Sweden discussion

399 views
Vad har DU för läsplatta?

Comments Showing 1-44 of 44 (44 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Linnea (last edited Jul 11, 2016 12:46PM) (new)

Linnea (lifelikelinnea) | 7 comments Jag ska iväg på en lång backpacking resa och kommer tyvärr inte att kunna ta med mig en massa riktiga pappersböcker och undrar därmed vad ni har för läsplattor och om ni kan rekommendera någon bra och prisvärd sådan?

Vad är era tankar gällande läsplattor i övrigt?

Läser mycket på engelska, men gärna på svenska!!! :)


message 2: by Julia (new)

Julia | 11 comments Har en letto och är fett nöjd!!


message 3: by Johanna (new)

Johanna (bergsro) | 1 comments Jag har en kobo och den kan läsa de flesta formaten. Som öppnar upp möjligheten att "låna" elektroniska böcker från biblioteket.

Jag är jätte nöjd med min kobo gloo, lätt att ha med och det finns en vattentät variant som en vän till mig har. Hon är lika nöjd med sin platta som jag.

Det bästa med kobo är att du kan få statistik på hur långt det är kvar på boken i timmar eller hur lång kvar det är att läsa på kapitlet.

Ytterligare en sak som du borde ha oberoende vilken platta du väljer är ett digitalt bibliotek på din dator. Jag använder mig av calibre, den har mängder av grymma funktioner dels den funktionen att du kan ladda ner böcker från amazon (kindle) och omvandla dom till formatet som du behöver med ett drm removal plugin.

Nu blev det långt, det jag ville säga är att kobo är grym!


message 4: by Pelle (new)

Pelle Stene | 4 comments Jag har en Amazon Kindle paperwhite som jag köpte i våras. Jag har tidigare också haft Kindle men alltid den billigaste varianten. Kindle paperwhite har bakgrundsbelysning vilket är otroligt bra om skall läsa och inte har en vettig belysning runt i kring sig. Den har också koll på hur långt man har kvar på varje kapitel(i minuter och sidor). En annan bra grej som jag inte visste förrän jag köpte den är att den har direktkontakt med goodreads.com så jag kan välja att automatiskt uppdatera goodreads om vilka böcker jag läst och läser. Jag kan även läsa recensioner om böcker från goodreads. Om jag inte köper böcker från amazon så använder jag Calibre som ovan nämnts för att konvertera till Kindle format.
Jag är än så länge mycket nöjd med denna ebokläsare.
/Pelle


message 5: by Paula (new)

Paula S (paula_s) | 9 comments Jag har en Letto (originalversionen) och är jättenöjd. Funderar på att komplettera med en kindle för att kunna utnyttja amazons gratiserbjudanden, men det känns inte så bråttom.

Letto funkar med epub från alla olika ställen. Man måste ha Adobe digital editions för att kunna läsa böcker med drm, dvs utländska böcker och biblioteksböcker, men det tror jag gäller alla plattor (?).

Letton har fungerat problemfritt för mig. Jag köper böcker både från Dito och Adlibris, och laddar ner från Project Gutenberg och Litteraturbanken.


message 6: by Tom (new)

Tom Grimeton (tomgrimeton) | 5 comments Har en Kindle Paperwhite och älskar den! Man kan omvandla alla format till Kindles eget med programmet Calibre. Funkar klockrent!


message 7: by Linnea (new)

Linnea (lifelikelinnea) | 7 comments Åhh Kindle Paperwhite får det nog bli då! Går det att läsa svenska böcker på Kindle? Är det då man använder Calibre? :) Tack för era svar!! :)


message 8: by Tom (last edited Jul 23, 2016 04:55AM) (new)

Tom Grimeton (tomgrimeton) | 5 comments Hej Linni,

Ja du kan med hjälp av gratisprogrammet omvandla olika format till Kindels eget format. Så man köper bok på en svensk hemsida på svenska och laddar upp den i Calibre och sedan omvandlas den för att slutligen laddas upp i diin Kindle, antingen via sladd eller via din Kindle epost som du får när du köper en Kindle platta. Det sistnämnda är det bekvämaste tycker jag,


message 9: by Nadja (new)

Nadja (nadjasofia) | 1 comments Läser motvilligt på otymplig iPad mini som jag "investerade" i förra hösten. Nu har jag inte riktigt ekonomi att skaffa både A och B, men tips om smidig resläsplatta uppskattas alltid.


