Suomalainen lukupiiri discussion

50 views
Helmet-lukuhaaste 2016 > 42. 2000-luvulla sotaa käyneestä maasta kertova kirja

Comments Showing 1-26 of 26 (26 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Tytti, The Head Honcho (last edited Mar 10, 2016 12:23PM) (new)

Tytti | 2539 comments Mitä maita laskisitte tähän joukkoon? Iraq ja Afganistan ovat tietenkin selviä, lisäksi varmaan esimerkiksi Libya ja Syyria, mutta kyllä minä laskisin sotaa käyneiksi maiksi myös USAn ja Iso-Britannian, Tanskankin, vaikka harvempi niitä ehkä tähän kohtaan "hyväksyisi" itselleen.


message 2: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments En itse ole kova sotakirjallisuuden ystävä, ainakin elleivät ne ole tapahtuneet jo kaukana historiassa, joten luettuani Kosovoon sijoittuvan kirjan "toivoin", että siellä olisi taisteltu vielä tämänkin vuosituhannen puolella. Taisi kuitenkin varsinainen Kosovon sota loppua puoli vuotta aikaisemmin, vaikka aluella on kuitenkin ollut taisteluja senkin jälkeen.

Olen pohtinut, että Sahlbergin Herodes voisi olla hyvää luettavaa pääsiäisen pyhille, sillä kyllä minä laskisin myös Israelin ja Palestiinan sotaa käyviksi maiksi, tai esimerkiksi voisin lukea Fundamentalistin vastoin tahtoaan, joka alkaa Pakistanista. Jotenkin en vain haluaisi lukea Afganistanin tai Irakin sodasta, vaikka dokumentteja saatan niistä katsoakin. Mitenkäs te muut?


message 3: by Sari (last edited Mar 10, 2016 12:57PM) (new)

Sari Koskinen (leofurioso) | 56 comments Jos miettii tätä mistä maasta tohon haasteeseen löytää, niin Afganistan, Irak, Syyria, Norsunluurannikko (on näitä vähemmän tunnettuja), Libya, Tunisia, Egypti (ainakin jos miettii sitä, että Arabikevät kuitenkin on ollut 2000-luvun puolella). Georgia, Ukraina ja tavallaan kai se Venäjä siksi ehkä, kun on kuitenkin mm. Ukrainan ja Georgian sodassa ollut se toinen puolisko. Somaliassa edelleen soditaan sekä siellä alueella muutenkin kiitos ISIKsen. Sitten unohtamatta kahnauksia Israelin ja Palestiinan välillä, koska on niitä ollut myös tässä 2000-luvulla. Mutta se luokiteltaisko ihan sotatilaksi, on asia erikseen, mutta taisteluja niissä maissa kyllä on käyty.

Itse oisin tavallaan myös toivonut tän olevan myös Balkanin/ Persialahden sodan aikakaudelta tai Jugoslavian hajoamisen, sillä oisin tohon Helmetin haastekohtaan lukenut silloin Girl at War-kirjan (tai joku tuollainen), sillä kertoi juuri Balkanin tilanteesta 90-luvun alun sota-alueelta. Mutta täytyy nyt koittaa etsiä joku ehkä ei niin yleinen valinta tuohon kohtaan tällä kertaa, kun aikakausi lähempänä. On tosin noita maavaihtoehtoja kirjan sijoittumiseen silti aika monta.

Itse en tosin ajattele, että kirjan on ihan pakko olla sotakirjallisuutta, koska voihan tuon haasteen ajatella niinkin, että kirjan tapahtumat sijoittuvat suurimmaksi osin siihen maahan. Ainakin itse taidan lukea sillä tavalla, vaikka esim. kaunokirjallisuudessa oisikin viittauksia käynnissä olevaan sotaan tai muuta.


message 4: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Aivan, tuota minä juuri mietin, että mikä on sotaa ja mikä ei tuon arabikevään kohdalla. Venäjän ja Ukrainan jo unohdinkin, tosin virallisesti kai Venäjä ei välittäisi tulla lasketuksi sotaa käyväksi maaksi (vähän sama kai Israelilla). Ja taas toisaalta se vähän tuntuisi huijaamiselta ottaa jokin sotaan tai sota-alueeseen liittymätön kirja. (Jos siis olisin virallisesti edes suorittamassa tätä haastetta...)

