Suomalainen lukupiiri discussion

59 views
Helmet-lukuhaaste 2016 > 46. Alle 18-vuotiaan suosittelema kirja

Comments Showing 1-23 of 23 (23 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Tytti, The Head Honcho (last edited Mar 11, 2016 08:21AM) (new)

Tytti | 2539 comments Pitääköhän tässä ruveta stalkkaamaan kirjastossa sopivan ikäisiä kävijöitä?


message 2: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 710 comments Ei kellään sattuisi olemaan lähipiirissä sopivan ikäisiä suosittelijoita? Itsellä alle 18 vuotiaat lähipiirin ihmiset ovat hivenen turhan nuoria suosittelemaan vielä mitään.


message 3: by Sari (last edited Mar 11, 2016 03:32PM) (new)

Sari Koskinen (leofurioso) | 57 comments Itse oisin voinut kuitata jonkun Stephen Kingin kirjoista alle 18-vuotiaan suosittelemana, koska kyseinen suosittelija vasta 15-16-vuotias. (tosin luin jo yhden Kingin eli 22.11.63:sen kohtaan kirjailija, jota en ennen ollut lukenut) Sen lisäksi omat kummimuksut on ainakin ehdottaneet Soturikissoja Erin Hunterilta ja Percy Jacksoneita, mutta saas nähdä, mitä suosituksia vielä tän vuoden aikana tulee lisää. (toivon vihdoin esim. likkojenkin sanovan jotain eikä vaan veljiensä/serkkujensa, joilta kuulee noita.) On myös Follettia ehdotettu ja tätä uutta Estelle Maskamen trilogiaa, joskin itselle kävi niin oudosti, että olin huomattavasti aiemmin tän lukenut englanniksi jo kirjailijan vasta ollessa blogi-versiossaan. Joten ehkä sen jätän muille ja no, Litmasen eikä Selänteen kirjat kiinnosta juurikaan, vaikka mm. Zlatanin omaelämänkerran lukenutkin, ehkä niistä se kiinnostavin ois ollut Alex Fergusonista kertova kirja. Tai sitten Risto Räppääjiä tai Tatua ja Patua tai Ella-sarjaa. Vähän toki riippuu siitä onko ehdottaja juuri noita aikuisuuden kynnyksellä vain alkaen 5-8-vuotiaita tai noita 10-12-vuotiaita. Jotain hyötyäkin ehkä siitä, että lähipiiri varsin sikiävää ja osa edes lukee jonkin verran.

Ja mitä kuunnellut nuorempien seurakaverien (noiden alle 18-vuotiaiden puheita kuunnellut), niin toki siellä kuulee mm. Tarttin nimen (Tikli, Jumalat juhlivat öisin), Totuus Harry Querbertin tapauksesta, Kate Mortonin kirjoista, Uma Karman Kaiken se kestää kirjasta, Jonas Gardellin Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin-trilogiasta, Larssonin trilogiasta (ja sen 4. osasta) ja Pottereista, mutta myös Emmi Itärannan ja Siiri Enorannan kirjoista. Joskus "salakuuntelu" on hyödyksi, kun kuuntelee mitä seuralaiset lukeneet ja mistä pitäneet tai mitä kuulee "kouluikäsien" puhuvan kovaan ääneen esim. bussissa.


message 4: by ♡Susanna (new)

♡Susanna | 70 comments "Soturikissoja" on minunkin kummityttöni suositellut (ollessaan vielä alaikäinen) ja olen niistä myös tykännyt. "Naruto"-mangaan (japanilaiseen sarjakuvaan) taisin törmätä täällä Goodreadsissa, aloin lukea sarjaa ja sittemmin sain kuulla, että samainen kummityttö pitää niistä myös. Narutosta olen lisäksi keskustellut erään tuntemattoman 15-vuotiaan tytön kanssa uimahallin saunassa. ;D Siis kuulin hänen ylistävän sarjaa kaverilleen, joka ei sitä tuntenut, ja tunnustin lukevani sitä myös. Olin jopa vähän häntä pidemmällä sarjassa. Seurasi oikein mukava keskustelu. Tämä taisi tapahtua viime vuonna. Toisaalta japanilainen manga voi toki olla outoa luettavaa aikuiselle, joka ei välitä sarjakuvista.


message 5: by Sari (new)

