Goodreads Malaysia discussion

96 views
Arkib (Maraton Membaca 2014) > Senarai Bacaan Haryati

Comments Showing 1-37 of 37 (37 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Haryati (last edited Oct 29, 2014 06:28PM) (new)

Haryati Abd. Halim | 754 comments Februari
1. The Wedding Breaker
2. Rich Malaysia, Poor Malaysian

Mac
3. Di Sebalik Ikhwanul Muslimin / Youseff Nada
4. Penenang Jiwa, Pengubatan & Rawatan
5. Konstantinopel: Kibaran Panji-Panji Al- Fateh

April
6. Who Moved My Cheese?
7. I Moved your Cheese
8. Ensaiklopedia Al- Quran
9. The Richest Man in Babylon
10. Noorah
11. Kenal Untuk Cinta: Biografi Lengkap Rasulullah
12. Transformasi Iman Hadis 40 Imam Nawawi
13. Diari Seorang Diplomat: Hikmah Yang Tersurat
14. Sarawak Purba: Satu Kajian Bergambar
15. Elaiana(serial Anak-anak Mamak, Buku 4)

May
16. Running Man( Don't Walk)
17. Kumpulan Cerpen Serangga Dalam Kepala
18. Kumpulan Cerpen Melawan yang Mustahil
19. Kopi Susu Sepatu Biru
20. Kumpulan Cerpen Sayang Perahu Mudik Hilir
21. Kumpulan Cerpen Sagu, Ikan Salai
22. Tujuh Keturunan
23. Anatomi Rupert
24. Jajahan Bonda

Jun
25. S.P.Q.R
26. Kumpulan Cerpen Narasi Gua dan Raqim
27. Nuansa Cita
28. Qalam Kalbu
29. Kumpulan Cerpen Langit Runtuh
30. Kumpulan Cerpen Sekapur Sireh daripada Teja
31. Kumpulan Cerpen Hanya Beberapa Minit
32. Kumpulan Cerpen Konflik di Hati Enrique
33. Tuntunan Puasa, Terawih & Shalat Aidilfitri

Julai
34. Soal Jawab Remeh Temeh Tentang Bersuci (Taharah) Tapi Anda Malu Bertanya
35. Kandil Di Kaki Gunung
36. Sempurnakan Solat Terawih

Ogos
37. Melahirkan Anak Pencinta Al-Quran
38. Empress Orchid
39. Syoknya Berpuasa
40. The Last Empress

September
41. Kartini Kembali
42. Projek Memikat Suami
43. Sayang Awak, Sayang
44. Anne of the Islands
45. Anne of Windy Poplars

October
46. Keindahan Asmaul Husna
47. Super Woman
48. Catatan Pengembaraan Seorang Flowerman
49. Anne's House of Dreams
50. Kapsul Nurani


message 2: by Najmuddin, Tok Mudin (new)

Najmuddin (mudin001) | 998 comments Mod
Go, go! :)


message 3: by Haryati (last edited May 11, 2014 06:00PM) (new)

Haryati Abd. Halim | 754 comments 2. Rich Malaysia, Poor Malaysian
3. Di Sebalik Ikhwanul Muslimin / Youseff Nada


message 4: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2842 comments Mod
Eh, rasa macam dah lebih 3 buah dalam timeline Haryati?


message 5: by Haryati (new)

Haryati Abd. Halim | 754 comments Najibah,
Sebab tak bermula dari awal, malas nak menaip..nak letak link tu saya tak pandai..insyaallah, ada masa saya tambah..


message 6: by Haryati (last edited May 11, 2014 06:19PM) (new)

Haryati Abd. Halim | 754 comments 4. Penenang Jiwa, Pengubatan & Rawatan
5. Konstantinopel: Kibaran Panji-Panji Al- Fateh
6. Who Moved My Cheese?
7. I moved your Cheese
8. Ensaiklopedia Al- Quran
9. The Richest Man in Babylon
10. Noorah


message 7: by Haryati (last edited Oct 29, 2014 06:06PM) (new)

