Netherlands & Flanders group discussion

note: This topic has been closed to new comments.
109 views
Challenges - Uitdagingen > Zomer 2016 - Rondje om de wereld (17)

Comments Showing 1-50 of 62 (62 new)    post a comment »
« previous 1

message 1: by BookLovingLady (last edited Jul 02, 2016 01:46AM) (new)

BookLovingLady | 3045 comments Mod
Het onderwerp van de ZOMER uitdaging 2016 is: Boeken uit Zuid-Amerika (het gebied ten zuiden van Panama, maar met uitzondering van Suriname). Het is een gebied dat voor Nederlandstaligen steeds interessanter wordt qua schrijvers waardoor er ook steeds meer vertalingen uit dit gebied verschijnen. Ook dit keer behoren er Nobelprijswinnaars tot het gebied van de uitdaging: Pablo Neruda en Gabriela Mistral (Chili), Gabriel Garcí­a Márquez (Colombia) en Mario Vargas Llosa (Peru).

Het maakt niet uit in welke taal het boek wordt gelezen, zolang er maar een Nederlandse vertaling van het boek bestaat. Let op: Met uitzondering van mythen en sagen en sprookjes uit landen van deze uitdaging, geldt dat als een auteur niet geboren is in het gebied van de uitdaging, maar er wel langere tijd gewoond heeft, zijn/haar boek alleen meetelt als het verhaal speelt in een van de landen die tot huidige uitdaging behoren.
Boekberichten, titels van gelezen boeken, namen van gelezen auteurs, etc., kunnen hier bij dit topic worden achtergelaten. Veel leesplezier gewenst allemaal!

P.S.
Vergeet niet je even via de homepage van de groep aan te melden voor deze uitdaging. Alvast bedankt.


message 2: by Laurence (new)

Laurence | 168 comments Leuk, dit vind ik een interessante regio: keuze te over, dus kiezen wordt nog moeilijk! En ik kan er direct aan beginnen, want ik ga vandaag naar de bibliotheek :)


message 3: by BookLovingLady (last edited Jun 21, 2016 07:30AM) (new)

BookLovingLady | 3045 comments Mod
Laurence wrote: "Leuk, dit vind ik een interessante regio: keuze te over, dus kiezen wordt nog moeilijk! En ik kan er direct aan beginnen, want ik ga vandaag naar de bibliotheek :)"

Ik heb vanochtend voor ik weg ging gauw even de nieuwe uitdaging aangemaakt. Nu ik weer thuis ben heb ik wat beter gekeken naar mijn boeken, en ook ik heb meer dan genoeg keus. Ik wil nog wel eerst mijn laatste boek van de vorige uitdaging uitlezen, en dan het boek van de huidige Group Read, maar daarna gaat het ook voor mij gebeuren :-)

Ik heb zestien boeken die in aanmerking komen voor deze uitdaging, waaronder één gedichtenbundel (De mooiste gedichten van Pablo Neruda) en één autobiografie (De haciënda : mijn jaren in Venezuela). Al mijn overige boeken voor deze uitdaging zijn romans. Zoals gezegd, keus genoeg, en ook voor mij zal het moeilijk kiezen worden... :-)

Ik kwam trouwens tot de ontdekking dat ik van drie van de Nobelprijswinnaars nog ongelezen boeken heb staan....


message 4: by lethe (new)

lethe | 645 comments Mod
Ik doe niet mee met deze uitdaging, omdat ik nog maar twee boeken van Zuidamerikaanse schrijvers over heb, waarvan een in het Spaans en hoogstwaarschijnlijk niet vertaald (het boek komt niet eens in Goodreads voor, dus er is een taak voor mij weggelegd).
Maar ik wil wel proberen om in deze periode eindelijk eens Liefde in tijden van cholera by Gabriel Garcí­a Márquez Liefde in tijden van cholera van Gabriel García Márquez te lezen.


message 5: by Laurence (last edited Jun 21, 2016 12:17PM) (new)

Laurence | 168 comments lethe wrote: "Ik doe niet mee met deze uitdaging, omdat ik nog maar twee boeken van Zuidamerikaanse schrijvers over heb, waarvan een in het Spaans en hoogstwaarschijnlijk niet vertaald (het boek komt niet eens i..."

Toevallig, dat was ook het eerste boek dat ik bedacht toen ik deze challenge zag, het staat al veel te lang op mijn te-lezen-lijst...

Intussen heb ik -doordat het een erg kort boek is en doordat mijn treinvertraging deze avond dat niet was- al mijn eerste boek uit voor deze challenge: Hoe ik een non werd van de Argentijnse schrijver César Aira. Het is een vrij bizar boekje, vaak humoristisch en lichtjes absurd. Zeker iets unieks, maar ik vond het wat te kort om me echt bij te blijven.


message 6: by lethe (new)

lethe | 645 comments Mod
Laurence wrote: "Intussen heb ik -doordat het een erg kort boek is en doordat mijn treinvertraging deze avond dat niet was- al mijn eerste boek uit voor deze challenge: Hoe ik een non werd van de Argentijnse schrijver César Aira. Het is een vrij bizar boekje, vaak humoristisch en lichtjes absurd. Zeker iets unieks, maar ik vond het wat te kort om me echt bij te blijven."