Norsunluurannikon ja monen muunkin maan kohdalla olen vähän kranttu sen suhteen, etten halua oikein lukea raas jonkun amerikkalaisen kirjoittamaa romaania, vaan haluaisin, että kirjailijalla olisi ihan kunnon yhteys kyseiseen maahan.

Somaliankin tietenkin jo unohdin, mutta eiköhän sitten myös Nigerian voisi laskea ja nigerialaisia kirjailijoita onkin jo useampia. Eikä minusta kirjan tarvitse olla näistä uusista taisteluista vaan aiemmatkin käyvät. Yleensähän konfliktien juuret ovat kaukana historiassa.

Ja vasta nyt tietenkin tuli mieleen myös irakilainen, mutta Suomessa asuva Hassan Blasim. Hänen kirjansa eivät varmaan olisi huono valinta.


message 5: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 681 comments Minä olen ajatellut tämän niin, että riittää, että maassa on käyty sotaa. Itse kirjan ei tarvitse sotaa käsitellä. Näin ollen joku vanhempikin kirja sopisi tähän.


message 6: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Niin, tarkoitin tuossa noita muita maita, USAa ja Venäjää, jotka tosiaan ovat käyneet sotaa (sopisivat siis haasteeseen), mutta maissa itsessään ei ole käyty. Eli jos lukisi jonkin amerikkalaisen kirjan, sen soisi liittyvän vaikka Irakin sotaan.


message 7: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 681 comments Tuo on hyvä pointti. Tuossa kohdassa voi tulla haasteita, joten pitää pitää tuokin mahdollisuus mielessä. Tosin ihan viime vuosien sodista ei taida ihan hirveästi olla vielä kirjallisuutta. Tai ei ainakaan tule mieleen.


message 8: by ArjaJ (new)

ArjaJ | 80 comments Yhdysvaltojen sotaa Irakissa kuvaa ainakin:
Anthony Swoffordin Merijalkaväen mies
https://www.goodreads.com/book/show/2...


message 9: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Enpä tiennytkään, että tuo on suomennettu. Elokuvan olen nähnyt, varsinaista sotaahan siinä ei hirveästi käyty. Ja kyseessä on siis Persianlahden sota, mutta sillähän ei ole tässä merkitystä. Ilmeisesti suomentamattomia lienee ainakin American Sniper ja Generation Kill, joista sarjan perusteella voisin suositella jälkimmäistä, en ehkä ekaa.


message 10: by ArjaJ (last edited Mar 12, 2016 11:22PM) (new)

ArjaJ | 80 comments Tytti wrote: "Enpä tiennytkään, että tuo on suomennettu. Elokuvan olen nähnyt, varsinaista sotaahan siinä ei hirveästi käyty. Ja kyseessä on siis Persianlahden sota, mutta sillähän ei ole tässä merkitystä. Ilmei..."

Muistelen, että kirjassakin enimmäkseen odotettiin ja mm. pelättiin. Olisikohan ollut vain yksi maataistelu. Elokuvaa yritin kerran katsoa mutten jaksanut kymmentä minuuttia enempää.