message 10: by J.B (new)

J.B S (jbsilfversparre) | 1 comments Köpte min första läsplatta i somras;
"Amazon All-new Kindle Paperwhite 3 (3rd gen) - 6" / Inbyggd belysning / 300ppi / With Special offers"
Fann den prisvärd och ovan nämnda program Calibre hjälper smidigt till med eventuella konverteringar.
Amazons kundtjänst stänger av"Special offers" från enheten om man så önskar.
Helnöjd.


message 11: by Carolin (new)

Carolin | 29 comments Har en Kobo Glo, gillar den skarpt. Epub system, man kan låna en böcker från bibliotekekt, och dessutom kan man köpa till extra minneskort och därmed få mer utrymme för fler böcker.


message 12: by Andreas (new)

Andreas  Tovefalk (andreastovefalk) | 2 comments Jag har Ipad och är nöjd med den . Men den blir lite tung ibland när man ligger och håller i den för att läsa .


message 13: by Tom (new)

Tom Grimeton (tomgrimeton) | 5 comments Jag har nu bytt mig upp till en Kindle Oasis. Deras dyraste läsplatta men oj va grym den är. Super lätt och rätt balans i handen med tanke på ergonomin. Fysiska blädder knappar är tillbaka. Dessutom en bättre användargränssnitt. Bästa (och dyraste) plattan på marknaden just nu. Jag är såld....


message 14: by Isac (new)

Isac (isacjacobsson) | 26 comments Jag har länge funderat på att slå till på en Kindle men aldrig fått tummen ur. I dagsläget läser jag e-böcker via antingen min iPhone 6s + eller iPad,, Mestadels blir det iPhonen då den alltid är med i fickan och tycker storleken fungerar riktigt bra för lite kortare lässtunder. Kindle Oasis lät ju onekligen intressant dock, ska ta och kolla in den!


message 15: by Emelie (new)

Emelie | 35 comments Just nu har jag en Kindle Paperwhite. Den funkar bra. Lätt, liten, smidig, skönt att läsa på en e-reader som inte har bakljus som vanliga plattor och datorer.

Jag börjar dock bli sugen på att byta till En Kobo One Aurora. Jag utnyttjar inte Kindle's alla möjligheter med Amazon, och det som jag tyckte var mest intressant var att kunna koppla Kindle med Goodreads. Men den feautren går inte att utnyttja till fullo om en inte bor i USA så jag känner att i framtiden när jag ska byta ut min så blir det nog en Kobo eller någon annan som inte är Kindle. Då får jag dessutom tillgång till e-böckerna från biblioteket.

En annan grej som jag tycker Kobo Aurora One verkar göra bra är att den är större och dessutom vattentålig (!), vilket känns tryggt när en tar med sig den på semestern. Den ska dessutom ha större minne och Kobon verkar ha en egen tävling för att heja på där man kan få badges vid ett visst antal lästa böcker osv. Inte det som är den största lockelsen, men en kul grej sådär.


message 16: by Martin (new)

Martin | 38 comments Jag har en Letto Frontlight, jag tycker den är väldigt seg. Hur mycket prestanda krävs det för att driva en läsplatta egentligen? Nästa gång blir det antagligen en Kindle.


message 17: by Emil (new)

Emil Vik | 1 comments Bytte upp mig från en Sony till en kindle paperwhite och är helnöjd. Grymt bra med bakgrundsbelysning! Med Sony-plattan kunde man låna böcker från biblioteket direkt från plattan men med hjälp av calibre och lite framförhållning så funkar kindle lika bra.


message 18: by Susanne (new)

Susanne | 3 comments Jag har en Sony, och bävar för den dagen den inte längre "hänger med". Den är precis lagom i storlek och funkar smidigt att ladda ner böcker både från (svenska) internetbokhandlar och biblioteket utan nån krånglig konvertering.


message 19: by Susanne (new)

Susanne Ahlenius (susanneahlenius) | 10 comments Kindle Paperwithe och är supernöjd. Köper böcker via Bokon. Bra med bakgrundsbelysning när maken vill sova och jag läsa


message 20: by Malin (new)

Malin Jag har en Kindle Oasis! Är otroligt nöjd. Allt man behöver, liten och smidig! :)


message 21: by Christopher (last edited Mar 05, 2017 03:15AM) (new)