Sari Koskinen (leofurioso) | 57 comments Jos en oisi tutustunut mangaan jo 2000-luvun alkupuolella, niin Naruto ois ollut itselleni varteen otettava vaihtoehto. Tosin itselläni on täällä GR:ssa erittäin iso manga/manhwa-kirjahylly, josta löytyy kaikki ei ns. K16/K18-yaoit/ (boy love mangat). Jostain syystä itse oon aina ollut nirsompi ihan tälläiselle länsimaiselle sarjakuvalle, kun taas aasialainen sarjakuva vetosi jo peruskouluiässä, kun alkoi ensimmäiset mangat tyyliin Ranma 1/2, Fushigi Yuugi ja Inuyasha suomeksi ilmestyä. Senhän jälkeen Naruto tuli (ja itsellä on tällä hetkellä odotuksessa se viimeisin osa suomeksi, sillä sitten on nostalgiasyistä koossa koko sarja suomeksi). Ei viitsinyt kesken kaiken muuttaa siinä kieltä. Bleach oli vielä sen jälkeen ainakin jonkin aikaan kiintoisa. Mutta itsellä mangassa vetoaa erittäin hyvät piirtojäljet ja jostain syystä niistä koen, että panostavat ihan eri tasolla noihin sarjakuviinsa kuin esim. euroopassa osa tai amerikassa. Joskus miettii, missä sitä itse oiskaan ilman mangaa, ainakin kirjahyllyn sisältö kotonakin paljon vähäisempi, kun ei ois noin 1100 mangan kokoelmaa, joka on kerätty varmaan noin 15 vuoden aikana. :D Hupsista keikkaa. Ja tosin mun kummimuksut myös vois ehdottaa jotain mangaa, mutta eivät oo tainneet viitsiä, kun kuitenkin hekin siirtyivät kiitos kummitätinsä sen pariin itse.

Ja sitten muistelen vielä sukulaismuksujen puhuneen Horowitzin nuorten kirjoista sekä Ilkka Remeksen nuorten kirjoista. Voisin itsekin tosin miettiä, että lukisiko jonkun "nuorten" Remeksen, koska aikuisten Remeksiä rakastan. :'D Ja toki Maan Lapset-sarja, mutta siitäkin voisin tarttua vinkistä vaariin vai miten se sanonta meni, kun en oo sitä Maan lapset-sarjaakaan koskaan loppuun saakka lukenut. Tai Follettin Vuosisata-trilogiaa. Vaikeita valintoja täynnä tääkin lukuvuosi.


message 6: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 710 comments Eli löyhästi tulkiten voisin laittaa lukemista odottavan Kudottujen kujien kaupungin tähän.


message 7: by Elina (last edited Mar 12, 2016 01:30PM) (new)

Elina (elluetut) | 65 comments Mulle yläkoululaiset tytöt suositteli Endgamea (James Frey) ja Rubiininpunaa (Kerstin Gier) ja Wicked lovelya, joka on suomeksi Ilki ihana (Melissa Marr) ja Eragonia (Christopher Paolini).


message 8: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Kirjasammosta löytyi tällainen sivu hylly kuin Kotkan nuoret suosittelevat: Top 10, joka on löydetty Kirjavinkkariblogista. Vähän vanhoja ovat (kerätty 2013-2014 ysiluokkalaisilta), mutta taitavat suosittelijat olla kuitenkin melkein alle 18-vuotiaita vieläkin, ehkä...

Täytyy kyllä sanoa, ettei yksikään Top kympistä houkuttele ja Christienkin olen jo lukenut, muistaakseni. Itsehän olisin tuon ikäisenä suositellut Tuulen viemää (tai siitä ainakin itse tykkäsin, ei sitä kaikille kannattaisi suositella) ja kaverini varmaan Sinuhea. No löytyy sieltä onneksi Kolme muskettisoturia, kaikkea ei ole vielä menetetty.


message 9: by Desertorum (last edited Mar 18, 2016 11:05PM) (new)

Desertorum | 1143 comments Kokeilin noita soturikissoja ja täytyy sanoa, että oli ehkä yksi huonoimpia kirjoja mitä olen lukenut. Tuli kyllä aikamoinen rahastuksen maku mieleen (eikös siitä ole myös joku koiraversio tullut?). Ja tuntuu ettei kirjailija ainakaan kovin paljoa kissoista tiedä. Vaikka se ei ehkä ole tarpeen kun kyseessä on fantasia mutta kovasti häiritsi jatkuva naukui/sähisi/murisi toistaminen keskusteluissa. Noh, mä en ehkä olekaan kohderyhmää joten en tajua ;) Vaikka monista YA- ja fantasiajutuista kyllä tykkään.

Mites Salla Simukka. Lukeeko nuoret sitä? Kokeilin pari osaa ja voisin kuvitella tykänneeni nuorempana.

Potter <3 Twilight ja Nälkäpeli toimivat silloin nuorempana. Nyt en ehkä haluaisi enää lukea kyllä. Tähtiin kirjoitettu virhe oli mielestäni ihan jees.

