SCIFI SNAK discussion

Ancillary Justice (Imperial Radch, #1)
This topic is about Ancillary Justice
68 views
Månedens bog > Radch trilogien

Comments Showing 1-12 of 12 (12 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Ole (last edited Jul 03, 2016 12:53AM) (new) - rated it 5 stars

Ole Thomsen | 10 comments En ven gjorde mig opmærksom på scifisnak.dk fordi Ancillary Justice er månedens bog, og han ved jeg er totalt solgt på Radch trilogien.

Jeg håber i synes ligeså godt om den som jeg.

Egentlig er jeg mest til halvtredser og tresser Scifi af den mest tegneserieagtige slags, som jeg slugte rub og stub af da jeg var en stor knægt i starten af halvfjerdserne. Philip K. Dick er nok den fremmeste repræsentant for min smag.

Senere måtte jeg med beklagelse se fantasy vinde mere og mere indpas i genren, og jeg var ikke nem at overtale da en ven promoverede Ancillary Justice for mig fordi jeg synes den lugtede slemt af det.

Men allerede i starten af bogen fik jeg en åbenbaring da det gik op for mig hvordan forfatteren vrider begrebet "jeg", og udvider det til en form for distribueret bevidsthed på en meget elegant og overbevisende måde. Nærmest genialt. I det hele taget er hele den verden der opbygges i bøgerne meget gennemtænkt.

På det eksistentielle plan synes jeg også der er noget at hente, jeg synes at der ligesom i Blade Runner bliver stillet spørsmålstegn ved om menneskelighed er en egenskab der primært eller overhovedet kan knyttes til mennesker.


message 2: by Ole (last edited Jul 03, 2016 11:47AM) (new) - rated it 5 stars

Ole Thomsen | 10 comments Glemte helt at nævne at det morede mig som it-mand at læse om et ægte split-brain scenarie senere i trilogien :)


Anders Høeg Nissen (4nd3rs) | 63 comments Mod
@Ole *like* :-)


Thomas Nielsen (bogtdk) | 62 comments Jeg skal med skam erkende, at jeg faktisk ikke er nået længere end til at putte bogen på min indkøbsseddel. Jeg blev overhalet indenom af Gaimann's American Gods. Ikke fantasy, Ole. Magisk realisme :-).


message 5: by Ole (new) - rated it 5 stars

Ole Thomsen | 10 comments Thomas, jeg har skam moret mig kosteligt med Harry Potter, så magisk realisme er mig ikke fremmed :)


message 6: by Ole (new) - rated it 5 stars

Ole Thomsen | 10 comments @Thomas: American Gods, ud fra beskrivelsen på Goodreads lyder den meget Stephen Kingsk Er den det?

Og hvis ja, på den gode eller dårlige måde?


Thomas Nielsen (bogtdk) | 62 comments Nej, den er meget Gaimansk - det billede jeg får lyst til at hænge den op på er nærmest lidt Lynch-agtigt; når han er mest ruflet. Skriveteknisk er det en helt anden boldgade. Selv en walisisk pastis bliver spændende :-).


Kasper | 1 comments Det var godt nok en spændende bog! Især starten hvor man hele tiden kæmper for at placere One Esk i hovedet som en enkelt person. Rigtig interessant.

Mens jeg læste den kom jeg til at tænke på Crystal Society (http://crystal.raelifin.com/), en anden historie hvor man også følger en AI "indefra". Her er det bare eet program i AI'en der er hovedpersonen, Face.
Den kan jeg varmt anbefale hvis kunstig intelligens vækker interesse!


Thomas Nielsen (bogtdk) | 62 comments Hov, jeg faldt lige over en interessant lille detalje. Det latinske ord "ancilla" betyder oprindeligt "kvindelig hjælper". Så ikke alene er ancillaries det umiddelbart forståelige vedhæng, men garanteret også forbundet til den allestedsnærværende hunkønsform.

Er det nørdet nok :-) ?


message 11: by Ole (new) - rated it 5 stars

Ole Thomsen | 10 comments Ja tak, det er lige tilpas :)


Anders Høeg Nissen (4nd3rs) | 63 comments Mod
Sådan! Sprog- OG scifi-nørderi :-)


back to top