American Sniper on suomennettu, mutta tänään sitä ei pääse lisäämään GR:in järjestelmäpäivityksen takia.


message 11: by ArjaJ (new)

ArjaJ | 80 comments Nyt on suomenkielinen American Sniper lisätty GR:in

https://www.goodreads.com/book/show/2...


message 12: by Ronja (last edited Mar 18, 2016 10:23AM) (new)

Ronja (roszanen) | 289 comments Jos USA-näkökulma kiinnostaa, yksi vaihtoehto voisi olla Ashley's War: The Untold Story of a Team of Women Soldiers on the Special Ops Battlefield. Se löytyy kirjastojen osalta ainakin Helmet-kirjastoista. Ja viimeistään Amazonista yms.


message 13: by Johanna (new)

Johanna (josuu) | 56 comments Itse tulkitsin kohtuullisen laveasti ja luin Saara Jantusen Infosota -kirjan. Venäjä kortilla liitin sen tähän haastekohtaan. Kirja itsessään oli hurjan mielenkiintoinen ja tosi ajankohtainen. Kertoo siis Venäjän harjoittamasta informaatiosodankäynnistä, mikä mediassa muutenkin on saanut huomiota. Avasi itsellä kyllä silmiä siihen, miten helppo esim. sosiaalista mediaa on käyttää tällaisiin tarkoituksiin. Vähän pelottavaakin luettavaa.


message 14: by Desertorum (new)

Desertorum | 1118 comments Täytyy sanoa että välttelen sota-aiheita, joten tiedän niistä hävettävän vähän. Joten en ole varma kävisikö esim. Iran tähän? Jos käy niin suosittelen Marjane Satrapin Persepolis:ta. Kyseessä siis sarjakuva joka keventää hiukan synkkiä aiheita alueen historiasta ja kirjailijan lapsuudesta. Erittäin hyvä ja avasi ainakin minulle millaisia muutoksia alueella on tapahtunut (aiemmin vallinneen vapauden ja nykyisen islamistisen sääntelyn välillä).


message 15: by Tytti, The Head Honcho (last edited Mar 18, 2016 11:51PM) (new)

Tytti | 2539 comments Iranissa ei kyllä tietääkseni ole sodittu sitten Irakin sodan, siis sen 1980-luvun version (silloin vanhaan hyvään aikaan kun Saddam oli vielä USAn kaveri, mutta Iran ei enää ollut). Paikallisia levottomuuksia lienee ollut, mutta ei "edes" sisällissotaan viittaavaa.


message 16: by Desertorum (new)

Desertorum | 1118 comments Tytti wrote: "Iranissa ei kyllä tietääkseni ole sodittu sitten Irakin sodan, siis sen 1980-luvun version (silloin vanhaan hyvään aikaan kun Saddam oli vielä USAn kaveri, mutta Iran ei enää ollut). Paikallisia le..."

Hyvä Iranille :) Pitikin käydä vähän sivistämässä itseäni Iranin suhteen internetin ihmeellisessä maailmassa ja tosiaan mellakoita suurempaa ei siellä ole ollut. Ja ilmeisesti eivät ole edes osallistuneet muiden maiden sotiin, lähinnä teloittaneet ja kivittäneet omiaan...Mutta kirja on hyvä!


message 17: by Ida (last edited Mar 19, 2016 05:42AM) (new)

Ida | 41 comments Syyrian tapahtumista voi lukea toimittaja Lotta Nuotion kirjoittamasta muistelmatyylisestä teoksesta "Yksi miljoonista: Modin pako Syyriasta". Kuvaa sekä sisällissotaa Syyriassa että syyrialaispakolaisten oloja Turkissa varakkaan perheen lääkäripojan näkökulmasta.

Ei mikään (kaunokirjallisessa mielessä ainakaan) mestariteos, mutta ihan mielenkiintoinen. Loppupuolella korostetaan sen kuuluisan älypuhelimen tarvetta mielestäni sen verran överisti, että menee melkein tahattoman komiikan puolelle (vaikka itse kirjan aiheessa ei tietenkään ole tasan mitään hauskaa).


message 18: by Amu (new)

Amu | 5 comments Minäkin ajattelin että riittää kun kirja tapahtuu sotaa 2000-luvulla käyneessä maassa, ei edes samaan aikaan sodan kanssa. Valintani on joku ukrainalaisen Andrei Kurkovin kirja. Hän kirjoittaa yleensä hupaisia rikosromaaneja. Valitettavasti niitä taitaa olla aika vähän suomennettu, itse luen englanniksi.