Haryati Abd. Halim | 754 comments 11. Kenal Untuk Cinta: Biografi Lengkap Rasulullah
12. Transformasi Iman Hadis 40 Imam Nawawi
13. Diari Seorang Diplomat: Hikmah Yang Tersurat
14. Sarawak Purba: Satu Kajian Bergambar
15. Elaiana(serial Anak-anak Mamak, Buku 4)
16. Komik- Running Man
17. Kumpulan Cerpen Serangga Dalam Kepala
18. Kumpulan Cerpen Melawan yang Mustahil
19. Kopi Susu Sepatu Biru
20. Kumpulan Cerpen Sayang Perahu Mudik Hilir
21. Kumpulan Cerpen Sagu, Ikan Salai


message 8: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (last edited May 11, 2014 07:05PM) (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2842 comments Mod
Senang je kalau Haryati nak link.

Kat atas kotak kita tulis 'comment' ni ada 'add book/author'. Klik atas tu, kemudian cari buku yang kita dah baca. Lepas tu 'add'. Boleh pilih sama ada nak 'add cover' atau 'add title'.

:)


message 9: by Haryati (new)

Haryati Abd. Halim | 754 comments Najibah,
terima kasih. nanti saya cuba tapi dlm tab macam tak ada kotak tu.


message 10: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2842 comments Mod
Oh, mungkin juga. Lupa faktor2 gajet, hehe.


message 11: by Haryati (last edited Oct 29, 2014 06:06PM) (new)

Haryati Abd. Halim | 754 comments 22. Tujuh Keturunan Tujuh Keturunan by Abd Razak Adam


message 12: by Haryati (last edited Oct 29, 2014 06:06PM) (new)

Haryati Abd. Halim | 754 comments 23. Anatomi Rupert Anatomi Rupert by Ruhaini Matdarin


message 13: by Haryati (last edited Oct 29, 2014 06:06PM) (new)

Haryati Abd. Halim | 754 comments 24. Jajahan Bonda Jajahan Bonda by Nizar Parman


message 14: by Haryati (last edited Oct 29, 2014 06:06PM) (new)

Haryati Abd. Halim | 754 comments 25. S.P.Q.R. S.P.Q.R. by D.H. Danieyal


message 15: by Haryati (last edited Oct 29, 2014 06:07PM) (new)

Haryati Abd. Halim | 754 comments 26. Kumpulan Cerpen Narasi Gua dan Raqim Kumpulan Cerpen Narasi Gua dan Raqim by Mawar Safei

27. Nuansa Cita Nuansa Cita by Mohd Fadzil Yusof

28. Qalam Kalbu Qalam Kalbu by Sri Rahayu Mohd Yusop


message 16: by Haryati (last edited Oct 29, 2014 06:08PM) (new)

Haryati Abd. Halim | 754 comments 29. Kumpulan cerpen Langit Runtuh Kumpulan Cerpen Langit Runtuh by Dayangku Mastura

30. Kumpulan cerpen Sekapur Sireh daripada Teja Kumpulan Cerpen Sekapur Sireh daripada Teja by Sharifah Aisiah Syed Mahazar

31. Kumpulan Cerpen Hanya Beberapa Minit Kumpulan Cerpen Hanya Beberapa Minit by Noridah Mohd Noor

32. Kumpulan Cerpen Konflik di Hati Enrique Kumpulan Cerpen Konflik di Hati Enrique by Nazri Hussein

33. Tuntunan Puasa, Terawih & Shalat Aidilfitri


message 17: by Haryati (last edited Oct 29, 2014 06:10PM) (new)

Haryati Abd. Halim | 754 comments Julai

34. Soal Jawab Remeh Temeh Tentang Bersuci (Taharah) Tapi Anda Malu Bertanya

35. Kandil Di Kaki Gunung Kandil di Kaki Gunung by Raudzah ''Roza'' Roslan

36. Sempurnakan Solat Terawih


message 18: by Haryati (last edited Oct 29, 2014 06:11PM) (new)

Haryati Abd. Halim | 754 comments Ogos

37. Melahirkan Anak Pencinta Al-Quran

38. Empress Orchid Empress Orchid (Empress Orchid, #1) by Anchee Min


message 19: by Aina (new)