Maar klinkt wel intrigerend! Net zoals De Schimmen. Mijn bieb heeft ze allebei, ik zet ze op mijn leeslijstje.


message 7: by BookLovingLady (last edited Jun 27, 2016 05:56AM) (new)

BookLovingLady | 3045 comments Mod
lethe wrote: "Ik doe niet mee met deze uitdaging, omdat ik nog maar twee boeken van Zuidamerikaanse schrijvers over heb ... Maar ik wil wel proberen om in deze periode eindelijk eens Liefde in tijden van cholera van Gabriel García Márquez te lezen. ..."

Je mag ook met slechts één boek meedoen hoor :-)


message 8: by BookLovingLady (last edited Jun 27, 2016 06:24AM) (new)

BookLovingLady | 3045 comments Mod
Ik kom zelf op het moment helemaal niet aan lezen toe. Bah :-(
En ik heb zóveel boeken die ik graag eens zou willen lezen voor deze uitdaging. Grappig om te zien trouwens dat ik niet de enige ben die aan Liefde in tijden van cholera denkt voor deze uitdaging :-) Eerder las ik Honderd jaar eenzaamheid en Kroniek van een aangekondigde dood van Gabriel Garcí­a Márquez, maar Liefde in tijden van cholera staat hier nog ongelezen.

Behalve de in bericht 3 reeds genoemde boeken denk ik aan nog een boek van Isabel Allende: Eva Luna. Ik heb jaren geleden Het huis met de geesten van haar gelezen, en dat beviel zo goed dat ik nog een boek van haar gekocht heb later (maar nog niet de tijd heb kunnen vinden om het te lezen).

Wat de Nobelprijswinnaars betreft, ook De oorlog van het einde van de wereld (zéér goed gewaarderd op GR) en Het groene huis van Mario Vargas Llosa (Peru) staan op mijn lijstje.

Ik heb nog een bundel korte verhalen van diverse Argentijse auteurs, Meesters der Argentijnse vertelkunst, en zoiets is altijd zeer geschikt om even te 'proeven' van een andere cultuur :-)

Wat romans aangaat heb ik, zoals gewoonlijk, veel te veel keus voor slechts drie maanden: Gabriela en het uit de negentiende eeuw stammende Posthume herinneringen van Brás Cubas zijn beide van Braziliaanse auteurs. Wat helaas niet meetelt voor deze uitdaging, want het is me nooit gelukt hier een Nederlandse vertaling van te vinden, is Dona Flor and Her Two Husbands. Het lijkt me een schitterend boek, dus mocht iemand soms zeker weten dat het ooit in het Nederlands is vertaald...

Verder heb ik aan Argentijns nog De Aleph en andere verhalen (nog zo'n boek met een zeer goede waardering op GR), De tangozanger en Bomarzo (en, niet te vergeten, De stepperuiters van de Franse Joseph Kessel, want hij werd in Argentinië geboren).
Naast Liefde in tijden van cholera heb ik nog twee ongelezen boeken van Colombiaanse auteurs: De donkere bruid en De presidentskandidaat.
Ook is het bekende 2666 van Roberto Bolaño (Chili) natuurlijk absoluut het overdenken waard (en ook dit is zo'n boek met een zeer goede GR waardering...).

Maar misschien moet ik straks toch gewoon eerst mijn gedichtenbundel van Pablo Neruda uitlezen, want daar ben ik destijds halverwege mee gestopt, uit tijdgebrek :-)

Wat mij nu overigens opvalt, nu ik een en ander op een rijtje zet, is dat de vrouwelijke auteurs sterk ondervertegenwoordigd zijn op mijn te lezen lijst voor Zuid-Amerika: Alleen Isabel Allende en Laura Restrepo komen er op voor.... Ook in mijn bundel met Argentijnse korte verhalen zijn nauwelijks vrouwelijke auteurs opgenomen. Hmmm.


message 9: by Laurence (new)

Laurence | 168 comments Booklovinglady wrote: "Ik kom zelf op het moment helemaal niet aan lezen toe. Bah :-(
En ik heb zóveel boeken die ik graag eens zou willen lezen voor deze uitdaging. Grappig om te zien trouwens dat ik niet de enige ben d..."