Joskus toivoisi että olisi lapsia joiden kanssa lukea, kuten tuota Jo Nesbon Tohtori Proktoria. En edes tiennyt Nesbon tehneen muuta kun aikuisten dekkareita! Pakko ehkä lukea ilman niitä lapsia :D

Itselle ehkä nykyään uppoaa paremmin ihan lapsille tehdyt jutut kuin teineille. Lastenkirjoissa on hauskaa ja hubaa, nuorten kirjat enemmän sellasta teiniangstia (joka toki on tärkeä aikakausi mutta ei vaan uppoa). Lisäksi kiinnostaa tuo junior finlandia voittaja Rambo.

Noniin meni aika ohi aiheen, koska en siis todella ole alle 18 joten en voi mitään suositella! Mutta kohta pitää varmaan tosiaan liittyä tähän haasteeseen kun täällä syyhyten mietiskelen kaikkia vaihtiksia vaikken edes osallistu.

Ja tällanen löytyi myös: https://hollolankirjasto.wordpress.com


message 10: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Jos lähipiiristä ei löydy sopivan ikäisiä, niin täältä voi lainata alle 18-vuotiasta: http://www.helmet.fi/fi-FI/Tapahtumat...


message 11: by Desertorum (new)

Desertorum | 1143 comments Minulle "hoitotyttöni" 12v. suositteli ensin Tähtiin kirjoitettu virhe -kirjaa mutta olin sen jo lukenut. Seuraava suositus oli Goosebumps sarjan kirjan ja otin sarjan kakkososan (ykköstä ei löytynyt kirjastosta) Syvyyksien syylä ;) (Creep from the deep).

Kyseessä on nuorille tarkoitettu kauhusarja (jota olen kyllä joskus nuoruudessani lukenut) joka on wikipedian mukaan maailman myydyin lasten/nuorten kirjasarja.

Ja nyt kun vielä tarkemmin kaivelin niin kirja jonka luin oli jonkunlaista Kauhumaa alasarjaa. Mutta siis itse kirja nyt ei ehkä niin superhyvä ollut. Tosin varsinkin kirjan kakkosjutussa oli saatu kyllä ihan suht jänniä juttuja ja koska en pidä kauhusta, niin tämä oli vielä sillä tasolla että pystyin lukemaan :D


message 12: by [deleted user] (new)

Itse olen 16-vuotias, ja suosittelen lämpimästi kaikkia Austenin, Dickensin ja Brontën siskosten kirjoja. Lempikirjailijani on L.M. Mongomery, rakastan hänen kirjoitustyyliään ja hänen kirjansa ovat miltei ainoita, joita lukiessani en ole "hyppinyt" tylsien kohtien yli. Anna-sarja on mielestäni suunnattu kaikenikäisille, eikä sitä pitäisi luokitella pelkäksi lastenkirjaksi.


message 13: by Tytti, The Head Honcho (last edited Apr 30, 2016 10:38AM) (new)

Tytti | 2539 comments Kiitos, Felicity, ehkä joku ottaa vinkeistä vaarin.

Luin ensimmäisen Annan nuorena, en muistaakseni kuitenkaan innostunut lukemaan enempää. Dickens on listoillani (ja pari hallussanikin), samoin Emily Brontë, mutta en tiedä tuleeko tänä vuonna luettua. Ehkä sen joulutarinan vihdoinkin jouluaikaan...


message 14: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 710 comments Tuli mieleen, että tässähän voisi lukea jonkun oman teini-iän suosikin. Olin sen verran poika-tyttö, että luin Runotytöt ja Annat vasta parikymppisenä. Sen sijaan enon vanha Tulivuoriseikkailu oli rautaa ja se piti lukea mummolassa aina vaan uudestaan. Kirja on vuosien saatossa kadonnut, mutta pitää katsoa löytyisikö tuo Helmetin kirjavarastosta. Epäilen, että hyllystä ei kyllä löydy. Alunperin suunnitelmissa oli lukea Kadonneiden kujien kaupunki, jonka joltain alle 18-vuotiaitten vinkkilistalta poimin.


message 15: by Tiia (new)

Tiia | 257 comments 13-vuotiaan pojan suosittelema: Genesis

Oli hänelle niin tärkeä lukukokemus, että hän jännitti viimeisiä sivuja ja tarjouduin lukemaan sen loppuun ennen häntä. Se olikin hyvä ratkaisu ja siitä poiki hienoa keskustelua.