Aina Dayana | 951 comments Haryati wrote: "Ogos

34. Melahirkan Anak Pencinta Al-Quran

35. Empress Orchid Empress Orchid (Empress Orchid, #1) by Anchee Min"


No 35 nampak menarik. Beli di mana? ^_^


message 20: by Haryati (new)

Haryati Abd. Halim | 754 comments Aina,

Memang menarik. Beli di bookxcess. Dah bertahun beli tapi baru tergerak hati nak mengulitnya. Nak pinjam ke, boleh saja. Aina pm alamat, ada masa insyaallah saya poskan.


message 21: by Aina (new)

Aina Dayana | 951 comments Haryati wrote: "Aina,

Memang menarik. Beli di bookxcess. Dah bertahun beli tapi baru tergerak hati nak mengulitnya. Nak pinjam ke, boleh saja. Aina pm alamat, ada masa insyaallah saya poskan."


Bolehkah? Ok, saya pm :)


message 22: by Haryati (last edited Oct 29, 2014 06:14PM) (new)

Haryati Abd. Halim | 754 comments 39. Syoknya... Berpuasa Syoknya... Berpuasa by Rajendra Kartawira

40. The Last Empress The Last Empress by Anchee Min


message 23: by Shah (new)

Shah Abdullah | 384 comments Ramai yang memperkatakan tentang kehebatan buku 'The Last Impress' ini. Boleh kongsi sikit pandangan? :-)


message 24: by Haryati (last edited Sep 14, 2014 11:03PM) (new)

Haryati Abd. Halim | 754 comments Shah,

Sekadar pandangan yang tak seberapa.

Siri pertama adalah Empress Orchid. Kisah bagaimana Tzu Hsi atau Lady Yenohala berjaya menawan hati Maharaja Chin Feng (kalau tak silap) dlm dinasti Chi'ng. Bagi saya, baginda bukan sekadar cantik tapi bijak mengambil peluang. Baginda belajar membaca dokumen kerajaan walaupun ada larangan maharani dari masuk campur hal ehwal pemerintahan negara. Ini tidak disukai oleh pembesar dan ada komplot untuk membunuhnya. Namun, apa yang bagusnya baginda mendapat sokongan dari putera-putera lain dan juga para pembesar yang bijak. Beberapa orang pembesar ini bersama-samanya hingga ke akhir nafas mereka.

Apabila maharaja mangkat, anakandanya Tung Shih baru berusia 5 tahun dan baginda berjuang agar anaknya ditabalkan sebagai maharaja. Di sinilah bermulanya perjuangannya dalam mengekalkan sistem pemerintahan beraja di China.

Inilah yang diceritakan dalam The last Empress. Boleh saja disimpulkan buku ini berkenaan kejatuhan sistem pemerintahn beraja di China. Ada banyak faktor kejatuhan China, namun secara ringkasnya kelemahan pemerintahan, anasir dalaman dgn siri-siri pemberontakan, rasuah, bencana alam dan kebuluran serta pembaziran dana negara serta penjajahan asing merupakan sebab kejatuhan negara ini.

Abad 20, menyaksikan penjajahan asing berleluasa di seluruh benua. China tak terkecuali. Banyak kuasa asing ingin menguasai China. Inggeris, Rusia,Jerman, Amerika Syarikat dan Peranchis serta Jepun. Semasa pemerintahnyalah Hong Kong dijadikan Pelabuhan Inggeris sehingga 100 tahun.

Apa yang menarik dalam satu arahannya kepada pembesar yg mengadakan perjanjian dengan kuasa asing adalah bagi mereka ufti, tapi tidak tanah.


message 25: by Shah (new)

Shah Abdullah | 384 comments Ohh..menarik. Sejarah yang difiksyenkan. Kena cari dan beli jugalah kalau begini. Terima kasih atas pandangannya.. :-)


message 26: by Shah (new)

Shah Abdullah | 384 comments Haryati wrote: "Februari
1. The Wedding Breaker
2. Rich Malaysia, Poor Malaysian

Mac
3. Di Sebalik Ikhwanul Muslimin / Youseff Nada
4. Penenang Jiwa, Pengubatan & Rawatan
5. Konstantinopel: Kibaran Panji-Panji A..."