Ik ben nu Gabriela aan het lezen (voor deze challenge): fantastisch boek! Op de boekomslag wordt er ook gesproken van 'Dona flor en haar twee echtgenoten', dus ik neem aan dat het in het Nederlands vertaald is. Google bevestigt dit ook: link. Het vinden zal andere koek zijn... ;)


message 10: by BookLovingLady (last edited Jun 27, 2016 06:47AM) (new)

BookLovingLady | 3045 comments Mod
Laurence wrote: "Ik ben nu Gabriela aan het lezen (voor deze challenge): fantastisch boek! Op de boekomslag wordt er ook gesproken van 'Dona flor en haar twee echtgenoten', dus ik neem aan dat het in het Nederlands vertaald is. Google bevestigt dit ook: link. Het vinden zal andere koek zijn... ;)..."

Dank je wel! Dan zet ik de Engelse versie die ik heb ook op mijn (toch al veel te lange) te lezen lijst voor deze uitdaging :-)

En ik heb het boek zojuist toegevoegd aan de Listopia voor Zuid-Amerikaanse literatuur.


message 11: by lethe (last edited Jun 27, 2016 10:28AM) (new)

lethe | 645 comments Mod
Booklovinglady wrote: "Je mag ook met slechts één boek meedoen hoor :-) "

Ah, leuk! Dan ga ik er eens serieus over denken :-)

Ik heb nog nooit aan zo'n challenge meegedaan, begrijp ik goed dat ik een nieuwe shelf moet aanmaken? (En if so, moet ik die tot in de eeuwigheid bewaren, of kan ik hem na de challenge weer opdoeken? ETA Of kan ik dezelfde shelf steeds weer opnieuw gebruiken voor komende challenges?)

ETA2 De laatste zin van de Zomer challenge moet nog even aangepast worden:
"Ik ben benieuwd wie er mee gaan doen en wie het minimum aantal van drie boeken gaat halen vóór de sluitingsdatum van deze lente uitdaging."


message 12: by BookLovingLady (last edited Jun 27, 2016 09:26PM) (new)

BookLovingLady | 3045 comments Mod
lethe wrote: "De laatste zin van de Zomer challenge moet nog even aangepast worden:..."

Het woord 'lente' is inmiddels verwijderd :-). Gelukkig zag je het; ik probeer altijd om alles te vervangen, maar soms glipt er toch iets tussendoor.

Het aantal van drie boeken zal echter niet worden aangepast, want drie boeken in drie maanden is voor verreweg de meeste deelnemers haalbaar. Liever niet minder dan het genoemde aantal van drie boeken lezen natuurlijk, maar het is tegelijkertijd ook onzin om mensen niet mee te laten doen alleen maar omdat ze al van te voren weten dat ze geen drie boeken kunnen gaan lezen...

Wat de plank betreft: Het aanmaken wijst zichzelf eigenlijk bij de deelname aan de challenge. Als je er zeker van wilt zijn dat je de juiste naam doorvoert, dan is kopiëren en plakken een uitkomst :-). Met andere woorden: Eerst even een nieuwe plank aanmaken bij je boekenplanken (bijvoorbeeld 'uitdagingen') en dan de naam van de plank kopiëren. Je kunt de naam van de plank bij iedere uitdaging opnieuw opgeven, zodat je door kunt gaan met vullen van de plank. Wel let GR op de datum van de gelezen boeken, dus als je een gelezen boek op de plank zet dat niet binnen de gegeven datum van de huidige uitdaging valt, zal het niet meetelllen (daardoor kan je ook gewoon de plank steeds weer gebruiken, want er is een verschil tussen hetgeen je ziet op je plank, en de gelezen boeken die je ziet bij de uitdaging zelf).
Weggooien van de plank na de uitdaging kan ook; zelf heb ik bijvoorbeeld een plank voor de huidige uitdaging, maar tevens heb ik een plank met boeken die ik gelezen heb voor vorige uitdagingen, nadat de uitdaging beëindigd was.


message 13: by Janet (last edited Jun 28, 2016 12:44AM) (new)

Janet | 3 comments Ben al langer lid van deze groep, maar niet actief.
Wil (voor eerste keer) meedoen aan de challenge van deze groep. Heb een paar boeken op deze lijst gezet, hoop er 3 te kunnen lezen.


message 14: by Laurence (new)

Laurence | 168 comments Intussen heb ik ook mijn tweede boek uit voor deze uitdaging (voor mijn derde boek neem ik nog even een pauze ;) ), namelijk Gabriela van Jorge Amado.
Ik vond het een heerlijk boek, een mooi voorbeeld van de Latijns-Amerikaanse literatuur die ik zo graag lees.
Hieronder herhaal ik even mijn review hier op Goodreads:

Dit boek is perfect op een rijtje te plaatsen met ‘Honderd jaar eenzaamheid’ van Gabriel Garcia Marquez en ‘Het huis met de geesten’ van Isabel Allende: diezelfde wirwar aan personages met die heerlijke Latijns-Amerikaanse namen, de plantages, de licht humoristische ondertoon… Al is het grote verschil dat hier geen greintje magie te bespeuren valt (zelfs geen enkele geest!) Het mysterieuze en dromerige van het magisch realisme maakt plaats voor een leuke beschrijving van de kleinmenselijke details: de relaties onderling, het typische gekonkelfoes en de kleine kantjes van iedereen. Jorge Amado beschrijft een stadje en het stadje lééft. Het is dan ook quasi onmogelijk om niet vrij snel gecharmeerd te geraken door dit boek.
Al moet ik er eigenlijk niet te veel woorden aan vuil maken, want de woorden van Roald Dahl op de omslag vatten dit boek al perfect samen: “Geestig, warm, verrukkelijk”.
Dit is overheerlijk leesvoer.


message 15: by Erik (new)

Erik (inspirederik) | 1 comments Ik schuif even aan omdat ik Zuid-Amerika fan ben en zag dat de challenge over dit boeiende continent gaat. Ik heb er al veel over en van gelezen (ook houd ik het niet allemaal bij).

De Latijns-Amerikaanse literatuur is zo'n vijftig jaar geleden opgekomen met bekende schrijvers als Gabriel García Márquez, Julio Cortázar, Mario Vargas Llosa en Jorge Luís Borges. Inmiddels is er een nieuwe generatie schrijvers zoals Valeria Luiselli, Samanta Schweblin, Guadalupe Nettel, Cesar Aira en Mario Levrero. Daarnaast zijn er natuurlijk nog veel meer schrijvers die weliswaar minder bekend zijn, maar zeker de moeite waard om eens te lezen. Het aanbod is qua stijl en thema's zeer divers.

Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van Zuid-Amerika, dan kan ik de Nederlandse schrijver Wim Kamerbeek aanbevelen. En wil je meer over de Inca's weten, dan moet je zeker eens zijn laatste historische roman "Zoon van de Zon" lezen.

Ik hoop dat jullie iets aan deze tips hebben en wens iedereen veel leesplezier.


message 16: by Nathalie (new)

Nathalie Vercammen | 40 comments Ik denk dat ik ook probeer mee te doen.Heb hier Gabriel García Márquez en Isabel Allende liggen. Hopelijk wordt mijn tbr stapel weer wat kleiner.


message 17: by Sanne (new)

Sanne (sanneennas) | 53 comments oh Ik vind Zuid-Amerikaanse literatuur heerlijk! Bij de al bovengenoemde schrijvers noem ik ook maar even Julio Cortázar. Ik geniet altijd van zijn korte verhalen, bijvoorbeeld te lezen in de bundel Blow-Up Verhalen.

Ik heb nog wat boeken op de plank van auteurs waarvan ik al eerder werk heb gelezen (Llosa, Marquez), maar misschien grijp ik deze challenge aan om wat nieuwe auteurs te lezen van dit continent. Ik heb met name weinig Braziliaanse literatuur gelezen. Na even zoeken blijkt dat er verhalenbundels van Clarice Lispector - over wie laatst een interessant artikel in de boekenbijlage stond na aanleiding van de Nederlandse vertaling van haar krantencolums - zijn vertaald (Familiebanden en Het uur van de ster), dus ik ga een van deze bundels eens opsnorren.

En heeft iemand nog goede tips voor Surinaamse literatuur? Ik heb eerder dit jaar Astrid Roemer's De wereld heeft gezicht verloren gelezen (diep onder de indruk!) en haar Over de gekte van een vrouw: Een fragmentarische biografie staat nu hoog aan de to-be-read-lijst. Zijn er andere auteurs of werken uit Suriname die mensen aanraden? (Cynthia McLeod heb ik geprobeerd, maar is toch niet mijn smaak.)


message 18: by BookLovingLady (last edited Jul 02, 2016 01:52AM) (new)

BookLovingLady | 3045 comments Mod
Sanne wrote: "En heeft iemand nog goede tips voor Surinaamse literatuur? ..."

Suriname is al eens aan de beurt geweest met een uitdaging, zie voor Surinaamse literatuur onder andere de Winter 2014 - 2015 uitdaging en de Listopia Suriname and the Netherlands Antilles.

Berichten over Surinaamse boeken & auteurs horen dan ook niet echt bij dit topic. Je kunt hiervoor een speciaal topic aanmaken als je dat wilt, bijvoorbeeld onder Foreign authors.


message 19: by Sanne (new)

Sanne (sanneennas) | 53 comments Booklovinglady wrote: "Sanne wrote: "En heeft iemand nog goede tips voor Surinaamse literatuur? ..."

Suriname is al eens aan de beurt geweest met een uitdaging, zie voor Surinaamse literatuur onder andere de Winter 2014..."