Ei ollenkaan lastenkirja, ja en minä ihan nuortenkirjaksikaan osaisi luokitella kun sen verran yhteiskuntapoliittinen. Ehkä aikuistenkirjasta tämän erottaa lähinnä turhan tekstin puute: ei ylettömän laajaa henkilögalleriaa tai tunnelmakuvauksia tarttumapinnaksi aseteltuna. Joistakin se saattaa vaikuttaa siksi keskentekoiselta, mutta itse tykkään kun tarina kantaa niin hyvin että elämykset saa tuotettua tiiviissä muodossa. Suosittelen.


message 16: by ArjaJ (last edited May 26, 2016 12:52AM) (new)

ArjaJ | 80 comments Säikyttelin tänään kirjastossa nuorisoa. Tietokoneilla istui neljä täysin vierasta poikaa, kaksi pientä alakoululaista ja kaksi ehkä jo yläluokkalaista. Kysyin heiltä apua tähän alle 18-vuotiaan suosituskohtaan. Yksi pojista oli heti valmis vinkkamaan suosikkisarjaansa ja sieltä mielestään parasta. Niinpä minulla on nyt pinossa odottamassa lukuvuoroa Kalle Veirton Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka ja mafian vanki. Näyttää jännittävältä.


message 17: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Hehee, kuulostaa hyvältä. Ja kiva kuulla, että suosikkisarjakin pojalta löytyi.


message 18: by Desertorum (new)

Desertorum | 1143 comments Kuulostaa kyllä erittäin hienolta suositukselta!


message 19: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 710 comments Poimin aikaisemmin talvella Helmet-haasteen facebook-sivuilta tähän kohtaan suositukseksi kirjan Kudottujen kujien kaupunki. Kirja käveli sattumalta vastaan kirjaston pikalainahyllyssä, josta nappasin sen luettavakseni. Ihastuin aikaisemmin Itärannan edelliseen kirjaan Teemestarin kirja ja myös Kudottujen kujien kaupunki ihastutti. Kerronta oli kaunista ja tunnelma unenomainen, vaikka tarina olikin julma. Kirjassa myös tapahtui paljon, vaikka tunnelma olikin viipyilevä ja hidastempoinen. Kirjassa jätettiin sopivan paljon lukijan mielikuvituksen varaan.


message 20: by [deleted user] (new)

Luin kudottujen kujien kaupungin n. puoli vuotta sitten, ja toivon etten olisi koskaan nähnyt kyseistä kirjaa.


message 21: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 710 comments Makuja on monia. Veikkaan, että toisessa mielentilassa kirja olisi jäänyt kesken. Lainasin tämän jo kerran aikaisemmin, mutta silloin jäi lukematta. Arvelin silloin, että siihen hetkeen kirja olisi ollut väärä. Nyt hetki oli sopiva tällaiselle.


message 22: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Myös Pirkanmaalla nuoret vinkkaavat:
https://piki.verkkokirjasto.fi/web/ar...

Ensimmäisenä on Hintonin Me kolme ja jengi, josta muistan pitäneeni, kun se kai luettiin koulussa, ja Seitsemän koiraveljestä pitänee varmaan joskus lukea. :-)

Muutama muukin vaikuttaa ihan kivalta, mutta sisäinen feministini heräsi Cassin Valinnan kohdalla: "Kirjassa 17-vuotias tyttö "joutuu" linnaan 34 muun tytön kanssa, joista prinssi valitsee yhden puolisokseen"... Mitä?


message 23: by Noora (last edited Jul 23, 2016 02:16PM) (new)

Noora | 879 comments Minä törmään ajoittain työssäni näihin alle 18-vuotiaisiin ja yhtä lukioikäistä poikaa sitten "ahdistelin" tämän tiimoilta. Hetken miettimisen jälkeen sanoi, että Tuntematon sotilas on ainakin hyvä. En usko pojan juurikaan lukevan, mutta tämä suositus saa nyt kelvata minulle. Tuntematon sotilas on nyt luettu juhlapainos versiolla, jossa on muutama sivunen ylimääräisiä esseitä ja kirjan henkilöhahmojen tarkempaa esittelyä. Kirjahan olisi sopinut hyvinkin myös kohtaan kirja on aiheuttanut keskustelua. Ilmestyessään kirja oli saanut paljon kehuja, mutta myös kritiikkiä. Tämä kävi ilmi kirjaan sisällytetyistä esseistä. Samoin se sopisi kohtaan kertoo suomalaisesta miehestä. Kuin myös kirjeiden lähetyskohta sekä yllätys yllätys kuolema kohta.

Niin ja pohdin myös hetkisen olisinko voinut laittaa kirjan murrekohtaan, koska niin paljon Rokka väänteli murretta, että Pohjanmaan likan piti oikein ajatuksella välillä miettiä mitä kirjassa yritettiin sanoa;).


back to top