message 19: by Desertorum (new)

Desertorum | 1118 comments Itse mietin tätä: Tulevaisuuden arabi 1 - Lapsuus Lähi-idässä. Kyseessä siis sarjakuvakirja (omaelämänkerrallinen). Kirjailija on ranskalais-syyrialainen ja kirja kertoo hänen lapsuudestaan 80-luvun Libyassa ja Syyriassa.


message 20: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Tuo on minullakin listoilla, lisäksi Syyriaan sijoittuu Damaskoksen rakastavaiset, jossa ilmeisesti kerrataan vähän historiaakin. Se tosin on taas kovin paksu...


message 21: by Desertorum (new)

Desertorum | 1118 comments Tulevaisuuden arabi luettu. Täytyy sanoa ettei se ainakaan nostanut minun käsitystäni arabimaiden kulttuurista. Ja ihmettelin kyllä hieman miten ranskalainen nainen ei kyseenalaistanut asioita ja suostui kaikkeen. Mielellään luen kyllä seuraavankin osan.


message 22: by Noora (new)

Noora | 873 comments Sain juuri viimeisteltyä Nura Farahin Aavikon tyttäret . Meinasin lukea tämän siihen pakolais, maahanmuuttaja ja turvapaikan hakija kohtaan, mutta ei se sisällöltään sopinut siihen, vaikka kirjoittaja itse on maahanmuuttaja. Kirja kun ei kerro Nuran tarinaa vaan ihan toisen tytön. Kirjan tapahtumat ovat kuitenkin Somaliassa. Sotia on ollut 2000-luvulla ja varsin sotaisa ja epäyhtenäinen maa tuo Somalia taitaa olla edelleen joten mielestäni kirja sopii erinomaisesti tähän kohtaan.


message 23: by Taina (new)

Taina (maaginen-realismi) Itse luin tähän haastekohtaan Svetlana Aleksijevitšin Tšernobylista nousee rukous -romaanin, joka oli todella vaikuttava. Kirja kertoo enimmäkseen Ukrainasta mutta osittain myös Valko-Venäjästä ja Venäjästä. Vaikka Tšernobylin onnettomuudesta on kolmekymmentä vuotta, niin sen vaikutukset näkyvät nykyäänkin. Onnettomuus on merkinnyt eräänlaista henkistä sotaa alueen asukkaille, mutta toki Ukraina on ollut ihan konkreettisestikin sodassa 2000-luvulla. Vähän lavea tulkinta siis, mutta ainakin minusta kirja osuu hyvin tähän kohtaan.


message 24: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 681 comments Kesäloman jälkeen on ollut edessä paluu koneelle ja on helpompi pelata Helmet-lukuhaastepalapeliä. Vaihdan siis tähän kohtaan myös tuon kirjan Tšernobylista nousee rukous ja vaihdan toiseen kohtaan Svetlana Aleksijevitšin Sodalla ei ole naisen kasvoja.


message 25: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1743 comments Valitsin tähän kohtaan Nadifa Mohamedin Somalian sisällissotaan sijoittuvan kirjan Kadotettujen hedelmätarha. Lukukokemuksena se oli ihan jees, mutta olisin odottanut palkitulta teokselta enemmän. Päähenkilöt jäivät minulle siinä mielessä etäisiksi, etteivät kirjan tapahtumat liikuttaneet minua niin paljon kuin olisi pitänyt.

Se on muuten jännä, miten jotkut kirjat saavat minut itkemään/eläytymään jo ensimmäisessä luvussa, toiset eivät missään vaiheessa, vaikka tapahtumat olisivat kuinka traagisia.


message 26: by Noora (new)

Noora | 873 comments Olen miettinyt ihan samaa. Miksi jotkut kirjat menevät tunteisiin ja jotkut eivät sitten millää vaikka periaatteessa pitäisi. Enkä varsinaisesti ole löytänyt mitään järkevää selitystä tai syytä.


back to top