Bedankt voor de links. Daar ga ik eens lekker door struinen. Maar heb ik dan verkeerd begrepen dat Suriname bij de challenge hoort? Het ligt toch ook in Z-Amerika?


message 20: by BookLovingLady (last edited Jul 02, 2016 02:27AM) (new)

BookLovingLady | 3045 comments Mod
Sanne wrote: "Maar heb ik dan verkeerd begrepen dat Suriname bij de challenge hoort? Het ligt toch ook in Z-Amerika? ..."

Suriname ligt inderdaad in Zuid-Amerika :-) Maar omdat het land al eens aan de beurt is geweest met een uitdaging, en ik probeer geen landen 'dubbel' mee te laten doen, valt het buiten deze uitdaging. Bij de uitdaging voor de Winter 2015 - 2016, bijvoorbeeld, telden ook slechts boeken/auteurs van een deel van het Afrikaanse continent mee, om dezelfde reden. Het zuiden van Panama wordt door velen ook gezien als onderdeel van Zuid-Amerika, maar ook Panama is al eens aan de beurt geweest en telt voor deze uitdaging dus niet mee.

Maar Zuid-Amerika is een enorm continent, dus er blijft, zelfs als je Panama en Suriname weglaat, nog genoeg te lezen over :-)


message 21: by Sanne (new)

Sanne (sanneennas) | 53 comments Booklovinglady wrote: "Suriname ligt inderdaad in Zuid-Amerika :-) Maar omdat het land al eens aan de beurt is geweest met een uitdaging, en ik probeer geen landen 'dubbel' mee te laten doen, valt het buiten deze uitdaging. "

Op zo'n manier! En ik denken dat ik mijn persoonlijke "challenge" om beter kennis te maken met de Surinaamse literatuur kon laten samenvallen met deze challenge, haha. Maakt niet uit, keuze genoeg natuurlijk! En ik heb nu al zin in de andere boeken die ik heb uitgezocht voor deze challenge.


message 22: by Lucia (last edited Jul 14, 2016 12:30AM) (new)

Lucia | 13 comments Ik doe mee met deze uitdaging.
Tot mijn verrassing heb ik al een aantal boeken uit de listopia gelezen: voornamelijk van Gabriel García Marqués en Isabel Allende.
Dus nu kies ik voor andere auteurs. Ik ben van plan om de volgende boeken te lezen: De Tangozanger van Tomàs Eloy Martìnez, Het groene huis van Mario Vargas Llosa en Elf minuten van Paulo Coelho.
Ben benieuwd.


message 23: by BookLovingLady (new)

BookLovingLady | 3045 comments Mod
Lucia wrote: "Ik ben van plan om de volgende boeken te lezen: De Tangodanser van Tomàs Eloy Martìnez, Het groene huis van Mario Vargas Llosa en Elf minuten van Paulo Coelho. ..."

Grappig :-) De laatste heb ik al gelezen en de andere twee staan op mijn te lezen lijst. Maar mijn te lezen lijst is lang, dus het is heel goed mogelijk dat ik niet aan deze boeken toe kom. Zal ze wat verder naar beneden plaatsen nu ik weet dat iemand anders van plan is ze te gaan lezen voor deze uitdaging, want ik heb toch keus genoeg.


message 24: by Mel (new)

Mel | 10 comments Ik heb nauwelijks Zuid-Amerikaanse auteurs in de kast staan, dus zet de challenge voorlopig in op één: De nachtelijke invallen van ambtenaar Varamo van César Aira :)


message 25: by Nelleke (new)

Nelleke (nellekie) | 178 comments Ik heb mijn eerste boek gelezen; Het groene huis van Mario Vargas Llosa

Een sfeervol boek. Maar als het in chronologische volgorde geschreven zou zijn, zou ik het verhaal beter hebben kunnen volgen. Nu waren het korte mooie fragmenten. Maar van de grote lijnen kreeg ik weinig mee. Herkent iemand dit?


message 26: by BookLovingLady (new)

BookLovingLady | 3045 comments Mod
Nelleke wrote: "Ik heb mijn eerste boek gelezen; Het groene huis van Mario Vargas Llosa

Een sfeervol boek. Maar als het in chronologische volgorde geschreven zou zijn, zou ik het ver..."


Staat nog op mijn 'te lezen' lijst, dus op het moment kan ik je niet helpen :-)


message 27: by Laurence (new)

Laurence | 168 comments Gisteren mijn derde boek voor deze challenge gelezen, één dat al veel te lang op mijn nog-te-lezen-lijst stond: Liefde in tijden van cholera van Gabriel Garcia Marquez.

