Suomalainen lukupiiri discussion

Kangastus 38
This topic is about Kangastus 38
21 views
Kirjakeskustelut > Kangastus 38 (koko kirja)

Comments Showing 1-5 of 5 (5 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Tytti, The Head Honcho (new) - added it

Tytti | 2539 comments Tässä ketjussa voitte keskustella kirjasta. Jotta kaikki voisivat osallistua jo kirjan alkupuolella, pyydän, että laittaisitte varsinkin loppupuolen isot spoilerit spoiler-tageihin.


message 2: by Noora (last edited Jul 17, 2016 03:51AM) (new) - rated it 4 stars

Noora | 873 comments Kirjan lukemisesta on nyt jo pieni tovi, meinasi unohtua kirjoittaa koko kirjasta kokonaan.

Kirjan nimi Kangastus 38, en oikein tiedä kuinka hyvin se kuvasi kirjaa itsessään. Kangastus sanaa käytettiin monessakin kohdassa kirjaa. Tuo 38 oli minulle hetken aikaa avoin, että mistä ihmeestä se tuli kirjan nimeen, kunnes tajusin, että sen täytyy olla vuosi jossa kirjassa ollaan. Kirjan takakannessa puhutaan vain 30-luvusta.

Kirja odotti pitkään lukuvuoroaan lukulistallani ja olen kyllä tyytyväinen, että se tuli yhdeksi lukupiirin kirjaksi niin sain tähän vihdoinkin tartuttua, muuten se olisi varmasti jäänyt muiden jalkoihin koko ajan. Pidin kirjasta paljon, mutta en sentäs rakastanut. Kirjan tarina piti hyvin otteessaan, ehkä se oli juuri se, että halusin tietää kumpi lääkäreistä se kenraali lopulta on.

Kun Kapteenin henkilöllisyys selvisi, niin kirjan loppu oli ehkä liiankin helppo arvata ja siitä tuli ainakin minulta miinuspisteitä.

Kirjan muut henkilöt paitsi Matilda sekä hänen veli ja kaveri olivat varsin suomenruotsalaisia ja "hyvistä suvuista" löytyi huvilaa ja matkusteltiin ja pidettiin kotiapulaisia. Jotenkin kirjasta paistoi hyvinkin läpi kirjoittajan oma kulttuuri. Matildan kolme persoonaa olivat varsin mielenkiintoisia, itse olisin ehkä halunnut, että ne eri persoonat olisivat olleet enemmänkin äänessä.

Semmoinen hassu fiilis tuli kirjaa lukiessa, kun Thune oli veneellä saaressa alasti ja oli juuri polttanut ihonsa auringossa nautiskeltuaan. Olisko ollut hieman yli 200 sivun.... Saareen soutaa nainen yksikseen ulkosaarelle ja tarjoaa leipää sekä mehua. Nainen oli taidemaalari ja piirtäjä. Minulle tuli väkisinkin mieleen, että soutaja olisi ollut (view spoiler) Vaikka henkilöä ei mainittu nimeltä, niin tuliko muille samanlaisia mielikuvia?


Lumissa | 778 comments Minäkin sain jo jokunen tovi sitten kirjan loppuun, mutta piti nyt vähän makustella ennen kuin sanoo mitään koko kirjasta.

Kokonaisuutena kirja oli perushyvä, varmaan paras lukemani Westö. Alkuvaikutelmat kuitenkin pysyivät, ja harmillista kyllä, kaava ja henkilöhahmot olivat jo valmiiksi tuttuja kirjailijan aiemmista teoksista. Kansalaissodasta kumpuavat jännitteet ja aikakauden poliittisten myllerrysten rikki repimä kaveriporukka ovat sinänsä minuun toimiva konsepti, mutta nyt jo kovin nähty.

Tarina kuitenkin jaksoi pitää loppuun asti otteeseen, mistä plussaa, ja sinänsä ennalta-arvattava loppukin täydensi tarinan ihan kivasti. Ja meikäläinenhän pysyi onnellisesti ihan loppumetreille asti harhaanjohdettuna Kapteenin todellisesta henkilöllisyydestä!

Aiemmissa Westön kirjoissa minua häirinnyt kirjailijan tyyli tiputella lähinnä brassailulta tuntuvalla tavalla tunnettuja henkilöitä ja paikkoja tarinansa joukkoon. Tällä kertaa tämä kuitenkin häiritsi vähän normaalia vähemmän, ehkä ne eivät tällä kertaa tuntuneet niin päälle liimatuilta kuin aiemmin, tai sitten siihen on vain tottunut. Ainoat poikkeustapaukset olivat vierailu Paasikiven juttusilla ja sitten tosiaan tuo Noorankin mainitsema soutajanainen, joilla kummallakin oli kyllä hyvin vähän mitään funktiota tarinan kannalta.


Noora | 873 comments En ole lukenut Westön kirjoja kuin yhden aiemmin ja siitäkin on jo niin kauan, etten osaa verrata kirjoja keskenään. En tiennytkään, että hänellä on sellainen tapa, että tiputtelee kirjoihin tunnettuja henkilöitä. Se Paasikivi kohtaus oli minunkin mielestäni aika turha, eikä sillä oikein ollut mitään järkevää selitystä kirjan tarinan kulun kanssa. Sama oli se soutajanainen, mutta se oli sinänsä ihan hauska lisä, kun sitä ei kestänyt sivutolkulla.


message 5: by Terhi, Apukäsi (new) - rated it 3 stars

Terhi Naukkarinen  | 681 comments Sain eilen tämän luettua. Pidin kirjan loppuosasta enemmän kuin alkuosasta. Osin varmaan juuri siksi, että keskiviikkokerhon tapaamisia ja poliittisia kantoja ei enää jauhettu edes takaisin ja taas ympäri. Loppu oli aika ennalta arvattava, mutta toisaalta sopi tarinaan. Minäkään en arvannut Kapteenin henkilöllisyyttä ennen kuin se kirjassa paljastettiin, jotain arvauksia minulla kyllä oli.

En ole Westöä aikaisemmin juuri lukenut, joten en osannut kiinnittää tuohon kuuluisuuksien tiputteluun huomiota. Paasikivikin minusta sopi ihan hyvin juoneen, toki olisi voinut hahmona varmaan olla joku muukin kuin Paasikivi. Kuitenkin Thunen kirjoittama artikkeli oli kohtuullisen suuressa osassa kirjan loppupuolella ja vaikutti asioihin ja muistaakseni tapasi Paasikiven juuri saadakseen tietoja artikkelia varten. Soutajanaisen tulkitsin samalla tavalla kuin muutkin ja se ehkä jäi vähän irralliseksi kirjassa, mutta oli ihan hauska lisä.

Mitä te ajattelitte Hanneksen kohtalosta? Lähtikö vain pois vai oliko Miljaneidin vihjailussa jotain perää?


back to top