Bulan Mei-Jun nampaknya banyak mengusaikan buku ITBM :-)


message 27: by Web (new)

Web Sutera (websutera) | 47 comments Tuan Shah,

"Mac
3. Di Sebalik Ikhwanul Muslimin / Youseff Nada
4. Penenang Jiwa, Pengubatan & Rawatan
5. Konstantinopel: Kibaran Panji-Panji Al- Fateh"

Terima kasih kerana membaca Konstantinopel: Kibaran Panji-Panji Al-Fateh. Manfaat jua saya doskan.


message 28: by Web (new)

Web Sutera (websutera) | 47 comments Cikpuan Haryati,

"4. Penenang Jiwa, Pengubatan & Rawatan
5. Konstantinopel: Kibaran Panji-Panji Al- Fateh"

Terima kasih juga kerana sudi membaca novel no. 5 itu. Maanfaat saya doakan ke hadrat Allah Taala.


message 29: by Haryati (new)

Haryati Abd. Halim | 754 comments shah,
semangat pesta buku. buku- buku lain, simpan buat stok.

tuan web sutera,
tahniah! semoga istiqamah dlm menulis. ada banyak persoalan yang berjaya dirungkai dlm novel tuan. terima kasih ya.


message 30: by Nazmi, Editor Sastera Berita Harian (BH), cerpenis dan novelis (new)

Nazmi Yaakub | 2414 comments Mod
Shah wrote: "Haryati wrote: "Februari
1. The Wedding Breaker
2. Rich Malaysia, Poor Malaysian

Mac
3. Di Sebalik Ikhwanul Muslimin / Youseff Nada
4. Penenang Jiwa, Pengubatan & Rawatan
5. Konstantinopel: Kibar..."


sudah tidak terbaca buku2 terbitan ITBM. tapi sebahagiannya sanat memanggil-manggil untuk dibaca.


message 31: by Haryati (last edited Oct 29, 2014 06:15PM) (new)

Haryati Abd. Halim | 754 comments Mood layan novel cinta.
41. Kartini Kembali

42 . Projek Memikat suami Projek Memikat Suami by Hanina Abdullah

43. Sayang Awak, Sayang Sayang Awak, Sayang by Murni Aqila

44. Anne of of the Islands Anne of the Island (Anne of Green Gables, #3) by L.M. Montgomery


message 32: by Web (new)

Web Sutera (websutera) | 47 comments Alhamdulillah.

"tuan web sutera,
tahniah! semoga istiqamah dlm menulis. ada banyak persoalan yang berjaya dirungkai dlm novel tuan. terima kasih ya."


message 33: by Haryati (last edited Oct 29, 2014 06:27PM) (new)

Haryati Abd. Halim | 754 comments 45. Anne of Windy Poplars Anne of Windy Poplars (Anne of Green Gables, #4) by L.M. Montgomery

46. Keindahan Asmahul Husna

47. Super Woman Super Woman by Mardiana Mat Ishak

48. Catatan Pengembaraan Seorang Flowerman Catatan Pengembaraan Seorang Flowerman by Shah Ibrahim

49. Anne's House of Dreams Anne's House of Dreams (Anne of Green Gables, #5) by L.M. Montgomery

50. Kapsul Nurani Kapsul Nurani by Web Sutera


message 34: by Aina (new)

Aina Dayana | 951 comments Sukanya tengok senarai buku di sini ;)


message 35: by Haryati (new)

Haryati Abd. Halim | 754 comments Aina, terima kasih. buku yang biasa, sekadar terapi minda, melepaskan lelah dari tugas hakiki di pejabat. saya sebenarnya lebih kagum dgn senarai buku teman gr yg lain.


message 36: by Aina (new)

Aina Dayana | 951 comments Too many books, too little time ;)


message 37: by Aina (new)

Aina Dayana | 951 comments Haryati wrote: "39. Syoknya... Berpuasa Syoknya... Berpuasa by Rajendra Kartawira

40. The Last Empress The Last Empress by Anchee Min"


Saya jumpa The Last Empress sahaja di BBW. Siri pertama tu tak jumpa pula. ;'(


back to top