Op zich heel mooi geschreven en intelligent boek dat vooral doet nadenken over ouder worden. Maar ik vond de liefdesgeschiedenis zelf compleet tegenvallen (en het hoofdpersonage lag me helemaal niet) waardoor ik toch wat teleurgesteld was. Geef mij maar 'Honderd jaar eenzaamheid'.


message 28: by lethe (new)

lethe | 645 comments Mod
Vandaag begonnen in Liefde in tijden van cholera. Het is nog te vroeg om een uitspraak over het verhaal te doen, maar ik kan wel alvast zeggen dat ik boeken zonder hoofdstukindeling vervelend lezen vind (vooral als ze zo dik zijn als dit) ;)


message 29: by BookLovingLady (last edited Aug 03, 2016 09:03PM) (new)

BookLovingLady | 3045 comments Mod
lethe wrote: "Vandaag begonnen in Liefde in tijden van cholera. Het is nog te vroeg om een uitspraak over het verhaal te doen, maar ik kan wel alvast zeggen dat ik boeken zonder hoofdstukindeling..."

Helemaal mee eens, want ik stop vaak aan het eind van een hoofdstuk en dat gaat niet bij dit soort boeken. Maar alles went :-) Zelfs boeken met regels zonder punctuatie wennen, en dat kost mij in het begin altijd de nodige moeite, maar op een gegeven moment raak ik eraan gewend en zet ik in mijn hoofd blijkbaar komma's, punten, enzovoorts :-) Maar ik geef eerlijk toe dat het vermoeiend lezen is en ik ben dan ook blij dat ik maar twee boeken of zo heb zonder punctatie, want het is nog veel erger dan boeken zonder hoofdstukken :-)


message 30: by Laurence (new)

Laurence | 168 comments lethe wrote: "Vandaag begonnen in Liefde in tijden van cholera. Het is nog te vroeg om een uitspraak over het verhaal te doen, maar ik kan wel alvast zeggen dat ik boeken zonder hoofdstukindeling..."

Er zijn wel degelijk hoofdstukken, maar ze zijn erg lang. Ik vond dat trouwens ook vervelend aan dit boek, je bent niet alleen ;)


message 31: by BookLovingLady (new)

BookLovingLady | 3045 comments Mod
@Laurence en lethe
Jullie maken me nieuwsgierig naar het boek... :-) Het staat op mijn 'nog te lezen' lijst, maar ja, die is zo ontzettend lang....


message 32: by Janet (new)

Janet | 3 comments Heb mijn eerste boek van deze challenge gelezen: ' Mika' van de Argentijnse schrijfster 'Elsa Osorio'.
Mooi boek! Geromantiseerd levensverhaal over een Argentijnse vrouw, die heeft gevochten in de Spaanse burgeroorlog (oorspronkelijke titel is 'la Capitana')
Ik heb meteen nog twee boeken van deze schrijfster op mij to read lijstje gezet!


message 33: by lethe (new)

lethe | 645 comments Mod
Booklovinglady wrote: "@Laurence en lethe
Jullie maken me nieuwsgierig naar het boek... :-) Het staat op mijn 'nog te lezen' lijst, maar ja, die is zo ontzettend lang...."


Pas op, het is 21 september voor je het weet...!


message 34: by lethe (new)

lethe | 645 comments Mod
Laurence wrote: "Er zijn wel degelijk hoofdstukken, maar ze zijn erg lang. Ik vond dat trouwens ook vervelend aan dit boek, je bent niet alleen ;)"

Dat is altijd fijn om te weten ;)


message 35: by BookLovingLady (last edited Aug 05, 2016 01:31AM) (new)

BookLovingLady | 3045 comments Mod
lethe wrote: "Pas op, het is 21 september voor je het weet...! ..."

Helaas, daar ben ik me maar al te zeer van bewust.... :-( Voorlopig heb ik nog niet eens mijn eerste boek uit (576 pagina's ), domweg door tijdgebrek, want het is een heel goed verhaal. Ik zal, als ik Dona Flor and Her Two Husbands uit heb, dan ook verstandiger zijn en iets duns kiezen (het wordt voor mij dus geen Liefde in tijden van cholera), want anders krijg ik nooit drie boeken gelezen voor het 21 september is... Gelukkig heb ik keus genoeg, want ik heb zowel dikke als dunne boeken op mijn lijst voor deze uitdaging :-)


message 36: by Nelleke (new)

Nelleke (nellekie) | 178 comments Laurence wrote: "Gisteren mijn derde boek voor deze challenge gelezen, één dat al veel te lang op mijn nog-te-lezen-lijst stond: Liefde in tijden van cholera van Gabriel Garcia Marquez.

Op zich heel mooi geschreve..."


Ik had precies hetzelfde met dit boek


message 37: by Nelleke (new)

Nelleke (nellekie) | 178 comments Het is lang geleden dat ik een boek van Isabel Allende gelezen had, dit vond ik een ideaal moment. Het eerste boek dat ik in de bieb tegen kwam was het boek Paula.