Christopher | 1 comments Konverterar ni böcker, eller köps det mesta via amazon ? Har själv Kindle. Ser i tråden att det tagits upp. Även köpt via adlibris men det flesta böcker har ju DRM där, så det funkar ändå inte. Endast äldre svenska titlar.


message 22: by Glitzerblitz (new)

Glitzerblitz | 7 comments Jag har nyss börjat att använda min lite äldre Samsung tablet som läsplatta. Ladda ner e-böcker från biblioteket. Funkar förvånansvärd bra.


message 23: by Glitzerblitz (new)

Glitzerblitz | 7 comments Jag har nyss börjat att använda min lite äldre Samsung tablet som läsplatta. Ladda ner e-böcker från biblioteket. Funkar förvånansvärd bra.


message 24: by Linnea (new)

Linnea | 12 comments Väcker liv i denna tråd igen.

Hur ser det ut i dagsläget för er med läsplattor?

Jag funderar själv på att skaffa en och just nu lutar det åt en Kindle Paperwhite 4. Trodde först det bara skulle vara krångel med Kindle med konvertering av format och så. Sen läste jag här och lärde mig något helt annat. :) Och så kikade jag in på deras hemsida och fick se att det går att läsa många böcker gratis via deras hemsida. Toppen!!!


message 25: by Julia (new)

Julia Standar | 13 comments Jag har en androidbaserad läsplatta som heter Likebook mars. Väldigt smidigt att kunna använda olika appar och köpa e-böcker var man vill utan krångel. Vill man ha en sådan platta så finns även Onyx boox, som går att köpa i Sverige.


message 26: by Mattias (new)

Mattias Lönnqvist (mlonnqvist) | 20 comments Jag har en Kobo Aura. Eller hade är kanske mer korrekt eftersom jag inte kunnat hitta den på flera månader. Funderar på att köpa en ny, men jag har på känn att om jag köper en ny så kommer jag hitta den gamla direkt.

Sedan har jag även en remarkable. Jag köpte den för mitt skrivande, men den fungerar ok att läsa böcker på, och det är väl egentligen det enda den är bra på. Klart misslyckat köp. Kanske ska uppdatera den och se om de fixat alla problem som fanns i mjukvaran.

Om jag köper en ny så blir det antagligen Kobo igen. Den tredje i rad i sådana fall. Väldigt nöjd med mina Kobo. Inget större fel på Kindle, men jag läser huvudsakligen på svenska och Kindle store har ganska lite på svenska. De få böcker jag köper via Kindle store läser jag på mobilen eller datorn istället.


message 27: by Linnea (new)

Linnea | 12 comments Jag tar tillbaka att det går att läsa böcker gratis på deras sida, självfallet kostar det pengar....

Det blev en Kindle till slut. Det ska bli intressant att se hur detta går. Dags att hitta Calibre nu då.

Efter vad jag förstår behöver jag konvertera de böcker som inte har rätt format i datorn innan jag för över dem till Kindlen. Lite pyssel blir det.

Onyx ligger på tok för högt i pris för mig just nu. Tack för tips inför framtiden!

Men det går väl att ladda över svenska böcker till Kindlen, eller?


message 28: by Sten (new)

Sten Rosendahl | 6 comments Kobo Aura H2O Edition 2, med originalfodral. Trevlig modell, men använder den för sällan tyvärr. Hade också önskat ett lättare sätt att få en svensk ordbok till den.


message 29: by Julia (new)

Julia Standar | 13 comments Jag har aldrig haft en Kindle, men vad jag förstår så ska det gå att göra det med lite krångel. Om du vill köpa svenska e-böcker så kan du till exempel köpa via Bokon, för de konverterar boken till Kindleformat med bara ett klick. Jag tror dock inte att bibliotekets e-böcker fungerar på Kindle, det har inte fungerat tidigare iaf.


message 30: by Linnea (new)

Linnea | 12 comments Tack! Ska kolla upp Bokon.

Biblioteket använder epub, eller hur? Jag vet att det finns många andra sidor som använder det. Har inte satt mig in i Calibre än. Jag tror de konverterar epub där. Behöver kolla upp det först.


message 31: by Mattias (new)

Mattias Lönnqvist (mlonnqvist) | 20 comments Anledningen till att bibliotekslån inte fungerar är för att Kindle kör med mobi. Det går att maila en epub till en Kindle, men det kräver att boken inte har DRM (Digital Rights Management, dvs ett sätt att förhindra kopiering)

På en epub-läsare löser man DRM genom att installera Adobe (något av deras program, kommer inte ihåg vilket just nu) och sedan för man över boken till läsaren genom det. Men, det fungerar inte med Kindle.

