringer så gir det fortsatt ikke mening. Burde sikkert lese den på nytt, men det frister ikke.


message 22: by Marianne (new)

Marianne Barron | 52 comments Da er jeg i mål - og lurer, til forskjell fra de andre kommentarene jeg har lest over her, på følgende: Skjedde hendelsene i boka - alle - egentlig? Skipene, det kontaminerte havet, utestengelsen fra resten av landsbyen bortsett fra Ethan og noen få. Metaforer? Ethan (en annen Timothy) som ikke ser lenger enn containerskipene i starten, ser bare sine egne, kontaminerte følelser ifm sønnens død, den halvdøde fisken som ikke kan brukes til noe - egne maktesløse og meningsløse følelser ifm sønnens død?, containerskipene - grensen for langt han orker å tenke, helt til han klarer å utfordre seg selv = å føre båten/tankene/følelsene utenfor grensen av de vanskelige/kontaminerte følelsene. Er dette mer en tankereise til en sørgende mann som har mistet sin eneste sønn? En tankereise tilbake til et tidspunkt Timothy og fruen/kjæresten havnet på steinhylla ved havet?
Du verden som jeg likte denne boka, følelsen, stemningen, OG slutten! Hvem var kvinnen i den grå drakten? Stabilitet, trygghet, et anker tilbake til en grå, men kjent verden? Enten er det hodet mitt som løper av med meg, men denne boka var sålangt den beste jeg har lest på lista - nettopp fordi den sparket igang de små (store?) grå og utfordret meg som leser. Bearbeidelse av sorg på høyt nivå. For en debutroman! Og jeg har sannsynligvis ikke forstått den i det hele tatt.... :-)


message 23: by Ann Helen (new)

Ann Helen (bergenslabb) | 178 comments Mod
Mange interessante tanker her. Jeg skulle veldig gjerne lest boken om igjen for å se hvordan jeg tolker alle små og store hendelser i boken i lys av å vite slutten.

Jeg tror jeg leste den som om alt skjedde, helt til jeg kom til slutten. Da fikk jeg inntrykk av at ingenting av det egentlig skjedde, at det var en måte å beskrive Timothy/Ethans indre følelsesliv - kanskje spesielt at det hele var en metafor for den døde gutten som man aldri vil kjenne. Alle spørsmålene Timothy stilte fikk han ikke svar på fordi det var ingen svar å gi - spørsmålene vil han alltid gå å gnage på. Alt leder opp mot en stor avsløring om hva som skjedde som aldri kommer fordi det ikke egentlig skjedde noe med Perran (i landsbyen, i den verdenen vi tror vi er i i store deler av boken). Han eksisterte egentlig aldri som et individ man kan kjenne, vite noe særlig om.

Etter å ha lest ditt innlegg Marianne tror jeg kanskje Timothy representerer den delen av Timothy/Ethan som ønsker å bearbeide sorgen mens Ethan er den delen som ikke ønsker/klarer å ta tak i den. Er han redd for å glemme eller for å virke kald hvis han prøver å komme seg videre i livet? Timothy stiller spørsmål, rokker ved status quo, prøver å endre huset til Perran (bygge opp noe nytt i stedet for å tviholde på en tom fortid).. Timothy prøver både å ta tak i det som har hendt og å bygge opp noe nytt.

Tror du forsto mer av den enn meg, men jeg likte den også veldig godt. Både denne og His Bloody Project er bøker som krever en del av leseren, men som da til gjengjeld er utrolig spennende å diskutere. Skulle gjerne sett begge på kortlisten.


message 24: by Marianne (new)

Marianne Barron | 52 comments Jeg er såvidt kommet igang med His Bloody Project - 50 sider inn - og ser allerede at dette også er ei bok jeg kommer til å like veldig godt. Når det gjelder The Many - jeg vet ikke om jeg forstod mer, jeg bare forstod den på min måte. Her er det kanskje hva leseren har med seg i sekken i utgangspunktet som muligens styrer tankerekken. Jeg mistet min mor i forfjor og min far ifjor så sorgbearbeiding har vært en stor del av livet mitt de siste par årene. Det hadde vært utrolig interessant å høre forfatterens tanker rundt boka. Jeg krysser fingrene for at begge bøkene havner på kortlista! Og i løpet av dagen må jeg få skrevet en omtale av denne, mens den er rykfersk i minnet.


back to top