Een mooi, liefdevol en erg persoonlijk boek. Erg bijzonder dat een schrijver zo'n inkijkje in haar leven geeft, dat lees ik niet vaak.
Een fijn weglees boek, waar liefde de boventoon voert. En dat ondanks de zeer treurige aanleiding, absoluut niet droevig is.


message 38: by Harm (new)

Harm (harmnl) | 15 comments Eindelijk mijn eerste boek uitgelezen voor deze uitdaging. Het is Boek der vragen van Pablo Neruda geworden.

Een korte dichtbundel, die uit enkel vragen bestaat en soms wat absurdistisch aandoet. Leuk en makkelijk te lezen en sommige vragen waren echt origineel. Toch miste ik een beetje samenhang tussen al die losse vragen, waardoor er vrees ik weinig van het boek in mijn herinnering zal blijven hangen.


message 39: by Nelleke (new)

Nelleke (nellekie) | 178 comments Soms blijkt een boek wat je zomaar uit de kast van de bieb plukt een pareltje te zijn. Mijn derde boek Het geluid van vallende dingen van Juan Gabriel Vásquez is zo'n boek.
Mijn oog viel op de titel, nogal raar. Halverwege lees je over de oorsprong van de titel, die minder rooskleurig is dan het lijkt, veel minder.
De hoofdpersoon Antonio gaat opzoek naar het verleden van zijn doodgeschoten vriend. Ondertussen lees je over verleden en heden van Colombia. Dit was wat mij aangreep, de beschrijvingen zijn mooi en sfeervol en passen erg goed bij het verhaal. Een boeiend en interessant boek.


message 40: by Lucia (last edited Aug 26, 2016 01:21AM) (new)

Lucia | 13 comments Nelleke wrote: "Ik heb mijn eerste boek gelezen; Het groene huis van Mario Vargas Llosa

Een sfeervol boek. Maar als het in chronologische volgorde geschreven zou zijn, zou ik het verhaal beter hebben kunnen volgen"


Ik heb het boek net uit. Ik vind het prachtig geschreven, heel bloemrijke taal, ingenieus verspringend naar plaats en tijd van handeling. Juist dat laatste maakt inderdaad dat de verhaallijn (eigenlijk zijn het vijf verhaallijnen, las ik ergens) moeilijk te volgen is. Het vergt heel wat van de lezer om dit boek goed te doorgronden. Mij is het bij de eerste lezing alvast niet gelukt. Ik herken dus je gevoel. Ik neem me voor om het nog een tweede keer te lezen en hoop dan de personages wat beter uit elkaar te houden en de verhaallijnen beter te snappen.
Een chronologische volgorde zou inderdaad gemakkelijker te lezen zijn, maar precies in dat 'springerige' schuilt een groot deel van de schoonheid van dit boek. Ik geef het vijf sterren.


message 41: by lethe (last edited Sep 12, 2016 02:23PM) (new)

lethe | 645 comments Mod
Ik ben nog steeds bezig in Liefde in tijden van cholera, sterker nog, ik ben nog niet eens op de helft (p. 254 van 521). Het begint me intussen behoorlijk te vervelen. Ik zit te springen om aan mijn R.I.P.-boeken te beginnen. Aan de andere kant wil ik het toch wel graag binnen de challenge-termijn gelezen hebben. Ik vrees dat als ik het opzij leg, ik het helemáál niet meer oppak.

Het gekke is, dat ik het best mooi geschreven vind, met vaak prachtige beelden. Maar het is zo ontzettend wijdlopig, met allerlei uitweidingen en ook herhalingen. Ik lees net op p. 254 over de gratis liefdesbrieven die de hoofdpersoon in de Klerkengalerij schrijft voor penloze verliefden, en datzelfde staat ook al op p. 249.

(Toevallig was ik net een paar dagen geleden in een recensie van een kort verhaal een uitspraak tegengekomen waar ik het hartgrondig mee eens was, nl. dat iedere idioot een dik boek kan schrijven, gewoon een kwestie van geduld en volharding, maar dat een kort boek een uitdaging is en om de kunst van het weglaten draait. Ik heb altijd meer van schrijvers gehouden die met twee woorden iets kunnen uitdrukken waar anderen tien woorden voor nodig hebben.)

Ik denk niet dat ik alle Latijns-Amerikaanse schrijvers over één kam kan scheren, maar de twee die ik gelezen heb (GGM en Jorge Amado) liggen me gewoon niet. Te breedsprakig, en ook teveel machismo naar mijn smaak.

Ik wil bijvoorbeeld César Aira en Clarice Lispector nog wel eens proberen.


message 42: by BookLovingLady (last edited Sep 13, 2016 12:50AM) (new)

BookLovingLady | 3045 comments Mod
lethe wrote: "... maar dat een kort boek een uitdaging is en om de kunst van het weglaten draait. ..."

So true.... Er zijn helaas maar weinig schriijvers die in staat zijn een goed kort verhaal/novelle te schrijven, is mijn ervaring.


message 43: by Laurence (new)

Laurence | 168 comments lethe wrote: "Ik ben nog steeds bezig in Liefde in tijden van cholera, sterker nog, ik ben nog niet eens op de helft (p. 254 van 521). Het begint me intussen behoorlijk te vervelen. Ik zit te springen om aan mij..."