Det _ska_ gå att lösa med tredjepartsprogram, men eftersom jag inte provat själv kan jag inte säga hur lätt det är.

De flesta eböcker man köper är däremot vattenmärkta (även om förlaget kan välja att kryptera det, men som författare vill jag undvika det eftersom det bara blir bökigt, och de flesta förlag verkar resonera på samma sätt) och då är det bara att föra över till epub-läsare eller att maila till sin kindle-adress (vissa böcker kan fortfarande krångla, särskilt om det är mycket bilder)

Sedan finns formatet PDF som blir lika dåligt på alla läsare, men det fungerar. Jag undviker dock PDF på läsare eftersom den inte är optimerad för PDF.

I svenska butiker är epub oftast vattenmärkt, och fungerar därmed utmärkt utan konverteringar. På Kobo kan man ladda ned boken (och lägga in manuellt) om man vill, men om man har en kobo-läsare så kan man integrera deras butik och därmed få in boken automatiskt.

Slutligen Calibre. Det är ett verktyg för att skapa olika typer av eboks-format. Det går även att använda för att konvertera. Jag använder konverteringen när jag gör om mina böcker till mobi (Kindles format) och i teorin borde det gå att konvertera åt andra hållet också. Jag har dock inte provat eftersom jag framförallt köper seriealbum via Kindle (och då är det bättre att använda deras läsare på datorn)

Som en sidonot, kring biblioteken: Jag har aldrig lånat någon bok för att läsa på min platta. Jag använder istället deras app "Biblio" och läser på mobilen. Eller, framförallt lånar jag ljudböcker och lyssnar på dem. Som författare gillar jag när någon lånar eboken istället för den tryckta, eftersom eboken ger bättre betalt för mig som författare.


message 32: by Torbjörn (last edited Jan 11, 2021 04:49AM) (new)

Torbjörn Nilsson | 2 comments Jag hade en Letto men bytte upp mig till en PocketBook InkPad 3 som känns betydligt mycket bättre.
Den har 7.8" skärm vilket gör att den går från att kännas som en liten pocket till "nästan inbunden" i storlek på skärmen.
Den tar hur många format som helst - PDF, PDF(DRM), EPUB, EPUB(DRM), DJVU, FB2, FB2.ZIP, DOC, DOCX, RTF, PRC, TXT, CHM, HTM, HTML, MOBI, ACSM - så man behöver inte hålla på att trixa med konvertering och sånt.
Batteritiden känns bra trots att jag alltid har ljuset påslaget på min. På tal om ljus kan man ställa in den både i färg och styrka vilket gör det behagligare för ögonen, saknar dock funktionen med ljus text på mörk bakrund som Letton har.
Lånar mina böcker på biblioteket eller köper dem från t.ex Adlibris, funkar hur bra som helst.


message 33: by Amanda (last edited Aug 21, 2020 09:28AM) (new)

Amanda (spellitlikeitsounds) | 4 comments Hej allesammans!

Har sett några inlägg som går in på det jag funderar på men tänkte fråga iallafall för själv har jag verkligen ingen koll.

Vill ge min läsgalna lillasyster en läsplatta som först och främst är till för att LÅNA böcker från bilblioteket men har själv bara erfarenhet med Kindle och de är inte kompletabla med låneböcker från bibblan. Skulle gärna uppskatta om någon kunde upplysa mig om vad som är de bästa alternativen idag? Många av Kubo versionerna nämnda innan verkar inte finnas längre och PocketBook InkPad 3 känns lite på gränsen för dyrt om de finns andra alternativ.

Tack för svar! :)


message 34: by Malin (new)

Malin | 2 comments Jag har en Kobo Libra H20 som jag köpte i vintras. Jag tycker den funkar bra (när jag förstod hur jag skulle föra över böcker via datorn till den). För närvarande läser jag främst lånade böcker från biblioteket, men har även lagt över pdf-filer från mina studier. Värt att nämna är att jag inte har haft en läsplatta innan så jag kan inte direkt jämföra denna med något annat. Jag ångrar dock absolut inte att jag köpte den eftersom jag använder den varje dag då den är lätt att ta med och lätt att hantera.


message 35: by Ilirwen (new)

Ilirwen | 4 comments Malin wrote: "Jag har en Kobo Libra H20 som jag köpte i vintras. Jag tycker den funkar bra (när jag förstod hur jag skulle föra över böcker via datorn till den). För närvarande läser jag främst lånade böcker frå..."