Ik moet toegeven dat het verhaal van dit boek mij ook wat minder lag, maar ik hou wel van de mooie taal van Gabriel Garcia Marquez. (En het boek van Jorge Amado dat ik gelezen heb, vond ik ook echt de moeite). Ikzelf heb het nog maar uiterst zelden meegemaakt dat een kort boek me echt kon overtuigen en meeslepen (ik kan me er zelfs maar één voor de geest halen: La petite fille de Monsieur Linh van Philippe Claudel), dus ik heb het zelf eerder voor dikkere boeken, en ik til niet te zwaar aan een uitweiding meer of minder.
Als je boeken met wat minder machismo wil vinden in de Latijns-Amerikaanse literatuur, moet je misschien eens een van Isabel Allende proberen. Al zijn dat ook geen dunne boekjes :)


message 44: by lethe (new)

lethe | 645 comments Mod
Dank voor je aanbeveling, maar ik denk dat Isabel Allende ook niet echt mijn ding is :)

Ik ga zien hoe César Aira en Clarice Lispector bevallen, maar dat zal zeker niet vóór volgende zomer worden.


message 45: by lethe (new)

lethe | 645 comments Mod
Toen ik Liefde in tijden van cholera vanavond met frisse tegenzin weer oppakte, ben ik eerst wat 1- en 2-sterrenrecensies gaan lezen. Naar aanleiding daarvan heb ik besloten de handdoek in de ring te gooien. Ik heb de tweede helft doorgebladerd en was blij dat ik niet heb doorgeploeterd. De titel was veruit het mooiste wat mij betreft.
Dit betekent helaas wel dat ik mijn challenge niet ga halen...


message 46: by Hannie (new)

Hannie (hannieblokzijl) Dan is het ook geen boek voor mij. Ik hou niet van uitweidingen en onnodige herhalingen. Ik vind het ook een taak van een redacteur om een schrijver daarop te wijzen. Als auteur ben je soms te betrokken bij je eigen verhaal om te kunnen zien wat weggelaten kan worden. Een ander is daar toch vaak kritischer in.


message 47: by Laurence (new)

Laurence | 168 comments Hmm ja, ok, maar een auteur mag toch nog zijn situaties en personages beschrijven? Zoals gezegd, het verhaal van 'Liefde in tijden van cholera' lag me iets minder, maar ik had nooit het gevoel dat de auteur rond de pot draaide, integendeel, ik genoot enorm van de mooie taal. En er gebeurt voldoende in het boek, ik had nooit het gevoel dat het te lang was. Meningen kunnen dus verschillen, je weet het toch maar als je het zelf probeert? (En uiteraard, Iethe, als het boek je niet ligt, dan houd je er beter mee op. Het boekje van Cesar Aira dat ik gelezen heb, was op twee uurtjes uit, dus je kan zeker je challenge nog halen ;) )


message 48: by Hannie (new)

Hannie (hannieblokzijl) Een auteur mag zeker bepaalde dingen en personages beschrijven. Het gaat er om hebben ze nut voor het verhaal of is het bladvulling. Als het het laatste is, dan moet echt het mes er in. Ik las van de zomer een boek via de Vakantiebieb. Bepaalde dingen werden continu herhaalt. Op een gegeven moment had ik zoiets van en nu weten we het wel. Als die herhalingen er niet steeds in hadden gezeten, was het een veel beter boek geweest. In zo'n geval had een redacteur er wat van moeten zeggen.


message 49: by lethe (new)

lethe | 645 comments Mod
De herhaling vond ik merkwaardig binnen het bestek van een paar pagina's, maar verder denk ik niet dat het iets met een slecht geredigeerde tekst te maken heeft.

GGM heeft gewoon een exuberante schrijfstijl, vol vertelplezier zijweggetjes inslaand en achtergronden inkleurend, om dan uiteindelijk weer bij het hoofdverhaal uit te komen. Datzelfde zie ik bijvoorbeeld ook bij Jorge Amado en Carlos Ruíz Zafón. Ik kan me heel goed voorstellen dat mensen dat heerlijk vinden.

Persoonlijk hou ik meer van een geserreerde schrijfstijl. Wat niet betekent dat ik zo'n exuberant boek niet zou kunnen waarderen als het verhaal me aansprak. Ik kan me alleen geen voorbeeld voor de geest halen op dit moment :-)


message 50: by lethe (new)

lethe | 645 comments Mod
Grappig, GR beschouwt mijn halverwege opgegeven boek wel als gelezen en feliciteert me met de completering van de uitdaging.. !?


« previous 1
back to top
This topic has been frozen by the moderator. No new comments can be posted.