Jag har en Kindle Touch (alltså ganska gammal). Den fungerar jättebra och jag är väldigt nöjd med den. Men man kan inte läsa epubfiler på den. Därför hade jag en Bookeen Cybook Odyssey Frontlight tills mina barn slog sönder den. Min syster har en Kobo (vilken sort vet jag inte exakt) och hon är väldigt nöjd med den, så jag ska nog skaffa en också. Den är visst lättare att hantera än Cybooken som var jättekrånglig att få över böcker till. Särskilt låneböcker. Det gick till slut men jag föredrog egentligen att läsa lånade e-böcker på telefonen.


message 36: by Malin (new)

Malin | 2 comments Ja alltså, när jag förstod att jag behövde gå via datorn så blev det väldigt lätt. Den överföringen gör jag utan problem idag :) Innan dess hade jag dock problem, men det var kanske inte så konstigt så här i efterhand :P


message 37: by Ilirwen (new)

Ilirwen | 4 comments Exakt. Mitt problem var att jag kunde dra över filerna men egentligen skulle de öppnas via Adobe Digital Editions. Annars gick de inte att läsa i min Cybook. Och det glömde jag förstås mellan varven. :)


message 38: by Gunilla (new)

Gunilla Ölund Wingqvist | 6 comments Jag använder Letto Frontlight. Lånar mkt från bibblan; det funkar bra men behöver en dator som mellanled. Jag är mkt nöjd, bästa investeringen!


message 39: by Amanda (new)

Amanda (spellitlikeitsounds) | 4 comments Så det finns inga alternativ där man kan använda WIFI för att ta ner låneböckerna direkt i plattan? Eller är alla så att man måste ha datorn som mellanhand?


message 40: by Sten (new)

Sten Rosendahl | 6 comments På nyare Kobo hamnar biblioteksböckerna på plattan via wifi om de köper in dem från Overdrive som i Malmö eller Göteborg.


message 41: by Vilhelm (new)

Vilhelm Fritzon | 1 comments Jag håller på att kika på olika läsplattor. Kruxet är att jag har ett par olika behov, som inte verkar helt kompatibla.

Jag kommer främst att läsa på mitt tredje språk och behöver således en läsplatta med bra inbyggda funktioner med ordbok, spara ord (vocabulary builder). I mine efterforskningar förstår jag att Kindle är bäst på detta och har många fina fördelar. Därtill finns det ett stort utbud av det språket jag är ute efter via Amazon.

Jag vill dock dessutom kunna låna e-böcker på bibliotek och läsa dessa i min Kindle, vilket jag förstått är trixigt. Läst på om programmet Calibre där man kan konvertera till rätt format – och verkar dessutom vara möjligt att få bort DRM-spärren på något vänster?

Det jag undrar är därmed:

1. Ni som har läsplattor som inte är Kindle, har ni använt er av ordboksfunktion när ni läser på ett annat språk än svenska och hur bra har detta fungerat?

2. Ni som äger en Kindle, lyckas ni låna böcker på bibliotek och läsa dessa smärtfritt i er Kindle, med lite jobb på datorn via Calibre? Eller är det väldigt krångligt och något som inte rekommenderas?

Tusen tack på förhand!


message 42: by Lydia (new)

Lydia | 2 comments Känner mig helt lost i detta men vill verkligen ha en läsplatta. Men kan man alltså köpa en bok, typ från Google böcker och överföra den till Kobo. Jag läser mycket från biblioteket men vill ha fler alternativ.


message 43: by Morgan (last edited Dec 03, 2020 12:51AM) (new)

Morgan Bengtsson (mogge79) | 3 comments Tom wrote: "Har en Kindle Paperwhite och älskar den! Man kan omvandla alla format till Kindles eget med programmet Calibre. Funkar klockrent!"

Indstämmer, kör samma!

Har inte utforskat med att låna på bibliotek. känslan är att man behöver lite datorvana med Kindle om man inte enbart köper från Amazon.


message 44: by Katrin (new)

Katrin Stensparre (stensparre) | 2 comments Har också en Kindle Paperwhite, hur bra som helst. Den har rest med mig över världen i många år nu. Älskar den och lättillgängligheten till böcker även under resa. :)


back to top